یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

دندان درد در بارداری، درمان


راه های مقابله با دندان درد در دوران بارداری معمولا پزشكان توصيه مي‌كنند بارداري ناگهان و بي‌برنامه نباشد و از چند ماه قبل براي آن برنامه‌ريزي شود.
از تغذيه صحيح و خوردن مكمل‌هاي غذايي گرفته تا درمان بيماري‌هاي احتمالي. مراجعه به دندان‌پزشك هم بايد در همين برنامه‌ريزي قرار بگيرد. مهم نيست مشكل دنداني داريد و احساس درد مي‌كنيد يا نه، همين كه تصميم به بارداري گرفتيد بايد سراغ دندانپزشك‌تان برويد تا همه دندان‌هاي‌تان را معاينه كند و پوسيدگي‌ها ترميم شود.
گاهي ممكن است يك پوسيدگي سطحي وجود داشته باشد و هيچ درد يا آزاري از آن احساس نكنيد ولي همين مشكل كوچك در دوران بارداري مي‌تواند به دردي غيرقابل تحمل تبديل شود و امان‌تان را ببرد.
مشكلاتي كه ناگزير است
زمان بارداري بعضي از مشكلات خواه نا‌خواه براي دهان و دندان‌ها به وجود مي‌آيد كه بخشي از آن به دليل تغييرات هورموني است. از آغاز دوران بارداري سطح بعضي هورمون‌ها در بدن تغيير مي‌كند و همين تغييرات هورموني باعث پرخوني در رگ‌ها مي‌شود. لثه‌هاي پرخون يكي از مشكلاتي است كه زنان در دوران بارداري با آن مواجه مي‌شوند.
در اين زمان لثه‌ها حساس است و خيلي زود دچار خونريزي مي‌شود. البته پرخوني لثه در دوران بارداري يك مشكل طبيعي است ولي التهاب لثه مي‌تواند باعث حساسيت لثه‌ها و دردناك شدن آن‌ها شود و بنابراين خانم‌هاي باردار با ملايمت مسواك بزنند يا از نخ كشيدن دندان‌ها امتناع كنند كه عواقب آن باقي ماندن ذرات غذا لا‌به‌لاي دندان‌ها و پوسيدگي تدريجي دندان‌ها در قسمت‌هاي پاييني است.
از سوي ديگر در دوران بارداري بخشي از مواد معدني براي رشد جنين مصرف مي‌شود و كمبود مواد معدني براي مادر را در پي دارد. البته پرخوني بدن هم به كاهش غلظت مواد معدني كمك مي‌كند. كمبود كلسيم، فسفر و فلورايد مي‌تواند روند پوسيدگي دندان‌ها را سرعت ببخشد و براي مادري كه دندان‌هاي سالمي ندارد، دردسرساز شود.
 
بهداشت مضاعف لازم است
با توجه به شرايط خاص دوران بارداري كه دندان‌ها بيش از قبل مستعد پوسيدگي هستند بايد مادر مراقبت ويژه از دندان‌ها داشته باشد. مسواك زدن و نخ كشيدن دندان‌ها بعد از هر وعده غذايي اگرچه در هر شرايطي مهم است ولي در دوران بارداري اهميت بيشتري پيدا مي‌كند و بايد با دقت بيشتري انجام شود.
استفاده از دهان‌شويه هم براي زنان باردار ضروري است. البته محلول‌هاي دهان‌شويه‌اي كه مخصوص دوران بارداري باشد وجود ندارد ولي دهان‌شويه‌هاي معمول كه در شرايط عادي توصيه مي‌شوند، براي اين دوران هم مناسب است. فقط بايد دقت شود دهان‌شويه‌اي كه انتخاب مي‌شود غيرالكلي باشد.
توصيه به مادران باردار اين است كه بعد از هر مسواك زدن و به خصوص شب‌ها قبل از خواب حتما از دهان‌شويه استفاده كنند.
يكي ديگر از مشكلاتي كه در دوران بارداري خانم‌ها با آن درگير مي‌شوند بوي بد دهان است كه آن هم غيرطبيعي نيست ولي با استفاده منظم از مسواك، نخ دندان و دهان‌شويه مي‌توان اين مشكل را برطرف كرد. التهاب و پرخوني لثه‌ها گاهي تا دوران شيردهي هم ادامه دارد.
اين التهاب نيازي به درمان ندارد و خود به خود برطرف مي‌شود ولي پوسيدگي دندان‌ها را سرعت مي‌بخشد.
3 ماهه‌هاي خطرناك
3 ماه اول بارداري، 3 ماه خطرناكي است و عمليات ترميمي يا كشيدن دندان مي‌تواند به جنين آسيب وارد كند. مواد بي‌حسي از يك سو و استرس دندان‌پزشكي از سوي ديگر سلامت جنين را به خطر مي‌اندازد.
معمولا نشستن روي يونيت دندان‌پزشكي و قرار گرفتن در آن شرايط به خودي خود اضطراب‌زاست و در دوران بارداري اين اضطراب بيشتر خواهد بود. در 3 ماه اول استرس براي جنين خيلي مضر است و به همين دليل دندان‌پزشك سعي مي‌كند كاري روي دندان انجام ندهد.
3 ماه آخر هم 3 ماه خطرناكي محسوب مي‌شود، چون اضطراب در اين ماه‌ها مي‌تواند زايمان زودرس در پي داشته باشد. 3 ماه مياني بارداري جنين در رحم محكم‌تر شده و نسبت به ماه‌هاي ديگر كم‌خطرتر است ولي باز هم هر كاري بايد با احتياط انجام شود.
البته طبيعي‌ است كه در طول دوران بارداري احتمال دندان‌درد شديد براي هر كسي مي‌تواند وجود داشته باشد و اگر پيش بيايد قابل تحمل نيست. در چنين شرايطي بهترين راه‌حل مراجعه به دندا‌نپزشك است.
معمولا در اين مواقع اگر درد شديد باشد با مشورت دكتر متخصص زنان استامينوفن ساده تجويز مي‌شود و روي دندان پانسمان قرار داده مي‌شود تا درد آن آرام شود. به اين ترتيب مادر مي‌تواند تا پايان دوران بارداري با دندان پوسيده مدارا كند و بعد از زايمان درمان ترميمي را آغاز كند.
البته در بعضي مواقع كه دندان‌درد شديد است و عصب دندان آسيب ديده درمان‌هاي خاص و محافظه‌كارانه‌اي انجام مي‌شود و عصب را نيمه از بين مي‌برند تا درد آرام شود.
اگر دندان‌پزشك مجبور به استفاده از مواد بي‌حس‌كننده باشد از موادي استفاده مي‌شود كه حاوي ليدوكائين ساده است و اپي‌نفرين ندارد، چون اپي‌نفرين با انقباضاتي كه ايجاد مي‌كند، مشكل‌ساز خواهد شد.
مراقبت از دندان با سبزيجات
هميشه پيشگيري بهتر از درمان است. معمولا در دوران بارداري پزشك زنان توصيه‌هاي لازم را به مادر مي‌كند تا كمبود مواد معدني جبران و استحكام دندان‌ها حفظ شود. در اين دوران بيشتر پزشكان با توجه به وضعيت مادر مصرف كلسيم و ويتامين C را توصيه مي‌كنند و مادران نبايد در مصرف اين داروها سهل‌انگاري كنند، چون علاوه بر سلامت و رشد نوزاد سلامت دندان‌ها هم به اين موضوع وابسته است.
در كنار مصرف قرص‌هاي ويتامين و مواد معدني تغذيه مناسب هم اهميت ويژه‌اي دارد. زنان باردار بايد مواد غذايي سرشار از كلسيم را بشناسند و در رژيم غذايي‌شان بگنجانند. كرفس، هويج و كلم –به خصوص كلم بروكلي- منابع خوبي براي كلسيم هستند.
چغندر قرمز هم كلسيم قابل توجهي دارد و معمولا خوردن لبو توصيه مي‌شود. در كل سبزي‌هايي كه ساقه زيرزميني دارند و ساقه آن‌ها مصرف مي‌شود مواد معدني بيشتري از خاك جذب مي‌كنند و منابع بهتري براي جبران كمبودهاي دوران بارداري هستند.
خوددرماني ممنوع
بعضي‌ها فكر مي‌كنند داروهاي گياهي هيچ ضرري ندارند. گرچه اين داروها نسبت به داروهاي شيميايي كم‌عارضه‌تر هستند ولي نمي‌توان مطمئن بود كه هيچ ضرري نداشته باشند.
مثلا گل ميخك كه براي تسكين درد دندان توصيه مي‌شود به دليل داشتن ماده شيميايي اوژنول مي‌تواند تحريك‌كننده باشد. اسپري‌هاي بي‌حس‌كننده خانگي هم معمولا الكل دارند و مي‌توانند براي مادر و جنين خطر ايجاد كنند. بهتر است زنان باردار سراغ اين روش‌ها نروند و در صورت بروز دندان‌درد به دندان‌پزشك مراجعه كنند.
مواردي پيش آمده كه مادر چون فكر مي‌كند در اين شرايط دندان‌پزشك هيچ كاري نمي‌تواند براي او انجام دهد به درمان‌هاي خانگي آسيب‌رسان رو مي‌آورد و دنداني كه با يك پانسمان ساده مي‌توان تا پايان بارداري حفظش كرد و بعد به ترميم آن پرداخت به حدي مي‌رسد كه دندان‌پزشك مجبور مي‌شود پس از زايمان آن را بكشد.
گاهي پرخوني لثه‌ها در دوران بارداري باعث مي‌شود يك پوسيدگي سطحي با درد شديد بروز كند ولي دندان‌پزشك مي‌داند با چه روشي درد را تسكين دهد تا دندان در شرايط مساعدي قرار بگيرد.
توصيه مي‌شود خانم‌هاي باردار در صورت بروز دندان‌درد زمان را از دست ندهند و سريع‌تر به دندان‌پزشك مراجعه كنند تا قبل از عميق شدن پوسيدگي بتوان كاري انجام داد.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.