جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا

شیردهی به نوزاد


با سلام پسر من 3ماهشه و از 2 هفته پیش دچار سرما خوردگی شدید شد بطوریكه سینش به شدت عفونت داشت و در هفته دوم گوشش هم عفونت كرد كه باعث شد وقتی كه میخواست شیر مامانشو بخوره به محض اینكه شروع به مكیدن میكرد بلا فاصله سینه مامانشو ول میكرد و با فریاد گریه میكرد و دوتا دستاشو روی گوشهاش میگرفت كه دكترش وقتی دید گوشش عفونت كرده انتی بیوتیكش كه "اریتروماكس" بود رو به اموكسی سیلین تغییر داد و الان حالش تقریبا خوبه ولی هنوز دوره انتی بیوتیكش تموم نشده و لی در این مدت 14 روز 200 گرم وزن كم كرده و خیلی به ندرت شیر میخوره اونم با گریه زیاد یعنی وقتی مامانش اونو در حالت شیر دهی قرار میده به محض دیدن سینه مامانش سرش رو تكون میده و سینه رو نمیگیره وقتی این حالت و كاهش وزن رو دیدیم تصمیم گرفتیم شیر مادر رو بدوشیم و با شیشه بدیم بهش كه در این حالت هم شیر زیادی نمیخوره یعنی نهایتا روزی 6/7 شیشه 60سی سی كه با امار هایی كه در اینترنت دیدم در بهترین حالت نصف اون مقدارها شیر میخوره و با اینكه ما تابحال پستانك بهش نداده بودیم به خوردن پستانك خیلی علاقه نشون میده حتی بیشتر از شیشه شیر و اگر بهش ندیم گریه میكنه و نهایتا مشتشو میمكه. در ضمن به خاطر اینكه توی این چند روز شیر كم میخورد شیر مامانش هم كم شده و به سختی میتونه شیر رو بدوشه كه با شیشه بهش بدیم. حالا خواستم ببینم برای عادی شدن وضعیت شیر خوردنش چه پیشنهادی دارید ممنون 
پاسخ :با سلام
دوست عزیز این خیلی طبیعی است كه كودكتان بعد از یك بیماری عفونی و دریافت انتی بیوتیك اشتهایش كم شود. شما و مادرش بای حوصله كنید و با محبت و به طور مداوم یعنی تعداد دفعات شیردهی را زیاد كنید تا كودك دوباره شیر مادر را بخورد. با مكیدن نوزاد شیر مادر زیاد می شود. باید بدانید كه شیر مادر بهترین و اولین واكسن برای نوزادتان است و او را از بسیاری از بیماری ها در اینده مصون نگه می دارد. تا زمانی كه می توانید اصلا از شیر خشك استفاده نكنید.

