یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا
سرمایهگذاری خارجی آری یا نه؟
![سرمایهگذاری خارجی آری یا نه؟](/mag/i/2/zgrnr.jpg)
دلیل ضرورت جذب سرمایهگذاری خارجی
اگر پیگیری رشد و توسعه را امری پذیرفته شده بدانیم و عوامل تولید را در شکل سادهاش نیروی کار و سرمایه فرض کنیم، نگاهی به وضعیت این دو عامل در اقتصاد کشور دلیلی بر ضرورت جلب سرمایهگذاری خارجی بهنظر میرسد. از جهت نیروی کار باید گفت: انتقال بحران رشد جمعیت به بازار عرضه نیروی کار و نیز امکان و نوع بیکاری قابل پیشبینی است. اکنون طبق برآورد کارشناسان سازمان مدیریت و برنامهریزی، سالانه بهطور متوسط حدود ۸۰۰ـ۷۰۰ هزار نفر نیروی کار جدید به بازار وارد میشود. یک تحقیق نسبتاً قابل قبولتر، متوسط سالانه نیروی کار جدید متقاضی شغل را تا ۱۳۸۳ بین ۷۲۰ـ۵۸۰ هزار نفر برآورد کرده است.
گر چه در سالهای اخیر، طی دوران سازندگی، سرمایهگذاری روند نسبتاً ثابتی یافته است ولی طی سالیان پیاپی سهم سرمایهگذاری در GOP سیر نزولی داشته است. این شاخص مهم، یعنی نسبت سرمایهگذاری به تولید ناخالص داخلی، در سال ۱۳۵۵ حدود ۳۵ درصد بود ولی به تدریج به ۱۵ درصد کاهش یافته و طی سالهای ۱۳۷۶ـ۱۳۷۳ بیش از ۱۸ درصد بوده و سپس در سالهای ۱۳۷۶ و ۱۳۷۹ به حدود ۱۵ درصد بازگشته است. این در حالی است که تولید ناخالص داخلی بین ۳۰ـ۲۵ درصد است همزمانی سیر نزولی سرمایه و فزایندگی عرضه نیروی کار، هشدار دهنده شرت بیکاری و مشکلات خاص حاصل از آن خواهد بود.کاهش بهرهوری ثمره دیگر شرایط مزبور است. برخی از نظریههای رشد مدعی هستند که نسبت کارگر به سرمایه اگر بالا رود بهرهوری پائین میآید. به عبارت دیگر وقتی این نسبت بالا میرود، بهطور نسبی سرمایه کمتر مصرف میشود. پس باید انتظار داشت رقیبان که با استفاده از فنآوری و ماشینآلات پیشرفتهتر، از بهرهوری بالاتری برخوردارند، گوی سبقت را در جهت بهرهوری نیروی انسانی بربایند، پس اگر فقط به دنبال تأمین اشتغال باشیم و بهطور متناسب از سرمایه بیشتر استفاده نکنیم. از آنجا که به روند کاهنده بهرهوری بیتوجهی شده، افزایش مقدار محصول نمیتواند قابل انتظار باشد.ادعا این است که با شیوههای کاربر ممکن است ما شکل بیکاری را کاهش دهیم، ولی احتمالاً همه را در سطح فقیرانهای مشغول کار میکنیم. البته این ادعا در حد یک نظریه مطرح بوده و قابل نقد و بررسی است.
صادرات تکمحصولی و پرنوسان
در اینجا باید به مطلب مهم دیگری توجه داشت. ثبات حرکت یک متغیر میتواند در ساماندهی زمینه مناسب برای هرگونه برنامهریزی، نقش به سزائی داشته باشد. شرایط حاصل از یک حرکت پرنوسان، توان هرگونه برنامهریزی را از سیاستگذاران میرباید. بهطور کلی بهدلیل افزایش جمعیت و نیز کاهش ارزش واقعی صادرات، صادرات سرانه در کشور کم شده است. بخش نفتی صادرات به شدت تحتتأثیر عوامل برونزا قرار داشته و میتوان گفت مقدار درآمدهای نفتی از کنترل برنامهریزان کلان خارج است. بخشی غیرنفتی صادرات نیز دچار نوسانهای شدید است. در سالهای سازندگی صادرات نفتی از حدود یکمیلیارد دلار افزایش دلار در سال تنزل یافت. این نوسان صادرات بر واردات اثر کرده و در نتیجه تولیدات متکی به کالاهای سرمایهای وارداتی را نیز مختل میسازد. ادعا این است که جذب سرمایهگذاری خارجی به رشد و ثبات صادرات نیز کمک میکند.
پسانداز و سرمایهگذاری خارجی
این عنصر اساسی رشد، نیازمند انباشت سرمایه و پسانداز است. جامعه باید بخش مناسبی از تولید ملی خود را کنار بگذارد تا با استفاده از آن در سرمایهگذاری بتواند از درآمد حاصل از آن در آینده استفاده کند. اما در کشورهای جهان سوم دو دغدغه اساسی در این ارتباط مطرح است: اول اینکه مقدار پساندازی که توسط مردم این کشورها تحقق مییابد به اندازه کافی نیست. دیگر اینکه مقدار مزبور از تنوع لازم برخوردار نیست. فرض کنید پسانداز فقط بهصورت کالا صورت گیرد نه پول. با توجه به توسعه فنآوری در جهان برای تأمین رشد ”پسانداز کالائی“ ما، باید درجهای از تنوع و کیفیت بالا را داشته باشد که بتوان با ترکیب مناسب آنها، همگام با جهان رشد کرد. هر یک از محصولات کنونی نتیجه پیوند نهادهای پیشرفتهای از جمله نیروی انسانی ماهر و متخصص و سختافزارها و نرمافزارهای پیشرفته است که در صورت فقدان برخی از آنها، رشد متناسب دست نایافتنی است.جلب سرمایه خارجی برای تکمیل نقص ـ کیفی پسانداز داخلی ضروری بهنظر میرسد، بنابراین سرمایهگذاری از جهت راهبردهای گوناگون چون اشتغال، صادرات و رشد دارای اهمیت بسیاری است، این خلاصه استدلال مدافعان جلب سرمایهگذاری خارجی است.
انگیزه صاحبان سرمایههای خارجی
هدف سرمایهگذاران خارجی و کشورهای دیگر چیست؟ انباشت و تمرکز سرمایه و ثروت در کشورهای صنعتی موجب شده منابع مالی آنها با کوچ سرمایههای کلان از مرزهای کشورهای ثروتمند بهدلیل دستیابی به بازدهی بیشتر صورت پذیرد. افزایش بازدهی سرمایه وقتی مقدور است که به نقاطی حرکت کند که کمیابی نسبی بیشتری دارد و عوامل دیگر تولید به وفور و ارزان قابل دستیابی است. اصرار قدرتهای صنعتی بر تشدید روند جهانیسازی نیز از همین منظر قابل درک است.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست