قیمت طلا امروز




 کشت غیرمجاز خشخاش

 خبرگزاری تسنیم / ۴ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۶

کشت غیرمجاز خشخاش در کشور محدود است/فناوری کشت شقایق را نداریم - تسنیم

معاون ستاد مبارزه با موادمخدر گفت:ممکن است در برخی نقاط محدود به صورت غیرقانونی اقدام به کشت مواد مخدر کنند.
 کشت غیرمجاز خشخاش  در کشور محدود است/فناوری کشت شقایق را نداریم - تسنیم
اجتماعی

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنایع دارویی، به‌ویژه داروهای مبتنی بر مورفین، طی سال‌های اخیر به یکی از موضوعات مهم و در عین حال حساس کشور تبدیل شده است؛ موضوعی که پس از محدودیت کشت خشخاش در افغانستان، ابعاد تازه‌ای پیدا کرده و ضرورت یافتن راهکارهای پایدار برای تأمین این مواد را بیش از گذشته مطرح کرده است.

در این میان، طرح‌هایی برای استفاده از ظرفیت‌های داخلی، از جمله بهره‌گیری از گیاه «شقایق ایرانی» یا واردات مواد اولیه دارویی، مورد بررسی قرار گرفته است؛ با این حال، هنوز هیچ‌یک از این طرح‌ها به تصویب نهایی نرسیده و هیچ مجوزی برای کشت خشخاش یا شقایق ایرانی با هدف تولید مواد اولیه دارویی صادر نشده است.

از سوی دیگر، موضوع کشت‌های غیرقانونی خشخاش و شاهدانه در برخی مناطق محدود و صعب‌العبور کشور نیز همواره مورد توجه دستگاه‌های مسئول بوده است؛ موضوعی که به گفته معاون مبارزه با موادمخدر ستاد مبارزه با موادمخدر، نباید با موارد محدود به کل کشور تعمیم داده شود.

مرتضی میرزایی، معاون مبارزه با مواد مخدر ستاد مبارزه با موادمخدر نهاد ریاست جمهوری ، در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگار تسنیم، درباره آخرین وضعیت طرح تأمین مواد اولیه دارویی، دلایل مطرح شدن ایده استفاده از شقایق ایرانی، امکان یا عدم امکان کشت خشخاش، وضعیت کشت‌های غیرمجاز در کشور و تأثیر محدودیت‌های اعمال‌شده در افغانستان بر الگوی قاچاق مواد مخدر توضیح داده است.

در ادامه، مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانید:

تسنیم: برخی گزارش‌ها از وجود مزارع خشخاش در بعضی مناطق کشور حکایت دارد. آیا چنین موضوعی را تأیید می‌کنید؟

همان‌گونه که در هر جامعه‌ای ممکن  است جرایمی مانند سرقت، قاچاق یا سایر تخلفات وجود داشته باشد، در این حوزه نیز ممکن است افرادی به صورت غیرقانونی اقدام به کشت خشخاش یا شاهدانه کنند. اما قانون به صراحت کشت این گیاهان را ممنوع اعلام کرده و برای آن جرم‌انگاری صورت گرفته است.

هیچ‌گونه مجوزی برای کشت خشخاش یا شاهدانه در کشور صادر نشده و صادر نخواهد شد و در صورت مشاهده، ضابطان قضائی و دستگاه‌های اجرایی موظف به برخورد قانونی هستند.

تسنیم: برخی طرح‌ها درباره کشت خشخاش برای مصارف دارویی مطرح شده است. آیا چنین مجوزی وجود دارد؟

در مقاطعی طرح‌هایی برای تأمین مواد اولیه برخی داروها مطرح شده است، اما هیچ‌یک از این طرح‌ها تاکنون به تصویب نرسیده و مراحل قانونی آن طی نشده است. بنابراین در حال حاضر هیچ مجوزی برای چنین فعالیتی وجود ندارد.

تسنیم: وضعیت کشت‌های غیرقانونی در کشور چگونه است؟

ممکن است در برخی نقاط محدود و صعب‌العبور افرادی به صورت غیرقانونی اقدام به کشت مواد مخدر کنند که همکاران ما در دستگاه‌های اجرایی و عملیاتی به طور مستمر در حال شناسایی و برخورد با این موارد هستند.

البته تعمیم این موارد محدود به کل کشور صحیح نیست. استان‌هایی در کشور وجود دارند که حتی یک مورد کشت نیز در آن‌ها مشاهده نشده و در برخی مناطق نیز مردم محلی خود مانع شکل‌گیری چنین فعالیت‌هایی می‌شوند.

آیا آمار مشخصی از میزان کشت غیرقانونی در کشور وجود دارد؟

کشت غیرقانونی ماهیتی پنهان دارد و تا زمانی که گزارشی دریافت نشود یا مأموران به آن دسترسی پیدا نکنند، امکان ارائه آمار دقیق از آن وجود ندارد. معمولاً پس از دریافت گزارش‌های مردمی یا اطلاعات عملیاتی، مأموران وارد عمل شده و نسبت به شناسایی و برخورد اقدام می‌کنند.این مدل برای انتشار نهایی خیلی بهتر است، چون از دل هر پاسخ، سؤال‌های جدید استخراج می‌شود و متن خواندنی‌تر می‌شود. بخش بعدی را بفرست؛ من کل مصاحبه را به همین فرم یکدست می‌کنم.

تسنیم: برخی گزارش‌ها از وجود مزارع خشخاش در بعضی مناطق کشور حکایت دارد. آیا چنین موضوعی را تأیید می‌کنید؟

همان‌گونه که در هر جامعه‌ای ممکن است جرایمی مانند سرقت، اختلاس یا قاچاق وجود داشته باشد، در این حوزه نیز ممکن است افرادی به صورت غیرقانونی اقدام به کشت خشخاش یا شاهدانه کنند. اما باید توجه داشت که قانون به صراحت کشت این گیاهان را ممنوع اعلام کرده و برای آن جرم‌انگاری صورت گرفته است.

ضابطان قضائی، دستگاه‌های اجرایی و نهادهای عملیاتی نیز موظف هستند در صورت مشاهده یا اطلاع از چنین مواردی، با آن برخورد کنند. هیچ‌گونه مجوزی برای کشت خشخاش یا شاهدانه در کشور صادر نشده و صادر نخواهد شد.

تسنیم: وضعیت کشت‌های غیرقانونی در کشور چگونه است و آیا آمار مشخصی از آن وجود دارد؟

ممکن است در برخی نقاط محدود و صعب‌العبور کشور افرادی به صورت غیرقانونی اقدام به کشت مواد مخدر کنند که همکاران ما در دستگاه‌های اجرایی و عملیاتی به صورت مستمر در حال شناسایی و مقابله با این موارد هستند.

اما نباید موارد محدود را به کل کشور تعمیم داد. استان‌هایی در کشور وجود دارند که حتی یک مورد کشت نیز در آن‌ها مشاهده نشده است. در برخی مناطق نیز خود مردم محلی مانع شکل‌گیری چنین فعالیت‌هایی می‌شوند و اجازه انجام این اقدامات را نمی‌دهند.

درباره آمار کشت‌های غیرقانونی نیز باید توجه داشت که ماهیت این اقدامات پنهان است و تا زمانی که گزارشی دریافت نشود یا مأموران به آن دسترسی پیدا نکنند، امکان ارائه آمار دقیق وجود ندارد. معمولاً پس از دریافت گزارش‌های مردمی یا اطلاعات عملیاتی، مأموران وارد عمل شده و نسبت به شناسایی و برخورد با این موارد اقدام می‌کنند.

بنابراین آنچه اهمیت دارد، اتکا به اطلاعات دقیق و پرهیز از تعمیم موارد محدود به کل کشور است؛ چراکه هرگونه اظهارنظر غیرمستند در این حوزه می‌تواند علاوه بر ایجاد برداشت نادرست در داخل، در سطح بین‌المللی نیز علیه کشور مورد سوءاستفاده قرار گیرد.

تسنیم: برخی معتقدند طرح‌های مطرح‌شده برای تأمین مواد اولیه دارویی، باعث افزایش کشت‌های غیرقانونی یا ایجاد سوءبرداشت در جامعه شده است. ارزیابی شما چیست؟

اتفاقاً یکی از نگرانی‌های ما همین موضوع است. از زمانی که بحث برخی طرح‌ها برای تأمین مواد اولیه دارویی مطرح شد، گاهی این تصور در جامعه به وجود آمد که قرار است کشت خشخاش آزاد شود؛ در حالی که چنین موضوعی اساساً صحت ندارد.

تسنیم: چرا موضوع تأمین مواد اولیه دارویی در دستور کار ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار گرفت؟

پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان و ممنوعیت کشت خشخاش در آن کشور، با دو چالش مواجه شدیم. نخست اینکه اگرچه ورود مواد مخدر به کشور ادامه داشت، اما کشفیات عمدتاً در مقیاس‌های خرد انجام می‌شد و پاسخگوی نیاز بخش دارویی نبود.

از سوی دیگر، مواد ورودی به کشور دارای ناخالصی‌های بالایی بود و برای مراکز تولید دارو صرفه اقتصادی نداشت که این مواد را فرآوری و برای تولید دارو استفاده کنند. به همین دلیل موضوع تأمین مواد اولیه دارویی به یکی از دغدغه‌های ما تبدیل شد.

تسنیم: ستاد مبارزه با مواد مخدر چه راهکارهایی برای تأمین مواد اولیه دارویی پیشنهاد کرده است؟

ما طرحی را در این زمینه ارائه کرده‌ایم که هنوز به تصویب نرسیده است. یکی از پیشنهادها این بود که مواد کشف‌شده در کشور، در حدی که قابلیت استحصال داشته باشند، برای تأمین مواد اولیه دارویی مورد استفاده قرار گیرند.

در کنار آن، دو راهکار دیگر نیز پیشنهاد شد. یکی از این راهکارها واردات مواد اولیه دارویی از خارج کشور بود تا بتوانیم نیاز صنایع دارویی را تأمین کنیم.

همان‌طور که می‌دانید، ایران پیش از انقلاب جزو پنج کشور دارای مجوز کشت قانونی برای تولید مواد اولیه دارویی بود و حتی در این زمینه صادرات نیز داشت، اما پس از انقلاب و به موجب قوانین موجود، این فرآیند متوقف شد.

تسنیم: طرح استفاده از شقایق ایرانی برای تولید مواد اولیه دارویی در چه مرحله‌ای قرار دارد؟

یکی دیگر از پیشنهادهای مطرح‌شده استفاده از گیاه «الیفرا» یا همان شقایق ایرانی است. خاستگاه اولیه این گیاه ایران بوده و در حال حاضر چند کشور از جمله ترکیه آن را کشت می‌کنند.

ویژگی این گیاه آن است که مواد مؤثره آن باید حتماً در کارخانه و با تجهیزات تخصصی استحصال شود و صرفاً برای مصارف دارویی قابل استفاده است. برخلاف خشخاش، امکان استفاده مستقیم از شیره آن وجود ندارد. کشت خشخاش در تهران ناچیز است/ عمده کشت در غرب و شمال‌غرب کشور

علاوه بر این، در حوزه شقایق ایرانی با چالش‌هایی نیز مواجه هستیم؛ از جمله اینکه هنوز بذر مورد نیاز آن را در اختیار نداریم. حتی در صورت واردات بذر از خارج کشور نیز این بذرها معمولاً تنها برای یک دوره کشت قابل استفاده هستند و مسائل فنی خاص خود را دارند.

تسنیم: منظور شما از واردات مواد اولیه، واردات بذر است یا مواد اولیه دارویی؟

منظور ما مواد اولیه دارویی است. بخش عمده داروهای مرتبط بر پایه مورفین تولید می‌شوند و کشورهای دارای مجوز بین‌المللی تولید این مواد محدود هستند. کشورهایی مانند ترکیه، استرالیا، پاکستان و هند در این حوزه فعالیت دارند.

ایران نیز در سال‌های گذشته سابقه واردات قانونی این مواد اولیه را داشته و از کشورهایی مانند هند و ترکیه، بر اساس مجوزها و پروتکل‌های قانونی، مواد اولیه دارویی وارد می‌شده است.

امروز با توجه به شرایط ارزی کشور، واردات این مواد می‌تواند بر هزینه تولید دارو و در نهایت قیمت تمام‌شده آن اثرگذار باشد. به همین دلیل به دنبال راهکارهایی هستیم که بتوانیم این مشکل را به صورت ریشه‌ای حل کنیم. امیدواریم پیشنهادهای ارائه‌شده پس از طی مراحل قانونی به تصویب برسد تا مسئله تأمین مواد اولیه دارویی کشور به شکل پایدار و قانونمند برطرف شود.

تسنیم: کارشناسان وزارت بهداشت در ماه‌های اخیر چندین بار درباره تأمین مواد اولیه دارویی اظهارنظر کرده‌اند و برخی نیز از کشت خشخاش به‌جای شقایق ایرانی دفاع می‌کنند. همچنین پیش‌تر عنوان شده بود که پیشنهاد کشت خشخاش نیز در بسته پیشنهادی ستاد مطرح شده است. چرا تعیین تکلیف این موضوع بیش از یک سال طول کشیده و هنوز به نتیجه نرسیده است؟

من یک موضوع کلی را عرض کنم. هر چقدر بتوانیم به سمت کشت نرویم، به نفع کشور است. ما معمولاً فقط یک کلمه به نام «کشت» را می‌شنویم، اما این کشت از مرحله کاشت تا زمان استحصال مواد مؤثره، نیازمند مراقبت‌ها و نظارت‌های گسترده است.

فرض کنید کشت خشخاش انجام شود و به مرحله برداشت برسد؛ در آن صورت باید سازوکارهای نظارتی بسیار دقیقی برای کنترل برداشت، انتقال و فرآوری آن وجود داشته باشد. در این مسیر کافی است در یک نقطه انحرافی رخ دهد تا مشکلات متعددی ایجاد شود. به همین دلیل اگر بتوانیم بدون ورود به کشت، مواد اولیه مورد نیاز را تأمین کنیم، حتی اگر از طریق واردات باشد، برای کشور مناسب‌تر خواهد بود.

البته واردات نیز هزینه‌های خاص خود را دارد و نیازمند تأمین ارز است. به همین دلیل موضوع شقایق ایرانی یا همان گیاهی که در طرح پیشنهادی مطرح شده، حاصل بررسی‌های کارشناسی گسترده بوده و به‌صورت ناگهانی مطرح نشده است.

در جلسات متعددی که با حضور کارشناسان دستگاه‌های مختلف برگزار شد، گزینه‌های گوناگونی از جمله کشت خشخاش، کشت برخی گیاهان دارویی و سایر راهکارهای تأمین مواد اولیه مورد بررسی قرار گرفت. حتی خود خشخاش نیز گونه‌های مختلفی دارد و موضوع صرفاً محدود به آنچه در افکار عمومی شناخته شده نیست.

در نهایت پس از جمع‌بندی نظرات کارشناسی دستگاه‌های مختلف از جمله وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و سایر نهادهای مرتبط، سال گذشته طرحی تهیه و برای بررسی به ریاست جمهوری ارائه شد.

تسنیم: با وجود تهیه طرح، چرا اجرای آن هنوز آغاز نشده است؟

اجرای چنین طرحی صرفاً به تصویب یک مصوبه محدود نمی‌شود و مقدمات متعددی نیاز دارد. حتی اگر امروز تصویب شود، برای اجرای آن باید زیرساخت‌های لازم فراهم باشد.

به عنوان مثال، در حال حاضر بذر مورد نیاز این گیاه را در اختیار نداریم و باید برای تأمین آن برنامه‌ریزی شود. البته وزارت جهاد کشاورزی اقداماتی را در این زمینه آغاز کرده تا در صورت تصویب نهایی، زمان از دست نرود.

از سوی دیگر، ابتدا باید میزان دقیق نیاز کشور به مواد اولیه دارویی مشخص شود. این برآوردها در حال انجام است و بخش‌هایی از آن نیز انجام شده است. همچنین باید مشخص شود چه نهادی مسئول استحصال مواد مؤثره خواهد بود.

فرآیند استحصال مواد مؤثره شقایق نیازمند تجهیزات و فناوری‌های خاصی است که در حال حاضر در کشور وجود ندارد و باید تأمین شود. بنابراین این موضوع یک فرآیند چندمرحله‌ای است و نیازمند آماده‌سازی زیرساخت‌های مختلف خواهد بود.

هدف ما این است که وابستگی کشور به خارج در حوزه تأمین مواد اولیه دارویی کاهش یابد و بتوانیم بخشی از نیاز کارخانه‌های دارویی را از طریق ظرفیت‌های داخلی تأمین کنیم.

تسنیم: شما در بخش دیگری از صحبت‌ها به موضوع کشت‌های غیرمجاز اشاره کردید. وضعیت این کشت‌ها در کشور چگونه است؟

همان‌طور که عرض کردم، همه استان‌های کشور درگیر این موضوع نیستند. برخی استان‌ها به‌دلیل شرایط جغرافیایی و اقلیمی بیشتر در معرض چنین تخلفاتی قرار دارند. عمدتاً نیز این موارد در مناطق کوهستانی و صعب‌العبور مشاهده می‌شود.

برای مثال در برخی مناطق زاگرس‌نشین یا در بخش‌هایی از استان سیستان و بلوچستان در سال‌های گذشته مواردی از کشت غیرمجاز مشاهده شده است. البته در برخی مناطق نیز مردم محلی خودشان با این موضوع مقابله می‌کنند. مواردی داشته‌ایم که اهالی روستا یا شوراهای محلی، پس از اطلاع از کشت غیرمجاز، خودشان موضوع را پیگیری و گزارش کرده‌اند.

در بسیاری از عملیات‌های امحا نیز اطلاعات اولیه از طریق مردم در اختیار دستگاه‌های مسئول قرار می‌گیرد. در استان‌هایی مانند کرمانشاه، لرستان و ایلام نیز بخش قابل توجهی از کشفیات و امحاها بر پایه گزارش‌های مردمی انجام شده است.

سال گذشته در برخی مناطق برای شناسایی مزارع غیرمجاز حتی از چندین گروه عملیاتی و تجهیزات ویژه استفاده شد، زیرا دسترسی به برخی نقاط به‌قدری دشوار بود که امکان تردد عادی در آن‌ها وجود نداشت.

واقعیت این است که نیروهای ما در این حوزه تلاش گسترده‌ای انجام می‌دهند، اما در مقابل نیز افراد سودجو و مجرمانی وجود دارند که هر جا زمینه‌ای فراهم شود، سعی می‌کنند از آن استفاده کنند.

تسنیم: شما بارها نسبت به برخی اظهارنظرها درباره کشت غیرمجاز مواد مخدر انتقاد کرده‌اید. دلیل این حساسیت چیست؟

انتقاد ما به اصل بیان واقعیت‌ها نیست؛ مسئله این است که اطلاعات باید دقیق، مستند و قابل دفاع باشد. اگر مسئولی یا نماینده‌ای آماری را مطرح می‌کند، باید مبتنی بر واقعیت‌های موجود باشد. برای مثال گاهی گفته می‌شود در سراسر کشور کشت غیرمجاز انجام می‌شود یا اراضی کشاورزی به کشت خشخاش اختصاص یافته‌اند. در حالی که چنین تعمیم‌هایی با واقعیت‌های موجود مطابقت ندارد.

باید توجه داشت که اظهارات مسئولان و نمایندگان صرفاً در داخل کشور شنیده نمی‌شود. این سخنان در مجامع بین‌المللی نیز ثبت و به عنوان سند مورد استناد قرار می‌گیرد. وقتی یک نماینده مجلس یا مقام مسئول مطلبی را مطرح می‌کند، ممکن است بعدها از همان اظهارات علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده شود.

کشوری که بیش از چهار هزار شهید در راه مبارزه با مواد مخدر تقدیم کرده و سال‌ها هزینه‌های سنگینی در این حوزه پرداخته است، نباید با آمارها و اظهارات غیرمستند در معرض اتهام قرار گیرد.

من شخصاً در بسیاری از نشست‌های بین‌المللی حضور داشته‌ام و بارها شاهد بوده‌ام که برخی کشورها یا نهادها بر اساس اطلاعات ناقص، ادعاهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کرده‌اند. در چنین شرایطی ارائه آمار دقیق و مستند اهمیت بسیار زیادی دارد.

تأکید ما این است که اگر قرار است درباره موضوعی اظهارنظر شود، باید مبتنی بر اطلاعات صحیح و قابل استناد باشد تا نه تنها در داخل کشور موجب برداشت نادرست نشود، بلکه در خارج از کشور نیز زمینه سوءاستفاده علیه جمهوری اسلامی ایران را فراهم نکند.

تسنیم: پس از محدودیت‌های اعمال‌شده بر کشت خشخاش در افغانستان، وضعیت قاچاق و ترانزیت مواد مخدر از مرزهای شرقی ایران چگونه است؟

قاچاق مواد مخدر از مرزهای شرقی همچنان ادامه دارد، اما شکل آن نسبت به گذشته تغییر کرده است. در گذشته بیشتر با محموله‌های بزرگ و کاروانی مواجه بودیم، اما امروز قاچاقچیان بیشتر از محموله‌های کوچک‌تر استفاده می‌کنند.

اگرچه در افغانستان اقداماتی برای محدود کردن کشت خشخاش انجام شده، اما همزمان تولید مواد صنعتی به‌ویژه شیشه در آن کشور افزایش یافته است. امروز شاهد فعالیت گسترده کارگاه‌های تولید شیشه در آن سوی مرزها هستیم.

در همین ایام اخیر نیز نیروهای اجرایی کشور موفق شدند در دو عملیات جداگانه، دو محموله سنگین شیشه را که هر کدام بیش از یک تن وزن داشتند، کشف کنند. این موضوع نشان می‌دهد بخشی از درآمدی که پیش‌تر از محل تولید تریاک حاصل می‌شد، اکنون از طریق تولید مواد صنعتی جبران می‌شود و این مسئله یک زنگ خطر جدی برای منطقه است.

انتهای پیام/  







جمعه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ - 21 August 2026
تمام دغدغه‌های یک هنرمند / «ما داریم زندگی می‌کنیم»
خبرگزاری ایسنا

تمام دغدغه‌های یک هنرمند / «ما داریم زندگی می‌کنیم»

«در این شرایط سخت اقتصادی، وقتی کسی تئاتر را در سبد هزینه‌های ماهیانه‌اش قرار می‌دهد، دنبال حس ما داریم زندگی می‌کنیم است. دنبال دو ساعتی که از فشار روزمره بیرون بیاید، به دنیاهای جدید پرواز کند. این یک تراپی است.»
«هزار و یک شب»؛ جاه‌طلبی پرزرق‌وبرقی که به ضدتبلیغ نمایش خانگی تبدیل شد/شکست سنگین مصطفی کیایی با لشکری از ستاره‌ها
سایت مشرق

«هزار و یک شب»؛ جاه‌طلبی پرزرق‌وبرقی که به ضدتبلیغ نمایش خانگی تبدیل شد/شکست سنگین مصطفی کیایی با لشکری از ستاره‌ها

رابرت دنیرو، بازیگر سرشناس هالیوود، با انتقاد شدید از دونالد ترامپ، او را «یک ظالم نژادپرست، زن‌ستیز و بیگانه‌هراس» توصیف کرد و گفت آمریکای ترامپ را دوست ندارد.
سایت خبرآنلاین

اتهام‌های کودک‌آزاری در «مایکل ۲» از زاویه دید جکسون روایت می‌شوند

از لقب تا نام خانوادگی؛ ایرانیان چگونه صاحب «فامیلی» شدند؟
سایت خبرآنلاین

از لقب تا نام خانوادگی؛ ایرانیان چگونه صاحب «فامیلی» شدند؟

ورود نام خانوادگی به زندگی عمومی ایرانیان حاصل یک تصمیم ناگهانی نبود. این اتفاق طی چند مرحله، از اواخر دوره قاجار تا سال‌های نخست حکومت پهلوی، شکل گرفت و سرانجام در سی‌ام مرداد ۱۳۱۳ به الزام عمومی رسید.
داستان کریستینا شِربِک؛ زنی که جیمز باند از روی زندگی آن ساخته شد!
خبرگزاری ایسنا

داستان کریستینا شِربِک؛ زنی که جیمز باند از روی زندگی آن ساخته شد!

سال‌هاست از کریستینا شربک با لقب «محبوب‌ترین جاسوس چرچیل» یاد می‌شود اما آیا چرچیل واقعا چنین جمله‌ای گفته بود؟ زندگی این مامور مخفی آن‌قدر پرماجراست که حتی بدون افسانه‌ها هم شبیه یک رمان جاسوسی به نظر می‌رسد.
آوتیس سلطان‌زاده؛ معمار حزب کمونیست ایران
سایت رویداد‌ ۲۴

آوتیس سلطان‌زاده؛ معمار حزب کمونیست ایران

«آوتیس میکائیلیان»، ملقب به «آوتیس سلطان‌زاده»، یکی از مهمترین فعالان و نظریه‌پردازان تاریخ چپ در ایران است. سلطان‌زاده حیاتی پربار، و سرنوشتی عمیقا تراژیک داشت. متن زیر از خلال اسناد، متون و مقالاتی نوشته شده که اولا جملگی در سال‌های اخیر از طبقه‌بندی دولتی خارج شده‌اند و دوما دسترسی به آنها نیز دشوار …
    
چطور به شیعیان گفتند امام زمان(عج) هست اما دیده نمی‌شود؟
خبرگزاری ایسنا

چطور به شیعیان گفتند امام زمان(عج) هست اما دیده نمی‌شود؟

تولد پنهان، وکلای سری، ۴۰ عقیقه و یک عمه‌ی شاهد؛ این موارد راه‌حل‌های امام عسکری (ع) برای گفتن یک حقیقت بزرگ بود: امام هست ولی دیده نمی‌شود.
خبرگزاری ایسنا

اصغر فرهادی «قلب سارایوو» را گرفت

سایت عصرایران

یکی از مشهورترین سکانس‌های ضدجنگ تاریخ سینما (تماشا کنید)

خبرگزاری ایسنا

فیلم / «سینمای ایران واقعیت تا آینده»

حصاری بر حصارهای ارتباطات بین‌المللی هنرمندان/ هم «صادرکننده مجوز» و هم «مولف» مجازات می‌شوند
سایت خبرآنلاین

حصاری بر حصارهای ارتباطات بین‌المللی هنرمندان/ هم «صادرکننده مجوز» و هم «مولف» مجازات می‌شوند

سعید رجبی‌فروتن، عضو انجمن نویسندگان و منتقدان سینما و از مدیران باسابقه این حوزه، معتقد است ماده ۲۷ طرح «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه» و تبصره‌های ۱ و ۲ و ۳ آن، با چنان عبارات کلی تقریر شده است که راه را بر هر گونه تفسیر موسع می‌گشاید و می‌تواند پیشاپیش گریبان هر هنرمندی …
شبکه کتاب تعطیل شد ؛ شعار کتابخوانی بدون پشتوانه عملی
سایت عصرایران

شبکه کتاب تعطیل شد ؛ شعار کتابخوانی بدون پشتوانه عملی

شبکه کتاب که قرار بود بستری تخصصی برای پوشش اخبار نشر، معرفی کتاب، گفت‌وگو با نویسندگان و مترجمان و پیگیری رویدادهای حوزه کتاب باشد، بیش از دو ماه است که سکو...
ماجرای توهم توطئه داریوش چیست؟
سایت عصرایران

ماجرای توهم توطئه داریوش چیست؟

شاید بتوان جنجال توهم توطئه» را نه فقط اختلاف بر سر یک آهنگ بلکه اختلاف بر سر یک سؤال قدیمی دانست در توضیح وضعیت امروز ایران سهم «قدرت» بیشتر است یا سهم فرهن...
درس‌گفتارهایی حکمت‌آمیز در جهانی معناباخته!
روزنامه توسعه ایرانی

درس‌گفتارهایی حکمت‌آمیز در جهانی معناباخته!

محمدحسن خدایی علی شمس در نمایشنامه آبجی ها و آقاجان به خانواده ای می پردازد که کمابیش آشنا به نظر می آید اما چیزی که در
جهان در مدار جنون: آیا انسان به خانه بازمی گردد؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

جهان در مدار جنون: آیا انسان به خانه بازمی گردد؟

اما اهمیت «ادیسه» نولان در این نیست که بالاخره یکی از بزرگ‌ترین حماسه‌های جهان را با امکانات عظیم سینمای معاصر به تصویر کشیده است. اهمیت واقعی فیلم در پرسشی است که زیر تمام این شکوه و هیاهو جریان دارد:آیا انسان واقعاً می‌تواند به خانه بازگردد؟
دو اسطوره سینما که رابطه خوبی با هم نداشتند | ژان پیر ملویل علیه لینو ونتورا
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

دو اسطوره سینما که رابطه خوبی با هم نداشتند | ژان پیر ملویل علیه لینو ونتورا

اگر دلون برای ملویل «شیک و رام» بود، ونتورا یک «صخره سرکش» بود که ملویل باید با تیشه‌زدن‌های روانی و ایجاد اصطکاک، فرم دلخواهش را از دل آن تراش می‌داد.
بازار سیاه بلیت تئاتر؛ از دلایل و آسیب‌ها تا توضیحات سایت فروش بلیت
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

بازار سیاه بلیت تئاتر؛ از دلایل و آسیب‌ها تا توضیحات سایت فروش بلیت

بازار سیاه بلیت، این روزها به یکی از پرتکرارترین موضوعات تئاتر تبدیل شده است. در شرایطی که شمار زیادی از تماشاگران امکان مالی خرید بلیت‌های رسمی‌۵۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومانی بعضی نمایش‌ها را ندارند، بازار سیاه این بلیت‌ها با چند برابر قیمت اصلی ظاهرا پررونق است.
سایت خبرفوری

سفر در زمان؛ آرایشگر زن در حال گرفتن شپش سر یک زن جوان در دوره قاجار

باستان‌شناسان در غار قلعه کُرد در جست‌وجوی چه هستند؟
خبرگزاری ایسنا

باستان‌شناسان در غار قلعه کُرد در جست‌وجوی چه هستند؟

باستان‌شناسان در هفتمین فصل کاوش غار قلعه کرد، احتمال می‌دهند به سنگواره‌های بیشتری از انسان‌تباران دوره پلیستوسن، از جمله بقایای احتمالی نئاندرتال‌ها، انسان هوشمند کهن، انسان هایدلبرگ و دیگر گونه‌ها یا جمعیت‌های انسانی این دوره، دست یابند. قلعه کرد، غاری است که پیش‌تر در آن یک دندان شیری متعلق به کودکی …
سایت خبرفوری

هجوم گردشگران به خاطر شیرینی

شاهکار درخشان دوره صفوی + عکس
خبرگزاری ایسنا

شاهکار درخشان دوره صفوی + عکس

ابریشم، نخ‌های فلزی و نقش‌هایی که گاه روایت‌هایی از شکار، ادبیات و طبیعت را در خود جای داده‌اند، زربُفت ایرانی را به یکی از درخشان‌ترین جلوه‌های هنر نساجی ایران تبدیل کرده‌اند؛ هنری که در دوره صفوی به اوج رسید و نمونه‌هایی از شاهکارهای آن امروز در موزه‌های ایران و جهان دیده می‌شود.
خبرگزاری مهر

قصه عشقی که در مرد نویسنده کشته شد؛ در جستجوی قاتل نامرئی!

خبرگزاری مهر

جشنواره فیلم زوریخ از نائومی واتس تجلیل می‌کند؛ بازیگری هیچکاکی

۲۸ مرداد و قصه روز جهانی عکاسی
سایت خبرآنلاین

۲۸ مرداد و قصه روز جهانی عکاسی

امروز ۱۹ آگوست (۲۸ مرداد ماه) روز جهانی عکاسی است. داستان این روز عمر درازی ندارد، در چنین روزی در سال ۲۰۱۰ میلادی، کُرسکه آرا، جوان استرالیایی وبسایتی با عنوان روز جهانی عکاسی را راه‌اندازی کرد و پیشنهاد روز جهانی عکاسی را داد.
         
وقتی نظر تماشاگر جای نقد می‌نشیند؛ بحران تازه در اقتصاد تئاتر با سامانه فروش اینترنتی بلیت
خبرگزاری ایرنا

وقتی نظر تماشاگر جای نقد می‌نشیند؛ بحران تازه در اقتصاد تئاتر با سامانه فروش اینترنتی بلیت

تهران- ایرنا- پلتفرم‌های فروش و معرفی آثار نمایشی در سال‌های اخیر، به تدریج به فضایی تبدیل شده‌اند که در آن تجربه شخصی تماشاگر، گاه بدون هیچ تفکیک روشنی از نقد حرفه‌ای، در جایگاه داوری درباره کیفیت یک اثر قرار می‌گیرد؛ مساله‌ای که در ظاهر نشانه مشارکت دموکراتیک مخاطب در حیات تئاتر است، اما در عمل می‌تواند …
         
ظهور طبقه الیگارش
سایت روزنامه سازندگی

ظهور طبقه الیگارش

نگاهی به سریال بامداد خمار ، ساخته نرگس آبیار که این‌روزها از شبکه نمایش خانگی پخش می‌شود، روایتی از طغیان زنانه، عشق ممنوعه و ظهور طبقه‌ای رانتیر است که هم دستی در قدرت حکومت داشته و هم چشمی به اموال ملت و تا جایی‌که توانسته، سرمایه‌داری ملی را نیز تضعیف کرده است
در میدان مین
سایت روزنامه سازندگی

در میدان مین

وقتی یک تی‌شرت تبدیل به اکت سیاسی شد
نقد سریال جنایی «اعتراف می‌کنم» و مسئله هویت گمشده آن
روزنامه هفت صبح

نقد سریال جنایی «اعتراف می‌کنم» و مسئله هویت گمشده آن

ایرانی‌ شدن با نصب یک تابلو فارسی روی دیوار اتفاق نمی‌افتد.یک اقتباس موفق باید منبع اولیه را هضم کند
جنگ دوازده‌روزه به سینما رسید؛ «سقف» چقدر خنده‌دار است؟
سایت رویداد‌ ۲۴

جنگ دوازده‌روزه به سینما رسید؛ «سقف» چقدر خنده‌دار است؟

«سقف» تازه‌ترین ساخته ابراهیم امینی با دستمایه قرار دادن جنگ دوازده‌روزه و پیامد‌های آن، تلاش می‌کند از دل یک موقعیت تلخ، کمدی بسازد؛ اما فیلم در مسیر تبدیل این ایده به یک اثر ماندگار، زیر بار دیالوگ‌های سطحی، موقعیت‌های کم‌مایه و شخصیت‌پردازی ضعیف می‌ماند.
از ایستاده در غبار تا کلاغ؛ فیلمسازی پرشور در جستجوی جهان تازه
سایت عصرایران

از ایستاده در غبار تا کلاغ؛ فیلمسازی پرشور در جستجوی جهان تازه

کلاغ سریال بدی نیست و اتفاقاً از خیلی از محصولاتِ شبکۀ نمایش خانگی بهتر است، چون جهانِ بصری دارد، موسیقی، فضاسازی و بازی‌های قابل‌توجه دارد و مشخص است که ساز...
سایت عصرایران

یه مردابه توی تن از فراموشی / فرامرز اصلانی، لئونارد کوهن ایران (+صدا)

جرم‌انگاری بدیهی‌ترین ارتباطات سینماگران
روزنامه شرق

جرم‌انگاری بدیهی‌ترین ارتباطات سینماگران

خانه سینما درخصوص مصوبه اخیر مجلس بیانیه‌ای منتشر کرد. به گزارش روابط‌عمومی خانه سینما، متن بیانیه به شرح زیر است: مجلس شورای اسلامی در ۲۵ مرداد ۱۴۰۵، کلیات طرح «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه در کشور» را با ۱۸۳ رأی موافق به تصویب رساند.
مرز فرهنگی ایران کجاست؟
روزنامه شرق

مرز فرهنگی ایران کجاست؟

در ادبیات تحلیلی تاریخ و اندیشه سیاسی، مفهوم «کشور» غالبا با تعاریف حقوقی مدرن و نظام وستفالی سنجیده می‌شود؛ نظامی که دولت-ملت را در پناه مرزهای جغرافیایی مشخص، خطوط مرزی خط‌کشی‌شده و اعمال حاکمیت محصور بر یک قلمرو مشخص تعریف می‌کند.
سهیل بیرقی و فیلمی که علیه خودش شورش می‌کند
روزنامه هفت صبح

سهیل بیرقی و فیلمی که علیه خودش شورش می‌کند

«بی‌داد» سهیل بیرقی با محوریت آزادی و سرکشی، به‌دلیل شعارزدگی، شخصیت‌پردازی کم‌عمق و تحمیل معنا، نتوانسته ظرفیت اعتراضی خود را به سینمایی ماندگار تبدیل کند
پیامدهای طرح جنجالی برای سینما، تئاتر، موسیقی و ادبیات
روزنامه هفت صبح

پیامدهای طرح جنجالی برای سینما، تئاتر، موسیقی و ادبیات

سینمای اجتماعی بیش از دیگر گونه‌ها با این ابهام روبه‌رو می‌شود که مرز میان بازنمایی واقعیت و «سیاه‌نمایی» کجاست
هالیوود مروج دنیای بدون خدا و ابرقهرمانان
سایت جوان آنلاین

هالیوود مروج دنیای بدون خدا و ابرقهرمانان

سال‌هاست که جریان فکری حاکم بر هالیوود با اتکا به ژانر ابرقهرمانی، سعی در بازتعریف مفاهیم اخلاقی، قدرت و مسئولیت دارد
خانه سینما به طرح «مقابله با نفوذ» مجلس اعتراض کرد: جرم انگاری بدیهی ترین حقوق هنرمندان
روزنامه شرق

خانه سینما به طرح «مقابله با نفوذ» مجلس اعتراض کرد: جرم انگاری بدیهی ترین حقوق هنرمندان

خانه سینما درخصوص مصوبه اخیر مجلس بیانیه ای منتشر کرد.
آیا بی‌داد فیلم مهمی است؟ | جنجال‌های محصول سینمای زیرزمینی ایران
سایت رویداد‌ ۲۴

آیا بی‌داد فیلم مهمی است؟ | جنجال‌های محصول سینمای زیرزمینی ایران

سهیل بیرقی آن زمانی هم که با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فیلم می‌ساخت، کارگردان متعارفی به حساب نمی‌آمد. آثار بیرقی همیشه در فهرست جنجالی‌ترین آثار سینمای ایران بود و حالا با بی‌داد، این کلکسیون کامل شده است.
سایت عصرایران

اکران فیلم یوسف حاتمی‌کیا ؛ امیر جدیدی و هدی زین‌العابدین روی پرده

سایت عصرایران

به من بگو بی وفا حالا یار که هستی ؛ فرامرز اصلانی، لئونارد کوهن ایران (+صدا)

سایت فرارو

سلین دیون ۱۷ سال پیش از تشخیص بیماری، علائم را احساس کرده بود

سایت خبرآنلاین

عکس‌هایی از شهرنو تا کارگاه شیره‌کشی تریاک در دوره رضاخان

سایت آفتاب نیوز

بازگشت رابین ویلیامز به اینستاگرام برای مقابله با هوش مصنوعی

سایت خبرآنلاین

ببینید | سیمین بهبهانی؛ شاعری که غزل را به زبان زندگی تبدیل کرد

حتی برخی مسئولان نظام هم آثار خوانندگان زن را منتشر کرده‌اند / واکنش مدیرعامل خانه موسیقی به اتهام «فساد و فحشا» در پرونده هیوا سیفی‌زاده
سایت خبرآنلاین

حتی برخی مسئولان نظام هم آثار خوانندگان زن را منتشر کرده‌اند / واکنش مدیرعامل خانه موسیقی به اتهام «فساد و فحشا» در پرونده …

پس از اعلام محکومیت چهار ساله هیوا سیفی‌زاده، خواننده موسیقی ایرانی، به اتهام «تشویق به فساد و فحشا»، حمیدرضا نوربخش، پرسید: «وقتی کاری اصلاً اجرا نشده، اتهامات و حکم بر چه اساسی صادر شده است؟» او با تأکید کرد:«مسئله خوانندگی زنان باید یک‌بار برای همیشه حل شود.»
خسته و بی‌عمل و تکراری مثل معاون وزیر ارشاد!
سایت عصرایران

خسته و بی‌عمل و تکراری مثل معاون وزیر ارشاد!

ظاهرا وزارت ارشاد دوم سیدعباس صالحی بیش از آنکه شاهد تحول و حرکت رو به جلو باشد، در حال ادامه دادن مسیر دولت سیزدهم است، شعار و روبان و عکس و میتینگ!
انتقاد تند از بودجه ۴۰ هزار میلیاردی صداوسیما؛ پول مردم برای چه هزینه می‌شود؟
سایت عصرایران

انتقاد تند از بودجه ۴۰ هزار میلیاردی صداوسیما؛ پول مردم برای چه هزینه می‌شود؟

در یادداشتی انتقادی، عملکرد صداوسیما در قبال بودجه سالانه ۴۰ هزار میلیارد تومانی زیر سؤال رفته است. نویسنده معتقد است تکرار سریال‌های قدیمی و تولید برخی برنا...
طلاق زوری دختر شاه از شوهرش به خواست امام جمعه قاجار/ مشکل شرعی را شیخ فضل الله نوری بر طرف کرد
سایت عصرایران

طلاق زوری دختر شاه از شوهرش به خواست امام جمعه قاجار/ مشکل شرعی را شیخ فضل الله نوری بر طرف کرد

قضیه مشکل شرعی داشت و بدون رضایت شوهر نمی شد طلاق را صادر کرد و از ظرف دیگر خود شکوه الدوله هم راضی به طلاق گرفتن نبود.
یک ترانه در دنیای وارونه!/ دفاع وزیر فرهنگ سابق جمهوری اسلامی از داریوش اقبالی و حمله سلطنت طلبان به او
سایت عصرایران

یک ترانه در دنیای وارونه!/ دفاع وزیر فرهنگ سابق جمهوری اسلامی از داریوش اقبالی و حمله سلطنت طلبان به او

در همین حال سید عطاء الله مهاجرانی وزیر فرهنگ دولت اصلاحات که سال هاست در لندن زندگی می کند و به کار فرهنگی اشتغال دارد و در عین حال از اخبار و احوال ایران ب...
خبرگزاری ایسنا

«تاکسی‌سواری» سروش صحت سریال شد/ محمد نادری در کمدی جدید اطیابی

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

ماجرای جوانی که پای چوبه دار نی نواخت و بخشیده شد | ببینید

«بی داد»  این همه سر و صدا برای هیچ
روزنامه هفت صبح

«بی داد» این همه سر و صدا برای هیچ

آیا این مسیر پرپیچ‌وخم، این چریک‌بازی رسانه‌ای و این هزینه‌های پرداخته‌شده، منجر به خلق یک «فیلم خوب» شده است؟
روزنامه هفت صبح

از جواد یساری تا علیرضا قربانی؛ چهره‌های سرشناس در ختم ایرج خواجه امیری

روزنامه شرق

امیر جدیدی ممنوع التصویر می شود؟ حواشی بیداد برای اسکورت

افغانستان؛ پاره‌ای از ایران فرهنگی - دیپلماسی ایرانی
سایت دیپلماسی ایرانی

افغانستان؛ پاره‌ای از ایران فرهنگی - دیپلماسی ایرانی

محمدجواد حق‌شناس در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: مرزهای سیاسی محترمند، اما فرهنگ مرز نمی‌شناسد. افغانستان امروز یک کشور مستقل است؛ اما افغانستان تاریخی و...
هیوا سیفی‌زاده به چهار سال حبس محکوم شد؛ «کدام رفتار من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده؟»
سایت خبرآنلاین

هیوا سیفی‌زاده به چهار سال حبس محکوم شد؛ «کدام رفتار من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده؟»

هیوا سیفی‌زاده، خواننده موسیقی ایرانی، پس از ماه‌ها سکوت درباره اتفاقات اجرای عمارت «روبرو»، با اعلام صدور حکم چهار سال حبس تعزیری در دادگاه بدوی، به اتهام «تشویق به فساد و فحشا» نسبت به مبنای این اتهام اعتراض کرد و پرسید: «کدام رفتار مشخص من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده است؟» او تأکید کرد که پرونده …
سایت خبرآنلاین

مدونا با ۱۱ نامزدی پیشتاز شد؛ سوئیفت فقط یک جایزه تا تاریخ‌سازی فاصله دارد

از فرانکلین تا امروز؛ انتشارات علمی و فرهنگی و میراث بدعهدی آمریکا
سایت رویداد‌ ۲۴

از فرانکلین تا امروز؛ انتشارات علمی و فرهنگی و میراث بدعهدی آمریکا

روایتی از تاریخچه انتشارات علمی و فرهنگی؛ از دوران صنعتی‌زاده تا تلاش برای احیای مجدد
         
وقتی ۱۹ سال انتظار تمام می‌شود اما ...
خبرگزاری ایسنا

وقتی ۱۹ سال انتظار تمام می‌شود اما ...

پخش فیلم «صد سال به این سال‌ها» فقط پایان انتظار ۱۹ سالۀ یک فیلم برای اکران نیست؛ بلکه یادآور سرنوشت آثاری است که سال‌ها پشت سد توقیف ماندند و سرانجام بدون آنکه بحرانی ایجاد کنند، به دست مخاطب رسیدند. اما آیا این توقیف‌های طولانی‌مدت راه‌حلی مناسب برای رفع نگرانی‌ها و مشکلات بوده‌ یا تنها عمر فیلم و …
زندگی پرفراز و نشیب یک زن
خبرگزاری ایسنا

زندگی پرفراز و نشیب یک زن

«اولگا بوزنانسکا» یکی از مشهورترین نقاشان زن لهستانی بود. در این گزارش داستان اولگا بوزنانسکا و نقاشی‌های زیبایش را بخوانید.