حجم شیر مادر رابطه ی مستقیمی با تكرر شیردهی دارد و تغذیه مكرر نوزاد با شیر مادر موجب تولید شیر بیشتر می ‌شود. همچنین با شروع مصرف غذاهای كمكی و كاهش دفعات شیردهی، حجم شیر تولید شده كاهش می ‌یابد و نیاز مادر به مواد مغذی نیز به تعادل می ‌رسد. داشتن یك رژیم غذایی متعادل و متنوع می تواند برای شیردهی كودك مناسب باشد.
نیاز مادر شیرده حدود 500 كیلوكالری بیش از دوران قبل از بارداری افزایش پیدا می ‌كند. برای تامین این مقدار كالری علاوه بر مصرف مواد غذایی مقوی شامل انواع چربی‌ ها و پروتئین، از چربی ‌های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده می‌ شود و دریافت كالری ناكافی موجب كاهش تولید شیر می ‌شود.
مادران شیرده برای پیشگیری از كم ابی بدن باید به اندازه كافی حدود 8 تا 10 لیوان در روز مایعات شامل شیر، دوغ، چای و ابمیوه بنوشند و مواد غذایی اب ‌دار مانند انواع خورشت‌ ها را نیز مصرف كنند.
نیازهای غذایی مادر در دوران شیردهی
در دوران بارداری، جنین بسیاری از ذخائر بدن مادر را مصرف می كند و اگر مادر در دوران شیردهی تغذیه نامناسبی داشته باشد، به مرور خصوصاً با زایمانهای مكرر قوایش تحلیل می رود ، استخوانهایش پوك می شود ، ریزش مو پیدا می كند و گاهی ازترس اینكه این عوارض پیش اید انقدر پرخوری می كند كه وزنش بالا رفته و بازگشت به وزن پیش از بارداری بسیار مشكل خواهد شد. پس بسیار اهمیت دارد مادر دقیقاً بداند چه میزان انرژی و مواد مغذی نیاز دارد.
* انرژی :
مادر برای تهیه شیر 500 كالری انرژی اضافه بر نیاز بدنش لازم دارد. به عبارتی اگر پیش از بار داری 2000 كالری انرژی در روز نیاز او را تامین می كرده، در شیردهی 2500 كالری انرژی لازم دارد. علاوه بر این 500 كالری مقداری انرژی هم از چربی های ذخیره شده در دوران بارداری تامین می شود كه این مساله باعث می شود، اگر مادر براساس مقادیر خواسته شده در این دوران، غذا مصرف كند به مرور هر ماه نیم كیلو لاغر می شود ( چاقی دوران بارداری بر طرف خواهد شد). براساس میزان انرژی لازم در دوران شیردهی ، غذاهای تامین كننده ان داده می شوند.
* پروتئین :
در دوران شیردهی نیاز مادر به پروتئین فقط 15گرم اضافه می شود. ازاین رو كل پروتئین مورد نیاز حدود 65 تا70 گرم در روز است . این میزان پروتئین با مصرف 3 لیوان شیر در روز، 1عدد تخم مرغ و 180 تا 300 گرم گوشت و حبوبات تامین می شود.
* املاح :
بهترین املاح كلسیم و اهن هستند كه اگر مادر مشكل كم خونی داشته باشد و یا در معرض كم خونی باشد مصرف قرص فرو سولفات ضروری است. برای تامین كلسیم مادر باید در روز 3 تا 4 لیوان شیركم چربی و سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج ، نعناع ،جعفری ، كرفس و كلم و نیز مغز بادام و بادام زمینی مصرف كند.پس خیلی خوب است كه مادر شیرده هفته ای یك بار خورش كرفس بخورد و هرروز چند عدد بادام و بادام زمینی میل كند.
بهتر است مادرانی كه كم خونی دارند، هفته ای یك بار جگر بخورند ودر طول روز حتماً 1عدد تخم مرغ و مقداری گوشت قرمز میل كنند. گردو نیز برای این مادران مفید است.
* ویتامین ها :

برای تامین ویتامین های لازم ، مادر حتماً به 5 تا 6 لیوان سبزیجات تازه بصورت سالاد، سبزی خوردن و یا پخته شده در غذا نیاز دارد و بایستی هر روز 4 تا 5 عدد میوه مصرف كند.
* چربی ها : 
در شیرمادر یك سری چربی های غیر اشباع موجود است كه در غدد پستان ساخته نمی شوند و باید از طریق غذا تامین شوند. پس بهتر است مادر هفته ای یك بار ماهی مصرف كند و از روغن زیتون در سالادش استفاده كند.
* اب :
مادر در روز به 6 تا 8 لیوان اب یا اب میوه نیازدارد. 
.از كجا بفهمید مقدار شیر مادر برای تغذیه نوزاد كافی است؟
- نوزاد غالبا هر 8 تا 12 ساعت یك بار، شیر می خواهد.
- نوزاد 10 تا 15 دقیقه از هر سینه مادر شیر می خورد.
- نوزاد باید حداقل 6 عدد پوشك را در روز خیس كند. 
- در ماه اول، نوزاد حداقل 3 بار در روز مدفوع می كند. مدفوع نوزاد زرد و نرم می باشد.
- نوزادان در ابتدا، وزن كم می كنند. اما در عرض 2 هفته تغذیه با شیر مادر، به وزن اولیه خود می رسند.
- نوزاد از ابتدای تولد تا 4 ماهگی، باید 113 تا 117 گرم در هفته، وزن زیاد كند.