دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا


منطقه مرمره


منطقه مرمره
منطقه مرمره، حکم پلی بین شبه جزیره بالکان و آناطولی را دارد. اروپا و آسیا در این منطقه بهم متصل می گردند. این منطقه با مساحت ۶۷ هزارکیلومتر مکعب خود، ۵/۸ درصد از مساحت کل ترکیه را تشکیل می دهد. نام خود را از دریایی که کاملاً در خاکش محصور مانده و از طریق تنگه ها به دریای سیاه و دریای اژه وصل می شود، می گیرد.
جزایر بزجا آدا و گوکچه آدا که در سواحل اژه قرار گرفته اند نیز در محدوده منطقه مرمره جای دارند. منطقه مرمره از شرق با مناطق دریای سیاه و آناطولی میانی، از جنوب با اژه، از شمال غربی با یونان و بلغارستان همسایه است.
حدود منطقه مرمره نیز، مانند دیگر مناطق ترکیه، در هر نقطه مطابق با حدود استانی نمی باشد. استان های ادیرنه، کرکلارالی، تکیرداغ، استانبول، کوجاالی و یالووا کاملاً در محدوده این منطقه قرار می گیرند.
از سوی دیگر بخش های از استان های ساکاریا، بیله جیک، بورسا، بالیک اسیر و چاناک قلعه در محدوده مناطق اژه و دریای سیاه قرار می گیرند. مردم این منطقه از طریق صنایع، تجارت توریسم و کشاورزی امرار معاش می کنند.
مرمره از جهت صنایع مهمترین منطقه ترکیه است. توسعه یافتن ترین نواحی منطقه محور استانبول، بورسا و ازمیت است. استانبول که از قرون اولیه مرکز تجاری مهمی بوده و در مسیر راه های مواصلاتی بین قاره ها واقع است، یک برتری در سطح کشور به منطقه می بخشد.
البته در نواحی دیگر منطقه نیز فعالیت های گسترده صنایع به چشم می خورد. از محصولات صنعتی تولید شده در منطقه می توان از مواد غذایی آماده شده، انواع بافتنی، لباس آماده، سیمان، کاغذ و محصولات پتروشیمی، لوازم برقی آشپزخانه و حمام، کشتی و قایق های تفریحی نام برد. در این منطقه وضعیت کشاورزی نیز متنوع است. تقریباً نیمی از زمین های زیرکشت از مزارع گندم تشکیل می شوند.
بعد از گندم محصولات دیگر منطقه به ترتیب شامل چغندر قند، ذرت و آفتاب گردان می شود. در این منطقه که تقریبا ۷۳ درصد تولید آفتاب گردان و نزدیک به ۳۰ درصد تولید ذرت کشور (ترکیه) در آنجا صورت می گیرد، تولید میوه و سبزیجات نیز به میزان قابل توجهی رسیده است. منطقه مرمره همچنین در زمینه تولید ذرت در ردیف دوم بعد از منطقه دریای سیاه و در زمینه تولید زیتون نیز بعد از منطقه اژه جای می گیرد. این منطقه در خصوص باغداری نیز توسعه یافته است و در این میان مناطق نکیرداغ، شارکوی، مورفته، آوشا و بزجاآدا با انگور و شراب هایشان نیز مشهورند.
منطقه مرمره که در جنوب شرقی اروپا واقع است، دارای زیباترین مناظر طبیعی و آثار معماری و هنرهای بسیار با ارزش می باشد. در جزایر و شبه جزیره ها و خلیج های کوچک واقع در دریای مرمره و در کوه ها و جنگل های منطقه و همچنین در شهر تاریخ و طبیعت حالتی در هم تنیده شده دارند.
این منطقه که مهد و پرورشگاه تمدن های بزرگ بسیاری بوده در عین حال راه های مهاجرت اقوامی که بین دو قاره در رفت و آمد بودند را تشکیل داده است. در این جا به آثار باقیمانده از این اقوام و مردمانی که در این منطقه ساکن شده اند، در هر قدم می توان برخورد. از سوی دیگر در این منطقه که دارای ارزش های طبیعی و تاریخی بی نظیری می باشد، توریسم نیز بسیار توسعه یافته است. این منطقه هر ساله پذیرای میزان قابل توجهی توریست و جهانگرد می باشد.
لذا منطقه مرمره از جنبه توریسم ترکیه در سطح کشور مرکز دارایی، سرمایه گذاری، آموزش و اجرا عملیات به شمار می آید. جاها و مکان های تاریخی و توریستی مختلفی در منطقه وجود دارد که از آنها می توان از مسجد سلطان احمد، مسجد سلیمیه، موزه ایاصوفیه، تنگه بسفر، کیی کوی، اسب تروا، اولوداغ، موزه باستان شناسی استانبول، تنگه داردانل، بازار سرپوشیده، دیکیلی تاش، یاد بود شهدای جنگ چاناک قلعه، کاخ تکفور، کاخ قدیمی، کاخ ابراهیم پاشا، قصر عادله سلطان پل ساکاریا، دریاچه ایزنیک، دریاچه پرندگان، دریاچه سابانجا، دریاچه اولوبات، دریاچه قره جه، دریاچه ی بیگا و قره بیگا، دریاچه قره سو، نهر ولیکا، نهرمادر و نهر مریج نام برد.
نگارش یافته توسط محمود قوچانی
منبع : سایت سفارت ترکیه