یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

به کودکم استامينوفن بدهم يا نه؟ (2)


سیب سبز: استامينوفن هنوز هم يكي از معتبرترين و رايج‌ترين تب‌برها براي كودكان در همه جاي دنياست اما پشت سر اين داروي مورد اعتماد، حرف و حديث‌هايي هم هست. شكي نيست كه اين دارو مي‌تواند تب را پايين بياورد اما محققان مي‌گويند مي‌تواند بيماري‌هاي ديگري را به جان كودكان بيندازد. پس پيش از آنكه براي برداشتن قطره استامينوفن دست به كار شويد، اين نتايج كه از سوي پژوهشگران منتشر شده است را بخوانيد:
تاثير واكسن را كم مي‌كند
بر اساس گزارش‌هايي كه بي‌بي‌سي منتشر كرده است، دادن استامينوفن به كودكان بعد از انجام واكسن مي‌تواند از تاثيرگذاري واكسن‌ كم كند. مطالعات گسترده‌‌اي كه در اين مورد انجام شده است نشان مي‌دهد استامينوفن به خوبي مي‌تواند احتمال تب كردن كودكان بعد از انجام واكسن را كاهش داده يا به‌طور كلي از بين ببرد اما گاهي بهتر است كه والدين خطر تب‌دار شدن فرزندشان را به جان بخرند و سراغ اين دارو نروند.

به کودکم استامينوفن بدهم يا نه؟ (2)


چراكه در همين بررسي گسترده ثابت شد با دادن استامينوفن به بچه‌هاي واكسن زده، ايمني بدن‌شان در برابر واكسن هم بالا مي‌رود و تاثيرات مثبت تزريق كمتر مي‌شود. به همين دليل پژوهشگران توصيه مي‌كنند والدين پيش از تزريق سراغ اين دارو نروند و تنها در صورتي كه مشاهده كردند فرزندشان ناخوش بوده و تبش در حال بالا رفتن است از استامينوفن كمك بگيرند. جالب اينجاست كه در هر دو گروه مورد بررسي، چه در ميان آنهايي كه استامينوفن بعد از واكسيناسيون دريافت كرده بودند و چه در ميان كساني كه اين دارو را نگرفته بودند، تب بالاتر از 5/39 ديده نشد.
نفس را تنگ مي‌كند
ابتلا به آسم و مشكلات تنفسي از ديگر مشكلاتي است كه به‌خاطر مصرف بي‌رويه استامينوفن مي‌تواند ايجاد شود. محققان مي‌گويند نوزاداني كه استامينوفن مصرف مي‌كنند، ممكن است در شش يا هفت سالگي به اگزما، مشكلات تنفسي يا حتي آسم دچار شوند. به عقيده محققان احتمال ابتلا به اين بيماري‌ها در ميان كودكاني كه در نوزادي اين دارو را گهگاه مصرف كرده‌اند61 درصد بيشتر از ديگران است.
اين درحالي است كه مصرف مداوم اين دارو مي‌تواند خطر ابتلا به اين بيماري را تا سه برابر بيشتر كند. گذشته از اين، برخي از پژوهشگران معتقدند مصرف اين دارو ميزان آنتي‌اكسيدان‌ها را در بدن كاهش مي‌دهد و راديكال‌هاي آزاد را به تهديدي جدي‌تر براي بدن مصرف‌كنندگان تبديل مي‌كند. با اين وجود پژوهشگران اعتراف مي‌كنند گاهي جز مصرف اين دارو، چاره‌‌اي باقي نمي‌ماند و همچنان معتقدند خطر تب‌هاي بالا و تشنج براي كودكان از مصرف اين دارو هم بيشتر است.
بچه‌ها را  بيش‌فعال مي‌كند
تنها در دوره كودكي نيست كه مصرف استامينوفن مي‌تواند عوارضي را همراه داشته باشد. محققان مي‌گويند حتي پيش از تولد هم دريافت اين دارو مي‌تواند با عوارضي در سال‌هاي آينده همراه باشد. يونايتدپرس نوشته است مصرف اين دارو در ماه‌هاي بارداري، مي‌تواند كودك را در آينده به بيش‌فعالي دچار كند. به گفته پژوهشگران، خانم‌هايي كه در دوران بارداري سراغ اين دارو مي‌روند، فرزندي به دنيا مي‌آورند كه چند سال بعد با مشكل كمبود توجه و تمركز روبه‌رو مي‌شود.
گذشته از اين پژوهشگران مي‌گويند ابتلا به بيماري‌هاي كليوي در هفت سالگي هم از مشكلات ديگري است كه به‌خاطر مصرف اين دارو توسط مادر باردار ايجاد مي‌شود. درحالي كه سه تا پنج درصد كودكان قبل از هفت سالگي نشانه‌هاي مرتبط با بيش‌فعالي و كمبود تمركز را بروز مي‌دهند، محققان مي‌گويند كه در ميان اين جمعيت سهم آنهايي كه مادرشان در بارداري استامينوفن دريافت کرده، بيشتر است.