دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
بررسی وضعیت مبتلایان به شکستگی های گردن ران ناشی از استئوپروز در کاشان
● سابقه و هدف:
شکستگی گردن استخوان ران در جهان از شیوع نسبتا بالایی برخوردار بوده و هزینه های زیادی را به فرد مبتلا و جامعه تحمیل می کند. با توجه به عدم اطلاع از میزان بروز بیماری و خصوصیات این بیماران در ایران، این مطالعه در کاشان انجام شد.
● مواد و روش ها:
این تحقیق به صورت آینده نگر و در مدت ۳ سال انجام گرفته است. وجود استئوپروز با استفاده از روش سینگ از روی رادیوگرافی گردن ران تایید و برای رد سایر علل از آزمایش کلسیم، فسفر و الکالن فسفاتاز سرم استفاده شد. سپس فراوانی شکستگی گردن ران همراه با استئوپروز با توجه به فاکتورهای مهمی مانند سن، جنس، قد، وزن، شغل فعلی و قبلی، مصرف سیگار، رژیم غذایی معمول، سابقه ورزش منظم و راه رفتن در زمان جوانی و اخیر، علت وقوع و سمت شکستگی، سابقه شکستگی طرف مقابل، سابقه سقوط در سال گذشته، وجود قوز کمر، کمردرد، کاهش قد، ضعف بینایی، سابقه بیماری ها و جراحی و نیز سابقه شکستگی مهره یا گردن ران و قوز کمر در والدین تعیین و وضعیت دو جنس با یکدیگر مقایسه شد. نتایج توسط آمار توصیفی و نیز آزمون های c۲ و t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
● نتایج:
در مدت پژوهش ۱۱۴ نفر به علت شکستگی گردن ران ناشی از استئوپروز بستری شدند که از این تعداد ۵۴.۴% زن و ۴۵.۶% مرد بودند. میانگین سنی واحدهای پژوهش ۱۲.۳۴± ۷۲.۵۲سال بود. حدود ۲۲% از واحدهای پژوهش سیگاری بودند و ۱۶% روزانه از شیر استفاده می کردند. تنها ۲۰% در جوانی روزانه فعالیت های ورزشی داشتند. بیشترین فراوانی نوع حادثه به ترتیب مربوط به افتادن در حین راه رفتن (۴۹.۱%) و سقوط از ارتفاع کم (۳۳.۳%) بود. حدود ۱۴% از مردان و ۱۸% از زنان دارای سابقه شکستگی گردن ران مقابل بوده و ۹/۱۲% از زنان و ۸/۵% از مردان سابقه شکستگی گردن ران در مادر و ۸.۱% از زنان و ۱۷.۳% از مردان سابقه شکستگی گردن ران در پدر خود را ذکر نمودند. آزمون آماری c۲ تفاوت معنی داری را از نظر قد (۰.۰۰۱£p)، وزن (۰.۰۰۱£p)، میزان ورزش (۰.۰۰۴£p) و راه رفتن در جوانی (۰.۰۳£p) و نیز میزان سیگار کشیدن (۰.۰۰۱£p) در میان دو جنس نشان داد.
● نتیجه گیری:
با توجه به بروز بالای شکستگی گردن استخوان فمور و به دلیل عوارض این شکستگی انجام اقداماتی در جهت پیشگیری و آموزش های اجتماعی به ویژه در ارتباط با اصلاح شیوه زندگی، رژیم غذایی و انجام ورزش در طول زندگی ضروری به نظر می رسد.
محسن ادیب حاج باقری
نگین مسعودی علوی
نگین مسعودی علوی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست