سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

بررسی اثرات احتمالی میدان های الکترومغناطیسی (EMF) بر ناباروری مردان


بررسی اثرات احتمالی میدان های الکترومغناطیسی (EMF) بر ناباروری مردان
● زمینه و اهداف:
با افزایش استفاده همگانی از تکنولوژی مدرن در برخی از صنایع و لوازم خانگی و غیره که مورد استفاده روزمره فراوانی را به ویژه در مردان دارا می باشد. مساله حفاظت در مقابل تابش های ناشی از میدان های الکترومغناطیسی به صورت یک مساله جدید اهمیت فراوانی یافته است. لذا به عنوان یکی از اهداف اصلی این تحقیق مقصود ما این بود که دریابیم آیا مردان می توانند با احتمال بیشتر از حالت عادی دچار اختلالات دستگاه تناسلی و مسایلی نظیر عقیمی و عدم باروری شوند یاخیر؟
● مواد و روش ها:
مجموعه ای شامل ۵۰ موش نر و ۵۰ موش ماده را که حدود ۱۵ هفته از عمرشان می گذشت به عنوان موش های والد، جهت این تحقیق انتخاب نمودیم. دستگاه تولید کننده میدانی با فرکانس ۵۰ هرتز و شدت ۸۰ گوس ایجاد می نمود به صورت تصادفی از میان همه موش های به دنیا آمده ۳۰ عدد را جهت هر کدام از گروه های آزمایش و کنترل انتخاب نمودیم. در گروه آزمایش موش ها را به مدت ۵ هفته دیگر یعنی تا سن ۵ هفتگی تحت تاثیر میدان قرار دادیم. در انتهای پنجمین هفته از عمر موش ها، پانزده عدد را از هر کدام از گروه های کنترل و آزمایش انتخاب کرده و نمونه برداری را از بیضه انجام دادیم.
● یافته ها:
بر اساس بررسی های انجام شده، دیواره لوله های نیفر در بیضه نازک شده و در لایه های مختلف پارگی به چشم می خورد سلول های موئید دارای تعدادی پلی ریبوزوم، کیسه پیکنوتیک و دانه های گلیکوژن هستند. اتصالات ما بین سلول های میوئید کاهش یافته و سیتوپلاسم آنها دارای میتوکندری های فاقد ستیغ می باشد. اتصالات محکم ما بین سلول های سرتولی مشخصا آسیب دیده بودند.
● بحث و نتیجه گیری:
بر اساس مطالعه کنونی پیشنهاد می شود که از قرار گرفتن در معرض میدان های مغناطیسی برای مدت زمان طولانی اجتناب و احتراز نمود. زیرا بر اساس یافته های مطالعه حاضر، میدان های الکترومغناطیسی باعث افزایش احتمال اختلال در فرآیند اسپرماتوژنز و نتیجتا افزایش احتمال ناباروری در مردان خواهند شد.
امیرافشین خاکی
جعفر سلیمانی راد
حسن ارگانی
محمدعلی محجل شجا
سینا زرین تن
آرش خاکی
اصغر تنومند
منبع : پایگاه اطلاعات علمی