شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

همه چیز درباره بارداری چند قلویی (4)


ویکی 5040: زایمان بارداری چندقلویی چگونه است؟

زایمان بارداری چند قلویی به فاکتورهای زیادی از جمله موقعیت جنین، سن بارداری و سلامت مادر و جنین بستگی دارد. معمولاً در دوقلوها اگر هر دو جنین سر به پایین باشند (vertex) و هیچ مشکل دیگری وجود نداشته باشد، زایمان طبیعی (از طریق واژن) ممکن است. اگر اولین جنین سر به پایین باشد اما دومی چنین نباشد، اولین جنین می‌تواند از واژن خارج شود و سپس دومی یا به موقعیت سر به پایین چرخانده شود یا با وضعیت بریچ (Breech) خارج شود (به‌طوری که ابتدا باسن یا پای نوزاد خارج می‌شود). این روش‌ها خطر مشکلاتی مانند پایین افتادگی بند ناف (prolapsed cord) را افزایش می‌دهد (هنگامی که بند ناف از دهانه رحم به پایین می‌لغزد). سزارین اورژانسی جنین دوم در این شرایط ممکن است لازم باشد. معمولاً در صورتی که جنین اول سرش رو به پایین نباشد هر دو نوزاد با سزارین خارج می‌شوند. بیشتر سه‌قلوها و قلهای بیشتر با سزارین متولد می‌شوند.


ممکن است زایمان طبیعی (از طریق واژن)، به علت افزایش خطر پیچیدگی‌های بعدی در حین زایمان و احتمال نیاز به سزارین، در اتاق عمل انجام شود. زایمان سزارین معمولاً در شرایطی که جنین‌ها در وضعیت‌های غیر طبیعی قرار دارند، در وضعیت‌های پزشکی خاص مادر و زجر جنین انجام می‌شود.
 

همه چیز درباره بارداری چند قلویی (4)


مراقبت از نوزادان چندقلو
چون بسیاری از چند قلوها کوچک هستند و زود متولد می‌شوند، ممکن است ابتدا تحت مراقبت‌های ویژه به نام بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان قرار بگیرند. به محض اینکه نوزاد بتواند شیر بخورد، رشد کند و گرم بماند، معمولاً می‌توان آن‌ها را از بخش بیرون آورد. نوزادان دیگر، که در هنگام تولد سالم هستند، ممکن است تنها به بررسی مختصری در بخش ویژه نگهداری از نوزادان نیاز داشته باشند.
شیر دادن طبیعی به چند قلوها مسلماً ممکن است و بسیاری از مادران دوقلوها و حتی سه‌قلوها، موفق می‌شوند به همه فرزندان خود شیر دهند. متخصصین می‌تواند به مادران چند قلوها کمک کنند تکنیکهایی برای شیر دادن جداگانه و با یکدیگر نوزادانشان یاد بگیرند و ذخیره شیرشان را افزایش دهند. مادرانی که نوزادانشان قادر نیستند به خاطر بیماری یا نارس بودن شیر بخورند می‌توانند شیر سینه شان را تخلیه کرده و برای بعد نگهداری کنند.
خانواده هایی که بیشتر از یک نوزاد می‌آورند، نیاز به کمک از سمت دوستان و خانواده شان دارند. دو ماه اول معمولاً دشوارترین زمان برای آنهاست تا یاد بگیرند با شیر دادن مکرر، بی‌خوابی و زمان بسیار کم برای امور فردی، کنار بیایند. کمک اطرافیان در کارهای خانه و کارهای روزانه، به مادر اجازه می‌دهد که زمان لازم برای شناخت کودکان، تغذیه آن‌ها، و استراحت و بهبودی پس از زایمان داشته باشد.