سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
زن و شگفتی دوقلوزایی
بارداری و زایمان چندقلو از آغاز مورد توجه انسانها بوده است و هنوز پس از قرنها تحقیق، این قبیل بارداری همچنان پرخطر است و نكات مبهمی در مورد آن وجود دارد. این قضیه در مورد دوقلوهای بههمچسبیده جدیتر است. آنان چنان همواره شگفتانگیز بودهاند كه برخی اقوام وجودشان را معجزه تلقی میكردند.
ولی امروزه چگونگی بهوجود آمدن انواع مختلف دوقلوها و چندقلوها شناخته شده و وجود آنها در جوامع كاملا ً پذیرفته شده است.در ۱۸۵۳، یك كشاورز به نام كریلو به نزد امپراتور روسیه فراخوانده شد. او دو بار ازدواج كرده بود. همسر اولش چهار بار چهارقلو، هفت بار سهقلو و دو بار دوقلو به دنیا آورده بود (یعنی در مجموع ۴۱ فرزند). همسر دومش هم ۱۵ فرزند زاییده بود شامل شش دوقلو و یك سهقلو. جالب اینكه همهٔ ۵۶ فرزندش در زمان معرفی وی به امپراتور روسیه هنوز زنده بودند!
● دوقلوهای همسان، نیمههمسان و غیرهمسان
بهطوركلی، در هر زایمان، احتمال دوقلوزایی یك درصد است و دو درصد از كل نوزادان هر جمعیت دوقلو هستند.هر ماه، در چرخهٔ طبیعی جنسی زنانه، تنها یك تخمك از تخمدان زن آزاد میشود. یعنی معمولا ً در هر بارداری یك جنین وجود دارد. اما گاه به علت نامعلومی در یك ماه دو تخمك از تخمدان زن آزاد میشود كه هر یك بهطور مستقل با یك اسپرم جداگانه بارور میشود. گاه نیز سلول تخم حاصل از تركیب سلول جنسی زن (تخمك) و سلول جنسی مرد (اسپرم)، در مراحل ابتدایی تشكیل، به دو سلول تخم تبدیل میشود كه هركدام از این سلولها یك جنین مستقل را بهوجود میآورد. در حالت اول، دوقلو را دوتخمی ـ دیزیگوت ـ یا غیرهمسان مینامیم. بنابراین، دوقلوهای دوتخمی حاصل لقاح ۲ تخمك و ۲ اسپرم هستند. این دوقلوها ممكن است همجنس یا غیرهمجنس باشند. آنها شباهت دو خواهر یا برادر معمولی را دارند، با این تفاوت كه در یك زمان به دنیا میآیند.
در حالت دوم كه یك تخمك با یك اسپرم بارور میشود، دوقلوی حاصل از این لقاح را یكتخمی ـ مونوزیگوت ـ یا همسان مینامیم. این نوع دوقلوها همیشه همجنساند، اما ممكن است براساس زمان تقسیم، رشد متفاوتی داشته باشند.دوقلوهای تكتخمی خصوصیات جسمی یكسان و ویژگیهای ژنتیكی همانند دارند. رنگ پوست، مو، چشم و ساختار بدن آنها مشابه است و گروههای خونی یكسانی دارند. آنها اغلب تصاویر آینهای یكدیگرند. مثلا ً یكی چپدست و دیگری راستدست است، اما اثر انگشتشان متفاوت است. در جمعیت عمومی، تعداد دوقلوهای دوتخمی بیشتر از دوقلوهای تكتخمی است. در حدود ۳۳ درصد از دوقلوهای جهان تكتخمی و حدود ۶۷ درصد دوتخمیاند.اما حالت سومی هم وجود دارد. اگر تخمك مادر قبل از لقاح دونیم شود و هر نیمه با یك اسپرم مستقل بارور شود، دوقلوی حاصل را نیمههمسان مینامیم.
● احتمال دوقلوزایی در زنان
وقوع دوقلویی تكتخمی تصادفی است و چندان تحت تأثیر عوامل مختلف قرار نمیگیرد. این اتفاق تقریباً در ۳ تا ۴ مورد از هر ۱۰۰۰ تولد در سراسر جهان رخ میدهد. اما میزان شیوع تولد دوقلوهای دوتخمی در سراسر جهان متفاوت است و عوامل متعددی در وقوع آن مؤثرند. وراثت یك عامل مهم است. اگر بستگان درجهٔ اول مادر دوقلو داشته باشند، احتمال بارداری دوقلویی در او افزایش پیدا میكند. احتمال دوقلوزایی در بارداری بعدی مادری كه قبلا ً دوقلوی دوتخمی به دنیا آورده، دو برابر است.
اما سابقهٔ فامیلی پدر هیچ اثر ارثی در دوقلوزایی ندارد یا احتمال تأثیرگذاری آن مختصر است.نژاد مادر عامل دیگری است كه در احتمال دوقلوزایی تأثیر میگذارد. شیوع تولد دوقلوهای تكتخمی متأثر از نژاد نیست؛ ولی ۷ تا ۱۰ مورد از هر ۴ هزار تولد در سفیدپوستان، ۱۰ تا ۴۰ مورد از هر هزار تولد در افریقاییها، و ۳ مورد از هر هزار تولد در آسیاییها دوقلوی دوتخمیاند. ایالات متحدهٔ امریكا از جملهٔ كشورهایی است كه بالاترین میزان تولد چندقلویی را دارد، یعنی یك مورد در هر ۹۰ بارداری، و ژاپن كمترین میزان را با احتمال یك مورد در هر ۱۵۵ تولد.
زنان سیاهپوست قوم یاروبا (Yoruba) در غرب كشور نیجریه، با احتمال یك مورد در هر ۲۰ تولد، ركورددار دوقلو و چندقلوزایی در جهان هستند.سن مادر و قد و وزن او هم در میزان دوقلوزایی تأثیر دارد. بیشترین میزان تولد دوقلوهای دوتخمی در زنان بالای ۳۵ سال و زنان چاق و قدبلند رخ میدهد.استفاده از برخی داروها در مرحلهٔ پیش از تخمكگذاری در چرخهٔ ماهیانهٔ زن هم شیوع تولد دوقلوهای دوتخمی را افزایش میدهد. این داروها شامل مخدرها و داروهای القاكنندهٔ تخمكگذاری، كه برای درمان نازایی زنان تجویز میشوند، هستند.
همچنین در زنانِ با گروههای خونی A و O، بهدلایل نامشخصی، شیوع دوقلوزایی نسبت به جمعیت عمومی بیشتر استجالب آنكه در زنانی كه در اواخر دورهٔ تخمكگذاری باردار میشوند، احتمال بارداری چندقلو بیشتر است كه شاید به علت رسیده بودن بیش از حد تخمكها باشد.
تحقیقات اخیر نشان دادهاند كه نطفهٔ اكثر دوقلوهای دوتخمی در ماه ژوئیه (تیر و مرداد) تشكیل میشود، و ماه ژانویه (دی و بهمن) كمترین باروریهای دوقلویی را دارد. دانشمندان معتقدند كه طولانیتر بودن روز در ماه ژوئیه ممكن است عامل ترشح بیشتر هورمون تحریككنندهٔ فولیكول (FSH) و در نتیجه بالا رفتن احتمال دوقلوزایی در زنان باشد.
اما عامل اصلی افزایش احتمال بارداری دوقلویی و چندقلویی استفاده از روشهای درمان ناباروری است. روشهای كمك به باروری (ART)، مانند لقاح آزمایشگاهی، باعث افزایش میزان تولد چندقلوها میشوند. در لقاح آزمایشگاهی، هرچه تعداد جنینهای انتقالدادهشده به رحم افزایش یابد، احتمال بارداری چندقلویی هم افزایش مییابد.
● بارداری دوقلویی
بارداری دوقلویی را میتوان با روشهای بالینی، بیوشیمیایی و بیوفیزیكی تشخیص داد. در معاینه، ارتفاع جسم رحم از میزان مورد انتظار برای بارداری تكقلویی در همان سن بیشتر است؛ در نتیجه، شكم بزرگتر از حد معمول آن سن جنینی میشود. در ادامهٔ بارداری، ممكن است دو جنین قابل لمس باشند و دو سرعت ضربان قلب مختلف شنیده شود.
اگر تنها به روشهای بالینی فوق اكتفا شود، تقریباً یكسوم بارداریهای دوقلویی تشخیص داده نمیشود و در زمان زایمان كشف میشود. بنابراین، از آزمونهای بیوفیزیكی و بیوشیمیایی كمك گرفته میشود. سونوگرافی قادر به نشان دادن بارداری دوقلویی، وضعیت جفت و پردههای جنینی و نیز تعیین جنسیت جنینهاست. اما خطاهای تشخیصی در این روش، در مواردی كه بیش از دو جنین وجود داشته باشد، بسیار شایع است.تغییرات فیزیولوژیكی در زنانِ با بارداری دوقلویی شكل تشدیدشدهٔ تغییرات بارداریهای تكقلویی است. میزان متوسط افزایش وزن در زنِ با اندازهٔ بدنی طبیعی كه دوقلو باردار است ۹/۱۵ تا ۴/۲۰ كیلوگرم است.
● بهطوركلی، در زنانِ با بارداری دوقلویی، هشت مشكل طبی شیوع بیشتری دارد:
۱) زایمان زودرس: مدت زمان بارداری تكقلویی ۳۷ تا ۴۲ هفته از زمان شروع آخرین دورهٔ قاعدگی است. تحقیقات نشان دادهاند كه بروز زایمان زودرس در بارداریهای دوقلویی سه تا هفت برابر بارداریهای تكقلویی است. متوسط طول مدت بارداری برای دوقلو ۳۵ هفته، برای سهقلو ۳۳ هفته و برای چهارقلو ۲۹ هفته است. زایمان زودرس احتمال مرگومیر جنین یا نوزاد را قبل، حین و بعد تولد افزایش میدهد.
۲) پرفشاری خون: احتمال ابتلا به پرفشاری خون در بارداری دوقلویی دو تا چهار برابر افزایش مییابد.
۳) جداشدگی جفت: جفت به دیوارهٔ رحم متصل میشود و جنین از طریق بند ناف با آن ارتباط دارد. جفت خون، اكسیژن و غذا برای جنین تهیه میكند. ممكن است در بارداری چندقلویی، عملكرد جفت غیرطبیعی باشد یا عملكردش را زودتر از موقع از دست بدهد. اگر جفت نتواند اكسیژن یا غذای كافی برای جنین فراهم كند، جنین رشد مناسبی نخواهد داشت. میزان متوسط وزنِ هنگام تولد برای تكقلوها ۳۳۰۰ گرم، برای دوقلوها ۲۵۰۰ گرم، برای سهقلوها ۱۸۰۰ گرم و برای چهارقلوها ۱۴۰۰ گرم است.
۴) كمخونی: لزوم افزایش حجم خون مادر، همراه با افزایش نیاز جنین به آهن، باعث بالا رفتن احتمال بروز كمخونی در بارداری دوقلویی میشود. این مادران، برای پیشگیری از كمخونی، باید در طول بارداری مكملهای آهن و اسید فولیك مصرف كنند.
۵) افزایش مایع آمنیوتیك: این عارضه در ۲ تا ۵ درصد از بارداریهای دوقلویی اتفاق میافتد.
۶) عفونت ادراری: خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری در زنان با بارداری چندقلویی چهار برابر افزایش مییابد.
۷) خونریزی پس از زایمان: حدود ۱۰ درصد از زنانی كه دوقلو به دنیا میآورند، در دورهٔ پس از زایمان، دچار نارسایی انقباضی رحم میشوند. از آنجا كه خونریزی پس از زایمان با انقباضات عضلات رحم مهار میشود، این نارسایی موجب خونریزی شدید پس از زایمان میشود.
۸) سزارین: زایمان طبیعی دوقلوها ممكن است و در بعضی موارد نیز بهراحتی انجام میشود. اما از آنجا كه در بارداریهای دوقلویی و چندقلویی، احتمال قرار گرفتن جنینها در وضعیتهای غیرطبیعی زیاد است، نیاز به عمل جراحی سزارین برای به دنیا آوردن این نوزادان بیشتر است. اكثر سهقلوها با عمل سزارین متولد میشوند.● عوارض جنینی و نوزادی در بارداری دوقلویی
در بارداری دوقلویی، احتمال وقوع برخی از عوارض نوزادی افزایش مییابد. همهٔ این عوارض باعث افزایش خطر مرگومیر نوزادان میشوند:
▪ نارس بودن نوزاد: در حدود ۵۰ درصد از دوقلوها نارس متولد میشوند. زایمان زودرس مهمترین عامل افزایش مرگومیر نوزادان دوقلوست.
▪ ناهنجاریهای مادرزادی: بروز ناهنجاریهای مادرزادی در دوقلوها دو تا سه برابر تكقلوهاست.
▪ ناهماهنگی رشد: ناهماهنگی رشد در دوقلوها به صورت اختلاف قابل ملاحظهٔ وزن دو نوزاد تعریف میشود و در حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد موارد دوقلوزایی را شامل میشود. ناهماهنگی رشد جنینها ممكن است به علت اختلاف سطح جفتی مختص هریك از دو قل باشد. در نتیجه، بچهٔ دارای جفت كوچكتر دچار عقبماندگی رشد میشود. علت دیگر، انتقال خون از جنین به جنین است.
▪ قل فناشده: این عارضه به مشاهدهٔ دو قل در سونوگرافی اوایل بارداری (معمولا ً سهماههٔ اول) و تولد تنها یك قل گفته میشود. تقریباً نیمی از كل بارداریهای دوقلویی دارای قل فناشده هستند. در این عارضه، خطر واضحی مادر یا قل باقیمانده را تهدید نمیكند.
▪ تأخیر در زایمان قل دوم: فاصلهٔ طولانی بین زایمان دو نوزاد در برخی از موارد دوقلوزایی گزارش شده است. ممكن است زایمان اول زودتر از زمانی كه نوزاد قابلیت حیات را پیدا كرده باشد رخ دهد. تأخیر در حد ۲۱ تا ۱۳۶ روز نیز گزارش شده كه گاه بیشتر از زمانی است كه برای رسیدن قل دوم بهحد قابلیت حیات لازم است.
دوقلوهای قفلشده، بارداری مركب، مول (بچهخوره) و بارداری دوقلویی تكآمنیونی از دیگر عوارض احتمالی بارداری دوقلویی هستند كه جان نوزادان و گاه مادر را تهدید میكنند.
● دوقلوهای بههمچسبیده
دوقلوهای بههمچسبیده همساناند، یعنی از یك تخمك لقاحیافته با یك اسپرم بهوجود آمدهاند و همیشه همجنس هستند. شیوع این وضعیت در دخترها به نسبت ۳ به ۱ بیشتر از پسرهاست و به میزان یك مورد در هر ۴۰ هزار تولد اتفاق میافتد. اما فقط یك مورد در هر ۲۰۰ هزار تولد زنده دوقلوهای بههمچسبیده هستند. دوقلوهای بههمچسبیده را براساس محل اتصال آنها به هم طبقهبندی میكنند. شایعترین اتصال دوقلوهای بههمچسبیده از ناحیهٔ قفسهٔ سینه است.
● ویژگیهای دوقلوها
رابطهٔ دوقلوها با رابطهٔ برادرها و خواهرهای تكقلو بسیار متفاوت است. دوقلوها دوران جنینی را در كنار یكدیگر بهسر بردهاند، اغلب با هم و در شرایط یكسان متولد شدهاند و در یك محیط بزرگ میشوند. بنابراین، در مقایسه با سایر خواهرها و برادرها، به هم وابستهترند و احساس نزدیكی بیشتری میكنند. گاه این احساس وابستگی میان دوقلوها تا پایان عمر ادامه مییابد.ضریب هوشی دوقلوی همسان بهندرت بیشتر از ۵ واحد با هم تفاوت دارد، درحالیكه هوش دوقلوی غیرهمسان میتواند مانند هر خواهر و برادر دیگری با هم متفاوت باشد. در نتیجه، دوقلوهای همسان درك و برخورد تقریباً مشابهی نسبت به مسائل اطراف خود دارند. آنها مفهوم همكاری و سهیم شدن را زودتر از خواهرها و برادرهای تك قل یاد میگیرند و در فعالیتهای گروهی موفقترند. هرچند ممكن است در غیاب قل دیگر، بسیار خجالتی و ناموفق در روابط اجتماعی عمل كنند.
● بانك اطلاعاتی دوقلوها
با گسترش علم ژنتیك و پزشكی مولكولی، اهمیت مطالعهٔ دوقلوها روزبهروز بیشتر احساس میشود. همانطور كه میدانیم، در بروز هر صفت فردی یا ابتلا به هر بیماری، دو عامل ژنتیك و محیط مؤثر قلمداد میشوند. برای بررسی اثر عوامل محیطی در بروز صفت یا بیماری، دوقلوها، بخصوص دوقلوهای تكتخمی، مناسب هستند زیرا از نظر ژنتیكی ویژگیهای كاملا ً یكسانی دارند.همچنین با تكمیل شدن طرح تهیهٔ ژنوم انسانی در سال ۲۰۰۰، تحقیق و تفحص در مورد ۳۰ الی ۵۰ هزار ژن انسان و زمان و نحوهٔ بروز هركدام از آنها جدیتر شد.
برای رسیدن به این هدف، دوقلوها و چندقلوها در دنیا مورد توجه محققان قرار گرفتند.از حدود ۵۰ سال قبل، بانكهای اطلاعاتی دوقلوها با اهداف تحقیقاتی در سراسر جهان تشكیل شدند. كشورهای پیشرفته در این زمینه پیشرو هستند. بانك اطلاعاتی دوقلوهای كشور سوئد در حدود ۷۰ هزار دوقلو را زیر پوشش دارد و مطالعات مستمر و گستردهای در مورد دوقلوها انجام میدهد. بانك اطلاعاتی دوقلوهای كشور استرالیا نیز در حدود ۳۰ هزار عضو دارد و با بررسی مداوم دوقلوها و انجام طرحهای تحقیقاتی، اطلاعات ارزندهای بهدست آورده است.
كشورهای در حال توسعه هم با تأخیر نهچندان زیاد شروع به تشكیل بانكهای اطلاعاتی دوقلوها كردهاند. كشور در حال توسعهٔ بنگلادش درحالحاضر دارای چنین بانكی است و تحقیقات خود را در مورد این عجایب خلقت آغاز كرده است.اما تشكیل بانك اطلاعاتی دوقلوهای ایرانی بهتازگی مورد توجه مراكز علمی و پژوهشی كشور واقع شده است.نخستین بار در كشور، به همت پژوهشكدهٔ ابنسینای جهاد دانشگاهی و با كمك سازمان بهداشت جهانی، اولین بانك اطلاعاتی دوقلوها و چندقلوهای ایران طراحی و راهاندازی شده است.
این پژوهشكده از محققان و پژوهشگران دعوت كرده است كه طبق ضوابط، برای شركت در این پژوهش اقدام كنند.ذكر این نكته لازم است كه اطلاعات افراد ثبتنامشده در این بانك اطلاعاتی در اختیار سایر اشخاص قرار نخواهد گرفت و ارائهٔ این اطلاعات منوط به كسب رضایت آگاهانه از افراد است.
منبع : وب سایت کودکانه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست