جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا


مدرن‌ترین استادیوم‌ها


مدرن‌ترین استادیوم‌ها
انتخاب برترین استادیوم‌های فوتبال حال حاضر جهان(به بهانه افتتاح مجدد ورزشگاه ویمبلی) از نقطه نظر معماری و قدمت آنها کار دشواری است. به‌خصوص آنکه مرمت‌سازی بسیاری از این ورزشگاه‌ها طی سال‌های اخیر که با بهره‌گیری از سیستم‌های پیشرفته تکنولوژی و الگوهای نوین معماری دنیا در آنها همراه شده، قراردادن آنها را در یک رده‌بندی مشخص و محدود شده به مراتب سخت‌تر خواهد کرد.
اگرچه تهیه فهرست مدرن‌ترین یا حتی جدیدترین استادیوم‌های فوتبال فعلی جهان که از لحاظ معماری و طراحی منحصر به فرد خود زبانزد خاص و عام هستند، بنا به دلایل گوناگونی که بحث سلیقه یا حتی شناخت کامل از هنر معماری را هم شامل می‌شود چندان کارشناسانه به نظر نمی‌رسد، ولی انجام آن براساس یک مطالعه تحقیقاتی هم غیرمعمول نخواهد بود.
۵) ملک فهد :
استادیوم بین‌المللی ملک فهد ریاض، پایتخت عربستان‌سعودی کاربردهای چند منظوره‌ای دارد که البته بیشتر برای مسابقات فوتبال و حتی دوومیدانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این ورزشگاه که در سال ۱۹۸۷ ساخته شده چیزی حدود ۶۷ تا ۷۰ هزار نفر را هنگام برگزاری رویدادهای مهم ورزشی در خود جای می‌دهد. از جمله نکات مهم در مورد این استادیوم می‌توان به پنهای قابل‌توجه سقف آن اشاره کرد که در دنیا نمونه مشابه آن یافت نمی‌شود.
۴) جوزپه مه آتزا :
خیلی از کارشناسان «سن سیرو» میلان که نام اصلی آن در حقیقت جوزپه مه ‌آتزاست را از نظر اهمیت با بنای معروف «تئاتر اسکالا» این شهر که محل برگزاری رویدادهای مهم موسیقی دنیاست، مقایسه کرده و در یک سطح قرار می‌دهند.
این استادیوم به‌عنوان معبد فوتبال ایتالیا و محل برگزاری دیدارهای دو تیم میلان و اینتر شناخته شده و اولین‌بار در سال ۱۹۲۶ تاسیس شد. جوزپه مه آتزا که ۸۵،۷۰۰ نفر گنجایش دارد، دوبار دیگر در سال‌های ۱۹۵۵ و ۱۹۹۰ میلادی مورد مرمت و بازسازی قرا گرفت.
این بنا که براساس مدل‌های انگلیسی شکل گرفته، در ابتدا چهار جایگاه جداگانه داشت که تنها ۳۵ هزار نفر را در خود جای می‌داد. آوریل ۱۹۹۰ حلقه سوم هم به همراه سقف آن ساخته شد تا عنوان سومین استادیوم بزرگ اروپا از نظر ظرفیت را به خود اختصاص دهد.
۳) آمستردام آرنا :
ورزشگاه اختصاصی باشگاه آژاکس و دیدارهای خانگی تیم‌ملی هلند بدون تردید یکی از مدرن‌ترین ورزشگاهای دنیا به شمار می‌رود.
این استادیوم که آوریل ۱۹۹۶ افتتاح شده، می‌تواند پذیرای ۵۱.۶۰۰ تماشاگر باشد.
بزرگترین ورزشگاه این کشور از جمله استادیوم‌هایی است که به‌ دلیل سیستم‌های پیشرفته امنیتی و مجهز بودن به انواع امکانات رفاهی، جزو پنج ستاره‌ رده‌بندی یوفا قرار گرفته است.
یکی از مشخصه‌های بارز آمستردام آرنا سقف متحرک آن است که در بعضی مواقع چمن سبز این ورزشگاه را به طور کامل می‌پوشاند. البته آرنا برای برگزاری کنسرت‌های بزرگ موسیقی هم بارها مورد استفاده قرار گرفته است.
۲) آلیانز آرنا :
سال ۲۰۰۲ میلادی تیم‌های بایرن‌مونیخ و مونیخ ۱۸۶۰ آلمان پس از سال‌ها بازی در استادیوم المپیک مونیخ تصمیم به ساخت ورزشگاه جدیدی گرفتند که به بنای فوق‌العاده مدرن آلیانز آرنا این شهر که در قسمت شمالی آن واقع شده، مبدل شد.
استادیوم ۶۹،۹۰۰ نفری مونیخ از فصل ۲۰۰۶-۲۰۰۵ مورد استفاده قرار گرفت. این بنای عظیم که از جنبه معماری ساخت به مراتب از شاهکاری نظیر ورزشگاه ولتنیس آرنا گلزن کرشن متعلق به تیم شالکه در سطح بالاتری قرار دارد، حتی از نظر تکنولوژی به‌کار رفته در آن هم با هیچ استادیوم دیگری درجهان قابل مقایسه نیست.
۱) ویمبلی :
قرارگرفتن ویمبلی بازسازی شده در مکان نخست این رده‌بندی تنها به زمان ساخت آن مربوط نمی‌شود.
ویمبلی جدید که ساخت آن از سال ۲۰۰۳ میلادی به جای استادیوم دیرینه لندن آغاز و امسال برای اولین‌بار افتتاح شد، عنوان پرهزینه‌ترین استادیوم تاریخ دنیا را با چیزی حدود ۷۵۷ میلیون پوند به خود اختصاص داد.
ویمبلی تنها ورزشگاهی است که ۹۰ هزار تماشاگر را آن هم به صورت نشسته در خود جای می‌دهد. اگر برج‌های دوقلو بیش از ۸۰ سال نماد اصلی ویمبلی کهنه به‌شمار می‌رفتند، بدون تردید مهمترین مشخصه ویمبلی کنونی « آرک» فلزی است که با ارتفاع ۱۳۳ متر از سطح زمین و طول ۳۱۵ متر تنها جنبه زیبا جلوه‌دادن این بنا را ندارد، بلکه کاربرد مهم آن پوشاندن چمن و محوطه داخلی استادیوم خواهد بود.
دل آرام عظیمی
منبع : روزنامه هم‌میهن