یکشنبه, ۱۸ شهریور, ۱۴۰۳ / 8 September, 2024
مجله ویستا

دانستنی‌های مهم خانه‌داری


- لیزخوردن نردبان:
در خانه‌تکانی‌ها، نردبان یکی از پرمصرف‌ترین وسایل است. برای جلوگیری از هرگونه خطی در اثر لیز خوردن نردبان، یک کفش کتانی داخل پایه‌های آن کنید. حال بدون دغدغه می‌توانید بالای آن بروید.
- پرز خوابیده فرش:
اگر پایه وسایل سنگین مانند مبل، بوفه، صندلی و نظیر آن باعث خوابانده شدن پرز فرش یا موکت شده، می‌توانید با استفاده از یک اتو بخار آن را دوباره به حالت اولیه خود برگردانید. اتو را روشن کنید و همین که بخار زیادی در آن جمع شد اتو را روی قسمت موردنظر قرار دهید. البته توجه داشته باشید کف اتو با فرش یا موکت تماس پیدا نکند، بلکه باید اتو را قدری بالاتر از سطح فرش نگهدارید. سپس محکم برس بزنید.
- درخشان کردن فرش:
معمولاً خانم‌ها به دید و بازدیدها توجه خاصی دارند و علاقه‌مندند که فرش‌هایشان جوله خاصی داشته باشد، برای این کار مقدار زیادی نشاسته ذرت روی فرش بپاشید، بگذارید یک ساعت بماند، سپس با جاروبرقی آن را جارو کنید، اثر فوق‌العاده‌ای دارد.
- پوشاندن اثر سوختگی روی فرش یا موکت:
اگر محلی از فرش یا موکت در اثر افتادن آتش سیگار سوخته است، می‌توانید به وسیله یک ریش‌تراش یا موچین، مقداری پرز یا فرش از قسمت سالم فرش جدا کنید و آن را متناسب با قسمت سوخته نمائید. مقداری چسب (از نوع چسب‌هائی که به‌تدریج سفت می‌شوند مانند چسب سیمان و غیره) به قسمت سوخته شده بزنید و پرزها را بر روی آن گذاشته و فشار دهید. سپس روی آن یک کتاب سنگین بگذارید. در مورد موکت هم به همین ترتیب عمل نمائید.
- شمعدان‌های بلوری:
برای تمیز کردن و شستن شمعدان‌های بلوری، آن‌ها را درون یک سبد و یا یک آبکش پلاستیکی قرار دهید و سبد را داخل ظرف بزرگی محتوی آب داغ و یک محلول پاک‌کننده، مایع ظرفشوئی گذاشته. سبد را بالا و پائین ببرید تا تمیز شوند. سپس آن‌ها را با آب داغ آبکشی کنید.
- تار عنکبوت:
برای تمیز کردن تار عنکبوتی که به سقف چسبیده است، جورابی را به نوک چوب با کمک نوار چسب متصل کنید با این وسیله ساده هم سقف و هم لابلای شوفاژ و زیر یخچال را می‌توانید تمیز کنید.
- تمیز کردن لوستر:
ابتدا در زیر لوستر پارچه‌ای بیاندازید تا قطرات آب را که از آن خواهد ریخت، جذب کند. سپس یک لیوان را با یک قسمت الکل و سه قسمت آب پر کنید. لیوان را بالا برده زیر هر یک از آویزها بگیرید به‌طوری که قطعات بلوری لوستر در مایع داخل لیوان غوطه‌ور شوند. با این روش قطعات بلورین بدون آن‌ها اثری از لکه‌های آب یا پرز پارچه باقی بماند، خشک خواهد شد. قسمت‌هائی که تمیز کردن آن‌ها به این طریق ممکن نیست، دستکش به دست کرده و انگشتان خود را با مایع داخلی لیوان خیس کنید و سپس قسمت‌های مورد نظر را تمیز نمائید.
- سبد و بافته‌های حصیری:
برای تمیز کردن آن‌ها، به‌جای آب و صابون و پودرهای شوینده بهتر است از آب نمک غلیظ استفاده کنید. آن‌ها را داخل تشت فرو برده و با برس نرمی به آرامی تمیز کنید. هنگام شستن بشقاب‌ها، چند قاشق سرکه داخل آب بریزید، سرکه چربی‌ها را از بین می‌برد و بشقاب‌ها را شفاف و درخشان می‌کند.
- کتری:
برای از بین بردن املاح آهکی کتری را با مقداری مساوی آب و سرکه پر کنید و بگذارید بجوش بیاید. سپس آتش را خاموش کرده و بگذارید تمام شب به همان حال بماند. کتری تمیز خواهد شد.
- شمعدان‌ها:
اگر شمعدان‌هایتان بر اثر قطرات اشک شمع کثیف شده‌اند مدت یک ساعت یا بیشتر آن‌ها را داخل فریزر قرار دهید. قطرات شمع به آسانی از آن کنده شده و به بدنه شمع‌دان آسیبی نخواهد رسید. راه دیگر گرفتن شمعدان در زیر آب خیلی داغ است.
- قاب عکس‌ها:
قاب عکس‌ها را با اسفنجی که به ”تربانتین“ آغشته کرده‌اید، پاک کنید. اگر احساس می‌کنید بعد از این عمل، قاب عکس‌ها چسبناک شده‌اند به آن‌ها دست نزنید و بگذارید یکی دو روز کاملاً خشک شوند.
- گل‌های مصنوعی:
برخی از گل‌های مصنوعی به‌خصوص گل‌های پلاستیکی را می‌توان به آرامی داخل آب نیم گرم که مقداری پودر لباسشوئی به آن اضافه کرده‌اید، قرار داده و بگذارید ساعتی بماند. سپس آن را خارج کرده و چند بار درون آب تمیز آبکشی کنید و بگذارید خشک شوند. اما برای پاک کردن انواع گل‌های مصنوعی ظریف‌تر که امکان شستشوی آن‌ها با آب وجود ندارد مقداری نمک طعام را درون پاکت ریخته و گل‌ها را داخل آن قرار دهید و سپس پاکت را خوب تکان دهید. دانه‌های نمک سیاهی روی گل‌ها را به‌خوبی جذب خواهند کرد.
- شستن دیوارها:
اگر دیوارهایتان رنگ روغن است و نیاز به تمیز کردن دارد، در تشتی آب گرم و پودر ماشین‌لباسشوئی را با هم مخلوط کرده و تکه‌ای تور (تور پرده‌ای) را به آن آغشته کنید و دیوار را با آن بشوئید و سپس بلافاصله با پارچه نیمه خیس محل شسته شده را تمیز کنید.
- طریقه آهار زدن:
بعضی از پارچه‌ها مانند پرده‌های توری و وال، رومیزی و سفره‌های قلاب‌بافی و یا گلدوزی شده، یقه‌های تزئینی دخترانه و زنانه و همچنین یقه و سردست پیراهن مردانه برای خوش فرم بودن احتیاج به آهار دادن ندارد، بدین منظور از مواد مختلفی مانند نشاسته خام یا پخته، صمغ و ژلاتین و آب برنج می‌توان استفاده کرد که در زیر شرح داده شده‌اند:
- طریقه تهیه نشاسته پخته:
برای تهیه آن ۱۵ تا ۶۰ گرم نشاسته در هر لیتر آب به نسبت آهار مورد نیاز مصرف می‌شود. نشاسته را در کمی آب سرد خمیر کرده و با پشت قاشق چوبی مخلوط را کاملاً یکنواخت کنید و سپس با اضافه کردن بقیه آب به آن، ظرف را روی شعله ملایم قرار دهید و هم بزنید تا شفاف شود دقت داشته باشید که مخلوط نباید جوش بیاید. پس از سرد شدن، پارچه را همانطور خشک به‌طور کامل داخل نشاسته بکنید تا تمام آن آهار بگیرد سپس فشار داده و آن را آویزان کنید. در مورد سردست و یقه‌ها، فقط باید همان قسمت را در نشاسته فرو برده پس از آنکه پارچه کاملاً خشک شد، آن را نم زده و اتو کنید.
- نشاسته خام:
برای آهار دادن پارچه‌های ضخیم از نشاسته خام استفاده می‌شود. بدین منظور باید آن را به روش زیر با براکس مخلوط کرد: ۸۰ گرم نشاسته را در یک لیتر آب سرد حل کرده، ۲۰ گرم براکس را در کمی آب گرم حل کرده‌ایم به همراه ۴ گرم پارافین (برای براق شدن) به آن می‌افزائیم. پارچه خشک را در محلول فوق قرار داده و با دست مالش می‌دهیم تا به‌خوبی تمام پارچه خیس شود. سپس فشار داده و خوب تکان می‌دهیم و زمانی که هنوز دونم است و خشک نشده است، آن را اتو می‌کنیم.
- آب صمغ:
پارچه‌های رنگی، ظریف و نازک ابریشمی را باید با آب صمغ آهار زد. بدین منظور صمغ سفید را خوب نرم کرده و تقریباً ۳۰ گرم از آن را در یک لیتر آب سرد مخلوط کنید و روی آتش ملایم هم بزنید و بگذارید حدود ۳ دقیقه بجوشد. سپس آن را از پارچه ظریف عبور داده و مانند مواد ذکر شده در قسمت نشاسته، پارچه را با آن آهار بدهید. هنگام اتو کردن، پارچه آهار داده شده را بین دو پارچه نازک قرار داده و اتو بکشید.
