جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا
اسامی عجیب و غریب دختران و پسران
جام جم: «برای فرزندان خود نام نیکو انتخاب کنید» مهم ترین سفارش دینی در انتخاب نام است.
اگر از نحوه نامگذاری اجداد اول خود ـ یعنی آدم و حوا ـ درگذریم دو اسم بعدی یعنی «هابیل» و «قابیل» را می توان اولین انتخاب نام در تاریخ یاد کرد.
آیا آدم و حوا نیز برای نامگذاری فرزندان خود دشواری های امروز را داشتند؟ معیار انتخاب آنها برای اسم چه بود؟ «به کمک خالق فرزندی حاصل نمودم» این را حوا گفت و نام فرزند خود را قابیل گذاشت. معنی قابیل، حاصل کردن یا همان نتیجه است... معیار انتخاب شما برای نامگذاری فرزندتان چیست؟ با همین پرسش آخری به سرعت نور وارد قرن معاصر می شویم! چون پاسخ پرسش های نخست را نمی دانیم.
... پدر بی قرار پشت اتاق زایمان، دسته گل و شیرینی آورده است. «دنبال ماما می فرستادند قدیما، بیمارستان که نبود؛ البته بود رسم نبود، ماما می آمد و بچه را به دنیا می آورد، گاهی هم تا می رسید بچه به دنیا آمده بود...» این را زن سالخورده ای به مرد بی قرار گفت... ناگهان صدای گریه نوزاد، دنیای مرد را رنگی از «پدرشدن» بخشید، اما ادامه یک قصه پرماجرا... .
حق با کیست؟
قصه پیش از بارداری آغاز شده بود؛ اسامی یک به یک روی کاغذ نوشته می شدند. هرکس به زعم و سلیقه خود انتخابش بهترین بود. اختلاف سلیقه هم کم نبود، گاهی با چاشنی دلخوری ماجرا کاملا شور می شد. مادر انتخاب نام را سهم خود می دانست، دلیلش هم به دنیا آوردن نوزاد و تحمل درد زایمان بود.
پدر اما نقاب دموکراسی بر رخ دارد؛ می شنود بیشتر. گاهی هم نام میوه یا شخصیتی فرنگی را پیشنهاد می دهد، تنها برای شوخی و خنده.
گویی او در پس این آرامش ظاهری خود نام نوزاد را از قبل انتخاب کرده است، تنها مانده تا دقیقه آخر، به وقت گرفتن شناسنامه که حکم بر کرسی نشاند... او پیش تر کتاب نام کودکان را ورق زده بود، حتی به روان شناسی اسم ها هم دقت داشت، به طور مثال در جایی خوانده بود: «نامی که با حرف «ب» آغاز شود نشان از شخصیتی دارد که مهربان و رفیق باز است، مغرور و سیمایی زیبا دارد، البته جیبش هم خالی است. یا اسمی همچون «نوید» دارای یک ذهن سریع و تحلیلی، استعداد و ذوق، همه کاره، برخوردار از تخیلی قوی، استقلال و... است.» راست و درستش را هیچ نمی دانیم.
انتخاب نام، داستانی تاریخی و ادامه دار است. درست تا روزی که نسل بشر روی زمین قدم بزند هر قوم و زبانی براساس آیین و متغیرهای فرهنگی خود، یکی از نام های شایسته را برای کودک خود انتخاب می کند. «برای فرزندان خود نام نیکو انتخاب کنید...» این نه تنها یک سفارش دینی بلکه جایگاه ویژه ای در عرف و فرهنگ رنگین ایران زمین دارد.
ایرانی جماعت هم از قدیم تاکنون نام های بزرگان دین و اسطوره ها و قهرمانان ملی و تاریخی را بر فرزندان خود می نهادند، با اوج و فرود گاه به گاه. تا قبل از مرسوم شدن شناسنامه در سال ۱۲۹۵، نام و تاریخ ولادت کودکان در خانواده های اهل کتاب و کتابت در پشت مصحف شریف یا کتابی ثبت می شد؛ «تولد نورچشمی احمد ـ هجدهم شهر ذی الحجه» یا چیزی شبیه به این. حالا شناسنامه با گواهی بیمارستان یا ماما، برگه هویت والدین و یک فیش ناقابل ۲۰ هزار تومانی صادر می شود.
ماراتن اسم ها
ساعت ۵ بعدازظهر جمعه یازدهم مهر سال ۱۳۳۷، مثل دیگر عصرهای جمعه چندان دلتنگ نبود، مردم بیشتر بهت زده بودند، باورشان نمی شد از یک جعبه جادویی صدا و تصویر آدم ها را ببینند؛ شنیده بودند اما ندیده بودند.
این کالای لوکس در ابتدا مهمان متمولان بود، دیری نپایید که شد عضو ثابت همه خانواده های ایرانی. این عضو البته چندان هم بی رأی و نظر نبود، به جوانان لباس و مدل های مو پیشنهاد می داد و گاهی خودآگاه یا ناخودآگاه اسم فرزند متولدنشده خانواده ای را انتخاب می کرد.
حتما نام هایی همچون «آیدا»، «ترانه»، «باران» و... را به یاد دارید. نام آیدا که در سال ۸۹، اولویت ۴۴ را در میان نام های دختران به خود اختصاص داده بود در مرداد ۹۰ ـ که با ماه مبارک رمضان مصادف بود ـ به رتبه ۱۳ ارتقا یافت. دلیلش هم پخش یک سریال در ماه رمضان پارسال بود که یکی از شخصیت های آن آیدا نام داشت. جالب تر این که این نام تنها پس از چهار ماه از پخش سریال تا رتبه چهارم هم صعود کرد.
نام های «ستایش» و «هستی» نمونه های دیگری از تاثیرگذاری رسانه در انتخاب نام نوزادان هستند، این دو اسم نیز در سال ۸۹ به ترتیب در رتبه های سوم و چهارم قرار داشت و در آمار شهریور گذشته، نام ستایش بعد از اسامی فاطمه و زهرا در رتبه سوم قرار گرفت. «نرگس» هم در سال ۸۴ رتبه ۸ کشور را داشت، اما با پخش سریالی با همین نام در سال ۸۵ رتبه ۶ کشور را به خود اختصاص داد.
نکته: انتخاب نام، داستانی تاریخی و ادامه دار است. درست تا روزی که نسل بشر روی زمین قدم بزند هر قوم و زبانی براساس آیین و متغیرهای فرهنگی خود، یکی از نام های شایسته را برای کودک خود انتخاب می کند
نام های مذهبی، تاریخی و... یا شخصیت های تلویزیونی در یک ماراتن قرار دارند؛ با این تفاوت که اسامی شخصیت های فیلم یا سریال موجی فراگیر، اما زودگذر است که جامعه را درمی نوردد و با همان شتاب جای خود را به نام شخصیتی جدید در یک فیلم دیگر می سپارد، اما نام های برگرفته از تاریخ و شخصیت های دینی از پایداری بیشتری برخوردارند، دلیلش هم آماری است که ثبت احوال به صورت رسمی منتشر می کند.
آخرین آماری که این نهاد رسمی منتشر کرد، نام «رضا» بود که با فراوانی بیش از یک میلیون و ۳۰ هزار بار در پایگاه اطلاعات جمعیت به ثبت رسیده است. ۱۰ اسم برتر سه ماهه نخست امسال نیز برای پسران به ترتیب امیرعلی، ابوالفضل، امیرحسین، محمد طه، علی، محمد، امیرمحمد، حسین، مهدی و طاهاست. برای دختران هم فاطمه، زهرا، نازنین زهرا، زینب، ریحانه، هستی، یسنا، ستایش و فاطمه زهرا به ثبت رسیده است.
نه این که این ماراتن ویژه ایران ما باشد؛ ممالک فرنگی نیز همین گونه اند؛ در آمریکا اسامی ویلیام (William)، جاکوب (Jacob)، مایکل (Michael)، دانیل (Daniel)، سوفیا (Sophia)، اما (Emma) و... صدرنشین هستند.
انگلیسی ها به نام های الیور (Oliver)، جک (Jack)، چارلی (Charlie)، جورج (George)، سوفی (Sophie)، الیویا (Olivia)، امیلی (Emily) و... علاقه بیشتری دارند.
فرانسوی ها هم مسابقه خود را با نام های لوکاس (Lucas)، ناتان (Nathan)، انزو (Enzi)، لوئیس (Louis)، لینا (Line)، اما (Emma)، جود (Jade)، لوا (Lea) و... ادامه می دهند.
اسامی عجیب و غریب دختران و پسران
دانه انار، خامه، خیمه، موچول، منگنه، ماست خانم، گلابی، حلوا، افسرده، نوشابه، ارزان و... پیشنهاد نامناسب ما به شما برای نوزادان دختر است. باقالی، به به، راکت، سیبیل، کلاغ، کهیر، نمک، موش کور، آرشیو، گشنه، گرگ آقا، بره، بوشفر، چاه، یتیم، پارچه، پاکت، پوپول، ادامه، آشفته، ارزان و... را نیز همین طوری پیشنهاد می دهیم برای پسران! جدی نگیرید!
شما اصلا باورتان می شود که شناسنامه هایی با این اسامی صادر شده باشد؟ حالا ثبت احوال مصوبه ای دارد که براساس آن می توان اسامی که مغایر شئونات مذهبی، فرهنگی یا به نوعی نامناسب هستند به آسانی تغییر داده شود، اما قصه به همین جا ختم نمی شود. برخی از نام های خانوادگی هم برای خود شهرتی دارند؛ «هیهو»، «گوشبر»، «مریخ زاده» و....
بازی اسم و شهرت هنوز ادامه دارد. اسامی را مخفف می کنیم مانند «اسی» و «ممد». در لقب گذاشتن هم هیچ کم نمی آوریم «هوشنگ دراز»، «صالح کور»، «کبری شل» و... در آیین و فرهنگ ما این القاب نیکو نیستند با این همه به کار خویش سرمان گرم است هر روز.
کار از حساب ماه و روز گذشته است، ساعت ها در برابر تکامل جنین سر فرود آوردند و دقایق پراضطراب پشت اتاق زایمان در حال سپری شدن است. شنیدن گریه نوزاد، لبخند را با خود به ارمغان می آورد.
انتخاب نام مرحله بعدی این قصه مهیج است. حالا چند نکته هم بخوانید که کارشناسان در انتخاب نام کودک توجه به آن را ضروری دانسته اند؛ داشتن مفهوم ذهنی مثبت، هماهنگ بودن اسم با شهرت، تلفظ زیبا، ترکیب چند اسم و رسیدن به نامی جدید، تلفظ چندباره نام و چک کردن احساس خود و... . بدانید که فرزند شما یک برند تجاری نیست که با تغییر برخی از فاکتورها نام و نشان آن از اعتبار ساقط شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست