سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا
باد
● باد چیست؟
باد جریان هوایی است که از مراکز پرفشار به طرف مراکز کم فشار به حرکت در میآید.
هر چه شیب فشار (تفاوت فشار) بین دو نقطه بیشتر باشد شدت جریان هوا نیز بیشتر خواهد بود. تفاوت فشار دو نقطه را گرادیان فشار میگویند.
۱) بادهای آلیزه (تجارتی:
این بادها در نیمکرههای شمالی و جنوبی به ترتیب از شمالشرقی به جنوبغربی و از جنوبشرقی به شمالغربی در حال وزشند بادهای تجارتی در زبانهای اسپانیولیـ ایتالیایی و فرانسوی به ترتیب Alisios و Alisei و Alizes در زبانهای آلمانی تحت عنوان Passat مینامند. تمام این اسامی فاقد منشاء شناخته شدهایی هستند.
این بادها در بین منطقه پرفشار جنب حاره و همگرایی میان حارهایی در بخش اعظمی از این مناطق در تمام طول سال میوزد و با ثباتترین بادهای کره زمین هستند.
در نیمکره جنوبی به علت مداومت فشار زیاد جنب حاره، بادهای تجارتی به طور منظم وزیده و طوقهایی را تشکیل میدهند. از این رو تجارتیهای سطحی در نیمکره شمالی حالات منظمتر و قویتری دارنده وسعت نفوذ کمربند تجارتیها در نیمکره شمالی در حدود ۲۵۰۰ کیلومتر و در نیمکره جنوبی در حدود ۳۰۰۰ کیلومتر است.
در سطح فوقانی کمربند حاره در حدود ۱۰ کیلومتری از سطح زمین، بادهایی با جهت مخالف تجارتیها میخورند، که آنها را آنتیترید (ضد تجارتی) میگویند.
۲) بادهای موسمی :
کلمه موسم دارای ریشه عربی است و به معنی فصل است. به بادهایی که در فصول متضاد سال با جهات مخالف میوزند موسمیها گفته میشود.
این بادها در زمستان، به صورت جریان سردی از خشکی به دریا و در تابستان به صورت جریان هوای مرطوب و گرمی از دریا به خشکی میوزند.
در تابستانها، قاره آسیا گرم شده و به علت تشکیل کمفشارهای حرارتی گسترده در خلیج فارس و آسیای مرکز و دشت راجستان هند، از اقیانوس هند و آرام بادهایی به جهت این مراکز کشیده میشوند این شرایط همزمان با استرالیا و توأم با تشکیل یک آنتیسیلکون در روی آن میباشد که بادهای خروجی از آن، ضمن عبور از استوا با جهت جنوب غربی به جهت آسیا کشیده میشوند و موسمیهای تابستانی در آسیا را بوجود میآورند.
۳) بادهای غربی:
در گستره جهانی اغلب در عرض های میانه و بین حدود ۳۵ تا ۶۵ درجه عرض جغرافیایی و یا به عبارت دیگر از پر فشار جنب حاره به مناطق کم فشار جنب قطب شیوع دارند.
این بادها از نظر جهت و استمرار دارای خصوصیات متغیرند در سرعت و جهت حرکت آنها جریانات موجی بویژه سیلکونهای سیار و آنتی سیلکونهایی که در منطقه نفوذ این بادها از غرب به شرق حرکت میکنند اثر عمدهای دارند از اینرو ممکن است بادهای مذکور ضمن وزش از غرب به شرق خصوصیات طوفانی هم داشته باشند در زمستانهای نیمکره شمالی توسعه آنتیسیلکونهای قارهایی و بعضاً حتی سیکلونها از توسعه بارز بادهای غربی ممانعت به عمل آورده و بدین جهت بادهای مزبور به نحو بارزی بر روی اقیانوسها توسعه مییابند ولی چون در عرضهای میانه نیمکره جنوبی، شرایط قارهایی تقریباً حاکمیتی ندارد. بادهای غربی هم تقریباً حالت کمربند جهانی بخود گرفتهاند.
۴) بادهای محلی :
این بادها منطقه کوچکی را در برگرفته و معمولاً منحصر به لایههای بسیار پایین اتمسفر است.
▪ بادهای جهانی و منطقهای
میدانیم که گرمترین نقاط روی زمین اطراف خط استوا است. بنابراین اطراف این منطقه همیشه هوای گرم در حال بالا رفتن است. هوای جابجا شده در منطقههای معین ، در شمال و جنوب خط استوا ، قطب شمال و قطب جنوب ، جریان مییابد. اگر زمین ساکن بود، مسیر این بادها همیشه شمالی و جنوبی بود، ولی چون زمین به دور خودش حرکت میکند (حرکت وضعی زمین)، این حرکت سبب میشود که در نیمکره شمالی باد از چپ به راست و در نیمکره جنوبی از راست به چپ بوزد.
علاوه بر بادهای جهانی بادهای منطقهای نیز وجود دارند که مربوط به بخشهای کوچکی از زمین هستند. مثلا ساکنان ساحل دریاها و دریاچهها شاهد بادهای روزانه و شبانه در خلاف جهت همدیگر خواهند بود. زیرا وقتی روزها خورشید به خشکی و دریا میتابد، ساحل بیشتر از دریا گرم میشود (زیرا دریا گرما را به خود جذب میکند، در حالی که ساحل حرارت را پس میدهد.).
بنابراین هوای گرم ساحل بالا میرود و هوای تقریبا سردی از دریا به سوی ساحل جریان پیدا میکند و شبها نیز عکس این جریان رخ میدهد، زیرا وقتی آفتاب غروب میکند، ساحل سرد میشود، درحالی که چون ظرفیت گرمایی آب زیاد است، آب دریا گرمایی را که در طول روز جذب کرده است، به تدریج پس میدهد و هوای مجاور خود را گرم و سبک میکند و به بالا میزند و در نتیجه نسیم ملایمی شبها از ساحل به دریا میوزد. بادها همیشه ملایم و خوشایند نیستند و گاهی طوفان شدیدی در اثر جابهجایی سریع هوا حاصل میشوند که جان و مال مردم را به خطر میاندازد.
انسان که به دنبال استفاده از نیروی طبیعت است، از باد نیز غافل نبوده است. او با مهارکردن باد توانسته است در موارد زیادی انرژی باد را به خدمت خود درآورد. کشتیهای بادبانی ، آسیابهای بادی ، ژنراتورهای بادی که امروزه در کشورهای ساحلی روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود و ... نمونههایی در این زمینه هستند.
سمانه ابولی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست