سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

سفیران اقتدار


سفیران اقتدار
سفرا و نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور،پیام رسانان اقتدار و عزب نظام اسلامی در فراسوی مرزها محسوب می شوند.ازاین رو لازم است سفرا ضمن اعتقاد به اصول بنیادین نظام ، از هنر و فن انتقال اقتدار و عظمت ایران اسلامی بهره مند باشند.اخیرا حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مسئولان وزارت امور خارجه سفرا و روسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و خانواده های آنان، ضمن تبیین جایگاه کنونی نظام اسلامی و حرکت رو به پیشرفت آن ، به بایدها و نبایدها و همچنین الزامات حرکت هوشمندانه، شجاعانه و متعهدانه دستگاه سیاست خارجی اشاره فرمودند.
اظهارات مقام معظم رهبری درمیان سفرا و روسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور را می توان به مثابه مدلی دانست که حرکت روبه جلوی ما در جهان را تشریح می کند.اتکا بر این الگو و تلاش در جهت تبیین موثر آن سبب خواهد شد تا فاصله میان ایده آلها و داشته‌های سیاست خارجی ما به عدد صفربرسد.فاصله ای که طی سه سال اخیر به حداقل رسیده است. مقام معظم رهبری در دیدار سفرا و روسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور تاکید فرموده اند: “ وزارت امور خارجه کشور باید ضمن انعکاس صحیح عزت و اقتدار روزافزون نظام اسلامی، از آن برای منافع کشور نیز بهره برداری کند. وحدت ملی، پایبندی به اصول، و پیشرفت در علم و فناوری سه عنصر اصلی تاثیرگذار براقتدار ملی هستند.در داخل کشور وحدت ملی به معنای حقیقی کلمه وجود دارد و این وحدت، هم میان ملت و هم در رابطه ملت و مسئولان متجلی است و چنین وحدت ملی در دنیا کم نظیر است.امروز در باره ایران، تعابیری همچون قدرت منطقه ای و یا ابرقدرت منطقه ای به کار می رود که همه این موارد نشان می دهد نظام اسلامی به برکت پایبندی به اصول، حرکت رو به جلو داشته است. نظام اسلامی در سی سال گذشته، با وجود چالش های سنگین و فراوان، پیشرفت-های بسیار و حتی تصور ناپذیری داشته است.” انعکاس صحیح ،کامل و موثر عزت و اقتدار روزافزون نظام اسلامی بدون درک ظرفیتهای سیاسی و دیپلماتیک کشور امکان پذیر نخواهد بود.از این رو در انعکاس عزت ایران نوعی “خودشناسی دیپلماتیک”نهفته است.این خودشناسی از جمع ظرفیتهای بالقوه و بالفعل سیاست خارجی حاصل می شود.بر این اساس سفرای ما در خارج از کشور باید بینش لازم در خصوص دستیابی به این درک و شناخت را داشته باشند.همانگونه که توانایی کشورها در نظام بین الللی مهم است،انعکاس این توانایی نیز از اهمیتی فوق العده برخوردار است.غرب همواره سعی دارد با وارونه سازی واقعیات و انعکاس غیر صحیح وقایع جاری در نظام بین الملل ،مخالفان خود را در تنگنا قرار دهد.هراندازه هنر ما در انعکاس قدرتمان بیشتر باشد،ناتوانی تبلیغاتی غرب در برابر نظام جمهوری اسلامی ایران بیشتر خواهد شد.در صورتی که ما نتوانیم تواناییهای موجود در دستگاه سیاست خارجی خود را به درستی انعکاس دهیم،به طور خودکار از حجم فرصتهای پیرامونی خود کاسته ایم.بدیهی است که نمی توان نقش سفرا را دراین فرآیند نادیده گرفت.نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور باید ضمن درک واقعی قدرت نظام،این درک را با استناد به فنون مختلف رسانه ای و دیپلماتیک به دیگربازیگران دنیا انتقال دهند. هم اکنون رسانه ها نقش بلاانکاری در انتقال واقعیات دارند.
سفرای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور باید از ظرفیت رسانه ها به نحوی کامل و مطلوب در جهت انعکاس حقایق کشور برای جهانیان استفاده نمایند. لزوم انعکاس قدرت ایران زمانی بیشتر نمود می یابد که ما تواناییهای به دست آمده را در کنار هجمه های تبلیغاتی و سیاسی دشمنان نظام قرار دهیم.ایران اسلامی موفقیتهای مکرر هسته ای و بین المللی خود را در حالی کسب نموده که بیشترین هجمه های غرب طی سه دهه اخیر به سوی تهران روانه شده است. ما طی سالهای اخیر در خنثی سازی هجمه های تبلیغاتی غرب بسیار موفق عمل کرده ایم.اما پس از طی مرحله خنثی سازی نوبت به مرحله بازپروری می رسد.در مرحله بازپروری ما خنثی سازی تبلیغات غرب را در کنار تولید اعتبار سیاسی و رسانه ای خود درنظام بین الملل انجام می دهیم.هم اکنون دولت نهم با موفقیت از مرحله خنثی سازی وارد مرحله بازپروری شده است .مرحله ای که حرکت در آن نیاز به درایت و تدبیر امور دارد. مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری ،”وحدت ملی”،”پایبندی به اصول”و”پیشرفت در علم و فناوری”سه عنصر اصلی تاثیرگذار بر اقتدار ملی هستند.در نگاه والای رهبر انقلاب،”اقتدار ملی”بر آمده از یک فرآیند و محصول چینش سه عامل مذکور در کنار یکدیگر است.خمیر مایه اقتدار ملی “وحدت”،”اصولگرایی”و ”علم محوری”است.وحدت بیانگر حرکتی جمعی در سایه آگاهی است.در وحدت جمعی میان منافع افراد و گروهها اتصالی ایجاد می شود که مقدمه تعالی و رشد مجموعه است.اصولگرایی اصلی ترین کانون قدرت یک ساختار سیاسی محسوب می شود.این مقوله شامل مشخص بودن اصول و ارائه تعریفی دقیق از آنها و تدوین روشهای تاسی به اصول توسط اعضای مجموعه است.همچنین علم محوری به ما امکان می دهد تا ضمن رصد دقیق مناسبات جاری در جهان امروز،توان خود را بر کارآمدی نظام و مجموعه متمرکز نماییم. دراینجا فاکتور “کارآمدی”از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. هم اکنون در داخل کشور وحدت ملی به معنای حقیقی کلمه وجود دارد و این وحدت در دنیا بی نظیر است.”وحدت ملی”شاخصه ای است که بیانگر میزان وفاداری ملتها نسبت به حکومتهاست.این شاخصه را می توان در دو عرصه سیاسی و فکری مورد فحص و بررسی قرار دا در عرصه سیاسی میزان سنخیت ملتها و حکومتها سنجیده می شود.هنر انطباق علایق مردم و دولت بر عهده سیاستمداران است.هنری که غرب طی سالهای پس از پایان جنگ جهانی دوم از آن کوچکترین بهره ای نگرفته است.نموداین عدم همخوانی را می توان در غرب امروز مشاهده نمود. امروزه تهران در سایه اتخاذ سیاست خارجی تهاجمی به یک قدرت یا به عبارتی بهتر ابرقدرت منطقه ای تبدیل شده است. یک ابرقدرت بیشتر از اینکه تاثیرپذیر باشد تاثیرگذار است.ایران اسلامی امروزه به صورت همزمان مولد اسلامگرایی درخاورمیانه و ارائه دهنده گفتمان “گذار از آمریکا”در جهان است.ایران در کسوت یک ابرقدرت منطقه ای قرار داردو غرب نیز باید از همین زاویه نظام اسلامی را مورد واکاوی قرار دهد.
تهران طی سه دهه مبارزه هدفمند با استعمار فرانو توانسته است هیمنه قدرتهای بزرگ را در هم شکسته و قالب مجازی و شکننده ای که غرب با ارائه مفهوم قدرت در درون آن افکار عمومی دنیا را مسخ نموده است را متلاشی سازد. واشنگتن و تروئیکای اروپایی هنوز قواعد تعامل و تقابل با ابرقدرت خاورمیانه را نیاموخته اند،هرچند تاریخ سی ساله انقلاب نشان داده است که تهران مطابق اراده خود به آموزگاری سخت گیر تبدیل می شود و غرب را وادار به آموختن مطالبی می کند که از آنها گریزان است. در نهایت اینکه سفرای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به عنوان حاملان پیام اقتدار ایران وظیفه سنگینی بر عهده دارند.سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران پویاست .ارائه تصویری جامع از این پویایی اصلی ترین وظیفه نمایندگیهای جمهوری اسلامی در سرتاسر جهان است.
منبع : روزنامه رسالت