جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

انتقال قدرت در آرژانتین از شوهر به همسر


انتقال قدرت در آرژانتین از شوهر به همسر
انتخابات ریاست جمهوری آرژانتین با پیروزی «کریستینیا فرناندر کرچنر» به عنوان اولین زن رئیس جمهور منتخب تاریخ این کشور به پایان رسید. این انتخابات در جای خود نه تنها برای آمریکای لاتین بلکه برای ایالات متحده و برخی کشورها از جمله اسرائیل حائزاهمیت است چرا که همسر این خانم با یهودیان رابطه خوبی دارد و معتقد است که کمک به یهود یک وظیفه است.
به همین دلیل به نظر می رسد کریستینا دنباله روی همسر خود باشد و به شکلی خاص با اسرائیل و صهیونیست های جهان برخورد کند، به ویژه آنکه وی پیش از انتخاب شدنش نیز در مقاطع مختلف نسبت به عملیات مبارزین فلسطینی و کشته شدن صهیونیست ها ابراز همدردی کرده است.
براساس آمار رسمی وزارت کشور آرژانتین، کرچنر در انتخابات ۶ آبان جاری با کسب بیش از ۴۴ درصد آرا برنده نهایی انتخابات ریاست جمهوری آرژانتین شد.
وی دو ماه دیگر قدرت را در این کشور به دست خواهد گرفت و بنابر وعده های انتخاباتی، دولت او ادامه دهنده برنامه های دولت فعلی این کشور خواهد بود، دولتی که تلاش خود را برای مهار کردن بحران این کشور متمرکز کرده و در زمینه ایجاد اشتغال، فعال کردن صنایع و کشاورزی و نیز کنترل ارزش پول ملی در برابر دلار به موفقیت های نسبی دست یافته بود. لیکن به رغم این موفقیت های نسبی، کریستینا باید با چالش ها و مشکلات متعدد به جا مانده از دوران حکومت همسرش (نستورکرچنر) دست و پنجه نرم کند.
کریستینا در سال ۱۹۵۳ میلادی در یکی از شهرهای جنوبی آرژانتین متولد و پس از طی کردن دوران تحصیلات دانشگاهی خود در سال ۱۹۷۰ فعالیت سیاسی خود را با عضویت در حزب عدالتخواه آغاز و ۱۹ سال بعد به عنوان نماینده مجمع قانونگذاری استان سانتاکروز برگزیده شد.
وی در سال ۱۹۹۵ میلادی از سوی شهر سانتاکروز در مجلس سنا راه یافت و در سال ۲۰۰۳ میلادی، حمایت های بسیاری برای پیروزی همسرش در انتخابات ریاست جمهوری به عمل آورد.
انتخاب خانم کرچنر که یک حقوقدان است به عنوان رئیس جمهور آرژانتین که همچون همسرش دارای گرایش های چپ میانه است به دور از انتظار نبود و نظرسنجی های مختلف حکایت از پیروزی وی داشت.
کارشناسان سیاسی معتقدند که رئیس جمهور منتخب آرژانتین در مسایل داخلی با مشکلات تورم، نبود امنیت، فساد و رشوه خواری و بحران انرژی مواجه خواهد بود.
رویکرد خانم کرچنر در مسائل خارجی نزدیکی به کشورهای آمریکای لاتین و از جمله آمریکاست.
کریستینا غالبا با «هیلاری کلینتون» همسر رئیس جمهور سابق آمریکا که وی نیز به فکر تکیه زدن بر اریکه قدرت کاخ سفید است مقایسه می شود اما در این میان نباید فراموش کرد که محبوبیت همسر کریستینا کمک فراوانی به وی در پیروزی این انتخابات کرد.
نستور کرچنر در سال ۲۰۰۲ میلادی توانست کشورش را از یک بحران اقتصادی عمیق بیرون بکشد.
وی پس از شنیدن خبر پیروزی خود در دور اول انتخابات و با سپاس از قدردانی و اعتماد مردم به هموطنانش گفت، اکنون من احساس می کنم که با این پیروزی شگرف، مسئولیت ها و تعهداتم نسبت به مردم بیشتر شده است.
این زن رئیس جمهور در دوران انتخاباتی خود از حضور در بحث ها و مناظره ها خودداری کرد و بیشتر سعی داشت که با سفر به کشورهای خارجی از جمله آمریکا، وجهه بین المللی خود را به جهانیان بشناساند.
با این حال تلاش برای بهبود چهره بین المللی آرژانتین نمی تواند پاسخگوی نیاز گرسنگان و فقرای این کشور باشد چرا که یک چهارم جمعیت ۳۷ میلیون نفری آرژانتین زیر خط فقر زندگی می کنند. از این پس کریستینا باید به تمام مشکلات مردم کشورش پاسخگو باشد.
تاریخچه
آرژانتین در اوایل سده شانزدهم مستعمره اسپانیا شد.
طی سده بیستم تعداد زیادی از کشورهای مختلف آمریکا به آرژانتین مهاجرت کردند، در سال ۲۰۰۱ میلادی این کشور یک میلیون مهاجر از آمریکای لاتین داشت که ۳۲ درصد از آنان اهل پاراگوئه بودند.
آرژانتین در جنوبی ترین منطقه آمریکای جنوبی واقع شده و از شمال به جنوب دارای وسعتی در حدود ۴۰۰۰ کیلومتر است.
این کشور متشکل از مناطق کوهستانی واقع در رشته کوه آند، جلگه «پامپاس» و یک خط ساحلی طولانی است.
در سال های پس از استقلال حکومت های دیکتاتوری یکی پس از دیگری زمام امور این کشور را به دست گرفتند.
وضعیت اقتصادی این کشور همواره دارای نوسان های بسیاری بوده است. رکود اقتصادی سال ۲۰۰۱ میلادی آرژانتین سبب شد تا نیمی از مردم این کشور با فقر دست و پنجه نرم کنند. آرژانتین یکی از کشورهای جهان است که بدهی های خارجی بسیاری دارد و ارزش پول این کشور طی سال ها بحران اقتصادی کاهش یافته است.
در سال ۲۰۰۳ میلادی اقتصاد آرژانتین رو به بهبود رفت و در همین سال نیز صندوق جهانی پول با پرداخت وامی جدید به این کشور موافقت کرد از آن زمان به بعد آرژانتین به بازپرداخت بدهی های خارجی خود روی آورد. با این حال این کشور همچنان از فقر و آمار بالای بیکاری رنج می برد.
آرژانتین به رغم حضور در ائتلاف های دو و چند جانبه با کشورهای آمریکای لاتین و نشان دادن علاقه مندی خود برای ایجاد همگرایی و همکاری با این کشورها، در عین حال وابستگی زیادی به ایالات متحده آمریکا دارد. و خارج از این چارچوب عمل نمی کند.
به نظر می رسد دو کشور به دلیل نیازهای امنیتی، سیاسی و اقتصادی روابط تنگاتنگی با یکدیگر داشته باشند.
واشنگتن در راستای تثبیت منافع خود در حوزه آمریکای لاتین تلاش می کند که کشورهای بیشتری را به حیاط خلوت خود وارد کند تا در مواقع لزوم از آنها استفاده کند و آرژانتین هم از این قافله بی نصیب نیست ، آرژانتین هم به دلیل وجود مشکلات عدیده اقتصادی مایل است با آمریکا روابط خوبی داشته باشد.
در همین رابطه قابل ذکر است که هرگاه آرژانتین درصدد تزیین و بهبودمناسبات دو جانبه با یکی از کشورهای آمریکای لاتین بر می آید بلافاصله با اعتراض و مخالفت آمریکا رو به رو می شود و همین مسئله آرژانتین را از نزدیکی به این کشورها باز می دارد.
این در حالی است که دیدگاه افکار عمومی آرژانتین در جهت کاملاً مخالف با دیدگاه دولت این کشور قرار گرفته است به نحوی که مردم این کشور بارها اعتراض و مخالفت خود را با سیاست های استکباری و امپریالیستی آمریکا به نمایش گذاشته اند.
برگزاری تظاهرات ضد صهیونیستی و ضد امپریالیستی مردم آرژانتین در مقاطع مختلف نشان دهنده مخالفت مردم با سیاست های سلطه گرایانه آمریکا در آمریکای لاتین است.
از سوی دیگر آرژانتین هفتمین کشور دنیا از نظر تعداد یهودیان است. اکثریت یهودیان این کشور از اقوام «اشکنازی» هستند که دارای مؤسسات و سازمان های زیادی هستند به همین دلیل در اقتصاد و بازرگانی نقش مهمی ایفا می کنند و دولت توجه خاصی به آنها دارد. با انتخاب کارلوس منم آرژانتینی سوری الاصل در سال ۱۹۸۹ به ریاست جمهوری آرژانتین روابط این کشور با رژیم صهیونیستی محکم تر شد و بیشتر مقامات دولتی این کشور را یهودیان تشکیل دادند. در دوران ریاست جمهوری این شخص دو حادثه بزرگ رخ داد، یکی انفجار سفارت اسرائیل در «بوئنوس آیرس» پایتخت این کشور در سال ۱۹۹۲ و دیگری انهدام مقر اقلیت یهودی آرژانتین در سال ۱۹۹۴ که البته انگشت اتهام هر دو حادثه به شکلی هدفمند و برنامه ریزی شده به سوی ایران نشانه رفت و همکاری های آرژانتین و اسرائیل به بهانه یافتن عاملان این دو حادثه افزایش یافت.
از همان زمان با آنکه مسئولان جمهوری اسلامی ایران این اقدام تروریستی را محکوم کردند لابی صهیونیسم با فشار به دستگاه قضایی آرژانتین اقدام به راه اندازی جو تبلیغاتی و توطئه علیه ایران و حزب الله لبنان کرد. حال باید دید که آیا رئیس جمهور جدید آرژانتین به منافع ملی توجه می کند یا از القائات صهیونیست ها که همواره با دروغ و نیرنگ همراه است پیروی خواهد کرد؟
در هر صورت به نظر می رسد کریستینا کرچنر به گزینه دوم بیشتر روی آورد چرا که تلویزیون اسرائیل در گزارشی که اخیراً به مناسبت پیروزی وی پخش کرده است اظهار داشته که روابط کریستینا با اسرائیل بسیار خاص است و با اقلیت یهودی که در داخل آرژانتین هستند همکاری بسیار خوبی دارد این در حالی است که اقلیت یهودیان آرژانتین اقلیت کوچکی نیست و تنها در ۶ سال گذشته بیش از ۳۵ هزار یهودی از این کشور به سرزمین های اشغالی فلسطین مهاجرت کرده اند.
تهیه و تنظیم: فریده شریفی
منبع : روزنامه کیهان