چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
ظهور یک زن جنگطلب دیگر؟
تزیپی لیونی، وزیر امور خارجه رژیمصهیونیستی سرانجام پس از کشوقوسهای فراوان به عنوان رئیس حزب کادیما برگزیده شد تا یک زن دیگر در آستانه ورود به کاخ نخستوزیری این رژیم قرار بگیرد.
حال با توجه به اینکه وی از بیشترین بخت برای احراز سمتنخست وزیری اسرائیل برخوردار است این سوال مطرح میشود که آیا لیونی توان هدایت اسرائیل را دارد یا خیر؟ اگر او به عنوان نخستوزیر جدید اسرائیل معرفی شود دومین نخستوزیر زن این رژیم پس از گلدا مایر خواهد بود.
لیونی به احتمال فراوان جانشین ایهود اولمرت، نخستوزیر کنونی میشود که به اتهام فساد قرار است استعفا بدهد. لیونی۵۰ ساله پس از رسیدن به رهبری کادیما ۴۲ روز فرصت دارد تا کابینهاش را تشکیل بدهد اما برای تحقق این هدف مجبور است اکثریت حاکم حزب کادیما را در پارلمان (کنست) حفظ کند و گرنه انتخابات زودهنگام در اسرائیل برگزار خواهد شد.
آریل شارون، نخستوزیر سابق، لیونی را وارد امور سیاست گذاریهای این رژیم کرده است. لیونی در سال ۱۹۹۹ نماینده کنست بود و سپس وزیر امور همکاریهای منطقهای شد و پس از آن به وزارت امور خارجه راه یافت و سکان این وزارتخانه را در دست گرفت.
این سوال نیز مطرح است که آیا لیونی، گلدا مایر دوم خواهد بود که چندین سال در این سمت حضور داشت و از احترام اسرائیلیها برخوردار بود؟ گلدا مایر از ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۴نخستوزیری در اسرائیل را بر عهده داشت. خیلیها میگویند این موضوع امکانپذیر است.
اول این که لیونی از اعتبار کامل نزد مردم اسرائیل برخوردار است و بر عکس اولمرت، شارون و نتانیاهو وی هیچ گاه با رسواییهای مالی و جنسی روبرو نبوده است. دوم اینکه چون لیونی از تجارب سیاسی قابل توجه به خاطر حضورش در سمت وزارت خارجه برخوردار بوده، میتواند به راحتی در سمت نخستوزیری فعالیت کند. سوم اینکه لیونی پیشتر یک مامور مخفی موساد بوده که این دوران از زندگیاش همیشه با اسراری همراه بوده است.
رسانههای آمریکایی پیشتر عنوان کرده بودند لیونی در زمان فعالیتاش در موساد در عملیاتهای ترور فعالان عرب حضور داشته است. با این حال به رغم پیشینه نظامی لیونی از وی به عنوان کبوتر اولمرت یاد کردهاند تا شاهین شارون.
این القاب اشاره به این موضوع دارد که لیونی در دوران اولمرت برخلاف دوران شارون فردی صلحطلب بوده است.(تزیپی در زمان عبری مخفف کلمه (tzipora) به معنی پرنده و کبوتر است). دوستان و آشنایان لیونی از وی به عنوان فردی با خصوصیتهای فردی قوی و شخصی مصمم یاد کردهاند. لیونی به خوبی میداند که چگونه در میان مردم اسرائیل نفوذ داشته باشد و از حمایت آنها برخوردار شود.
تمامی این تفاسیر بدین معنی است که یک روز کبوتر اولمرت ممکن است به شاهین دوران شارون تبدیل شود. این در حالی است که همه چیز به عوامل داخلی و خارجی بستگی دارد.
لیونی به عنوان وزیر خارجه، سیاست خارجی میانهروی اولمرت را هدایت میکرد. به طور آشکار این سیاست خارجی ادامه خواهد یافت مگر اینکه اسرائیل به آغاز جنگ جدیدی تحریک شود. در گفتوگو با فلسطینیان، موضع اسرائیل همان موضع آمریکاست و بعید است در آیندهای نزدیک دستخوش تغییر شود.
لیونی آماده است پس از احراز سمت نخستوزیری با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی گفتگو کند، اما به سیاق گذشته به هیچ وجه قصد ندارد با حماس وارد مذاکره شود.
در تئوری، یک پیمان صلح موقت با فلسطینیان ممکن است پیش از پایان دوران دولت فعلی آمریکا حاصل شود اما حتی اگر این هدف محقق شود پیمان صلح موقت با تشکیلات خودگردان خواهد بود نه جنبش حماس. بعید است لیونی بتواند جامعه اسرائیل را به متقاعد کند که باید از بلندیهای جولان عقبنشینی کرد و این موضوع باعث خواهد شد مذاکرات میان اسرائیل سوریه به مانعی جدی برخورد کند.
لیونی در روابط با روسیه احتمالا روند فعلی را با هدف توسعه روابط میان دو طرف دنبال خواهد کرد. هم چنین اسرائیل به تلاشهایش در دوران نخستوزیری لیونی برای متقاعد کردن روسها در کنار گذاشتن حمایتهایشان از ایران و سوریه ادامه میدهد.
روزهای زمامداری لیونی پرچالش و مملو از تنش خواهد بود. هر چند گروههای مبارز فلسطینی با برقراری آتشبس در غزه موافقت کردهاند اما تلآویو خواهان یکسره شده کار در این منطقه است و هر از چندگاهی به فلسطینیها چنگ و دندان نشان میدهد. این تحولات در کنار لبریز شدن کاسه صبر غزهنشینان در مشکلاتی چون کمبود دارو، مایحتاج غذایی و سوخت روزی به درگرفتن بحرانی جدید و فراگیر در سرزمینهای فلسطینی منجر شده و لیونی را در برابر شرایطی دشوار قرار خواهد داد.
برآیند این شرایط گواهی بر این واقعیت است که لیونی نیامده با طیف وسیعی از مشکلات روبهرو خواهد شد که نحوه برخورد او با این مشکلات تعیین کننده آینده روند به اصطلاح صلح خاورمیانه است.
منبع: تایمز لندن
منبع : روزنامه جامجم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست