چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


خواص و اثرات رنگ‏ها


خواص و اثرات رنگ‏ها
رنگ‏ها همواره پیرامون بشر را احاطه کرده و وی را تحت نفوذ خود درآورده‏اند و چندی بیش نیست که ما قادر به تولید رنگ و استفاده از آنها شده‏ایم. تا پیش از قرن نوزدهم، فقط تعدادی رنگ و مواد رنگی شناخته شده بودند که بیشتر آنها ریشه آلی داشته‏اند، به طوری که استفاده از پارچه‏های رنگی و مواد تزئینی فقط در انحصار ثروتمندان بود.
صدها هزار حلزون زندگی خود را از دست داده‏اند تا امپراطور روم بتواند ردای بنفش خود را به تن کند، در حالی که رعایای او ناگزیر بودند به پوشیدن پارچه‏های پنبه‏ای یا کتان ساده، پوست یا پشم حیوانات بسنده کنند.بیش از ۳۲ میلیون رنگ در طبیعت شناخته شده که همگی نشان از خالقی دارند که آنها را هدفمند آفریده. طبیعت می‏توانست بدون رنگ باشد. در لحظات اول تصور، شاید این موضوع دیدنی و هیجان انگیز باشد. اما پس از چند لحظه همه چیز زیبایی و هیجان خود را از دست می‏دهد. استفاده دراز مدت از رنگ‏های تیره مناسب نیست چرا که این رنگ‏ها با گذشت زمان کسالت‏های روحی و روانی با خود به همراه داشته یا آن را تقویت خواهد کرد. تنوع در پوشش لباس قابل توجه است چرا که تکرار یک رنگ حتی به صورت مثبت می‏تواند بشدت کسالت آور باشد.
پوشش لباس‏های سفید ، آبی، قرمز و... در احساس سردی و گرمی بدن موثرند. استفاده درست و علمی از رنگ‏ها که خود منبع انرژی بسیار موثری هستند در زندگی روزمره تاثیر دارد. استفاده از رنگ‏های سبز روشن ، زرد، نارنجی، جگری، طیف‏های گوناگون رنگ قرمز و امثال اینها می‏توانند در خلق و پیدایش صورت و اندامی جوان و شخصیتی پر انرژی ، مهربان و قابل نفوذ موثر بوده همه رنگ‏ها حتی سیاه و سفید که در گفته‏های علمی و هنری رنگ محسوب نمی‏شوند نیز می‏توانند در خلق، زیبایی و تاثیرات گوناگون موثر باشند.
در جامعه درصد قابل توجهی از جوانان و مردم دچار افسردگی در درجات مختلف می‏شوند که کسالت و خستگی‏های مزمن از مهمترین نتایج آن است بسیاری از کسالت و بی‏حوصلگی هنگام بیداری از خواب، به خاطر تلاش زیاد روز گذشته رنج می‏برند توصیه شده که برای بهبود این وضعیت در محیطی که با رنگ‏های شاد و گروه‏های زرد، قرمز، نارنجی و سبز روشن پوشانده شده استراحت کرد یا از لباس‏هایی با چنین رنگ‏هایی بهره بگیرند. چرا که هنگام بیداری از خواب چشم با دیدن این نوع رنگ‏ها نشاط و نور بیشتری پیدا کرده و انرژی رنگ در وجود شخص تاثیر خود را خواهد داشت.
همه رنگ‏ها با ما سخن می‏گویند لبخند می‏زنند، ما را در خود فرو برده و تاثیرات گوناگون می‏گذارند هنگامی که نور به چشم می‏رسد از طریق راه‏های عصبی عبور و به غده«هیپوفیز» می‏رسد و سیستم عصبی را تحریک می‏کند رنگ‏های مختلف طول موج‏ها و فرکانس‏های مختلفی می‏دهند بنابراین اثرات فیزیکی یا فیزیولوژیکی متفاوتی هم دارند و باعث می‏شوند سیستم بینایی و احساس درونی انسان نفسی تازه کند. رنگ‏ها می‏توانند زنده کنند و بمیرانند، ما کدام یک را می‏خواهیم.
تاثیر رنگ بر بازاریابی:
در هنگام طراحی کالاهای تجاری باید روانشناسی رنگ را در نظر گرفت رنگ‏ها نه تنها ظاهر کالا را زیباتر جلوه می‏دهند، بلکه موثر بر عملکرد و رفتار بوده و علاوه بر آن نیز می‏تواند پیام خاصی را به ذهن متبادر کند .
آیا تا به حال متوجه شده‏اید که بیشتر رستوران‏های عرضه کننده غذاهای آماده (Fast food) از رنگ‏های قرمز روشن و نارنجی استفاده می‏کنند؟ مطالعات نشان داده‏اند که رنگ‏های قرمز روشن ، نارنجی و زرد علاوه بر تحریک اشتها مشتری‏ها را تشویق می‏کند تا هرچه زودتر غذایشان را بخورند و رستوران را ترک کنند یعنی درست همان کاری که صاحبان این قبیل رستوران‏ها از شما انتظار دارند.
همچنین محققان در امور بازار و بازاریابی به این نتیجه رسیده‏اند که رنگ حتی روی عادات خرید مردم نیز تاثیر می گذارند. کسانی که تنها از سر هوا و هوس خرید می‏کنند در برابر رنگ‏های قرمز، نارنجی، سیاه و آبی مایل به ارغوانی عکس العمل بهتری نشان می‏دهند اما کسانی که حساب شده و با درنظر گرفتن توان مالی‌شان خرید می‏کنند در برابر رنگ‏های صورتی، آبی مایل به سبز، آبی آسمانی و سرمه‏ای عکس العمل نشان می‏دهند.
سفید
سفید رنگ پاکی و شفافیت است. در فرهنگ کشور چین سفید نماد مرگ است و در برخی از کشورها رنگ سفید در مراسم عزاداری و در اکثر کشورها رنگ سفید برای لباس عروس استفاده می‏شود. بیشترین حالت صلح، آرامش و راحتی را داراست و بهترین درمان درد است.
سیاه
رنگ اعتماد به نفس ، غرور، قدرت و توانایی است. مصرف زیاد رنگ سیاه انرژی و قدرت مفید بدن را بشدت کاهش می‏دهد و فرد را دچار پریشانی و اضطراب می‏کند و احساسات منفی ایجاد می‏کند. رنگ سیاه به بیمار کمک می‏کند تا به حالت شکرگزاری برسد.
قرمز
رنگ قرمز مظهر شدت در عواطف و احساسات است، رنگ خون و آتش است، هیچگاه روحیه بی‏تفاوتی در وجود دوستداران این رنگ دیده نمی‏شود این رنگ بیشتر جهت درمان افسردگی، سرطان، ناراحتی‏های پوستی و عفونت شانه و خشکانیدن زخم‏های ترشح‏دار وخونریزی‏ها به کار می‏رود. گرم نگه داشتن نقاط سرد بدن به وسیله پوشش قرمز رنگ، درد را کاهش می‏دهد. در افراد دارای فشار خون بالا وعصبی مزاج نباید به صورت مداوم به کار رود.
زرد
رنگ زرد مورد علاقه افراد ایده‏آل، متفکر و رنگ مورد علاقه کسانی است که بیشتر تماشاگر و اهل فکرند تا عمل. رنگ زرد برای چینی‏ها مقدس، برای یونانی‏ها یادآور غم و اندوه و برای فرانسوی‏ها نشانی از بخل و حسادت است انرژی‏زا، کاهش دهنده افسردگی، محرک اشتها و حافظه است. نور زرد گرفتگی‏های عضلانی، کاهش قند خون و سنگ صفرا را رفع می‏کند.
آبی
آبی یکی از رنگ‏هایی است که بیش از همه در میان مردم و به ویژه خانم‏ها طرفدار دارد. رنگ مناسبی جهت حفظ خونسردی و تجدید قوا بوده. رنگی آرام بخش و کاهش دهنده فشار خون و تعداد تنفس است، در تب بهترین مداوا است در سوختگی‏ها بسیار مفید است. نوزادان مبتلا به زردی یا یرقان به وسیله نور آبی درمان می‏شوند.
چنانچه کودکان ناسازگار و تهاجمی را در کلاس‏هایی به رنگ آبی قرار دهیم حالت تهاجمی آنها به شدت کاهش می‏یابد.
سبز
رنگ سبز رنگ طبیعت و نشانه شادی و زندگی است. دوستدارن این رنگ افرادی هستند که زندگی از دریچه چشم آنان سهل و آسان جلوه می‏کند. رنگ سبز تشکل دهنده، آرام بخش جسمی و روحی و کمک کننده به درمان افسردگی، اضطراب و عصبانیت است. برای زنان باردار رنگ بسیار مناسب است و فضایی سرشار از آرامش و صفا برایشان خلق می‏کند. از آنجایی که رشد را تحریک می‏کند در مداوای شکستگی‏های استخوانی و رشد مجدد انواع بافت‏ها به کار می‏رود.
صورتی
رنگ صورتی با افرادی که دارای روحیه آرام و ملایمی هستند سازگار است. در رژیم درمانی به عنوان متوقف کننده اشتها به کار می‏رود. آرام بخش عضلانی و تسکین دهنده فشار و گرفتگی است خشونت و تهاجم را در افراد تحت فشار خصوصا زندانیان کاهش می‏دهد.
نارنجی
دوستدارن رنگ نارنجی عاری از هرگونه هیجانات تند وشدید هستند. این رنگ جهت افزایش ایمنی بدن، توانایی جنسی، کمک به ناراحتی‏های گوارش، بیماری‏های سینه و کلیه به کار می‏رود. استفاده از این رنگ در پوشش و محیط در درمان آلرژی و یبوست بی‏تاثیر نیست.
بنفش
رنگ توازن است و به درمان روح کمک می‏کند. بنفش ترکیبی از دو رنگ آبی و قرمز است، به عنوان مسکن به کار می‏رود و خواب آور است. برای ناراحتی‏های عصبی و روحی مفید است. در روماتیسم و صرع بسیار کمک کننده می‏باشد. درد را حتی در عمق بافت‏ها تسکین می‏بخشد و شفا بخش درد استخوانهاست.
طلایی
بهترین رنگ برای درمان همه بیماری‏هاست. این رنگ آنقدر قوی است که بسیاری از مردم قادر به تحمل آن نیستند. بنابراین فرد باید در دوره‏های زمانی کوتاه مدت در معرض آن قرار گیرد. رنگ طلایی جسم و روح را در تمام زمینه ها تقویت می‏کند.

سارا شیرازی مطلق
منبع : روزنامه هموطن سلام