سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

درمان با داروهای گیاهی، افراط ممنوع!


ایسنا:استاد گیاه شناسی و گیاهان دارویی دانشگاه اراک گفت:برخی از گیاهان دارویی باید به صورت استاندارد شده مصرف شوند و مصرف مستقیم آنها در برخی موارد باعث بروز مسمومیت‌های شدید و گاهی مرگ می‌شود.

 

ناصر حسینی گفت: گیاهانی که مواد مؤثر آنها از نوع الکالوئید و برخی از گلیکوزیدهاست باید با احتیاط مصرف شوند.

 

وی تصریح کرد: بذر البنج، گل انگشتانه، تاتوره و شوکران از جمله این گیاهان هستند. برای مثال گلیکوزیدها ترکیباتی هستند که پس از وارد شدن در سیستم گردش خون به سرعت وارد قلب شده و قلب را از کار می‌اندازد به طوری که قبایل بومی آمازون هنوز هم از شیره و عصاره برخی تیره‌های گیاهی برای زهرآلود کردن نیزه‌ها و تیرهای شکار خود استفاده می کنند این گیاهان دقیقاً همان گیاهانی هستند که مواد استاندارد شده استخراج شده از آنها مصرف گیاهی دارد.

 

حسینی گفت:عوارض ناشی از مصرف گیاهان دارویی در کودکان بیشتر است و باید حتماً در حد توصیه شده مصرف شوند. مثلاً حتی مصرف عرق نعنا که به ظاهر بی‌ضرر است در کودکان باید مرتب باشد و هر بار پس از دو هفته استعمال باید مدتی به کودک استراحت داده شود. در ضمن در هنگام استفاده نیز بهتر است رقیق شده با آب مورد استفاده قرار گیرد.

 

به گفته استاد گیاه شناسی عرق بید باعث بروز عوارض کلیوی و مغزی می‌شود و مصرف آن در زنان باردار به هیچ وجه توصیه نمی‌شود برای اطمینان از سالم بودن گیاهان دارویی بهتر است محصولات شرکت‌های معتبر استفاده شود.

 

وی توضیح داد:گیاهان کشت شده قابل اطیمنان‌تر هستند و گیاهانی که از مراتع جمع آوری می‌شوند آلودگی دارند و گاهی به علت عدم شناسایی دقیق آنها توسط عطاری‌ها اشتباه تجویز می شوند.

 

حسینی گفت: اخیراً تلاش‌هایی از طرف وزارت بهداشت برای سازماندهی مصرف گیاهان دارویی صورت گرفته است که از طریق نظارت به عطاری‌ها تلاش می شود از فروش فله‌ایی مواد جلوگیری شود و اقداماتی که در زمینه تربیت افراد متخصص در رشته‌ای ویژه این حرفه در دانشگاه صورت گرفته است به تدریج افراد کم تخصص را از این رشته کنار خواهد زد.