جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
آفرینش انسان جلوهای از قدرت خدا
دیباچه هر کتابی، خلاصه و فشرده آن کتاب است و انسان دیباچه کتاب آفرینش و نشانهای از عظمت و خلاّقیت خداوند بزرگ است. در قرآن مجید که خود معجزه پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآله و نشانه عظمت و قدرت پروردگار عالم است، علاوه بر تمام آیات قرآن که هر کدام به نوعی نشانی از خالق یکتاست، آیاتی نیز وجود دارد که اشاره به توحید و یگانگی خداوند متعال دارد و با تعبیر "وَ مِنْ آیاته" آغاز میشود. این آیات عبارتند از آیههای ۲۰ تا ۲۶ سوره روم و همچنین آیه ۴۶ همین سوره و آیههای ۳۷ و ۳۹ سوره "فصّلت" و ۲۹ و ۳۲ سوره "شوری". این آیات یازدهگانه یک دوره کامل توحید میباشد.
هفت آیه از این آیات در سوره "روم" آمده که سه آیه از آنها درباره نشانههایی است که در درون وجود انسان (انفسی) و سه آیه دیگر درباره نشانههایی است که در خارج از وجود انسان (آفاقی) و یک آیه هم درباره "آفاق" و "انفس" هر دو آمده است. نخستین آیه از این آیات، آیه ۲۰ سوره روم است که درباره آفرینش ابتدایی انسان اولیّه یعنی حضرت آدم علیهالسلام است.
● آفرینش انسان از دیدگاه دانشمندان
درباره آفرینش انسان و مواد اولیّه آن نظریات گوناگونی وجود دارد که دو نظریه از دیرباز بوده است. عدّهای معتقد به تبدّل انواع جانداران از جمله انسان هستند. مانند "چارلز داروین" طبیعی دان انگلیسی که درباره آفرینش انسان معتقد است انسان یکی از انواع موجودات زنده است و با میمون از یک منشأ بوده و این دو دارای اجداد مشترک بودند و انسان تکامل یافته و به صورت کنونی درآمده است۱.
خداوند متعال در آیه ۵۹ سوره آل عمران با تشبیه خلقت حضرت عیسی علیهالسلام در خارقالعاده بودن و استقلال آفرینش به آدم علیهالسلام میفرماید:"إِنَّ مَثَلَ عِیسی عِنْدَ اللّهِ کَمَثَلِ آدَم خَلَقَهُ مِنْ تُراب." همانا مَثَل آفرینش عیسی در خارقالعاده بودن به امر خدا مانند آفرینش آدم بوده که خدا او را از خاک آفرید پس بدان خاک گفت بشری به حدّ کمال باش، هماندم چنان شد.
"کرسی موریسُن" در انتقاد از نظریه داروین مینویسد: "کشفیّات داروین فقط قدم بزرگی در راه پیشرفت افکار فلسفی بوده است. اما امروز کسی مانند "هِگل" نمیتواند بگوید که با آب و مواد شیمیائی و زمان میتوان آدم آفرید"۲. هگل میگوید: "هوا و آب و مواد شیمیایی و زمان به من بدهید و من با آنها انسان خلق کنم"۳. با پیشرفت روزافزون علم و دانش، بیپایه بودن این نظریه روشنتر می شود. ما میبینیم در عصر حاضر حتی کسانی که دست به شبیهسازی میزنند، با پیوند سلّول زنده از یک گیاه یا حیوان به یک موجود دیگر مانند خود موجود سلول گرفته شده، جاندار دیگری به وجود میآورند، همانند پیوند گل و گیاه است۴. نه این که با یک مشت خاک و هوا و آب بتوان موجود زندهای را خلق کرد. چرا که دمیدن روح و جان خلاّقی قادر و حکیم میخواهد که او تنها خداوند حکیم است که هستیبخش تمام جهان هستی است. و او است که به خاک تیره و خاموش، روح و جان میبخشد چنانکه میفرماید: "...وَ نَفَخْتُ فِیهِ مِنْ رُوحِی..." و از روح خود در آن دمیدم.. و بعضی دیگر معتقدند که آفرینش انسان مستقل از سایر جانداران میباشد که این عقیده نشأت گرفته از ظواهر دینی و کتب آسمانی میباشد. مخصوصا قرآن مجید هم تأیید میکند. از جمله آیه ۲۰ سوره روم و ۵۹ سوره آل عمران.
"کرسی موریسُن" مینویسد: "حقیقت امر این است که مؤلف این کتاب هم اطلاع صحیحی در این خصوص ندارد اما معتقد است که حیات، نشانهای از قدرت بیچون و چرای الهی است و به هیچ وجه جنبه مادی ندارد"۵. "هو الخالِقُ الباریءُ المُصَوِّرُ.."۶. او خداوندی است خالق، آفرینندهای بیسابقه و صورتگری بینظیر.... باز در همان کتاب در جواب "هگل" که انسان را موجودی کاملاً مادی و تصادفی فرض میکند، مینویسد: هگل فراموش کرده است که برای این کار نطفه و جرثومه حیات نیز لازم است. ایشان پس از آن که ذرّات نامریی را جمع کردند و برای خلقت انسان آنها را با نظم و ترتیب پهلوی هم چیدند، تازه باید به قالب آن جان بدهند. به فرض آن که به انجام همه این امور خارقالعاده توفیق یافت از بین میلیون ها احتمال فقط به یک احتمال ممکن است جانوری به وجود آید که چشم روزگار غریبتر از آن چیزی ندیده باشد. خوشمزهتر آن که پس از کامیابی در این امر، تازه خود "هگل" نخواهد گفت این موجود عجیب بر حسب اتفاق و تصادف به وجود آمده، بلکه میگوید:«هوش و نبوغ من آن را خلق کرده است».
"راستی خداوند برای ایجاد شگفتیهای خلقت، اسباب و وسایل اسرارآمیزی به کار میبرد که فهم آن از قوّه تعقّل ما خارج است".
● خصایص انسان از نظر علمی
۱) تمام خصایص موجودات آلی را دارد چون از عناصر تشکیل یافته است(خصایص عنصری)= تن.
۲) تمام خصایص موجودات زنده و آلی را دارد.
۳) تمام خصایص "جانوری" را دارد (خصایص بیولوژیک)= جان. علاوه بر آن، خصایصی مخصوص به خود دارد که در هیچیک از موجودات زنده و جانوران جاندار هم دیده نشده و آن وجود "روان انسانی" با خصائص انسانی است= روان۷ .
● موادّ اولیّه آفرینش انسان از نظر قرآن
نخستین آیهای که خداوند متعال به آن اشاره میکند، و آن را نشانهای از عظمت و خلاّقیت خود میشمارد، آیه ۲۰ سوره روم و اشاره به آفرینش و موادّ اولیه انسان نخستین که مهمترین نعمت و موهبت الهی به انسان است، میباشد. چنانکه میفرماید:"وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَکُمْ مِنْ تُرابٍ ثُمَّ إِذا أَنْتُمْ بَشَرٌ تَنْتَشِرُونَ". یکی از نشانههای او این است که شما را از خاک آفرید و سپس شما انسان هایی شدید که در روی زمین پراکنده شدید چرا که دیباچه هر کتابی خلاصه و فشرده مطالبی است که در آن کتاب نوشته شده است. و دیباچه کتاب آفرینش، انسان است که در هر جمله و صفحه آن کتاب، علوم و فنونی نهفته است و هرکدام از آن صفحات، دانش و تخصصّ مخصوص به خود را میطلبد. مثلاً علم طب از نظر جسم و تن و روانشناسی از جهت روان و... انسان را مورد بررسی قرار میدهند. از امیرالمؤمنین علی علیهالسلام نقل شده است که فرمود: "أَتَزعَمُ أنَّک جِرمٌ صَغیرٌ وَ فیک انْطَویَ العالَمُ الأَکْبَر، أنتَالکتابُ المُبینُ الَّذی بِأَحْرُفِه تَظْهَرُ المُضمَرُ۸ " ای بشر آیا خیال میکنی که به ظاهر جِسم کوچکی هستی، در صورتی که در وجود تو جهانی پر از رمز و راز نهفته است. تو یک کتاب آشکاری هستی که هر یک از حروف و کلمات آن کتاب آشکار کننده نهان خلقت بزرگ است.
واقعا انسان چه مخلوق عجیبی است که ابعاد گوناگون آن هنوز برای بشر ناشناخته است. چنانکه علی علیهالسلام میفرماید: "مَن عرفَ نَفسَهُ فَقد عرف رَبِّهُ" هرکس خودش را بشناسد، خدای خود را شناخته است. انسانی که کرات مختلف و دریاها و خشکیها را تسخیر کرده و با پیشرفت سریع علمی خود، دنیا را مانند یک دهکده کوچک قرار داده و در یک زمان خیلی کوتاه از تمام گیتی باخبر میشود و اطلاعات علمی خود را در اختیار دیگران میگذارد و اطلاعات دیگران را بلافاصله دریافت میکند؛ چگونه از خاکی آفریده میشود که یک مادّه بیحرکت و خاموش است؟ چه نیرویی غیر از خالق توانا میتواند از خاک تیره، انسان متمدن و سراسر نور و لطافت و زیبایی بیافریند و هوش و ذکاوتی به او عطا کند که دنیا را به استخدام خود درآورد؟
میدانیم که هر سازنده و پدید آورندهای ابزار و ماده اولیه میخواهد اما خداوند متعال همه موجودات از جمله انسان را بدون سابقه و ابزار و ماده اولیه آفرید: "...اِبتدعَ ما خلقَ بِلا مِثالٍ و لا تعبٍ و لا نصَبٍ و کُلّ صانِعِ شَیءٍ فَمِن شَیءٍ صنَعَ و اللّهُ لا مِن شیءٍ صنع ما خلقَ". خدا هرچه آفریده، ابتکاری و بدون سابقه بوده، نقشهای از پیش در میان نبوده و رنج و تلاشی تحمل نکرده۹.
خداوند متعال در مورد خلقت اولیّه انسان در آیات متعددی با لفظ "تراب"۱۰ و "طین"۱۱ تعبیر آورده و بیان فرموده است که انسان را ابتداءً از خاک آفریده است. چنانکه در این باره جریان حضرت عیسی علیهالسلام را به آدم علیهالسلام که کاملاً مستقل، و از خاک به وجود آورده، مقایسه میکند و میفرماید: "إِنَّ مَثَلَ عِیسی عِنْدَ اللّهِ کَمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِنْ تُراب...". این آیه تصریح دارد بر این که حضرت آدم علیهالسلام مستقلاً از خاک گرفته شده زیرا که قرآن برای آدم نه پدری قایل است و نه مادری و تبدّل انسان از موجودات دیگر را نفی میکند و میفرماید: "بَدأَ خَلْقَ الإِنْسانِ مِنْ طِین..۱۲. خداوند انسان را ابتداءً از خاک آفرید. حالا خاک چه مراحلی را پشتسر گذاشته در آیات متعدد متذکّر میشود مانند: سورههای سجده:۷ - مؤمنون: ۱۲ - حجر: ۲۶ - الرحمان: ۱۴ که حاکی از مراحل خاک، گِل و لای، گِل خشکیده(مانند سفال) و گِل چسبنده است.
آیه ۲۰ سوره روم به دو نمونه از قدرت خلاّقیت خداوند متعال اشاره میکند:
۱) آفرینش انسان از خاک ممکن است اشاره به خلقت اولیه انسان که مخلوطی از آب و خاک، آنهم از انواع مختلف خاک های تیره، قرمز، سبز، سخت، نرم، خشن، ملایم و سخت باشد۱۳ یا اشاره به نطفه و غذای انسان است که باز از خاک به صورت میوهجات و سبزیجات به دست میآید و با آن غذاها سلّول به وجود میآید و از آن سلولها نطفه ساخته میشود و از نطفه؛ انسان.
دکتر"الکسیس کارل" میگوید: "عناصر تشکیل دهنده نطفه انسان ابتدا از فرآوردههای خاکی مانند: آهن، مس، کلسیم و ید تهیه میشود که زمین آنها را به صورت میوهها و سبزی ها درمیآورد و گیاهان در بدن دام ها به لبنیات و گوشت تبدیل میشوند و بدن انسان با استفاده از آنها نطفه و اسپرم را میسازد.
۲) لفظ "إذا" در آیه "فجائیّه" است و در مواردی به کار میرود که کاری یک مرتبه انجام گیرد یعنی خداوند قدرت انتشار و تولید مثل به انسان عطا کرد و در مدت کوتاهی نسل بشر زیاد شد. که اگر زمینه تولید مثل و توالد و تناسل را در نهاد انسان قرار نمیداد، امکان نداشت نسل بشر رو به افزایش بگذارد.
● موادّ اولیّه آفرینش انسان از دیدگاه احادیث
امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در این زمینه میفرماید: "خداوند مقداری خاک از قسمت های سخت و نرم زمین و خاک های مستعد، شیرین و شورهزار آن گرد آورد، و آب بر آن افزود تا گلی خالص۱۴ و آماده شد و با رطوبت، آن را بهم آمیخت تا به صورت موجودی چسبناک۱۵ درآمد و از آن صورتی دارای اعضاء و جوارح، پیوستگی ها، گسستگی ها آفرید، آن را جامد کرد تا محکم شود و صاف و محکم و خشک ساخت تا وقتی معلوم و سرانجامی معین و آنگاه از روح خود در او دمید و دارای افکاری قرار داد که به وسیله آن در موجودات تصرف کند به او جوارحی بخشید که به خدمتش پردازد و ابزاری عنایت کرد که وی را به حرکت درآورد، نیروی اندیشه به او بخشید که حق را از باطل بشناسد و ذائقه، شامّه و وسیله تشخیص رنگ ها و اجناس مختلف در اختیار او قرار داد و او را معجونی از رنگ های گوناگون و مواد موافق و نیروهای متضاد و اخلاط مختلف حرارت، برودت، رطوبت، یبوست، ناراحتی و شادمانی ساخت۱۶. عبداللّه بن یزید بن سلام از پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآله در مورد آفرینش آدم و این که چرا "آدم" نامیده شد، پرسید. پیامبر صلیاللهعلیهوآله فرمودند: "برای این که از خاک و گرد و غبار روی آن آفریده شده است. گفت: آیا آدم از تمامی خاکها آفریده شد، یا از یک نوع از خاک؟ فرمود: بلکه از تمامی خاکها، زیرا که اگر از یک نوع خاک آفریده شده بود، همدیگر را نمیشناختند، و همه با یک قیافه آفریده میشدند. گفت: آیا در دنیا مَثَلی برای انسان ها هست؟ فرمود: خاک؛ چرا که خاک انواع و اقسامی دارد: خاک سفید، سبز، سرخ مایل به سفیدی، غبارآلود(سفید کدر)، سرخ، صاف، سرد، شورهزار، خشن، نرم. لذا مردم هم مانند خاکها نرم، خشن، سفید، زرد و سرخ به رنگ خاک ها آفریده شدند۱۷. پس حیات و هستی، نشانهای از قدرت بیچون و چرای الهی است و به هیچوجه جنبه مادی ندارد.
