دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

کیست تخمدان، معضلی برای خانم‌ ها


دکتر فاطمه قائم مقامی؛ متخصص زنان و زایمان، فوق تخصص سرطان زنان، در مورد کیست تخمدان گفت: «امروزه با استفاده از روش‌های سونوگرافی، خیلی از خانم‌ها و به ویژه خانم‌های جوان، با در دست داشتن یک سونوگرافی موید کیست تخمدان به مطب پزشکان متخصص زنان مراجعه می‌کنند.
کیست تخمدان در حقیقت بزرگ شدن قسمتی از بافت تخمدان است که می‌تواند در اکثر مواقع، یک کیست خوش‌خیم و یا کیست هورمونی باشد، چون در بعضی از خانم‌ها ممکن است تخمک‌گذاری انجام نشود و این فولیکول تخمدان به سایز بالاتر از 30 میلی‌متر برسد که در این صورت به آن کیست اطلاق می‌شود».
وی افزود: «معمولا این کیست‌های هورمونی با گذشت 6 تا 8 هفته بدون درمان دارویی یا با استفاده از قرص‌های پیشگیری از بارداری، درمان می‌شوند و از بین می‌روند. در حقیقت می‌توان گفت 90 درصد کیست‌ها در خانم‌های جوان، کیست‌های هورمونی است که در اثر اختلال عملکرد تخمدان به وجود می‌آیند.
10 درصد ممکن است کیست‌های تومورال باشند که نیاز به تداخل جراحی داشته باشند. معمولا به این کیست‌ها، کیست‌های مرکب یا کمپلکس اطلاق می‌شود.
این کیست‌ها معمولا در سونوگرافی، دارای تیغه می‌باشند و ممکن است داخل آنها مایع وجود نداشته باشد و یکی از کیست‌های کمپلکس، کیست‌های آندومتریوزی است که ممکن است خون داخل کیست باشد و در خانم‌های جوان، دیده می‌شود».
دکتر قائم مقامی اظهار داشت: «معمولا اگر این کیست‌ها بالای 3 سانتیمتر باشند، به درمان دارویی هم جواب نمی‌دهند و نیاز به تداخل جراحی هست. در بعضی از مواقع، ممکن است این کیست‌های کمپلکس یا مرکب یک کیست بدخیم باشند.
به همین جهت است که معمولا برای این کیست‌های کمپلکس یا مرکب تداخل جراحی در نظر می‌گیرند که اگر احیانا کیست بدخیم باشد، در مراحل زودتری تشخیص داده شود و مورد درمان قرار بگیرد تا تاثیری در بقای عمر بیمار نگذارد».