دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
اوضاع نابسامان بانکهای دولتی
![اوضاع نابسامان بانکهای دولتی](/mag/i/2/x44iy.jpg)
اما برای بررسی وضعیت بانكهای دولتی لازم است، ابتدا این بانكها را به دو دسته تفكیك كنیم:
۱) بانكهای تخصصی دولتی.
۲) بانكهای تجاری دولتی.
از آنجا كه بانكهای تخصصی دولتی مانند بانك توسعهء صادرات، بانك صنعت و معدن و بانك كشاورزی هم در سال ۸۵ و هم در سال ۸۶، هر ساله سه میلیارد دلار از منابع صندوق ذخیرهء ارزی دریافت كردهاند از وضعیتی بسیار مناسب برخوردار هستند. بنابراین با كاهش نرخ سود تسهیلات، اصلیترین مشكلات متوجه بانكهای تجاری دولتی میشود.
مشكلات بانكهای تجاری دولتی متنوع و متكثر است، زیرا بانكهای تجاری دولتی در حال حاضر از نظر تجهیز منابع به شدت در مضیقه قرار گرفتهاند. چرا كه در حال حاضر تناسب ساختار نرخ سپردهها به هم خورده است. بهطور مثال دولت و بانك مركزی اوراق مشاركت را با نرخ سود ۵/۱۵ درصد به مردم ارایه میدهند. اما انتظار دارند بانكها تسهیلات خود را با نرخ ۱۲ درصد در اختیار مردم قرار دهند.
در چنین حالتی كه مردم بهطور طبیعی تمایل خود را از سپردهگذاری در بانكهای تجاری دولتی از دست میدهند، بانكهای خصوصی با تغییری كه از عقود غیرمشاركتی به عقود مشاركتی ایجاد كردهاند به راحتی امكان جذب نقدینگی مردم به صورت سپردهگذاری در بانكهای خصوصی بانرخ سود ۱۶ و ۱۷ درصد را پیدا میكنند. از اینرو با كاهش امكان تجهیز منابع مالی برای بانكهای تجاری دولتی، این بانكها در پرداخت تسهیلات نیز دچار مشكلات اساسی هستند.
این در حالی است كه بانكهای تجاری دولتی در اعطای تسهیلات از نظر انتخاب پروژه، با توجه به سنگینی فشار، بالابودن تعداد متقاضیان دریافت تسهیلات و كمبود نیروی انسانی به شدت دچار مشكل شدهاند.
در واقع به دلیل ناگزیربودن بانكهای تجاری دولتی به اعطای تسهیلات با نرخ سود ۱۲ درصد هجمهء فراوانی از سوی متقاضیان به این بانكها صورت گرفته است. در عین حال برخلاف بانكهای خصوصی و بانكهای تخصصی دولتی كه در انتخاب مشتری برای دریافت تسهیلات اختیارات لازم را دارند و به راحتی مشتریان خود را انتخاب بهینه میكنند، بانكهای تجاری دولتی از این امكان برخوردار نیستند. به همین دلیل در بازیافت منابع مالی خود از دریافتكنندگان تسهیلات با مشكلات بسیار جدی مواجه هستند.
از سوی دیگر بانكهای تجاری دولتی از بابت سپردههای دولتی نیز دچار مشكلاند چرا كه معمولا در نیمهء اول هر سال سپردههای شركتها و موسسات دولتی در بانكهای تجاری دولتی تجمیع میشود و با بروز مشكلات بودجهای در نیمهء دوم سال، شركتهای دولتی برای حل مشكلات مالی خود اقدام به خارجكردن سپردهها میكنند، از آنجا كه تراكم اصلی تجمیع و برداشت (برداشت سپردهء شركتها و موسسات دولتی) در بانكهای تجاری دولتی است، معمولا در نیمهء دوم سال بانكها با مشكلات منابع مالی روبهرو هستند. این در حالی است كه در سالجاری برداشت سپردهها از سوی شركتهای دولتی زودتر از موعد همه ساله صورت گرفته است، زیرا شركتهای دولتی از ابتدای سال با مشكل نقدینگی روبهرو شدهاند و به همین دلیل بانكهای تجاری دولتی از ابتدای سالجاری با مشكل تجهیز منابع مالی از سویی و پرداخت تسهیلات به متقاضیان از سوی دیگر مواجه هستند. مضاف بر مشكلاتی كه برشمردیم، بانكهای تجاری دولتی از بابت استفاده از خطوط فاینانس و ریفاینانس خارجی نیز به دلیل مشكلات روابط بانكی خارجی در وضعیت نامناسبی قرار دارند.
این همه در حالی شكل گرفته است كه به نظر میرسد انتخاب زمان جهت كاهش نرخ سود تسهیلات از سوی دولت، به شدت نامناسب بوده، زیرا این انتخاب زمان در وضعیتی صورت گرفته است كه بانكها از جهت، تامین منابع مالی، خارجی ایفای تعهدات بیرونی و عدم ورود منابع جدید شدیدا تحت فشار قرار گرفتهاند.
محمدهادی مهدویان
استاد دانشگاه و كارشناس اقتصادی
استاد دانشگاه و كارشناس اقتصادی
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست