شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
منابع غذایی که آهن بدنتان را تأمین میکند
همشهری آنلاین: از مهمترین ریزمغذیها جهت خونسازی که کمبود آنها موجب بروز کمخونی میشود میتوان به آهن، ویتامین ب۱۲ و اسید فولیک اشاره کرد.
به گزارش سایت پزشکان بدون مرز ، فقر آهن یکی از شایعترین اختلالات تغذیهای در کشورهای در حال توسعه و مهمترین علت کم خونی تغذیهای در کودکان و زنان در سنین باروری است که با ایجاد گلبولهای قرمز کوچک و کاهش مقدار هموگلوبین سبب کاهش توان جسمی و روانی فرد و حتی افزایش میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماریها میشود.
جذب آهن غذا ، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن است. آهن موجود در پروتئینهای حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان ( آهن هِم) بیشتر جذب میشود در حالیکه جذب آهن پروتئینهای گیاهی مانند سبزیها و میوهها ( آهن غیر هم) کمتر است.
باید توجه داشت که ویتامینC جذب آهن سبزیها و میوهها( آهن غیرهم) را بیشتر میکند. مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد ازغذا نیز میتواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.
مواد غذایی شامل جگر، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و پهن مثل اسفناج، حبوبات و میوههای خشک مخصوصا برگه زردآلو و دانههای روغنی بهترین منابع خوراکی حاوی آهن هستند.
کم خونی حالتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبولهای قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و فرآیند تبادل اکسیژن و دیاکسید کربن بین خون و سلولهای بدن دچار اختلال میشود.
مواد غذایی شامل جگر، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و پهن مثل اسفناج، حبوبات و میوههای خشک مخصوصا برگه زردآلو و دانههای روغنی بهترین منابع خوراکی حاوی آهن هستند.
به علاوه منابع غذایی حاوی ویتامین ث، اسید سیتریک و اسید اسکوربیک مانند آب پرتقال، انبه و طالبی، منابع حاوی اسید مالیک و اسید تارتاریک مثل هویج و سیبزمینی و محصولات تخمیری مثل سس سویا عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن هستند.
منابع غذایی آهن دار عبارتند از:
جگر، قلوه ، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ ، سبزیهای دارای برگ سبز تیره مانند جعفری ، اسفناج و حبوبات ؛ مثل عدس و لوبیا، هم چنین میوه های خشک ( برگه ها) به خصوص برگه زرد آلو و دانههای روغنی.
عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
1- اسید سیتریک و اسید اسکوربیک ( ویتامینC) که درآلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزیها ، آب پرتقال، لیمو شیرین ، لیمو ترش، سیب و آناناس وجود دارند، میتوانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند-.
2- هویج ، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل ، گوجهفرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است ، سبب افزایش جذب آهن میشود.
3- محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده میشوند.
توصیههای زیر را به کار بندید:
هنگام استفاده از غذاهایی که غنی از آهن هستند ، از منابع غذایی حاوی ویتامین در هر وعده غذایی ، جهت جذب بهتر آهن (مثل پرتقال، گریپ فروت، گوجهفرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبز و لیمو ترش) استفاده کنید.
گوشت قرمز، ماهی یا مرغ را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا پرهیز کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست