قیمت طلا امروز




 جهان های موازی

 سایت رویداد‌ ۲۴ / ۱۴۰۵/۰۵/۲۳

کافه‌های مذهبی و جامعه دوپاره ایران | جدال دو سبک زندگی برای تصاحب فضای عمومی

ظهور کافه‌ها و رستوران‌های مذهبی در ایران را می‌توان صرفاً پاسخی به نیاز بخشی از جامعه برای داشتن فضایی متناسب با سبک زندگی خود دانست؛ اما وقتی خیابان، رسانه، پاتوق و حتی تفریح به قلمروهای جداگانه گروه‌های اجتماعی تبدیل می‌شوند، ماجرا معنای دیگری پیدا می‌کند. آیا گسترش این فضاها نشانه طبیعی تکثر سبک‌های زندگی است یا علامتی از عمیق‌تر شدن شکافی که جامعه ایران را به دو جهان موازی تقسیم کرده است؟
 کافه‌های مذهبی و جامعه دوپاره ایران | جدال دو سبک زندگی برای تصاحب فضای عمومی
رویداد۲۴ | مازیار وکیلی: شهر فقط مجموعه‌ای از خیابان‌ها، ساختمان‌ها، کافه‌ها و میدان‌ها نیست؛ شهر صحنه‌ای است که گروه‌های مختلف اجتماعی در آن خود را به نمایش می‌گذارند، مرزهای هویتی‌شان را تعیین می‌کنند و درباره اینکه «چه کسی حق دارد دیده شود» با یکدیگر رقابت می‌کنند. از همین منظر، تغییر در ظاهر خیابان یا شکل‌گیری پاتوق‌های تازه، صرفاً یک تحول در سبک زندگی نیست؛ گاهی نشانه‌ای است از شکاف‌هایی عمیق‌تر که در زیر پوست جامعه شکل گرفته‌اند.

میشل دوسرتو، متفکر فرانسوی، معتقد است خیابانی که روی نقشه صرفاً یک خط هندسی است، با قدم زدن مردم به «فضا» تبدیل می‌شود؛ یعنی انسان با حرکت خود، معنای خیابان را تولید می‌کند. حضور مردم پرچم‌به‌دست در میادین بخشی از همین فضاسازی است که هانری لوفور از آن به‌عنوان تصاحب و بازتولید فضای زندگی روزمره یاد می‌کند. اما این فضا برخلاف صد و پنجاه روز اخیر همیشه در تصاحب این جریان نبوده است. برعکس؛ خیابان همواره عرصه ظهور جریان های منتقد بوده و هست.

جوادی یگانه، جامعه شناس که سالهاست مسئولیت انجام پیمایش های ملی ارزش ها و نگرش های ایرانیان را برعهده دارد از جامعه دوپاره حرف می زند. او می گوید به دلیل دستکاری های حاکمیت در صدسال اخیر به تدریج دو جامعه در ایران شکل گرفته است که رسانه یکی تلویزیون جمهوری اسلامی است و دیگر ایران‌اینترنشنال؛ یکی بعد از شنیدن خبر حمله آمریکا در نهم اسفند، هلهله می‌کند و دیگری گریه. این دو بخش از همه جدا شده‌اند و مساله اصلی آنها تصاحب خیابان است. او معتقد است پس از جنگ هشت ساله دیگر فضای خیابان در اختیار طیف حزب اللهی طرفدار حاکمیت نیست و به تدریج خیابان در اختیار «جامعه دوم» یعنی منتقدان حاکمیت قرار گرفته است. امروز تخریب جدول‌ باغچه های مقابل کافه های خیابان سنایی نمادین ترین نشانه مبارزه حاکمیت با خیابانی است که در تصاحب آنها نیست. 

در چنین جامعه دوپاره ای، این روزها ویدئوهایی از کافه‌ها و رستوران‌هایی با عنوان «کافه مذهبی» در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می شود؛ مکان‌هایی که در آن نوشیدن پپسی، کوکاکولا و فانتا (احتمالا به خاطر اسرائیلی بودن) حرام است، غذاها با تربت کربلا تبرک می شوند و امکان برگزاری نماز جماعت نیز برای مشتریان فراهم است.

رستوران‌ها و کافه‌هایی که در ظاهر قرار است پاسخگوی یک سبک زندگی خاص باشند، اما در سطحی عمیق‌تر این پرسش را مطرح می‌کنند: آیا فضای عمومی ایران دیگر قادر به نمایش همزیستی نیست؟ کافه‌ها و رستوران‌های مذهبی نماد چه چیزی هستند؟

بیشتر بخوانید:

تاب‌آوری در دوران ظلمت | امید رادیکال به مثابه تصمیمی اخلاقی برای وفادار ماندن به امکان بهبود

از مدت‌ها پیش کافه‌ها و رستوران‌ها یکی از پاتوق‌های اصلی جوانان ایرانی بوده‌اند؛ همان «مکان سوم» که ری اولدنبرگ، جامعه‌شناس آمریکایی، از آن به‌عنوان فضایی برای گردهمایی منظم، داوطلبانه، غیررسمی و خوشایند، خارج از قلمرو خانه و محل کار یاد می‌کند.

در ایران نیز از دهه هشتاد، کافه‌ها به‌تدریج به بخشی از حوزه عمومی تبدیل شدند؛ پاتوق بخشی از جوانان و شهروندانی که از نظر سبک زندگی سکولارتر بودند و در بسیاری موارد فاصله بیشتری با ارزش‌های رسمی حاکمیت داشتند. اما کافه ها در این تعریف محصور نماندند. به تدریج رستوران و کافه به اصلی ترین سرگرمی جوانان و خانواده ها تبدیل شد و این همه گیری، با یک چالش همراه بود. اقشار مذهبی کشور، اعم از حامیان سیاست های حاکم و منتقدان آن روز به روز فاصله بیشتری با فضاهای عمومی به ویژه کافه ها و رستوران ها احساس کردند. 

کافه‌ها و رستوران‌های مذهبی پاسخی به احساس عدم تعلق اقشار مذهبی کشور به این فضای عمومی همه گیر است. کافه هایی که قرار است محل تجمع افرادی با شکل و شمایل و اعتقادات این طبقه فرهنگی باشد؛ بوردیو، جامعه‌شناس فرانسوی، در «تمایز» معتقد بود سلیقه غذایی، نوع تفریح و انتخاب‌های فرهنگی صرفاً اموری شخصی و طبیعی نیستند، بلکه می‌توانند بازتابی از طبقه اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سبک زندگی افراد باشند.

بخشی از اقشار مذهبی ایران به این نتیجه رسیده‌اند که اگر در کافه‌ها و پاتوق‌های موجود احساس تعلق نمی‌کنند، باید پاتوق‌های مخصوص خود را ایجاد کنند. در سالهای گذشته محل تجمع این کافه و رستوران ها جایی در اطراف خیابان شانزده آذر و دانشگاه تهران بود؛ بسیج دانشجویی مکان هایی را به صورت رانتی در اختیار همفکران خود قرار داده بود تا برای دانشجویان بسیجی، کافه احداث کنند. به طور طبیعی این کافه ها نمی توانست محلی برای درهمی اقشار مذهبی منتقد سیاست های حاکم باشد. احداث کافه های مذهبی بیرون از این فضا به نظر پاسخی به نیاز مذهبی های آن دست جاده بوده است.

در ظاهر، این اتفاق می‌تواند صرفاً نشانه تکثر سبک‌های زندگی باشد. مشکل از جایی آغاز می‌شود که این فضاها نه در کنار یکدیگر، بلکه در تقابل با یکدیگر تعریف شوند؛ یعنی هر گروه اجتماعی تنها در فضایی احساس امنیت و تعلق می کند که دیگری در آن حضور ندارد. 

در چنین وضعیتی، حتی تفریح نیز سیاسی می‌شود.

پیامد این روند می‌تواند آن باشد که زنان چادری با اعتقادات مذهبی و دوست بی‌حجابش به‌تدریج فضایی برای دورهمی نخواهند داشت و از تفکر هم بی خبرند. آخرین بارقه های تسامح و تکثر به زودی در چنین فضای دوپاره ای رنگ خواهد باخت.

جامعه زمانی انسجام خود را حفظ می‌کند که گروه‌های متفاوت، با وجود اختلاف عقیده و سبک زندگی، همچنان در مکان‌های مشترک با یکدیگر مواجه شوند. وقتی هر گروه به پاتوق، رسانه، محله، آیین و فضای تفریحی مخصوص خود عقب‌نشینی کند، شکاف اجتماعی از سطح اختلاف نظر فراتر می‌رود و به جدایی در تجربه زیسته تبدیل می‌شود.

چنین شکافی به‌سادگی پر نمی‌شود.  این شکاف اجتماعی محصول چیست؟

بیشتر بخوانید:

انگشت در چشم مردم جنگ‌زده | ماجرای بازگشت گشت و پلمب به نام حجاب چیست؟

از پلمپ کافه‌ها تا حذف نیمکت‌های ایرانشهر؛ پشت پرده موج تازه برخورد‌های اجتماعی چیست؟ | آیا حوادث تلخ دیگری در راه است؟

یکی از سنت‌های فکری در سیاست و اجتماع بر این باور است که برای رسیدن به جامعه مطلوب می‌توان ساختارهای اجتماعی را آگاهانه دست‌کاری و مهندسی کرد.

در مقابل، متفکران لیبرالی مانند فریدریش هایک بر مفهوم «نظم خودجوش» تأکید دارند و بسیاری از نهادهای اجتماعی را حاصل میلیون‌ها کنش انسانی در طول تاریخ می‌دانند؛ کنش‌هایی که لزوماً از یک مرکز طراحی و هدایت نشده‌اند.

تجربه ایران نشان می‌دهد تلاش برای مهندسی سبک زندگی و روابط اجتماعی نه پدیده‌ای مختص جمهوری اسلامی، بلکه دارای سابقه‌ای طولانی‌تر است.

یکی از نمونه‌های مهم آن به دوران پهلوی اول بازمی‌گردد؛ زمانی که رضاشاه سیاست کشف حجاب اجباری را در جامعه‌ای عمیقاً سنتی، با استفاده از قدرت دولت پیش برد. چنین سیاست‌هایی با واکنش بخش قابل توجهی از جامعه مواجه شد و در حافظه تاریخی گروه‌هایی از مردم به نمادی از مداخله دولت در سبک زندگی تبدیل شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نوع دیگری از مهندسی اجتماعی ادامه پیدا کرد. این بار جمهوری اسلامی از ابزارهای اداری، مالی و ایدئولوژیک، از جمله نظام گزینش، امتیازات شغلی و توزیع برخی منابع میان حلقه‌های وفادار، برای بازتولید پایگاه اجتماعی خود استفاده کرد.

نتیجه چنین روندی در درازمدت می‌تواند شکل‌گیری دو تجربه متفاوت از شهروندی باشد: گروهی که خود را به ساختار رسمی نزدیک‌تر می‌بیند و از امکانات و شبکه‌های مختص خود برخوردار است و گروه دیگری که احساس می‌کند از بخش‌هایی از این ساختار کنار گذاشته شده است.

در چنین شرایطی، اگر به جای ایجاد زمینه‌ای برای زیست مشترک، به هر گروه توصیه شود در فضای مخصوص به خود زندگی کند، نتیجه نهایی می‌تواند ایزوله شدن بیشتر گروه‌های اجتماعی و عمیق‌تر شدن شکاف‌ها باشد. نظرسنجی‌ها چه می‌گویند؟

بر اساس نتایج غیررسمی آخرین پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان، میزان پایبندی عملی به برخی مناسک مذهبی در سال‌های اخیر کاهش پیدا کرده است. سندی ۳۷ صفحه‌ای با عنوان «آنچه ایران می‌خواهد»  منتشر شده است. این سند در خرداد ۱۴۰۵ به تنظیم علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور، تهیه شده و بر مجموعه‌ای از نظرسنجی‌ها، به‌ویژه پیمایش اردیبهشت ۱۴۰۵ مرکز افکارسنجی آرا، تکیه دارد. نتایج این نظرسنجی نشان می دهد جمعیتی که دست‌کم یک بار در روز نماز می‌خوانند از حدود ۷۷ درصد در اواخر دهه ۱۳۹۰ به حدود ۵۵ درصد در سال ۱۴۰۵ کاهش یافته و در مقابل، سهم کسانی که اعلام کرده‌اند اصلاً نماز نمی‌خوانند از حدود ۳ درصد به ۲۲ درصد رسیده است.

فارغ از میزان دقت هر یک از این ارقام، روند کلی نشان‌دهنده تغییرات قابل‌توجه در سبک زندگی، دینداری و ارزش‌های بخشی از جامعه ایران است.

مرور فضای سیاسی جامعه و انتخابات ریاست‌جمهوری که به پیروزی مسعود پزشکیان انجامید نیز نشان می‌دهد بخش بزرگی از جامعه ایران فاصله‌ای جدی با جریان سیاسی حاکم دارد.

در عین حال، تحولات حتی پس از جنگ چهل روزه ، نشان داد بخشی از همین منتقدان و مخالفان، بیش از گذشته به اصلاحات بنیادین در چارچوب ساختار سیاسی موجود فکر می‌کنند؛ زیرا وعده‌های بخشی از اپوزیسیون را ناکارآمد یا غیرواقع‌بینانه دیده و نسبت به ایده تغییر از مسیر مداخله نظامی خارجی نیز ناامید شده‌اند.

در چنین نقطه‌ای، نقش حاکمیت تعیین‌کننده است.

مسئله این است که آیا ساختار سیاسی همه ساکنان ایران را، فارغ از نوع پوشش، اعتقاد مذهبی و گرایش سیاسی، شهروندان برابر این واحد جغرافیایی خواهد دید و برای نوعی آشتی ملی تلاش خواهد کرد، یا اینکه با سیاست‌هایی که به تفکیک هرچه بیشتر سبک‌های زندگی منجر می‌شود، بر شکاف‌های موجود خواهد افزود.

کافه‌ها و رستوران‌های مذهبی به خودی خود مسئله نیستند. در یک جامعه متکثر، افراد حق دارند متناسب با باورها و سبک زندگی خود فضاهای متفاوتی ایجاد کنند. مسئله از جایی آغاز می‌شود که این فضاها به نماد جدایی گروه‌های اجتماعی از یکدیگر تبدیل شوند و هر گروه جامعه، دیگری را نه یک همشهری با سبک زندگی متفاوت، بلکه عنصری مزاحم و نامطلوب تصور کند.

اگر این روند با همین شدت ادامه پیدا کند، احتمال بروز تنش‌های اجتماعی جدی افزایش خواهد یافت. تجربه جوامع دوپاره نشان می‌دهد وقتی خطوط اختلاف سیاسی، مذهبی و سبک زندگی بر یکدیگر منطبق شوند و تماس روزمره میان گروه‌ها کاهش پیدا کند، کوچک‌ترین بحران می‌تواند شکاف‌های پنهان را به خشونت آشکار تبدیل کند.

نشانه‌های مهندسی اجتماعی و قطبی‌شدن را همین امروز نیز می‌توان در سطح شهر دید: جامعه‌ای که بخشی از اعضایش در خیابان، کافه، رسانه و حتی تفریح، کمتر با «دیگری» مواجه می‌شوند و بیش از گذشته در جهان‌های موازی زندگی می‌کنند.

خطر اصلی نه وجود کافه مذهبی است و نه وجود کافه‌ای با سبک زندگی متفاوت؛ خطر از جایی آغاز می‌شود که دیگر جایی برای نشستن هر دو گروه پشت یک میز باقی نماند.







جمعه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ - 21 August 2026
سایت تابناک

بلایی که تبریزی‌ها بر سر مزاحم یک دختر آوردند

خودروی میلیاردی گلزار و تراژدی شکاف طبقاتی
سایت عصرایران

خودروی میلیاردی گلزار و تراژدی شکاف طبقاتی

مسئله محمدرضا گلزار نیست. او در این یادداشت بیش از آنکه یک فرد باشد، نماینده پدیده‌ای گسترده‌تر است: تبدیل ثروت به نمایش عمومی و تبدیل سبک زندگی طبقات برخورد...
بن‌بست اطلاع‌رسانی/ پایان دوران رسانه‌های دولتی را به رسمیت بشناسیم
سایت عصرایران

بن‌بست اطلاع‌رسانی/ پایان دوران رسانه‌های دولتی را به رسمیت بشناسیم

رسانه‌ها را پوشش‌دهنده اخبار مقامات کرده‌ایم و بعد می‌گوییم چرا مرجعیت ندارند؟ رسانه باید به کف زندگی مردم برود!
خوانندگی زنان؛ «حلال» اما با مجازاتی شدیدتر از جعل اسناد، دایر کردن قمار خانه، غارت گروهی و آتش زدن هواپیما ! / درباره 4 سال زندان برای «هیوا سیفی زاده»
سایت عصرایران

خوانندگی زنان؛ «حلال» اما با مجازاتی شدیدتر از جعل اسناد، دایر کردن قمار خانه، غارت گروهی و آتش زدن هواپیما ! / درباره 4 …

انشاءکننده حکمی که ابعادی چنین اجتماعی دارد، باید به جامعه توضیح دهد که شعر سعدی، چه با خوانندگی زنان و چه با صدای مردان، اساساً چطور می تواند مردم را به فسا...
۲۵۳ مجتمع در فهرست پناهگاه‌ها
روزنامه هفت صبح

۲۵۳ مجتمع در فهرست پناهگاه‌ها

ساخت مخازن اضطراری آب پس از رأی دیوان عدالت اداری و توقف دریافت هزینه از قبوض آب متوقف شده است
سایت رکنا

شلیک مرگ در جشن عروسی/ کودک 5 ساله قربانی تیراندازی شد

سایت خبرآنلاین

قطع برق در یک از حوزه‌های برگزاری کنکور؛ رئیس سازمان سنجش توضیح داد

قنات؛ اختراعی تمدن‌ساز در دل کویر/ چرا قنات ایرانی یکی از بزرگ‌ترین شاهکارهای مهندسی جهان شناخته می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

قنات؛ اختراعی تمدن‌ساز در دل کویر/ چرا قنات ایرانی یکی از بزرگ‌ترین شاهکارهای مهندسی جهان شناخته می‌شود؟

بیشتر پژوهشگران منشأ «قنات» را ایران می‌دانند. شواهد تاریخی نشان می‌دهد این فناوری دست‌کم از دوره هخامنشیان رواج داشته و همراه با گسترش قلمرو ایران به سرزمین‌های دیگر نیز منتقل شده است.
از ۴۷ هزار نفر تا یک میلیون؛ قصه ۵۷ ساله کنکور ایرانی‌ها/ سالی که کنکور تعطیل شد/ پیشی گرفتن داوطلبان زن از چه سالی کلید خورد؟
سایت دیدبان ایران

از ۴۷ هزار نفر تا یک میلیون؛ قصه ۵۷ ساله کنکور ایرانی‌ها/ سالی که کنکور تعطیل شد/ پیشی گرفتن داوطلبان زن از چه سالی کلید …

ماراتن کنکور در ایران از یک آزمون ۴۷ هزار نفری در مرداد ۱۳۴۸ شروع شد و حالا، ۵۷ سال بعد، بیش از یک میلیون نفر در آن رقابت می‌کنند؛ آزمونی که در این نیم‌قرن بارها شکل عوض کرده، تعطیل شده، دوباره برگشته، دو بار در سال برگزار شده و حتی ترکیب جنسیتی داوطلبانش هم کاملاً تغییر کرده است.
پشت پرده لکه نفتی قشم | آیا نفت را عمدا به دریا ریخته‌اند؟ - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

پشت پرده لکه نفتی قشم | آیا نفت را عمدا به دریا ریخته‌اند؟ - مردم سالاری آنلاین

در حالی که در شبکه‌های اجتماعی ادعا شده آلودگی گسترده سواحل قشم ممکن است ناشی از «رهاسازی عمدی نفت از چاه‌ها» باشد، کارشناسان با استناد به تصاویر ماهواره این فرضیه را بسیار بعید می‌دانند.
«کیفیت، عدالت، هویت»؛ شعارهایی که در اجلاس آموزش و پرورش گم شدند
سایت عصرایران

«کیفیت، عدالت، هویت»؛ شعارهایی که در اجلاس آموزش و پرورش گم شدند

آیا مدیران آموزش‌وپرورش، از سطح ستاد تا استان و منطقه، در میان برنامه‌های فشرده، تشریفات رسمی، دیدارها، سخنرانی‌ها و ملاحظات ناشی از میزبانی این حجم از مسئول...
سایت عصرایران

این کنکور معضلی شده ؛ نگاهی سینمایی و متفاوت با پایانی خوش (فیلم)

زنگ خطر در آموزش‌وپرورش؛ معنای معدل ناپلئونی دانش ‌آموزان چیست؟
سایت تابناک

زنگ خطر در آموزش‌وپرورش؛ معنای معدل ناپلئونی دانش ‌آموزان چیست؟

مشکلات آموزش و پرورش برآمده از همه دولتهای گذشته است، اما در دولت فعلی هم وزارتخانه مربوطه نتوانسته تدبیر و ابتکار عمل خاصی از خود بروز و ظهور دهد.
سایت رویداد‌ ۲۴

کنایه نورا هاشمی به شاکی پرونده پژمان جمشیدی

میگنا - Workaholism» یا اعتیاد به کار چیست ؟
سایت میگنا

میگنا - Workaholism» یا اعتیاد به کار چیست ؟

به گزارش میگنا رسانه سلامت روان و تاب آوری ایران «Workaholism» اعتیاد به کار یا «کارزدگی» به وضعیتی گفته می‌شود که فرد به شکل مداوم و اجباری به کار کردن گرایش دارد و نمی‌تواند به‌آسانی از کار فاصله بگیرد.
میگنا - تفاوت‌های جنسیتی در ریسک‌پذیری و انضباط مالی
سایت میگنا

میگنا - تفاوت‌های جنسیتی در ریسک‌پذیری و انضباط مالی

تفاوت‌های جنسیتی در مسائل مالی واقعی بوده و ریشه در ساختارهای عمیق‌تر ذهنی مانند زیان‌گریزی و خوش‌بینی دارند.
هفت دهه جست‌و‌جو برای یک پاسخ: چرا دولت مصدق سقوط کرد؟
سایت فراز

هفت دهه جست‌و‌جو برای یک پاسخ: چرا دولت مصدق سقوط کرد؟

بیش از هفت دهه از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ گذشته است، اما سقوط دولت محمد مصدق همچنان یکی از مناقشه‌برانگیزترین موضوعات تاریخ معاصر ایران است. در این هفت دهه، ده‌ها کتاب...
سایت انصاف نیوز

بدن چگونه کمبود ویتامین‌ها را اطلاع می‌دهد؟ | انصاف نیوز

آسفالت و بتن‌ریزی بستر رودخانه‌ها، کار عجیب شهرداری‌ها
روزنامه هفت صبح

آسفالت و بتن‌ریزی بستر رودخانه‌ها، کار عجیب شهرداری‌ها

دستکاری بستر رودخانه‌های شهری با بتن و آسفالت سرعت و قدرت جریان آب را افزایش می‌دهد و خطر سیلاب را بیشتر می‌کند
کالا برگ در محاصره گرانی تورم چه بلایی بر سر کالابرگ یک میلیون تومانی آورد؟ | نفت ما
سایت نفت ما

کالا برگ در محاصره گرانی تورم چه بلایی بر سر کالابرگ یک میلیون تومانی آورد؟ | نفت ما

دی ماه سال گذشته بود که همزمان با حذف ارز ترجیحی، کالابرگ یک میلیون تومانی به همه مردم ایران داده شد. کالابرگی که قرار بود با تغییر نرخ کالاهای اساسی نیز اعتبار آن افزایش یابد اما نه تنها این رقم ثابت مانده بلکه برخی فروشگاه‌های طرف قرارداد کالابرگ نیز به دنبال لغو قرارداد هستند و برخی از آنها نیز فروش …
سایت فرارو

تصاویر؛ حاشیه‌هایی از کنکور سراسری سال ۱۴۰۵

روزنامه هفت صبح

پدرم به من لکسوس نداد نقشه قتلش را کشیدم

سایت دیدبان ایران

نجات زن جوان از چنگ گروگان‌گیر در غرب تهران

سایت عصرایران

تخریب برج ۱۰ طبقۀ ۲ هزار میلیاردی در اراضی ملی میگون

واقعاً فراجناحی بود؟!
روزنامه توسعه ایرانی

واقعاً فراجناحی بود؟!

محمدتقی زاده سه شنبه شب، ۲۷ مردادماه، اختتامیه جشنواره انجمن روزنامه نگاران ایران در حالی برگزار شد که بیانیه هیأت داوران و لحن و متن
سایت فرتاک

«غر زدن» بهانه حمله خونین به همسر؛ زن ۳۸ ساله تا یک قدمی مرگ رفت

سایت برترینها

تصویر کلثوم اکبری در نشریه نیویورک پست آمریکا

سایت تابناک

حادثه وحشتناک در علم‌کوه؛ داستان ۲۴ ساعت نجات!

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| تصویری از آتش‌سوزی در پالایشگاه تهران

سایت تابناک

رانندگی پرخطر، جاده را جهنم کرد+شمار فوتی‌ها

آتش، بلای جان بازارها | همه آتش‌سوزی هایی که در بازارهای تاریخی اتفاق افتاد
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

آتش، بلای جان بازارها | همه آتش‌سوزی هایی که در بازارهای تاریخی اتفاق افتاد

آتش‌سوزی‌های پیاپی در بازارهای تاریخی ایران، تنها چند حجره و مغازه را تهدید نمی‌کند؛ هر بار بخشی از میراث معماری و قلب تپنده اقتصادی شهرها در معرض تخریب و خسارت قرار می‌گیرند.
چرا برخی به روایت‌های غیررسمی اعتماد می‌کنند؟
خبرگزاری ایسنا

چرا برخی به روایت‌های غیررسمی اعتماد می‌کنند؟

یک کارشناس حوزه رسانه و ارتباطات گفت: اگر رسانه رسمی می‌خواهد دوباره جایگاه خود را تقویت کند، باید چیزی بیشتر از خبر درست ارائه دهد. باید اعتماد تولید کند. اعتماد با لوگو یا بخشنامه یا حتی با تکرار عبارت منابع آگاه ساخته نمی‌شود. اعتماد از شفافیت، پاسخگویی، سرعت، پذیرش خطا و مهمتر از همه از احترام به …
وقتی پسماندهای ساختمانی؛ روان جمعی شهرها را برهم می‌زنند
خبرگزاری ایسنا

وقتی پسماندهای ساختمانی؛ روان جمعی شهرها را برهم می‌زنند

روان‌پزشکان و متخصصان سلامت محیط هشدار می‌دهند که انباشت نخاله‌های ساختمانی در معابر شهری، فراتر از یک آلودگی بصری، عاملی قدرتمند برای افزایش استرس، اضطراب و فرسایش سرمایه روانی شهروندان است.
نقدی بر ابهام حکمرانی در «شستا»/ کارگران و بازنشستگان خواستار نظارت دائمی بر عملکرد شرکت‌ها هستند
خبرگزاری ایلنا

نقدی بر ابهام حکمرانی در «شستا»/ کارگران و بازنشستگان خواستار نظارت دائمی بر عملکرد شرکت‌ها هستند

یک فعال کارگری گفت: پرسش امروز میلیون‌ها بیمه شده‌ی تامین اجتماعی روشن است؛ وقتی هیچ نظام نظارتی جامع و قانونی برای نظارت بر شستا وجود ندارد، مدیران این مجموعه در برابر چه مرجع مستقلی و با چه سازوکار الزام‌آوری باید پاسخگوی تصمیمات و عملکرد خود باشند؟
آهسته برانید؛ هلیا در حال پیدا کردن قلمرو برای توله‌هایش
خبرگزاری ایسنا

آهسته برانید؛ هلیا در حال پیدا کردن قلمرو برای توله‌هایش

پناهگاه حیات‌وحش میاندشت جاجرم بار دیگر میزبان یوز ماده «هلیا» و سه توله‌اش شده است؛ حضوری که ضرورت همراهی مردم برای حفاظت از این گونه ارزشمند و در معرض خطر انقراض را دوچندان کرده است.
دریا تنها قاتلی که محاکمه نمی‌شود!
خبرگزاری ایرنا

دریا تنها قاتلی که محاکمه نمی‌شود!

