سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا
این خشم است یا رفاقت؟
خوشبختانه بسیاری از جوانان اهل ورزش و فعالیت هستند و عده ای از آنها، در حدی در یك یا چند رشته ورزشی مهارت دارند كه در مسابقات و رقابت هایی كه در آن زمینه برگزار می شود حرف های زیادی برای گفتن دارند. البته گروه دیگری هم وجود دارند كه چندان اهل فعالیت و تحرك نیستند، اما با كمی تخمه و تنقلات مدت ها پای تلویزیون می نشینند و مسابقات ورزشی مورد نظرشان را پیگیری می كنند. دسته سومی هم وجود دارد كه اعضای آن نه ورزشكار هستند و نه وقت و حوصله پیگیری رقابت های ورزشی را دارند. ولی به مسائل و موضوعات پیرامون خود نگاهی عمیق تر دارند. آنها مایل هستند بدانند چرا بازی های المپیك شكل گرفت؟! تور دوچرخه سواری مشهور فرانسه از كجا و چرا ظهور كرد؟! عناوینی مثل FIFA، FILA و... چه داستانی دارند؟ و... و اصلاً چرا اجداد انسان ورزش كردند؟! ورزش كردن از كجا آغاز شد و...؟!
انسان ما قبل تاریخ و ورزش
انسان مدت ها پیش از آن كه برنامه ریزی و سازماندهی منظم و دقیقی برای زندگی خود داشته باشد برای بهتر شدن شرایطش تلاش و تقلا می كرد. او پدیده ای طبیعی اطراف خود همچون آب، آتش، باد، خاك، رودخانه، خورشید، ماه و ستارگان و... را می دید. او در گرمای روز زیر نور خورشید از آفتاب سوزان رنج می برد و شب ها در سرما می لرزید... لذت تولد كم كم با اندوه مرگ در نظر او كمرنگ می شد و در میان تمام این احساسات نیاز درونی به پرستش و داشتن معبود را حس می كرد. برای ایجاد این ارتباط و حمایت شدن از طرف خدایانی كه از آنها طلب یاری می كرد و یا فرار از خشم آنها فعالیت هایی انجام می داد. در این جا بود كه نخست رقص متولد شد. او با مجموعه ای از جست و خیزها، اشارات و گریه هایی كه می كرد و به مرور هماهنگی و ریتم پیدا كرد، رقص های مذهبی را برای بیان احساسات خود به وجود آورد. به بازی های رو می آورد و این بازی ها و رقص ها مقدم بر فرهنگ او بود. البته مجال این نیست كه گفته شود چگونه این بازی ها منجر به امری شد كه امروزه «ورزش» نام دارد! اما اگر تفاوتی وجود دارد، جزیی و كوچك است! قصد ما این است كه با اشاره به تحقیقات تاریخی و فرهنگی به «ورزش كشتی» و زمان ظهور آن بپردازیم.
كشتی و اجداد انسان
ریشه ورزش كشتی به ۱۵۰۰۰ سال قبل باز می گردد و شاهد قدمت این ورزش نقاشی های موجود در دیوار غارها در فرانسه، برجسته كاری های مصر باستان و بابل و... می باشد. با مطالعه ادبیات در یونان باستان در می یابیم كشتی و كشتی گیران در داستان ها و ادبیات جایگاه خاص خود را دارند. آنچه «هومر» در «ایلیاد» مطرح می كند (جنگ بین Ulysses و Ajax) نوعی مسابقه كشتی است. همچنین از قدیمی ترین نوشته هایی كه به دست رسیده است، می توان به نوشته هایی با خط میخی بر روی لوح هایی با خاك سفالی اشاره كرد كه در آنها اشعار رزمی به چشم می خورد: نمونه ای از این آثار ادبی اشاره به جنگ بین پادشاهی به نام (Gilgam) و انسانی نیمه وحشی به نام (Enkidon) است. جنگ سخت و وحشتناكی بین آنها در می گیرد و داستان نزاع بین آن دو تا زمانی ادامه دارد كه یكی از آن دو دیگری را به زانو در می آورد. در آنجا خشمشان فروكش می كند و جنگ خاتمه می یابد. (این داستان و نوع جنگ و نهایت به زانو درآمدن شباهت به كشتی امروزی دارد).
از داد و فریاد كشیدن تا كشتی گرفتن
انسان ها از زمانی كه بر سر تصاحب حیوان یا چیز دیگری به مخالفت و جدال با هم برخاستند، نوعی كشتی گرفتن را تجربه كردند. از همان زمان بود كه آنها همراه با بازی، عشق، شكار و جنگ، كشتی گرفتن را آموختند. شكی نیست كه كشتی با دستان خالی و مشت های گره كرده، سال های سال پیش از جنگ با سلاح انجام می شده است. او پیش از آن كه تیر، نیزه یا كمانی به دست گیرد و با دستان كشیده و باز بجنگد، دست ها را به بدن می چسباند و نیروی پاها را نیز به آن اضافه می كرد و به دشمن می تاخت.كشتی و ملیت های مختلف
در حال حاضر انواع مختلفی از كشتی در میان مردم كشورهای دنیا وجود دارد كه در میان آنها می توان به Glima در ایسلند، Schwingen در سوئیس و Cumberland در بریتانیا اشاره داشت.
كشتی و المپیك مدرن
زمانی كه بازی های نوین المپیك در سال ۱۸۹۶ در آتن آغاز شد، كشتی به عنوان ورزشی باستانی مورد توجه قرار گرفت. اما همچون سایر رویدادهای تازه متولد شده، سازماندهی ضعیف و غیراستانداردی داشت. در سال ۱۹۰۰ كشتی اصلاً در برنامه های ورزشی قرار نگرفت و در سال ۱۹۰۴ مجدداً در رقابت ها دیده شد. در نخستین ورود كشتی به بازی های المپیك سبكی به نام Gereco-Roman اجرا می شد كه برخلاف نامش چندان مدیون روم یا یونان نبود و همه چیز خود را از فرانسه گرفته بود. این سبك از اجزای سبك مدیترانه ای است كه در جنوب شرقی فرانسه موجود بوده است.
Gereco-Roman كه در ابتدا به فرانسه
Ia Iuttes a mains platte) ) یا كشتی با دستان باز نامیده می شد تا حدود سال ۱۸۶۰ گاهی اوقات كشتی رومی و پس از آن كشتی یونانی خوانده می شد و سرانجام نیز از تلفیق این دو كشتی نوع مورد نظر متولد شد. به وجود داشتن تماشاچیان و طرفداران زیاد این سبك و همچنین ریشه یابی آن در ادبیات باستان بود كه نخست سبك مذكور به المپیك راه یافت.
انواع كشتی:
امروزه ۴ نوع اصلی كشتی وجود دارد كه
۲ نوع نخست آن در المپیك اجرا می شود.
۱- Gereco-Roman : همان طور كه اشاره شد نخستین سبك راه یافته به بازی های المپیك بود. در حال حاضر روس ها در این سبك حرف اول را می زنند و كشتی گیر این سبك با كمك دستان و قسمت های بالای بدن به جنگ با حریف خود می پردازد.
۲- كشتی آزاد: پیشرفت و گسترش این سبك، از نوع اول سریع تر و بیشتر است. این نوع كشتی در كشورهای مختلف جایگاه خاص خود را دارد و انواع شناخته شده آن عبارتند از:
Pushti در شمال هند و پاكستان
كشتی پهلوانی در ایران
Rangglen در استرالیا
Pehlivanlar Gures در تركیه
در كشتی آزاد برخلاف سبك نخست كه در آن دستان خود را به قسمت بالای بدن حریف می چسبانند و بدن او را به تشك فشار داده یا به سمت آن پرت می كنند، كشتی گیران آزادی عمل بیشتری دارند و می توانند از پاها هم كمك بگیرند.
۳- كشتی Judo كه در حال حاضر به عنوان ورزشی مستقل شناخته شده و به طور مجزا در المپیك اجرا می شود.
۴- كشتی Sombo كه تركیبی از كشتی آزاد و جودوست و بیشتر در اتحاد جماهیر شوروی سابق اجرا می شد و در حال حاضر در رقابت های المپیك جایگاهی ندارد.
-كشورهای مطرح در كشتی عبارتند از ایران، روسیه، آمریكا، تركیه و مغولستان.
- نخستین رقابت های سازماندهی شده كشتی در سال ۱۸۸۸ برگزار شد.
- نخستین بار كشتی در سال ۱۸۹۶ به المپیك راه یافت.
- FILA در سال ۱۹۱۲ در بلژیك شروع به كار كرد.
پردیس شكیبا
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست