سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا
ستون پیشخوان تاریخ
● آیت اشراق
شیخ شهابالدین سهروردی از جمله فیلسوفان و اندیشمندان ایرانی است که او را واضع حکمت اشراق میدانند، از این جهت که که در فلسفه خود نگاهی عمیق و همهجانبه به حکمت ایران باستان و مشرق زمین داشت و در این راه تلاش همهجانبهای نمود. شیخ اشراق اما به همان اندازه که نگاه به حکمت مشرق زمین و ایران باستان داشت در نگاه خود به عنوان یک مسلمان معتقد، به قرآن که سخنالهی بود نیز توجهی عمیق و همهجانبه داشت.
هر چند شیخشهابالدین عمر زیادی در این دنیا نزیست و دست حسودان و رقیبان به کام مرگش فرو برد اما در همین عمر اندک نیز بسیار نوشت و راهی که بنیاد گذارد او را جاودانه ساخت. کتابهایی چون آواز پر جبرئیل، زاغان و بومان، پرتونامه، بستانالقلوب، کلمهالتصوف، الواحالعمادیه و... میراث گرانبهای شیخ اشراق است.
کتاب آیت اشراق که به تفسیر و تاویل آیات قرآن کریم در آثار سهروردی اختصاص دارد، تلاشی است به منظور یافتن اندیشه قرآنی در تفکر این اندیشمند بزرگ که در تک تک آثار وی میتوان یافت. کتاب آیت اشراق با تصحیح و تنظیم و پیشگفتار خانم سیماالسادات نوربخش و توسط انتشارات مهرنیوشا در سال ۱۳۸۶ به زیور طبع آراسته شده است.
● زردشت و دین زردشتی
زردشت، پیامبر ایرانیان باستان و صاحب اندیشه گفتار نیک، پندار نیک و رفتار نیک است که او را جهانی کرده و با همین اندیشه دوستداران بسیاری را برای خود فراهم کرده است. درحوزه تاریخنگاری دین زردشتی تاکنون آثار بسیاری نوشته شده است که هر کدام از آنها توانستهاند گوشهای از اندیشه این پیامبر دوستی را به دوستداران عرضه کنند.
اما یکی از پژوهشگران این حوزه دینی آقای ژان کلنز است که بیشتر عمر خود را صرف غور در متون کهن ایرانی به خصوص اوستا کتاب مقدس زردشتیان کرده است. وی در این حوزه هم تاکنون آثاری را عرضه کرده است که کتاب زردشت و دین زردشتی شامل مجموع مقالات وی در این حوزه تحقیقی است که در سالهای گوناگون چاپ شده است. کلنز این مقالات را ما بین سالهای ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۴ نوشته و یا در سخنرانیهای خود ایراد نموده است.
کتاب حاضر علاوه بر مقدمه نویسنده که در سال ۱۹۹۱ نوشته شده است در خود این مقالات را گنجانده است: خصوصیات دین قدیم مزدایی ۱۹۸۷؛ دین هخامنشان، سوالات اولیه ۱۹۸۷؛ زردشت و اوستای قدیم، چهار خطابه در کلژدوفرانس دفرانس ۱۹۹۱؛ جم و مرگ ۱۹۸۸و آیینهای نظری دین مزدایی قدیم ۱۹۹۴. کتاب مجموعه مقالاتی درباره زردشت و دین زردشتی توسط احمدرضا قائممقامی ترجه و توسط نشر فرزان روز در سال ۱۳۸۶ چاپ شده است.
● تاریخ تفکر مسیحی
مسیحیت به عنوان دینی الهی هر چند در سه دهه اول ظهور خود به شدت توسط امپراتوران روم در تنگا قرار گرفت، اما با ایمان آوردن این امپراتورها در چهارمین سده از تولد مسیحیت این دین آرامآرام توانست در نیمی از دنیای متمدن آن روز جولانگاهی برای خود یافته و جای پای خود را محکم کند.
از آن زمان بود که اندیشمندانی در دنیای مسیحیت پدیدار شدند تا پایههای فلسفی این دین را محکم کنند. کتاب تاریخ تفکر مسیحی برآن است تا با توجه به این رویکرد به سیر این تفکر در طول ۲۰۰۰ سال گذشته بر این دین بپردازد.
کتاب حاضر در پنج فصل به دوستداران عرضه شده است؛ فصل اول کلیسای مسیح تا سال ۵۰۰ میلادی؛ فصل دوم سنت مسیحیت شرق از سال ۵۰۰ میلادی به بعد؛ فصل سوم کلیسای غرب در قرون وسطی ۱۵۰۰- ۵۰۰ میلادی؛ اصلاح دینی و واکنش در برابر آن ۱۸۰۰- ۱۵۰۰ میلادی و فصل پنجم تفکر مسیحی در جهان معاصر. کتاب تاریخ تفکر مسیحی نوشته تونی لین است و توسط روبرت آسریان ترجمه شده است. کتاب حاضر را نشر فرزان روز در سال ۱۳۸۶ چاپ و منتشر کرده است.
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست