سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

وسایل کمک آموزشی کودکان، خوب یا بد؟


پرسش: یک فرزند دختر دارم که به تازگی وارد 3 سالگی شده. آیا صحیح است که برای آموزش و آشنایی ایشان با زبان فارسی و انگلیسی و مسائل این چنینی از وسایل کمک آموزشی که در برنامه های تلویزیونی تبلیغ می شود استفاده کرد؟ به عنوان مثال آموزش زبان فارسی، خواندن و نوشتن از 5ماهگی تا 5 سالگی . به تازگی اطرافیان ما برای فرزندانشان در سنین مختلف مثلاً 8 ،4 ،3 سالگی تبلت خریداری کرده اند که جنسیت این فرزندان دختر و هم پسر می باشد و حین حضورشان در منزل ما این بچه ها از تبلت به عنوان سرگرمی استفاده می کردند و دختر بنده نیز گاهای از تبلت آن ها استفاده می کرد. آیا خریداری تبلت در این سن درست است؟ برخی اوقات فرزندم به هیچ عنوان گوش به حرف بزرگ تر نمی دهد و لج بازی و یا خود را به نشنیدن حرف می زند و کاری را که نباید انجام بدهد را تکرار می کند و اینجانب عصبانی می شوم و پیش آمده که متاسفانه بچه رو تنبیه کردم. در این مواقع چه کاری باید صورت بدهم و اینکه ایا تنبیه بایستی صورت بگیرد یا خیر؟
پاسخ: در ارتباط با سوال اولتان؛ بسته های آموزشی شرکت هوشان با هدف ارتقای مهارت های فرزندپروری والدین و تربیت فرزندانی سالم و با استعداد تهیه شده اند. در نتیجه وسیله ای برای کمک به شما در تربیت فرزندتان است. و می تواند راهنمای شما در این زمینه باشد. برای آموزش زبان فارسی و انگلیسی بسته های کمک آموزشی بایستی از کسانی که از این ابزار استفاده کرده اند پرس و جو نمایید و از بازخوردهای آن ها جویا شوید که آیا مفید فایده بوده یا خیر. چون ممکن است زبان را چه فارسی چه انگلیسی به کودک به شکل طوطی وار آموزش دهد و کودک تنها از طریق حافظه بصری زبان را یاد بگیرد نه به شکل مفهومی! و بعدا در مدرسه هنگام یادگیری صحیح و مفهومی حروف و کلمات دچار مشکل شود.
در ارتباط با سوال دومتان؛ استفاده از تبلت برای کودک در این سن مناسب نیست هرچند وسیله ای جذاب برای کودک است، اگر قصد تهیه تبلت برای کودکتان دارید کمی دست نگه دارید و بگذارید او کمی بزرگتر شود (در سنین 10 سال به بالا). می توانید کودکتان را با بازی های فکری و ساختنی مانند لگو که بسیار هم جذاب هستند سرگرم کنید.
در ارتباط با سوال سوم؛ در هیچ صورتی کودکتان را تنبیه بدنی نکنید. چرا که اثر نامطلوبی بر فرزندتان در آینده خواهد گذاشت. لجبازی کودکان در این سنین طبیعی است. وقتی از کودکتان می خواهید کاری را انجام ندهد گزینه ها یا راه حل های دیگری در اختیار او قرار بدهید تا بتواند انرژی یا احساسات خود را تخلیه و ابراز کند. به عنوان مثال مشت زدن به بالش یا کوبیدن چیزی با چکش پلاستیکی. او باید یاد بگیرد که اگرچه احساسات و یا خشم او از برخی چیزها و افراد قابل قبول است اما برخی شیوه های او در ابراز آن ها قابل قبول نیستند. همچنین کودکتان را تشویق کنید تا راه حلی را پیشنهاد کند. برای مثال از او بپرسید: «به نظرت چه کار می توانی بکنی تا دوستت اسباب بازی اش را به تو بدهد؟» حتی بچه های سه ساله هم می توانند برخی از مشکلاتشان را خود حل کنند. گوش دادن به ایده های آن ها گاه از نصیحت کردن آن ها مفیدتر است.
برای عضویت در خبرنامه نی نی بان و اطلاع از بهترین و پربیننده ترین مطالب، کافی است یک بار فرم عضویت ما را از اینجا پر کنید.‬