دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه کودک نوپا، مواد غذایی ضروری


مواد غذایی را تنها از روی میزان کالری، ویتامین و املاح آن ها قضاوت نکنید، بلکه مواد مهم دیگری از قبیل میزان چربی، پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، قند و سدیم آن ها را نیز باید در نظر بگیرید. اگر رژیم غذایی متعادل باشد، تمام این مواد خود به خود متعادل خواهد شد. به خاطر بسپارید که تمام مواد غذایی لازم و عمده را نمی توان در یک وعده تامین کرد و باید تعادل لازم را از طریق رژیم غذایی یک تا دو روزه حفظ کنید.
تامین تغذیه کامل
باید قبل از هر چیز اطلاعات کافی در مورد مواد تشکیل دهنده غذاهای فرزندتان و موارد مصرف مواد کسب کنید. بدن کودک را می توان به ساختمانی که در حال ساخته شدن است تشبیه کرد، مواد مختلفی برای ساختن و نگهداری از این بنا لازم است.

تغذیه کودک نوپا، مواد غذایی ضروری


کالری
آب و املاح فاقد کالری هستند و چربی میزان کالری زیادی دارد. کره حیوانی، مارگارین (کره گیاهی) و روغن های گیاهی، چربی خالص اند. گوشت، مرغ، تخم مرغ و پنیر نیز کالری بالایی دارند، زیرا مخلوطی از چربی و پروتئین هستند. قند و شربت ها نیز دارای کالری زیادی هستند.
نکته: در پایان دو سالگی باید میزان کالری دریافتی در پسران 1190 کیلو کالری و در دختران 1130 کیلو کالری باشد.
میزان کالری غلات کامل (پوست نکنده) که مقدار زیادی فیبر دارند، کمتر از غذاهای چرب است. سبزی هایی که از آب، کربوهیدرات، پروتئین، فیبر و کمی چربی تشکیل شده اند نیز مولد کالری کمی هستند.
پروتئین
مهم ترین ماده ساختمانی بدن، پروتئین است. قسمت عمده ساختمان عضلات، قلب، مغز، کلیه ها و سایر اعضا (به غیر از آب) از پروتئین است. ساختمان استخوان نیز از پروتئین تشکیل شده است که پر از املاح می باشد. نیاز شدید کودک به پروتئین برای آن است که آنچه را می سوزاند و تلف می شود جبران کند. کودکان در سال دوم تولد به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، به 1.1 گرم پروتئین نیاز دارند.
نکته: فرآوده های حیوانی مانند گوشت و لبنیات مقدار زیادی پروتئین دارند، ولی به همراه خود چربی حیوانی و کلسترول نیز دارند که می توانند سبب مشکلات عدیده ای شوند. سالم ترین راهی که پروتئین زیاد و مرغوب در اختیار بدن کودک قرار می دهد، رژیم غذایی شامل انواع سبزی، غلات، حبوبات و میوه ها و شیر سویا است.
چربی
برای پیشگیری از عوارض عروقی در سنین بزرگسالی، بهتر است مصرف چربی در سال دوم تولد محدود گردد و چربی مصرفی نیز از چربی های خوب (به صورت مایع و گیاهی) انتخاب گردد.
نکته: میزان کالری که چربی تولید می کند دو برابر کربوهیدرات ها می باشد.
کلسیم
این مقدار کلسیم با مصرف 200 تا 250 میلی لیتر شیر و ماست (معادل یک لیوان) یا 35 گرم پنیر یا 60 گرم ماهی تامین می گردد.
ملح آهن
چون ذخیره آهن بدن تا پایان دو سالگی کافی نیست، بنابراین باید تا آن زمان آهن به صورت دارو به کودک داده شود. غذاهای آهن دار مانند گوشت و تخم مرغ مفید می باشند، اما کافی نیستند.
نکته: مقدار زیادی آهن را می توان از سبزی هایی مانند بروکلی، کولارد و کدو و حبوباتی مانند سویا و
لوبیا، بدون تحمیل چربی اشباع شده موجود در شیر و گوشت به دست آورد.
ملح روی
روی نقش مهمی در رشد و تکامل کودک و سیستم دفاعی بدن او ایفا می نماید و کمبود آن علاوه بر ایجاد اختلال در رشد، می تواند موجب اختلال در حس چشایی و درک مزه غذا و بی اشتهایی گردد. روی در تمام مواد غذایی حیوانی و گیاهی که منبع پروتئین هستند وجود دارد. گوشت، تخم مرغ، حبوبات، آرد گندم سبوس دار، میوه ها و سبزی ها مقدار کمی روی دارند.
کربوهیدرات های ساده و مرکب
این مواد نشاسته ای هستند که بیشترین کالری مورد نیاز بدن را تامین می کنند. کربوهیدارت های مرکب مانند سبزی ها، میوه ها، غلات، حبوبات به آهستگی می سوزند. کربوهیدرات های ساده مانند شکر و عسل خیلی سریع می سوزند. هر دو نوع را بدن می تواند به صورت گلیکوژن در کبد ذخیره و بعدها از آن استفاده نماید.
ویتامین ها
تمام ویتامین ها را به غیر از ویتامین B12 که تنها در منابع حیوانی و یا غلات تقویت شده موجود است، می توان از طریق یک رژیم غذایی متعادل گیاهی شامل سبزی ها، غلات، حبوبات و میوه ها به دست آورد. بنابراین اگر در رژیم غذایی فرآورده های شیر یا گوشت حذف شده باشد، باید ویتامین B12 به صورت جداگانه به کودک داده شود. اگر فرزندتان در خوردن غذا بد عادت است مثلا از خوردن سبزی ها و میوه ها امتناع می کند و همچنین به نظر می رسد رشد مطلوبی ندارد، می توانید یک قرص یا یک قاشق مربا خوری شربت مولتی ویتامین در روز را جایگزین جنگیدن برای خوردن غذا کنید.