یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا
پرتاب تا پای دیوار چین
در سال های گذشته حضور دوندگان ایرانی در رقابت های جهانی تنها به یك یا نهایتا دو رشته محدود می شد. رشته هایی كه حضورشان تنها جنبه سمبلیك و آزمایشی داشت و در حكم یك تجربه گرانبها محسوب می شد.
بحث شانس مدال برای ایران در رقابت های جهانی سوژه ای بود كه حتی ورزشكاران و مسئولان فدراسیون نیز آن را یك شوخی بزرگ و موج می دانستند شوخی ای كه اكنون جنبه واقعیت به خود گرفته و دیگر مایه خنده و انبساط خاطر دیگران نیست.
پیشرفت خیره كننده ایران در رشته دو و میدانی با ظهور ستاره های جوان و پدیده های بااستعداد ورزش مادر آغاز شد، پدیده هایی كه اكنون مرزهای آسیا را درنوردیده و در سطح جهانی نیز حرف هایی برای گفتن دارند. این روزها آسمان دو و میدانی ایران لبالب از ستاره های نوظهور است، به گونه ای كه در آستانه رقابت های قهرمانی جوانان جهان در چین دو و میدانی ایران امید فراوانی به كسب مدال دارد.
این باور و ذهنیت از لحظه ای شكل گرفت و نهادینه شد كه احسان حدادی در رقابت های جوانان جهان در ایتالیا در نهایت بهت و حیرت همگان مدال طلا را به سینه زد تا ثابت شود نسل جدید دو و میدانی ایران یك نسل طلایی است و از این رو امیدوارانه به یازدهمین دوره این رقابت ها در پكن چشم دوخته.
به راستی اتحادیه بین المللی فدراسیون های دوومیدانی Iaaf تعبیر جالبی برای مسابقات جوانان جهان دارد. از دیدگاه این اتحادیه مسابقات دوومیدانی جوانان جهان محل تولد ستاره های جدید در سطح جهان است.
اهمیت مسابقات دوومیدانی جوانان جهان از آن جهت است كه ستاره های جدید دوومیدانی در آن متولد شده و در سال های آتی عنوان های مختلف المپیك و جهان را به خود اختصاص می دهند. به عنوان مثال از سال ۱۹۸۶ كه این دوره از مسابقات در تقویم اتحادیه بین المللی فدراسیون های دو و میدانی قرار گرفته، شاهد درخشش جوانانی بودیم كه در سال های بعد، قهرمان بلامنازع دو و میدانی جهان در رشته های مختلف شده اند.
● ایران و یك مدال تاریخی
در طول ده دوره برگزاری این مسابقات، ایران تنها یك مدال، آن هم خوشرنگ ترین آن را توسط احسان حدادی در پرتاب دیسك كسب كرده است. حدادی در سال ۲۰۰۴ و در گروستوی ایتالیا اولین مدال طلای جهانی ایران را كسب كرد تا دوومیدانی ایران برای نخستین بار جهانی شود.
البته در این دوره از مسابقات مهدی شاهرخی جوان خوب كشورمان در پرتاب وزنه شانس زیادی برای كسب دومین مدال ایران داشت كه در نهایت چهارم شد.
اما، تا كمتر از بیست روز دیگر یازدهمین دوره این مسابقات در پكن آغاز می شود و امیدواریم حداقل تیم ایران افتخارات گذشته را تكرار كند.
● پرتاب دیسك شانس اول مدال
در حقیقت پرتاب دیسك ایران در سال های اخیر رشد خوبی داشته است. پرتابگرانی همچون عباس صمیمی و احسان حدادی تاكنون عنوان هایی را برای كشورمان ثبت كرده و پس از این باید در انتظار درخشش پرتابگرانی همچون محمد صمیمی باشیم. به هر حال او با پرتاب ۵۲۶۱ متری خود در مسابقات قهرمانی آسیا، پنجمین پرتابگر جهان در سال ۲۰۰۳ است. او برای كسب مدال طلا رقابت بسیار سختی را با پرتابگران رومانی، استونی، اوكراین و آلمان دارد.
«میهای گراسو» از رومانی بهترین پرتاب جهان را در سال ۲۰۰۶ دارد، او در كشور خودش و حدود یك هفته قبل حد نصاب ۵۵۶۵ را برای خود ثبت كرده كه با وجود این باید شانس اصلی قهرمانی محسوبش كرد. او بیش از یك سال قبل ركورد ۱۲۵۹ را داشت.
«ماركوس هانت» از استونی نیز دو ماه قبل و در مسابقاتی كه در كشورش برگزار می شد، ركورد ۳۲۶۴ متر را برای خود ثبت كرد. البته او در سال جاری در مسابقات مختلف ركوردهای ۹۸۶۳ متر، ۲۸۶۳ متر و ۴۰۶۰ متر را ثبت كرده است.
«پائولو كارساك» از اوكراین نیز یك ماه قبل در كی یف ركورد ۷۹۶۱ متر را به نام خود ثبت كرده است. البته كارساك در مسابقه دیگری كه در كی یف برگزار شد، ركورد ۰۴۶۱ را ثبت كرد.
«مارتین ویریگ» از آلمان با ركورد ۷۵۶۱ متر، چهارمین پرتابگر جهان در سال ۲۰۰۶ است. محمد صمیمی در تمرینات ركوردهایی بیش از ۶۴ متر را دارد و در صورتی كه بتواند ركوردهای تمرینی خود را تكرار كند، یكی از مدال های جهانی از آن ایران است. اما با توجه به این كه در دو دوره قبل این مسابقات مدال طلا از آن پرتابگران آسیایی بوده، امیدواریم این بار نیز مدال طلای پرتاب دیسك به ایران برسد.
● پرش طول دومین شانس مدال
محمد ارزنده پدیده پرش طول ایران است. او نه تنها در مسابقات مختلف بارها ركورد ایران را ترقی داده است، بلكه در تمرینات خود در پیست خاكی شهر بروجن كه ارتفاع بسیار بالایی از سطح دریا دارد، به ركورد بی نظیر ۸۵۷ متر رسید كه بی گمان با تكرار این ركورد، شانس بالایی برای كسب مدال جهانی پیدا می كند.
با احتساب ركورد تمرینی ارزنده، او اكنون پنجمین پرتابگر جهان در سال ۲۰۰۶ است. البته ارزنده در مسابقات رسمی سال جاری به ركوردی بهتر از ۶۲۷ متر نرسیده است.
«ژیائویی ژانگ» با پرشی بیش از هشت متر اكنون بهترین پرنده طول جوان جهان است. البته او در مسابقات قهرمانی آسیا با ركورد ۷۸۷ به مدال طلا رسید. پس از ژانگ، كروزر استرالیایی در مسابقات سیدنی كه شش ماه قبل برگزار شد، ركورد ۹۹۷ را برای خود ثبت كرده است.
«سافرونوف» از قزاقستان و در شهر آكاتی سه هفته قبل به ركورد ۹۳۷ متر رسیده است. «تونی بلت» از آمریكا كه ركورد پرش ارتفاعش ۲۳۲ متر است، در پرش طول ركورد ۸۵۷ متر را دارد.
نكته مثبت ارزنده این است كه در مسابقات قهرمانی آسیا، با بهترین پرنده سال جاری مسابقه تنگاتنگی داده است و از لحاظ روانی می تواند به خوبی در چین برای كسب مدال مبارزه كند.
● بدون شانس در سایر رشته ها
به غیر از پرتاب دیسك و پرش طول ورزشكاران ایران در ۴۰۰ متر، ۱۱۰ متر با مانع، پرش ارتفاع و پرتاب چكش شانس كمی برای كسب مدال دارند. در ۴۰۰ متر رضا بوعذار كه پس از سی سال در ایران به ركورد ۵۴۶ ثانیه رسیده است، باید با حریفانی رقابت كند كه همگی ركوردی حدود ۴۵ ثانیه و ۲۴۶ ثانیه دارند. در این شرایط او باید مجددا ركورد ایران را بشكند تا بتواند به كسب مدال امیدوار باشد. البته بوعذار در مسابقات مختلف نشان داده كه توانایی رسیدن به ركورد ۴۵ ثانیه را دارد و در صورت ثبت این ركورد، در مسابقات جوانان جهان و حتی در بازی های آسیایی دوحه توان كسب مدال را دارد.
پس از او نوبت به سجاد رزمجو و محمد گودرزی در دو ۱۱۰ متر با مانع می رسد. در این رشته رزمجو ركورد بسیار خوبی را دارد و با حد نصاب ۸۶۱۳ ثانیه ركورد نسبتا خوبی را دارد. او در صورت این كه بخواهد به مرحله فینال برسد و حتی مدال كسب كند، باید حداقل به ركوردی حدود ۵۱۳ ثانیه در حین رقابت برسد. محمد گودرزی نیز با ركوردهای موجود، شانس كمی برای قرار گرفتن در مرحله نهایی دارد.
در پرش ارتفاع در حالی كه امین حسین زاده رهبر به تازگی ركورد جوانان ایران را به ۱۷۲ متر رسانده، اما با این حال با این ركورد جایی در بین نفرات برتر جهان ندارد. از ابتدای سال ۲۰۰۶ تاكنون بیش از ۵ پرنده ركوردهایی بیش از ۲۰۲ را كسب كرده اند.
در رشته پرتاب چكش نیز وضعیت نماینده ایران، بهتر از سایرین نیست. در این رشته طی ۶ ماه گذشته بیش از ده پرتابگر جهان ركوردهایی بیش از ۷۳ متر را دارند كه در این میان محسن مقدم، نماینده كشورمان تنها توانسته به ركورد ۶۹ متر برسد.
منبع : روزنامه شرق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست