پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بودجه یک باشگاه برابر با مبلغ قرارداد یک بازیکن مرد


بودجه یک باشگاه برابر با مبلغ قرارداد یک بازیکن مرد

حضور سرمایه در فوتبال بانوان کمرنگ است

فوتبال بانوان از اواخر سال ۱۳۸۴ در ایران آغاز شده است، قبل از آن بانوان تنها در رشته فوتسال می توانستند فعالیت کنند.بعد از دو ماه که از آغاز تمرینات این رشته در ایران گذشت، تیم ملی بانوان برای اولین بار در یک بازی تدارکاتی شرکت کرد و مقابل تیم منتخبی از بزرگسالان و جوانان شهر برلین به یک پیروزی و یک تساوی دست پیدا کرد. بعد از آن تیم ملی در دو دوره از مسابقات غرب آسیا به مقام نایب قهرمانی رسید و هر دو بار هم در این مسابقات مقابل اردن شکست خورد. در دوره اول شهرزاد مظفر سرمربی تیم ملی ایران بود و در دور دوم مسابقات چو مربی ای که اهل چین بود، سرمربیگری ایران را برعهده داشت اما وی اوایل سال جاری بعد از پایان مرحله دوم مقدماتی جام ملت های آسیا از کار برکنار شد تا تیم ملی بانوان ایران باز هم با مظفر به کار خود ادامه دهد. مسابقات فوتبال بانوان در رده باشگاهی و با مسابقات لیگ برتر فوتبال بانوان ایران از سال ۸۶ شروع شد.

در لیگ ایران شش تیم در لیگ برتر حضور دارند و در دسته دوم نیز به همین تعداد تیم برگزارکننده مسابقات هستند. فدراسیون برای جذاب شدن لیگ رشته دوم، امسال قصد دارد مسابقات لیگ دسته سوم را نیز برگزار کند تا هم انگیزه تیم های حاضر در دسته دوم زیاد شود و هم فوتبال بانوان به همه استان ها گسترش پیدا کند. فصل گذشته در لیگ برتر تیم بال گستر مازندران که متعلق به یک شرکت هواپیمایی است و مدیریت آن با جهانگیر الماسی بازیگر مشهور سینما و تلویزیون است با ۲۹ امتیاز به مقام قهرمانی رسید و تیم ملوان بندر انزلی که می گویند از لحاظ وضع مالی از سایر تیم های لیگ برتر وضع بهتری دارد با ۲۱ امتیاز دوم شد و دانشگاه آزاد نیز به مقام سوم رسید. در این مسابقات مانند لیگ برتر فوتبال آقایان، جایزه ای به تیم قهرمان داده نشده و تنها ویژگی قهرمانی در این دوره از مسابقات حضور در اولین دوره مسابقات فوتبال باشگاه های کشورهای اسلامی است که قرار است از ۱۳ مهرماه با شرکت ۱۵ تیم در ایران برگزار شود و تمام مخارج این دوره از مسابقات را هم ایران تقبل خواهد کرد و قرار است از ایران تیم های قهرمان و نایب قهرمان لیگ در آن شرکت کنند.

باشگاه های فوتبال بانوان در ایران با مشکلات مالی شدیدی روبه رو هستند زیرا با توجه به عدم پخش مسابقات تلویزیونی هیچ اسپانسری حاضر نمی شود در این مسابقات سرمایه گذاری کند. برای همین باشگاه ها به هیچ عنوان درآمدزایی از این طریق ندارند و در واقع آنها از دو عامل مهم درآمدی تیم های فوتبال جهان یعنی حق پخش تلویزیونی و داشتن اسپانسر محروم هستند.فریده شجاعی نایب رئیس فدراسیون فوتبال در مورد مشکلات مالی باشگاه ها می گوید: «فدراسیون می داند که باشگاه ها دچار مشکلات مالی هستند اما به علت اینکه در اساسنامه فدراسیون در مورد کمک به باشگاه ها از طریق فدراسیون چیزی نیامده است، به همین دلیل ما نمی توانیم به آنها کمکی بکنیم اما تا جایی که توانستیم شرایط حضور در مسابقات را آسان گرفتیم تا تیمی مانند استقلال دزفول که مدیری عاشق فوتبال دارد بتواند در لیگ تیمداری کند.

برای جذابیت بیشتر بازی ها و هماهنگی در تمام رده های بازی های باشگاهی قرار است در صورت موافقت سردار عزیز محمدی رئیس سازمان لیگ، مسابقات بانوان نیز زیر نظر این سازمان قرار گیرد. ما برای اینکه فشار مالی زیادی به باشگاه ها وارد نشود می خواهیم بازی ها را به صورت متمرکز برگزار کنیم زیرا بعضی تیم ها مانند نساجی مازندران به علت هزینه های رفت و آمد مخارج بالای اقامت در شهرهای مختلف به شکل رفت و برگشتی مسابقات اعتراض دارند و امکان دارد با توجه به هزینه های بالا حتی تصمیم بگیرند تیم های بانوان خود را منحل کنند که با توجه به شرایط فوتبال ایران ما هر کاری می کنیم تا جلوی این کار گرفته شود.

فوتبال بانوان دچار کمبود تیم است و ما هر طور شده سعی می کنیم از منحل شدن تیم ها جلوگیری کنیم.»فریده شجاعی از افزایش تیم های لیگ برتری خبر می دهد و می گوید: « ما برای فصل آینده که از پایان مهرماه آغاز می شود می خواهیم تیم هایی که در لیگ برتر فوتبال آقایان تیم دارند را درگیر مسابقات کنیم به خصوص تیم های استقلال و پرسپولیس و تیم های صنعتی پولدار مانند سپاهان، مس کرمان، پیکان و فولاد خوزستان که بتوانند باعث جذابیت بازی ها شوند.» نایب رئیس فدراسیون فوتبال در مورد درآمد بانوان از رشته فوتبال می گوید: «خانم ها مانند آقایان حرفه ای نیستند و برای همین تنها حقوق ماهانه ای حدود ۱۳۰ هزار تومان دریافت می کنند که تازه این برای همه تیم ها نیست و این پول هم فقط هزینه رفت وآمدهای آنان می شود البته برای فصل جدید به نظر می رسد حقوق بازیکنان افزایش یابد و حتی پیش قراردادهای آنها به پنج میلیون تومان برسد که از این بابت خیلی خوشحالم، واقعاً درآمد فوتبالیست های آقا با خانم قابل مقایسه نیست.

امیدوارم روزی برسد که حداقل ۱۰ درصد آن پولی که به آقایان می دهند به خانم ها هم بدهند.» وی در مورد بودجه باشگاه ها گفت: «در مورد باشگاه های با امکانات خوب تنها می توان از ملوان و بال گستر نام برد که بودجه ای ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومانی برای تیم بانوان خود در نظر گرفته اند که برابر با پیش قرارداد یک بازیکن فوتبال آقاست.» فوتبال بانوان هم مثل فوتبال آقایان فصل نقل و انتقالات دارد و جالب اینجاست که برای فصل پیش رو بعضی باشگاه ها مانند ملوان بندرانزلی می خواهند فصل نقل و انتقالات متفاوتی داشته باشند. این تیم با دروازه بان تیم ملی یعنی زهره کودایی قراردادی به مبلغ چهار میلیون تومان منعقد کرده و قرار است محمودی یکی از بازیکنان برتر لیگ برتر را هم با قراردادی به مبلغ پنج میلیون تومان خریداری کند که هنوز جواب مثبت از طرف یکی از بهترین بازیکنان ایران به آنها داده نشده است.

ملوان اگر موفق به خرید این مهاجم شود با توجه به حضور فرشته کریمی و افسانه اقبال بازیکنان تیم ملی می تواند قدرتمندترین خط حمله لیگ را تشکیل دهد.بیشتر باشگاه های فوتبال بانوان را تیم های خصوصی تشکیل می دهند اما فدراسیون برای حضور سرمایه در فوتبال بانوان قصد دارد تیم های دولتی را هم وارد این عرصه کند هر چند تمام تلاش فدراسیون این است که حضور بخش خصوصی بیشتر از تیم های دولتی باشد. به طور کلی فوتبال بانوان در ایران کم کم به شرایط نیمه حرفه ای نزدیک می شود و فدراسیون نیز تمام تلاش خود را می کند تا تبعیض پرداخت ها بین آقایان و خانم ها کم شود اما به دلیل پخش نشدن مسابقات فوتبال بانوان این رشته ورزشی مانند سایر رشته های ورزشی بانوان در حاشیه قرار دارد و از محبوبیتی بین مردم برخوردار نیست و رسانه های نوشتاری نیز کمترین توجه را به آن دارند. شاید با پخش تلویزیونی (که با توجه به حجاب کامل این بازیکنان امکان پذیر است) و با حضور اسپانسرها بتوان به آینده این رشته ورزشی امیدوار شد.

پویان امیری