پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

تقویم فضانوردی - ۱۳


تقویم فضانوردی - ۱۳
داستان بی پایان سفر انسان به فضا با سفر یوری گاگارین آغاز شد. همان طور که در ۱۲ شماره قبل خواندید، در ستون «تقویم فضانوردی»، سیروس برزو ، کارشناس مسائل نجومی و فضایی مقیم روسیه ، برای شما گاهشمار سفر انسان به فضا را می نویسد.
● ۳ ژوئیه ۱۹۷۴
«سایوز-۱۴» با دو کیهان‌نورد به نام‌‌های «پاول پاپویچ» و «یوری آرتیوخین» به فضا پرتاب شد. این ناو ۳ روز بعد به سالیوت-۳ پیوست. کیهان‌نوردان در این ایستگاه به آزمایش‌‌های علمی و فنی مختلفی دست زدند. کارشناسان این پرواز را در رده سفر‌‌های فضایی با هدف‌‌های تجسسی قرار دادند.
آرتیوخین و پاپویچ پس از سفری که ۱۵ روز و ۱۷ ساعت و ۳۰ دقیقه طول کشید، در ۱۴۰ کیلومتری «دژکازگان» فرود آمدند.
● ۲۶ اوت ۱۹۷۴
«گنادی سارافانف» و «لودیومین» با «سایوز-۱۵» از سکوی شماره ۱ مرکز پرتاب‌‌های کیهانی بایکونور به فضا پرتاب شدند. این دو تن ماموریت داشتند ناو خود را به سالیوت-۳ متصل کنند و کار کیهان‌نوردان سایوز-۱۴ را ادامه دهند. اما به علت بروز یک نقص فنی، آنها نتوانستند مأموریت خود را به اتمام برسانند و به زمین بازگشتند. ناو کیهانی سایوز- ۱۵ پس از سفری که تنها ۲ روز و ۱۲ دقیقه طول کشید، روز ۲۸ اوت در شرایط اضطراری، نخستین فرود شبانه شوروی را انجام داد.
● ۲ دسامبر ۱۹۷۴
«آناتولی فیلیپچنکو» و «نیکلای روکاویشنیکف» با «سایوز-۱۶» به فضا پرتاب شدند تا مراحل مختلف طرح پرواز مشترک «سایوز-آپولو» را آزمایش کنند. طبق برنامه‌ای که به تصویب رهبران کشورهای آمریکا و شوروی رسیده بود، کیهان‌نوردان این دو کشور باید در آینده به انجام آزمایش‌‌های مشترکی می‌پرداختند. مراحل این تحقیقات مشترک در جریان پرواز سایوز-۱۶ تمرین شد. سفر این سفینه که ۵ شبانه روز و ۲۲ ساعت و ۲۳ دقیقه در مدار بود، نشان داد که همه سامانه‌‌ها به خوبی می‌توانند از عهده ماموریت تاریخی پرواز مشترک سایوز- آپولو بر بیایند. ناو کیهانی سایوز-۱۶ سرانجام روز ۸ دسامبر در ۳۰۰ کیلومتری شمال دژکازگان قزاقستان به زمین نشست.
● ۱۱ ژانویه ۱۹۷۵

«الکسی گوبارف» و «گئورگی گرچکو» با «سایوز-۱۷» به فضا پرتاب شدند و یک روز بعد به «سالیوت-۴» پیوستند. آنها جمعاً حدود یک ماه در آزمایشگاه مداری به سر بردند و آزمایش‌‌های متعددی بخصوص در زمینه‌‌های ستاره‌شناسی و زیست‌شناسی انجام دادند. گوبارف و گرچکو روز ۹ فوریه به زمین بازگشتند و در ۱۱۰ کیلومتری «تسلینوگراد» فرود آمدند.

سیروس برزو
منبع : همشهری آنلاین