یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

خواص زیره برای سلامتی چیست؟


زیره گیاه علفی دوساله‌ای است که ارتفاعی بین ۳۰ تا ۸۰ سانتی‌متر دارد. دانه‌های معطر این گیاه، علاوه‌بر آنکه طعم خوبی دارند، سرشار از ویتامین، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان هستند و به همین دلیل، ممکن است برای سلامت نیز مفید باشند. در مطالب زیر، شما را با برخی مصارف و خواص زیره آشنا می‌کنیم که مطالعات علمی، آنها را تأیید کرده‌اند.

مقاله‌های مرتبط:

دانه‌های زیره (کاروم کاروی)، ماده‌‌ای طبیعی هستند که مدت‌هاست در آشپزی و طب آیورودا از آنها استفاده می‌شود. دانه‌های زیره را معمولا به‌عنوان غذا یا ادویه مصرف می‌کنند، اما روغن زیره و پودر دانه‌ی زیره نیز به‌شکل مکمل غذایی فروخته می‌شوند. برخی طرف‌داران زیره می‌گویند مصرف دانه‌ها یا مکمل‌های زیره می‌تواند به کاهش وزن کمک کند و مزایای دیگری نیز برای سلامت داشته باشد.

مصارف

دانه‌های زیره را در طب جایگزین، اغلب، درمانی طبیعی برای مشکلات زیر می‌دانند:

همچنین گفته می‌شود زیره، به‌عنوان دارویی ضد‌نفخ عمل می‌کند، یعنی ماده‌ای که مانع تشکیل گاز در دستگاه گوارش می‌شود. به‌نظر می رسد زیره به‌وسیله‌ی جلوگیری از تشکیل گاز، از نفخ پیشگیری می‌کند و بنابراین مانع بزرگ‌ترشدن شکمِ شما پس از صرف غذا می‌شود.

روغن زیره اغلب به‌همراه روغن نعنا به‌عنوان دارویی ضدنفخ به‌کار می‌رود.

خواص زیره برای سلامتی چیست؟

فواید زیره برای سلامتی

تابه‌امروز مطالعاتِ بسیار کمی اثرات مفید زیره را بررسی کرده‌اند. بااین‌حال برخی تحقیقات اولیه نشان می‌دهند زیره احتمالا فواید خاصی برای سلامت داشته باشد. برخی یافته‌های کلیدیِ مطالعات موجود، به مشکلاتی اشاره می‌کنند که زیره قادر است آنها را برطرف کند، مانند:

۱. سوءهاضمه

باتوجه‌به مطالعه‌ای که در سال ۱۹۹۹ در مجله‌ی آلمانی تحقیق دارو منتشر شد، ترکیبی از روغن زیره و روغن نعنا می‌تواند سوء هاضمه را درمان کند. برای این مطالعه، ۱۲۰ بیمار مستعد سوءهاضمه به‌مدت ۴ هفته هر روز از ترکیب نعنا و زیره یا سیزاپراید (دارویی که معمولا برای درمان سوزش سردل به‌کار می‌رود) استفاده کردند. نتایج مطالعه نشان داد که هر دو درمان، در تسکین علائم سوءهاضمه به یک اندازه مؤثر بوده‌اند. البته مشخص نیست آیا روغن زیره به‌تنهایی در دمان سوءهاضمه مفید است یا خیر.

۲. دیابت

تحقیقات اولیه در مطالعات حیوانی، این پرسش را مطرح می‌کنند که آیا ممکن است زیره برای افراد مبتلا به دیابت نیز مفید باشد. به‌عنوان‌مثال، پژوهشی در سال ۲۰۰۹ روی موش‌های دیابتی که در مجله‌ی فارماکولوژی منتشر شد، نشان می‌داد درمان موش‌ها با عصاره‌ی زیره به کاهش قابل‌توجهی در سطوح کلسترول آنها منجر شده است.

علاوه‌براین، پژوهشی جدیدتر روی موش‌های دیابتی که در سال ۲۰۱۱ در مجله‌ی پزشکی عربستان سعودی منتشر شد، نشانگر این بود که درمان با زیره باعث کاهش قابل‌توجهی در سطوح قند خون می‌شود و به تسریع روند کاهش وزن نیز کمک می‌کند. بااین‌حال، پژوهشگران خاطرنشان می‌کنند تا زمانی که تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام نشود، نمی‌توان زیره را به بیماران دیابتی توصیه کرد.

خواص زیره برای سلامتی چیست؟

هشدارها

ازآنجاکه زیره ممکن است قند خون شما را پایین بیاورد، افراد مبتلا به دیابت باید در مصرف مقادیر زیاد زیره دقت کنند. باتوجه‌به پتانسیل زیره برای تأثیر بر سطوح قند خون، مهم است که حداقل ۲ هفته قبل از عمل جراحی، از مصرف زیره اجتناب کنید. به‌علاوه، خانم‌های باردار و شیرده نیز نباید از روغن زیره استفاده کنند.

به‌یاد داشته باشید به‌طورکلی، مکمل‌ها از نظر ایمنی، مورد بررسی قرار نمی‌گیرند و مکمل‌های غذایی نیز معمولا تحت نظارت نیستند. در بعضی موارد، ممکن است این محصولات، دوزی داشته باشند که با مقدار مشخص‌شده برای هر گیاه متفاوت باشد. در سایر موارد، ممکن است محصول به مواد دیگری مانند فلزات، آلوده باشد.

همچنین، ایمنی مکمل‌ها در کودکان و مبتلایان به مشکلات پزشکی یا کسانی که دارو مصرف می‌کنند، تأیید نشده است.

زیره را از کجا می‌شود تهیه کرد؟

زیره در اکثر فروشگاه‌های مواد غذایی موجود است. مکمل‌های زیره را می‌توان به‌صورت آنلاین خریداری کرد. این محصولات همچنین در بسیاری از فروشگاه‌های غذاهای طبیعی و فروشگاه‌های مخصوص مکمل‌های غذایی نیز در دسترس‌اند.

استفاده از زیره برای سلامت

هنوز بسیار زود است که مکمل‌های زیره را به‌عنوان درمانی استاندارد برای اهداف مربوط به سلامت توصیه کنیم، اما ممکن است جای‌دادن دانه‌های زیره در رژیم غذایی شما بتواند تاحدی به بهبود سلامت‌تان کمک کند.

اگر برای درمان نوعی بیماری خاص، به استفاده از مکمل‌های زیره فکر می‌کنید، حتما قبل از شروع مصرف، با پزشک‌تان مشورت کنید. خوددرمانیِ بیماری‌های مزمن با مکمل‌های زیره و اجتناب از مراقبت استاندارد یا به‌تأخیر‌انداختن آن ممکن است عواقبی جدی برای شما داشته باشد.

منبع: verywell

برچسب‌ها: