یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

گیاه‌شناسی زعفران


زعفران از خانواده زنبقيان Iridaceae است. نام علمى آن Crocus sativus و گياهى علفي، پايا و بدون ساقه است که داراى غده‌هاى پياز مانند توپر به‌نام 'بنه' با قطر ۳ تا ۵ سانتى‌متر مى‌باشد. هربنه ۶ تا ۹ برگ باريک نظير برگ علف‌هاى چمنى توليد مى‌کند و نيز داراى ۱ تا ۳ گل ارغوانى و هر گل داراى ۶ برگ باريک نظير برگ علف‌هاى چمنى توليد مى‌کند و نيز داراى ۱ تا ۳ گل ارغوانى و هر گل داراى ۶ گل‌برگ مى‌باشد. مادگى در مرکز گل قرار گرفته و داراى يک تخمدان غده‌اى بوده و از قسمت تخمدان، خامه باريکى خارج مى‌گردد. خامه زرد رنگ به يک کلاله شفاف قرمز نارنجى ۳ شاخه‌اى به‌طول ۰ ۲/۵ تا ۳ سانتى‌متر تقسيم مى‌شود. سه کلاله همراه با خامه‌اى که حدود ۵ سانتى‌متر است، پس از خشک کردن، همان زعفران تجارتى را تشکيل مى‌دهد.
گياه زعفران کاملاً عقيم است و تکثير زعفران تنها از طريق ايجاد بنه‌هاى کوچک (Cormel) جديد که از بنه مادر (Corm) توليد مى‌شود، به‌وجود مى‌آيد. بنه زعفران در ماه‌هاى تابستان به‌صورت راکد در زمين باقى مى‌ماند و دوران استراحت خود را با تکميل فيزيولوژيکى جهت گل‌دهى مجدد طى مى‌کند اين گياه رشد دوباره خود را در حدود پايان فصل تابستان شروع کرده و در اواسط پائيز گل مى‌دهد.


همچنین مشاهده کنید