پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

دادن شیرمادر به نوزاد، کی نباید اصلا بخوره؟


اگر مادر دچار یك مرض واگیردار مثل سل، یا هپاتیت باشد، این مرض می‏تواند از طریق مادر به نوزاد منتقل شود و مادر و نوزاد نباید تماس نزدیك با یكدیگر داشته باشند و همچنین اگر مادر دارو مصرف كند، این دارو می‏تواند از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود و باعث صدمه به او شود.
در این صورت مصرف شیر مادر توصیه نمی‏شود.مادران معتاد به مواد مخدر و الكل نیز نباید به نوزاد خود شیر بدهند، زیرا این مواد از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل خواهد شد.برخی از اوقات مادران در دادن شیر طبیعی خود به نوزادان تردید می‏كنند، زیرا كه شنیده‏اند كه مواد آلوده می‏تواند از محیط وارد شیرشان شده و به نوزاد منتقل شود. در اینجا با توجه به وجود آلودگیهای محیطی خاص، باید با مشورت یك پزشك متخصص و یا مشاور تغذیه این تصمیم گرفته شود.
ترتیب آشنا كردن نوزادان با غذاهای مختلف
۴ تا ۶ماه، سریال برنج یا فرنی رقیق و به دنبال آن سریالهای دیگر مثل سریال گندم.
▪ ۵تا ۷ماه، آب سبزیجات و میوه‏های از صافی رد شده (بهتر است سبزیجات قبل از میوه باشد تا نوزاد به طعم آنها قبل از آشنا شدن با طعم شیرین عادت كند).
▪ ۶ تا ۸ماه، مواد پروتئین (زرده تخم مرغ، پنیر، ماست، حبوبات، گوشت قرمز و سفید، و ماهی)به صورت پوره.
▪ ۹ماه به بعد، گوشتهای چرخ كرده (كودك در این سن قادر به جویدن است) نان تست شده .
▪ ۱۰ تا ۱۲ماه، تخم مرغ همراه با سفیده (خطر آلرژی كمتر است)، شیر گاو.
 کودکان به مکمل های ویتامین D نیاز دارند
 شیرخواران ، کودکان و نوجوانان باید از مکمل های ویتامین D بصورت قطره یا قرص برای سلامتی استخوانها استفاده کنند . بویژه شیرخوارانی که از شیرمادر استفاده می کنند بدلیل کم بودن میزان ویتامین D در شیر مادر دچار اختلال رشد می شوند . علائمی وجود دارد که نشان می دهد خیلی از کودکان قبل از بروز علائم راشی تیسم دچار کمبود طولانی مدت ویتامین D می باشند . راشیتیسم بیماری نرمی استخوان می باشد که بعلت کمبود دریافت ویتامین D ایجاد می شود . استخوانهای ضعیف شده در بچه های کوچک منجر به پاهای پرانتزی ، نرمی جمجمه و به تأخیر افتادن سینه خیز رفتن کودک می شود .
متخصصین بر این عقیده می باشند که تعداد کودکان مبتلا به راشی تیسم افزایش یافته است . نور خورشید منبع عمده ویتامین D می باشد ، زیرا پوست می تواند این ویتامین را تولید کند . اگر چه تماس زیاد با نورخورشید برای کودکان کم سن خطرناک می باشد . بنابراین به والدین شیرخواران زیر ۶ ماه توصیه می شود از قرار دادن کودکان در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنند زیرا احتمال سرطان پوست به میزان زیادی افزایش می یابد . ضدآفتاب ها مانع از تولید ویتامین D توسط پوست می شوند ، اگر چه برای جلوگیری از سرطان پوست توصیه می شوند . بیشتر بچه هائی که از شیر خشک استفاده می کنند میزان کافی ویتامین D بدست می آورند زیرا در این شیرها میزان کافی ویتامین D اضافه شده است .
اگر چه پزشکان جهت تقویت ایمنی نوزاد ، مادران را تشویق به شیردادن می کنند . اما این نگرانی وجود دارد که در طی روند رشد ،‌ کودک دچار کمبود ویتامین D شود .
علائم ضعیف شدن استخوانها خفیف و مخفی می باشد . بنابراین ممکن است قبل از اینکه مشکلات تکاملی کودک پدیدار شود این صدمات ایجاد شده باشد . مولتی ویتامین به شکل قطره برای شیرخواران بدون نسخه در دسترس همگان وجود دارد . در چند ماه اول زندگی حداقل ۲۰۰ واحد بین المللی ویتامین D در روز تکامل مناسب کودک را تسریع می کند . این میزان دارو باید در تمام طول دوران کودکی و نوجوانی ادامه پیدا کند . در حقیقت در تمام طول زندگی باید روزانه ۲۰۰ واحد ویتامین D مصرف شود و بعد از ۶۵ سالگی ممکن است نیاز به میزان کمتری از ویتامین وجود داشته باشد .
راشی تیسم در حقیقت مشکل اطفالی است که فقط با شیرمادر تغذیه شده اند . بخصوص اگر رنگ پوست آنها تیره باشد . اما وضعیت مادران شیردهی که قبل از زایمان ویتامین استفاه می کنند چگونه خواهد بود . آیا این ویتامین های مصرف شده وارد شیر آنها می شود ؟
بنظر می رسد پاسخ این سئوال مثبت باشد . میزان ویتامین در شیرمادران کاملاً متفاوت است . با توجه به میزان کم ویتامین D در شیرمادر ، مصرف خوراکی روزانه ۲۰۰ واحد برای شیرخوار خطرناک نخواهد بود .
 شیر مادر آرامبخش است
شیر مادر همچون داروی مسكن طبیعی در كاهش درد ناشی از مداخلا‌ت پزشكی در شیرخواران و نوزادان سودمند است.دانشمندان با بررسی بیش از هزار كودك اعلا‌م كردند، كودكانی كه شیر مادر می‌خورند كمتر از دیگر كودكان هنگام مداخلا‌ت پزشكی دردناك مانند خون‌گیری‌, درد را حس می‌كنند.
محققان ایجاد ارتباط عاطفی میان مادر و كودك، شیرین بودن شیر مادر و آزاد شدن تركیبات ضددرد در بدن شیرخوار را هنگام تغذیه با شیر مادر از علل احتمالی این پدیده می‌دانند.
 شیر مادر ناجی جان نوزادان
تغدیه نوزادان با شیر مادر در نخستین ساعات‌ تولد، سالانه از مرگ یك میلیون نوزاد می‌كاهد اما این در حالیست كه بر اساس آمارهای موجود تنها ۵۵ درصد نوزادان ایرانی در نخستین ساعت تولد با شیر مادر تغذیه می‌شوند كه این امر هشداری جدی برای دست‌اندركاران بخش بهداشت و درمان و مهمتر خانواده‌های این نوزادان است، چرا كه با برقراری ارتباط نزدیك بین مادر و فرزند در نخستین ساعت تولد، می‌توان تا حدود زیادی از مرگ نوزادان كاهش داد؛ از طرفی طبق گفته پزشكان و كارشناسان آغوزی كه در شیر مادر وجود دارد از بسیاری از امراض جسمانی و عفونی كاسته و البته از نظر روحی و روانی كودك را در آینده در شرایط مطلوبی قرار خواهد داد. لذا فرهنگ‌سازی و ترویج تغذیه با شیر مادر سرمایه‌گذاری عظیمی است كه می‌تواند فرزندانمان را به شرایط عالی سوق دهد.
 اصولی كه باید در مورد تغذیه تكمیلی رعایت شوند
۱) مواد غذایی باید از نظر مقدار و نوع به تدریج به غذای شیرخوار اضافه شود.
۲) ابتدا از یك نوع غذای ساده شروع و به تدریج مخلوطی از چند نوع غذا داده شود.
۳) از مقدار كم شروع و به تدریج بر مقدار آن افزوده شود.
۴) بین اضافه كردن مواد غذایی مختلف حدود ۷ـ۵ روز فاصله لازم است. زیرا شیرخوار باید به یك نوع غذا عادت كند و بعد غذای جدید اضافه شود. اضافه كردن یك به یك مواد سبب می‌شود اگر كودك ناسازگاری به یك ماده غذایی داشته باشد شناخته شود و بتوان آن را از غذا حذف كرد. همچنین دستگاه گوارش كودك فرصت پیدا كند تا به غذا عادت كند
۵) ابتدا باید غذا رقیق تهیه شود به طوری كه غلظت آن كمی‌بیشتر از شیر مادر باشد. سپس به تدریج بر غلظت آن افزوده شود. سفت كردن تدریجی غذا سبب یاد گرفتن عمل جویدن می‌شود.
۶) اگر در شروع غذای تكمیلی، شیرخوار به غذای خاصی بی‌میل بود، نباید در خوردن آن پافشاری كرد و می‌توان یك تا دو هفته آن غذا را حذف و سپس دوباره به او داد.