ساری - ایرنا - همزمان با اوج‌گیری حضور مسافران در سواحل استان مازندران، گزارش‌های رسمی از جان باختن ۲۱ نفر در آب‌های ساحلی این استان خبر می‌دهد؛ رخدادهایی که ریشه در بی‌احتیاطی و نادیده گرفتن هشدارهای ایمنی دارد.
خبرگزاری ایرنا

شناسایی جنسیت یوزپلنگ رها در طبیعت؛ «هیوا» نر است

دانش‌آموزان در کشاکش کتاب و گوشی؛ وقتی «مهارت تمرکز» کمیاب می‌شود
خبرگزاری ایرنا

دانش‌آموزان در کشاکش کتاب و گوشی؛ وقتی «مهارت تمرکز» کمیاب می‌شود

بروجرد - ایرنا - کاهش تمرکز و عمق مطالعه دانش‌آموزان به موضوعی جدی برای خانواده‌ها و معلمان تبدیل شده است به نحوی که والدین از وابستگی فرزندان به گوشی می‌گویند، معلمان ضعف حل مساله و کارشناسان «تغییر سبک شناختی» نسل جدید را گزارش می‌کنند که به گفته آنان با هوش مصنوعی و بمباران اطلاعاتی، ابعاد تازه‌ای …
روایت هویت ایرانی در ۱۶۰ سند تاریخی؛ گشت‌وگذاری در موزه ثبت احوال تهران
خبرگزاری ایرنا

روایت هویت ایرانی در ۱۶۰ سند تاریخی؛ گشت‌وگذاری در موزه ثبت احوال تهران

تهران- ایرنا- موزه ثبت احوال ایران تاریخچه ای از فرایند سجلی ایرانیان را در خود به یادگار جای داده که در آن شناسنامه افراد و چهره‌های مشهور ایرانی برای نسل های آینده بایگانی شده است.
جنگل گلریز قرق هر روز زخم تازه‌ای برمی‌دارد
روزنامه هفت صبح

جنگل گلریز قرق هر روز زخم تازه‌ای برمی‌دارد

مدیرکل منابع طبیعی گلستان تنها یک مورد تخلف را تأیید می‌کند، در حالی که منابع محلی از تخلفات گسترده‌تری خبر می‌دهند
استخدام را از واسطه پس بگیرید
روزنامه هفت صبح

استخدام را از واسطه پس بگیرید

۳۱ هزار شرکت تأمین نیروی انسانی فعال‌اند اما میزان دریافتی‌شان و سهم واقعی کارکنان‌ آنها همچنان شفاف نیست
سایت رکنا

عکس صحنه مرگ دردناک 2 دختر 22 و 25 ساله در کوییک مچاله شده / ببینید خودرو ایرانی چه بر سر 2 دختر آورد

بازار سوخته
سایت روزنامه سازندگی

بازار سوخته

حریق گسترده بیش از ۲۰ مغازه را در بافت تاریخی گرگان خاکستر کرد
افتخار در استکهلم
سایت روزنامه سازندگی

افتخار در استکهلم

کاوه مدنی برنده جایزه نوبل آب جهانی شد
سرمقاله خراسان/ امیدهای جدید از انتصابات جدید عدلیه | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ امیدهای جدید از انتصابات جدید عدلیه | آخرین خبر

خراسان/ «امیدهای جدید از انتصابات جدید عدلیه» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم صادق غفوریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: قوه قضاییه روز گذشته، یک اتفاق بزرگ در عرصه مدیران عالی خود را تجربه کرد؛ صدور حکم انتصاب ۹ مدیر عالی‌رتبه این قوه در یک روز، صرفاً یک جابه‌جایی اداری نیست؛
مخل امنیت ملی است
سایت روزنامه سازندگی

مخل امنیت ملی است

معاون حقوقی پزشکیان خبر داد: طرح «مقابله با نفوذ» مغایر حقوق شهروندی و خلاف موازین شرع است
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| حمایت ترانه علیدوستی از ملیکا پارسادوست شاکی پرونده پژمان جمشیدی

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| یک روحانی خود را خلع لباس کرد؛ با لباس شخصی بر منبر حاضر می‌شوم

مسعود کوثری: خشم شهریِ «ناجنبش ها» و بیکاران، یک بمب ساعتی است که زیر جامعه و حکومت قرار دارد
سایت عصرایران

مسعود کوثری: خشم شهریِ «ناجنبش ها» و بیکاران، یک بمب ساعتی است که زیر جامعه و حکومت قرار دارد

ناجنبش‌ها گروه‌هایی از مردم هستند که دلخور و ناراضی‌اند، جای خودشان را در جامعه پیدا نمی‌کنند: مثل جوان‌ها ، زنان و گروه‌های تهیدست جامعه. اینها به سمت یک جن...
سایت رویداد‌ ۲۴

حکم اعدام قائم حسینی اجرا شد

روایت ملیکا پارسادوست از شب حادثه و دادگاه پژمان جمشیدی؛ پشت پرده پرونده‌ای که جامعه را تکان داد
سایت رویداد‌ ۲۴

روایت ملیکا پارسادوست از شب حادثه و دادگاه پژمان جمشیدی؛ پشت پرده پرونده‌ای که جامعه را تکان داد

روایت ملیکا پارسادوست از پرونده شکایتش علیه پژمان جمشیدی، فراتر از جزئیات یک پرونده قضایی، تصویری از دشواری مسیر شاکیان آزار جنسی در ایران ارائه می‌کند؛ از سرگردانی میان کلانتری و پزشکی قانونی تا حضور در دادگاهی که به گفته او، در آن احساس می‌کرد به جای شاکی، خودش زیر ذره‌بین قرار گرفته است.
سایت تجارت نیوز

تکذیب ‌آتش‌سوزی در پالایشگاه تهران/ ماجرای غلیظ ‌‌‌چه بود؟

ضعف ساختاری، مانع شکوفایی استعدادها - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

ضعف ساختاری، مانع شکوفایی استعدادها - مردم سالاری آنلاین

ایران در شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۵ (Global Innovation Index) که توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) ...
         
دو سال بلاتکلیفی محیط‌بان مجروح
روزنامه شرق

دو سال بلاتکلیفی محیط‌بان مجروح

پرونده قضائی محیط‌بان مجروح اصفهان در پله اول رسیدگی قضائی است و متخلفی که به سمت «علی جمشیدیان» شلیک کرده، از مشورت دو وکیل بهره می‌برد، اما علی که به ‌عنوان محیط‌بان و مأمور دولت هنگام خدمت مورد حمله قرار گرفته و دچار آسیب چشمی شده، از داشتن حتی یک وکیل هم محروم است.
مسأله کارگران افزایش روزانه قیمت‌هاست، نه استیضاح میدری
روزنامه توسعه ایرانی

مسأله کارگران افزایش روزانه قیمت‌هاست، نه استیضاح میدری

عضو تیم کارگری شورای عالی کار با اشاره به افزایش قابل توجه هزینه های زندگی، از دو برابر شدن هزینه سبد معیشت کارگران نسبت به رقم مصوب دی ماه سال
تاب آوری «اداراکی» ریشه‌ها ، مخاطرات و پیامدها
روزنامه آرمان امروز

تاب آوری «اداراکی» ریشه‌ها ، مخاطرات و پیامدها

آرمان امروز- حمید باقری زواره- کارشناس مسائل اجتماعی: در ادبیات کلاسیک امنیت ملی، همواره تمرکز بر حفظ مرزهای جغرافیایی و تمامیت ارضی بوده است؛ اما در پیچیدگی‌های جامعه مدرن، مفهومی بسیار حساس‌تر و حیاتی‌تر وجود دارد که می‌تواند ستون‌های یک ملت را در لرزه اندازد: «تمامیت ذهنی». آنچه امروز در لایه‌های …
چرا اصلاح مصرف باید پیش از افزایش نرخ باشد؟
روزنامه توسعه ایرانی

چرا اصلاح مصرف باید پیش از افزایش نرخ باشد؟

عضو پیشین کمیسیون انرژی با تأکید بر اینکه شرایط فعلی کشور برای افزایش قیمت بنزین مناسب نیست، اصلاح ناترازی انرژی را نیازمند مجموعه ای از سیاست های
    
شهرفروشی، نسخه ویرانی تهران
روزنامه شرق

شهرفروشی، نسخه ویرانی تهران

شهردار سابق تهران می‌گوید تصمیم‌های شهرسازی از آن تصمیم‌هایی هستند که «صدایشان بعدا درمی‌آید» و متخصصانی که پیامد این تصمیم‌ها را می‌دانند، وظیفه دارند نسبت به آنها حساس باشند. پیروز حناچی در گفت‌وگو با «شرق» از کاهش وابستگی بودجه شهرداری به درآمدهای شهرسازی در دوره مدیریتش، نقش کمیسیون ماده ۵، توسعه …
مصوبه دولت، ترس از تبرج؛ گواهینامه موتورسواری زنان قربانی نگرانی‌های حجاب شد؟
روزنامه شرق

مصوبه دولت، ترس از تبرج؛ گواهینامه موتورسواری زنان قربانی نگرانی‌های حجاب شد؟

علیرغم طی شدن تمام فرایندهای حقوقی و قانونی و همچنین مصوبه صریح دولت برای صدور گواهینامه زنان، اجرای این قانون در پیچ‌وخم جاده انتظامی گیر کرده است. در تبصره ماده ۲۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب ۱۳۸۹، صدور گواهینامه موتورسیکلت برای «مردان» بر عهده نیروی انتظامی گذاشته شده است. از آنجا که در متن …
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| تعقیب و گریز و تیراندازی پلیس به خودروهای سوخت‌بر در هرمزگان