شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

خط مشی برخورد کاخ سفید با ایران


خط مشی برخورد کاخ سفید با ایران
چگونگی مقابله آمریكا با ایران سال‌ها است كه در محافل مطبوعاتی و حتی دانشگاهی یكی از مـبـاحـث مـطـرح اسـت و تـنـوع دیدگاه‌ها نسبت به رویـكـرد هـیـات حاكمه آمریكا به جمهوری اسلامی ‌امری آشكار است. یك دیدگاه از همان آغاز انقلاب اســلامــی‌ بــر ایــن تــاكـیــد داشــت كــه ‌ایـالات مـتـحـده سـرانـجـام بـه‌ایـران حـمـلـه نـظامی‌خواهد كرد كه ‌این دیـــدگـــاه پـــس از حـــادثـــه ۱۱ ســپــتـــامــبـــر و عــمــلـیــات موفقیت‌آمیز آمریكا در افغانستان و عراق طرفداران بیش‌تری پیدا كرد. سوای این، دیدگاه‌های دیگری نیز دربـاره نـحـوه بـرخـورد آمـریكا با ایران تاكنون مطرح شـده است.
به‌رغم این‌كه در حال حاضر افرادی در آمـریـكـا و اسـرائـیـل مـعـتقد به حمله نظامی ‌آمریكا به ‌ایــران هـسـتـنــد ولـی قـدرمـسـلـم آن اسـت كـه بـه‌ بـاور بسیاری از تحلیلگران، ایالات متحده در حال حاضر نــه تـنـهــا از اراده لازم بــرای حـمـلــه نـظــامــی ‌بـه‌ ایـران برخوردار نیست بلكه مولفه‌های لازم برای انجام این امر را نیز در دست ندارد. اما آخرین تلاش‌ها بر روی استقرار سپر دفاع موشكی آمریكا به پیشنهاد روسیه در آذربایجان است كه روس‌‌ها گفته‌اند با استقرار این سـپـر مـوشـكـی، روسـیـه و آمـریـكـا مـشـتـركا می‌توانند فعالیت‌های نظامی ایران را كنترل كنند. تحقق این امر بـی‌تـردیـد امـنـیـت ملی ایران را به مخاطره می‌اندازد. آنچه در پی می‌آید نظرات نویسنده‌ای است كه معتقد است بوش در تدارك حمله نظامی‌ به ‌ایران است. وی بـا نـگـاهـی سـطحی به رفتار و عملكرد هیات حاكمه كـنـونـی آمـریكا به ‌این نتیجه رسیده است. چاپ این مـقــالــه صــرفــا در راسـتـای آگـاهـی افـكـار عـمـومـی‌ از بــرداشــت نــویـسـنــده ‌ایــن مـقــالــه از رفـتــار مـتـنــاقــض دولتمردان آمریكایی است كه از نظرتان می‌گذرد: ریـیس‌جمهور بوش ادعا كرده است كه دولت ایران برای شبه‌نظامیان عراق سلاح‌های كشنده تهیه می‌كند كه از آن‌ها برای كشتن نیروهای آمریكایی در عـراق مـورد اسـتـفـاده قـرار مـی‌گـیـرد. این ادعا به نظر وحـشتناك می‌رسد - نكته مهم نیز این است.
دولت آمـریـكا خود را برای حمله نظامی ‌برضد ایران آماده مـی‌كـنـد. مـجوزی كه دولت برگزیده، بروز شرایطی اسـت كـه بـراسـاس آن رییس‌جمهور می‌تواند بدون تـصـــویــب كـنـگــره بــه درگـیــری نـظــامــی‌ اقــدام كـنــد. ‌اطـلاعات مربوط به‌ این ادعاها تردیدآمیز است. نام مـنـابـع عـنـوان نـشـده اسـت. پـس از اعـلام گزارشات، دولـت اخـیـرا از ادعاهای خود مبنی بر دست داشتن ایــــران در انــتــقــــال ســــلاح كــنــــاره‌گــیــــری كــــرد. امــــا ریـیـس‌جـمـهـور، وزیـر دفـاع و ریـیـس كـمیته مشترك همچنان ادعاهای تردید‌آمیز خود را تكرار می‌كنند.‌‌ ‌شـكــایــت جــدیــد ادعــا شــده بــرضــد ایـران مـی‌تـوانـد بـه‌مـنـظور مطابقت با بخشی از قطعنامه ۱۹۷۳ سران جـنـگــی بــه كــار گــرفـتــه شــود؛ بــراســاس ایــن بـخـش رییس‌جمهور می‌تواند نیروهای مسلح را در صورت بروز حمله برضد آن‌ها به درگیری بكشاند و شرایط اضطراری در ایالات متحده آمریكا ملی اعلام نماید. به نظر می‌رسد رییس‌جمهور با وجود عدم تصویب كنگره در حال آماده‌سازی شرایط برای حمله به ‌ایران است.
دولت خط‌مشی برای برخورد با ایران در نظر گـــرفــتــه اســت. ایــن بــار نـیــز دولــت از گـفــت‌وگــوی دیـپـلـمـاتـیـك مـستقیم با ایران امتناع می‌ورزد. پس از حملات ۱۱ سپتامبر برضد آمریكا، دولت ایران تمایل خــود را بــرای هـمـكــاری بــا ایــن كـشــور، مــن‌جـمـلــه هـمـكـاری در جـهـت بـركـنـاری طـالـبـان در افغانستان اعلام كرد. اما در ژانویه ۲۰۰۲ رییس‌جمهور بوش در سـخـنرانی خود ایران را به عنوان یكی از كشورهای عضو محور شرارت معرفی كرد. در اوایل سال۲۰۰۳، ایران پیشنهاد گفت‌وگو با آمریكا را درمورد چندین مـسـاله مهم، من جمله شفافیت كامل در مورد كلیه تـجـهـیـزات هـسـتـه‌ای، تـوقـف حـمایت از گروه‌های مـخـالـف فـلـسـطـیـنـی، تـبـدیـل حـزب‌الـله به سازمانی سیاسی، هماهنگ‌سازی تلاش‌های ضدتروریستی، همكاری در جهت برقراری ثبات سیاسی در عراق، و پـذیـرش بـیـانـیـه بـیـروت - صـلـحی جامع كه شامل بـرقـراری روابـط عـادی بـا اسـرائـیـل می‌شود - اعلام نـمـود.
آمـریـكـا بـه پـیـشـنهادی كه از سوی ایران ارایه گــردیـده بـود پـاسـخ نـداد. هـمـچـنـیـن در سـال ۲۰۰۳، آمـریـكـا از پـیـوسـتـن بـه سـه كـشـور اروپـایـی فـرانسه، انـگـلـسـتـان و آلـمـان در تـلاش دیـپـلـماتیك به منظور متوقف ساختن برنامه هسته‌ای ایران خودداری كرد. در نوامبر ۲۰۰۵، سفیر آمریكا در عراق مجوزی برای آغاز گفت‌وگوی دیپلماتیك با ایران در مورد مساله بـرقـراری ثـبـات در این كشور دریافت كرد. مقامات ایـرانـی ایـن پـیـشـنـهـاد را پـذیـرفتند؛ با وجود این هیچ گفت‌وگویی صورت نگرفت. ۸ مه ۲۰۰۶، دولت بیان كرد كه از برقراری مجدد گفت‌وگوهای دیپلماتیك تـوسـط سـه كـشـور اروپایی حمایت خواهد كرد. در هـمـیـــــن زمـــــان، دولـــــت نـــــامـــــه‌ای را كــــه از ســــوی ریـیـس‌جـمـهور احمدی‌نژاد به رییس‌جمهور بوش ارسال گردیده بود،‌ نادیده گرفت. ۳۱ مه ۲۰۰۶، دولت بیان كرد كه به مذاكرات سه كشور اروپایی خواهدپیوست، اما تا زمانی كه‌ایران پـیـــــش از مـــــذاكـــــرات، مـــــوافـــقــــت بــــه پــــذیــــرش درخـواسـت‌های آمریكا نكند، با این كشور مذاكره نخواهد كرد.
۲۹ نـوامـبـر ۲۰۰۶، ریـیس‌جمهور احمدی‌نژاد نامه‌ای آشكار برای مردم آمریكا ارسال كرد. دولت بوش از پاسخ دادن به‌این نامه امتناع ورزید. در حال حاضر كاخ‌سفید درصدد دست‌كاری اطــلاعــات اسـت تـا بـه نـحـوی بـرضـد ایـران حـمـلـه نـظامی‌راه اندازد. درحالی كه دموكرات‌ها اكثریت نـمــایـنــدگــان سـنــا و مـجـلــس را تـشـكـیــل داده‌انـد، ریـیـس‌جـمهور ممكن است در به راه‌اندازی جنگ دیـگـر دچـار مـشـكـل شـود. بـا وجـود عـدم مـوافـقت نـمـایـنـدگـان مـجـلـس بـا افـزایـش نـیروها در عراق و مـخـالـفـت فـزایـنده با جنگ در این كشور، ادعاهای جـدیـد ریـیـس‌جـمـهـور در مـورد ایران تلاشی برای نــادیــده گــرفـتــن تـصــویــب كـنـگــره بـرای درگـیـری نظامی‌دیگری است.‌ ‌دلایل دیگری نیز وجود دارد تا متقاعد شویم رییس‌جمهور در صدد وارد كردن ما بـه مـسـیـر جـدیـدی بـرای شروع جنگی دیگر است. رییس‌جمهور در سخنرانی مهم خود در ماه گذشته، دسـتـور اعـزام دومـیـن گـروه جـنـگنده ناو هواپیمابر آمـریـكا )USS( به سركردگی جان استنیس )John Stennis( بـه خـلیج‌فارس را اعلام كرد. دولت آمریكا، هـمـسـایگان عرب ایران را به موشك‌های پاتریوت مـجـهـز سـاخـتـه، چـنـدیـن كـشـتـی مـیـن جـمـع‌كـن به خـلـیـج‌فـارس اعـزام كـرده و دسـتـور افزایش ذخایر نـفـتـی داخـلـی را بـه‌منظور مقابله با توقف احتمالی صـــــادرات نـــفــــت اعــــلام كــــرده اســــت.
هــنــــوز از زمانی‌كه‌ایران به‌عنوان یك تهدید هسته‌ای معرفی می‌گردید مدت زیادی سپری نشده است. اما اخبار مربوط به تحولات دیپلماتیك با كره شمالی، آنچه را كه دولت می‌توانست در مورد ایران بیان كند تغییر داد. زیــرا كــره شـمــالـی حـقـیـقـتـا دارای تـسـلـیـحـات هـسـتـه‌ای اسـت، درحـالـی كـه ‌ایـران ۵ تـا ۱۰ سال با رسـیـدن بـه قـابـلـیـت تـولید مواد قابل انشقاق جهت سـاخـت بـمـب هـسـتـه‌ای فـاصله دارد. با وجود این واقـعـیــت، بــازهـم آمـریـكـا در مـورد كـره شـمـالـی از دیــپــلـمــاســی اسـتـفــاده مــی‌كـنــد. واضــح اســت كــه دیـپـلـماسی در مورد ایران نیز می‌تواند به كارگرفته شود. در مقابل دولت در حال افزایش تنش‌ها با ایران است و در صدد فراهم آوردن زمینه‌ای برای حمله به‌این كشور است و تلاش می‌كند موردی را مطرح سازد كه مجوز كنگره را نادیده بگیرد.
نویسنده : دنیس كوسینیچ
برگردان: چشم‌انداز ایران
روزنامه همبستگی
منبع : ماهنامه چشم انداز ایران


همچنین مشاهده کنید