پاورقی ها:
۱. علم و دین، ایان باربور، ص ۱۱۴، ترجمه خرمشاهی. و نظریه تکامل از دیدگاه قرآن.
۲. کرسی موریسُن، راز آفرینش انسان، ترجمه محمد سعیدی، مقدمه، چ ۱۳۳۵، ص ۳.
۳. به نقل کرسی موریسُن، راز آفرینش ، ص ۱۲۰.
۴. دکتر منصور اشرفی، مجله مکتب اسلام، سال ۳۷(۱۳۷۶)، شماره ۵.(کلونینگ).
۵. کرسی موریسُن، راز آفرینش، ص ۶۷.
۶. حشر: ۲۴.
۷. ابوتراب نفیسی، انسان شاهکار خلقت، ص ۱۸.
۸. اسرار الحِکَم، ج۱، ص ۲۶۵ - ۳۶۷.
۹. اصول کافی، ج۱، باب کلیاتالتوحید، ح۱.
۱۰. آیات: ۵۹، سوره آل عمران - ۳۷، کهف - ۵ حج- ۲۰، روم - ۱۱ فاطر - ۶۷ غافر.
۱۱. آیات: ۲ انعام، ۱۲ اعراف، ۶۱ اسراء، ۱۲ مؤمنون، ۷ سجده، ۱۱ صافّات، ۷۱ ص.
۱۲. آل عمران، ۵۹.
۱۳. المیزان، محمع البیان، تفسیر نمونه ذیل آیه و نورالثقلین، ج۴، ص ۱۷۳.
۱۴. «لقد خلقنا الإنسان من سلالة من طین».
۱۵. «طینٍ لازِبٍ».
۱۶. نهجالبلاغه، خطبه ۱، پاراگراف۴.
۱۷. نورالثقلین، ج۴، ذیل آیه.
فرجاللّه فرجاللهی
۱. علم و دین، ایان باربور، ص ۱۱۴، ترجمه خرمشاهی. و نظریه تکامل از دیدگاه قرآن.
۲. کرسی موریسُن، راز آفرینش انسان، ترجمه محمد سعیدی، مقدمه، چ ۱۳۳۵، ص ۳.
۳. به نقل کرسی موریسُن، راز آفرینش ، ص ۱۲۰.
۴. دکتر منصور اشرفی، مجله مکتب اسلام، سال ۳۷(۱۳۷۶)، شماره ۵.(کلونینگ).
۵. کرسی موریسُن، راز آفرینش، ص ۶۷.
۶. حشر: ۲۴.
۷. ابوتراب نفیسی، انسان شاهکار خلقت، ص ۱۸.
۸. اسرار الحِکَم، ج۱، ص ۲۶۵ - ۳۶۷.
۹. اصول کافی، ج۱، باب کلیاتالتوحید، ح۱.
۱۰. آیات: ۵۹، سوره آل عمران - ۳۷، کهف - ۵ حج- ۲۰، روم - ۱۱ فاطر - ۶۷ غافر.
۱۱. آیات: ۲ انعام، ۱۲ اعراف، ۶۱ اسراء، ۱۲ مؤمنون، ۷ سجده، ۱۱ صافّات، ۷۱ ص.
۱۲. آل عمران، ۵۹.
۱۳. المیزان، محمع البیان، تفسیر نمونه ذیل آیه و نورالثقلین، ج۴، ص ۱۷۳.
۱۴. «لقد خلقنا الإنسان من سلالة من طین».
۱۵. «طینٍ لازِبٍ».
۱۶. نهجالبلاغه، خطبه ۱، پاراگراف۴.
۱۷. نورالثقلین، ج۴، ذیل آیه.
فرجاللّه فرجاللهی
منبع : شبستان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست