سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

بسط ایده فلسفه برای کودکان و نگاهی حرفه ای مارگارت شارپ


مهر: محقق و پژوهشگر فلسفه برای کودکان در رابطه با آن مارگارت شارپ از بنیانگذاران برنامه فلسفه برای کودکان در کنار لیپمن که اول ژوئیه درگذشت اظهار داشـت: شخصیت گرم و نگاه حرفه‌ای به مسئله ترویج فلسفه برای کودکان در کنار انرژی و روحیه خستگی‌ناپذیر وی موجب بسط هر چه بیشتر ایده فلسفه برای کودکان در میان اهل فلسفه شد.

سید امیرحسین اصغری محقق و پژوهشگر فلسفه برای کودکان در رابطه با سهم آن مارگارت شارپ در برنامه فلسفه برای کودکان گفت: مارگارت شارپ هم در تاسیس موسسه پیشبرد فلسفه برای کودکان نقش داشت و هم از اعضای پیوسته این موسسه بود که در 68 سالگی دیده از جهان بست.

این محقق و پژوهشگر برنامه فلسفه برای کودکان تصریح کرد: مارگارت شارپ در واقع یکی از افراد مقدم در این عرصه بود و علاوه براین توجه به  فیلسوف "زن بودن" هم در این زمینه مهم است. در میان معاصران اندیشمندان زن زیادی سراغ داریم اما نقش وی به عنوان یک فیلسوف زن آنجا مهم است که به عنوان یک آغازکننده و گسترش دهنده مطرح می­شود. در سمینارهای مختلفی که با موضوع فلسفه برای کودکان برگزار می‌شد با مارگارت شارپ دیدار کرده بودم و آخرین دیدار هم در سمینار بین المللی فلسفه برای کودکان در پادوای ایتالیا بود. شخصیت وی با تمام حرارت و اشتیاق کاملاً متوجه به ترویج فلسفه برای کودکان بود. همراهی علمی وی با متیو لیپمن هم در واقع نشان از بالا بودن فهم و قوت علمی وی داشت.

اصغری با اشاره به این که مارگارت شارپ در همه سمینارها مورد احترام همه افراد و اندیشمندان حاضر بود گفت: با همه اینها رفتاری بسیار ساده و دور از هر گونه تکبر داشت. و این نشان می داد که شخصیتی کاملاً علمی به دور از تقلیدزدگیهای مصطلح زمانه داشت. وی با همه مقامی که در نظریه‌پردازی داشت اما فعالیت با دانش آموزان را فراموش نمی کرد. مرگ او با همه این ویژگیهای اخلاقی و علمی جای خالی وی را در برنامه فلسفه برای کودکان نمایان خواهد کرد. توجه به این نکته هم لازم است که آقای متیو لیپمن درحال حاضر در 87 سالگی با بیماری پارکینسون در سرای سالمندان است.

سید امیر حسین اصغری در رابطه با ویژگیهای نظریه‌پردازی مارگارت شارپ گفت: وی تلاش می کرد که این عقیده را ترویج کند که کلاس باید "حلقه کندو کاو" باشد تا دانش آموزان در آن آزادانه و با احترام به قواعد به اظهار نظر بپردازند. در این نظریه هر دانش آموز به سبب این که بالقوه می‌تواند وارد عرصه نظریه پردازی یا اظهار نظر شود قابل احترام است. در این نظام دانش آموزان ترغیب به فراگیری مهارت شنیدن، پاسخدهی به گفته های دیگران، اشتیاق کمک به دیگران برای نظام بندی ایده های خوود با استدلال منطقی و طبقه بندی نظریه ها می شوند. به طور کل می توان گفت که با این ویژگیها کلاس درس به محل بازیابی توانایی عقلانی بودن دانش آموزان می‌شود.

وی همچنین اضافه کرد: شارپ در نوشتاری می‌گوید: عقلانی بودن مقدم بر آمادگی های اجتماعی است. شخص معقول به دیگران احترام گذاشته و نظرات و احساسهای دیگران را به حساب می آورد تا آنجا که در صورت ضعف استدلال خود و اشتباهش آماده تغییر نظر خود می‌شود. به بیان دیگر دانش آموز کسی است که اشتیاق مواجهه عقلانی با خود را دارد.

به گزارش مهر، آن مارگارت شارپ طی 36 سال گذشته به عنون استاد بنیادهای آموزشی در دانشگاه ایالتی مونت کلیر فعالیت می‌کرد اول ماه ژوئیه ( 10 تیرماه) درگذشت. وی یکی از بنیانگذاران مؤسسه پیشبرد فلسفه برای کودکان همراه متیو لیپمن در سال 1974 بود. وی تا کنون کتابهای، مقالات و برنامه های درسی در رابطه با برنامه فلسفه برای کودکان، حلقه کندو کاو کلاس درس و ابعاد سیاسی، زیبایی شناسی و معنوی آموزش منتشر کرده است.

 درمیان آثاری که آن مارگارت شارپ با همکاری سایر اندیشمندان این حوزه به ویژه متیو لیپمن منتشر کرده می توان به کتاب  حیرت در جهان؛ کتاب راهنمای تعلیمی همراه کیو و گاس (دوره فلسفه برای کودکان) نوشته متیولیپمن و آن شارپ، 1986؛ مطالعاتی در فلسفه برای کودکان: کشف هری استلمیر؛ نوشته آن شارپ و رونالد رید، 1991؛ کتاب کوالا، نوشته آن شارپ، 1995؛ در جستجوی معنا، راهنمای تعلیمی کتاب پیکسی، نوشته متیو لیپمن و آن شارپ، 1984؛ جستار فلسفی، راهنمای تعلیمی کتاب کشف هری استلمیر، نوشته متیو لیپمن و آن شارپ و فردریک اسکانیان، 1984؛ آموزش تفکر بهتر، نوشته لورنس اسپلیتر و آن شارپ، 1995؛ کشف صدایمان، دستور العمل همراه کتاب گرالدو، نوشته آن شارپ و لورنس اسپلیتر، 2001 و شمشیر و جادوگر، نوشته زیمر برادلی، الیزابت واترزو آن شارپ، 2003 اشاره کرد.