جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

بررسی الگوهای ذهنی طرحواره ای کمال گرایی و تایید خواهی در افسردگی


بررسی الگوهای ذهنی طرحواره ای کمال گرایی و تایید خواهی در افسردگی
● هدف:
هدف پژوهش حاضر بررسی دو دیدگاه متفاوت در باره ی تفکر افسردگی است. دیدگاهی که افسردگی را بازتابی از افزایش عمومی دسترس پذیری ساختارها و خاطرات منفی می داند و دیدگاهی که تفکر افسردگی را بازتابی از تغییر در سطح کلی تر بازنمایی های شناختی تعریف می کند.
● روش:
آزمودنی های این پژوهش ۵۴ نفر بودند که در سه گروه گنجانده شده بودند: ۱۸ نفر مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (۱۰ زن، ۸ مرد)، ۱۸ نفر مبتلا به اختلال وسواس جبری (۱۰ زن، ۸ مرد) و ۱۸ نفر بهنجار (۱۰ زن، ۸ مرد) که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی پیش بینی های متعارض برآمده از این دو دیدگاه بیماران افسرده، بیماران وسواسی و گروه گواه بهنجار به تکلیف جملات ناتمام، مقیاس نگرش های ناکارآمد کمال گرایی و مقیاس نگرش های ناکارآمد تایید خواهی پاسخ دادند.
● یافته ها:
نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت معنی داری در آزمون تکلیف جملات ناتمام، مقیاس نگرش های ناکارآمد و در زمینه تایید خواهی، میان سه گروه افسرده، وسواسی و بهنجار وجود دارد. هم چنین آزمون پیگیری توکی نشان داد که گروه افسرده تفاوت معنی داری با گروه بهنجار دارد، اما تفاوت موجود میان گروه افسرده و وسواسی معنی دار نبود.
● نتیجه:
نتایج از پیش بینی دیدگاه الگوهای ذهنی طرحواره ای حمایت می کند. اگر چه وجود شناخت های مربوط به کمال گرایی و تایید خواهی برای بیماران وسواسی هم مورد تایید قرار گرفت، اختصاصی بودن آن برای بیماران افسرده تایید نشد.
نوش زاد سام خانیانی
رخساره یکه یزدان دوست
علی اصغر اصغرنژادفرید
منبع : پایگاه اطلاعات علمی