- آب برنج:
از آب برنج می‌توان برای آهار دادن پارچه‌های لطیف مانند سرویس خواب نوزادان استفاده کرد. ۵ گرم برنج را خوب شسته و در یک لیتر آب سرد خوب بجوشانید. سپس آن را از یک پارچه نازک رد کرده و به هر اندازه‌ای که می‌خواهید پارچه مورد نظرتان آهار بخورد، آن را با آب رقیق کنید. سپس مثل موارد بالا عمل کرده و بگذارید پارچه خشک شود. برای اتو کشیدن، پارچه را دو نم کنید.
- اتو کردن لباس‌های نخی:
برای اینکه این لباس‌ها بیش از اندازه چروک نشوند از زیاد فشردن آن‌ها در هنگام شستن خودداری کنید. هنگام پهن کردن لباس هم با کمی حوصله تا حد امکان آن را صاف پهن کنید و قبل از اینکه کاملاً خشک شود آن را اتو کنید و اگر خشک شده‌اند قبل از اتو کردن حتماً آن‌ها را نمناک کنید.
- اتو کردن لباس‌های پشمی:
پارچه نخی تمیزی را نمناک کرده و روی پارچه پشمی بیندازید و بعد اتوی داغ را روی آن قرار دهید و بردارید. اتو را روی پارچه نکشید.
- اتو کردن پارچه‌های مخملی:
برای آنکه پرزهای مخمل نخوابد، لباس را به پشت برگردانید. یک ظرف پر آب را جوش بیاورید و پارچه را روی آن بگیرید تا با بخار آن اتو شود.
- جوراب‌هایتان را بادوام‌تر کنید!
قبل از آنکه جوراب بلند یا جوراب شلواری جدیدی را مورد استفاده قرار دهید، ابتدا آن را کاملاً خیس کرده و لوله کنید و داخل یک کیسه پلاستیکی گذاشته، در فریزر یا جایخی یخچال قرار دهید. وقتی منجمد شد، یخ آن را در ظرف بزرگی از آب یا وان حمام ذوب کرده و سپس آویزان نمائید تا خشک شود. طریقه دیگر برای بادوام‌تر کردن جوراب‌ها آن است که مقدار بسیار کمی نشاسته یا آهار بزنید. این امر مشکلی در پا کردن آن‌ها به‌وجود نخواهد آورد.
- اگر از دوباره‌شوئی خسته‌اید... :
اگر از شستن لباس‌های فرزند خردسال‌تان، به‌خصوص پس از هر بار غذا خوردن کلافه شده‌اید، روش آسان و در عین حال کاملاً مؤثر را امتحان کنید. در سفره‌های نایلونی ضخیم دو پیش بند بلند طوری که در حالت نشستن، تا زیر شکم کودک کاملاً پوشیده شود، بدوزید. دور یقه آن را با استفاده از نوار اریب مغزی داده و در قسمت پشت دو بندک بلند جهت گره‌زدن در نظر بگیرید. دور تا دور لبه‌های پیشبند را نیز با نوار اریب مغزی بدهید. این عمل کار شما را بسیار راحت‌تر خواهد کرد. زیرا به سادگی می‌توانید لکه غذا را با دستمالی مرطوب از روی پیش‌بند پاک کنید.
اگر بچه دارید و از خریدن چسب مایع و همچنین آثار ناشی از مصرف آن بر روی لباس، فرش و دست‌ها خسته شده‌اید، بهتری کار آن است که خودتان چسب بسازید. تعجب نکنید، راحت‌تر از آن است که تصورش را می‌کنید. کافی است مقداری نشاسته را در آب حل کنید تا محلول نسبتاً غلیظی به‌دست آید. چسب شما آماده است، با خیال راحت در اختیار کودک قرار دهید.
- پودر لباسشوئی:
برای جلوگیری از هدر رفتن پودر لباسشوئی به‌هنگام ریختن بر روی لباس‌ها، بهترین راه استفاده از قوطی‌های پلاستیکی است که بر روی در آن‌ها تعداد زیادی سوراخ ایجاد شده است.
- مایع ظرفشوئی:
پس از خرید مایع ظرفشوئی از همان ابتدا، حدود یک پنجم آن‌ را خالی کرده و به‌جای آن آب بریزید کمی تکان دهید مایع برای مصرف آماده است.
- صابون:
برای صرفه‌جوئی در صابون دستشوئی، به زیر آن تکه‌ای کاغذ آلومینیومی (فویل) بچسبانید. این عمل علاوه بر آنکه مانع نرم شدن صابون می‌گردد، از سر خوردن آن نیز جلوگیری می‌کند.
- شیوه صحیح شستن لباس‌های پشمی:
برای شستن لباس‌های پشمی همیشه از پودرهای رختشوئی استاندارد و آب نیم‌گرم استفاده کنید و هرگز صابون را برای شستن این نوع لباس‌ها به‌کار نبرید، زیرا اثر نامطلوبی به‌جا می‌گذارد.
برای شستن این گونه لباس‌ها ابتدا در ظرف رختشوئی آب نیم‌گرم بریزید و برای شستن هر تکه لباس پشمی لااقل یک قاشق مرباخوری پودر رختشوئی در ظرف آب بریزید، بعد لباس‌ها را داخل این ظرف بگذارید و بعد مدت نیم ساعت آن‌ها را داخل این ظرف قرار دهید. بعد با دست کمی بمالید و با آب نیم‌گرم آبکشی کنید و در جای مناسبی پهن کنید تا خشک شود. چون پارچه‌های پشمی معمولاً کرکدار است. از به هم مالیدن و فشار دادن آن‌ها خودداری کنید. بهترین راه این است که آن‌ها را لای پارچه‌های نخی تمیزی قرار داده و یا با کف دست به آن فشار آورید تا آبش گرفته شود. از شستن چند پارچه پشمی به رنگ‌های مختلف با یکدیگر احتراز کنید، زیرا ممکن است یکی از آن‌ها رنگ بدهد و سایر لباس‌ها را خراب کند. همچنین باید از چلاندن البسه پشمی یا پهن کردن آن‌ها بر روی بند خودداری شود. برای خشک کردن لباس‌های پشمی بهترین کار این است که آن‌ها را روی چند تکه روزنامه پهن کنید یا لباس شسته شده را داخل یک توری گذاشته و آن را به بند رخت آویزان کنید.
- شیوه صحیح شستن لباس‌های پشمی:
برای شستن لباس‌های پشمی همیشه از پودرهای رختشوئی استاندارد و آب نیم‌گرم استفاده کنید و هرگز صابون را برای شستن این نوع لباس‌ها به‌کار نبرید، زیرا اثر نامطلوبی به‌جا می‌گذارد.
برای شستن این گونه لباس‌ها ابتدا در ظرف رختشوئی آب نیم‌گرم بریزید و برای شستن هر تکه لباس پشمی لااقل یک قاشق مرباخوری پودر رختشوئی در ظرف آب بریزید، بعد لباس‌ها را داخل این ظرف بگذارید و بعد مدت نیم ساعت آن‌ها را داخل این ظرف قرار دهید. بعد با دست کمی بمالید و با آب نیم‌گرم آبکشی کنید و در جای مناسبی پهن کنید تا خشک شود. چون پارچه‌های پشمی معمولاً کرکدار است. از به هم مالیدن و فشار دادن آن‌ها خودداری کنید. بهترین راه این است که آن‌ها را لای پارچه‌های نخی تمیزی قرار داده و یا با کف دست به آن فشار آورید تا آبش گرفته شود. از شستن چند پارچه پشمی به رنگ‌های مختلف با یکدیگر احتراز کنید، زیرا ممکن است یکی از آن‌ها رنگ بدهد و سایر لباس‌ها را خراب کند. همچنین باید از چلاندن البسه پشمی یا پهن کردن آن‌ها بر روی بند خودداری شود. برای خشک کردن لباس‌های پشمی بهترین کار این است که آن‌ها را روی چند تکه روزنامه پهن کنید یا لباس شسته شده را داخل یک توری گذاشته و آن را به بند رخت آویزان کنید.
- شستشو، اتو و نگهداری از پارچه‌های نخی، پنبه‌ای، کتانی و ابریشمی:
- پارچه‌های نخی:
برای شستشوی پارچه‌های نخی، ماده قلیائی و آب (۶۰ درجه) همراه با فشار یا چنگ زدن مناسب است. در هنگام اتو کردن احتیاج به روانداز نداشته و حرارت ۱۵۰ درجه برای آن‌ها مناسب است. باید دقت کنید که از طرف طول پارچه را اتو کنید.
برای آهار زدن از نشاسته استفاده کنید. در صورتی‌که می‌خواهید پارچه‌های نخی را برای مدتی طولانی نگهداری کنید آن‌ها را داخل کیسه‌های نایلونی قرار دهید تا عوامل جوی روی آن‌ها اثر نکند. هر چند وقت یکبار هم تای آن‌ها را عوض کنید.
- پارچه‌های کتانی:
الیاف کتان براق‌تر از الیاف پنبه بوده و در رنگ‌های مختلفی وجود دارد. از آنجائی که کتان حرارت بهتر از پنبه انتقال می‌دهد، از این‌رو البسه کتانی از پارچه‌های دیگر خنک‌تر بوده و برای فصل تابستان بسیار مناسب هستند.
برای شناسائی و اطمینان از کتان بودن پارچه، در صورتی‌که چند تار از پارچه را جدا ک