چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
آنفولانزا
آنفولانزا، یک آلودگی مسری است که بینی، گلو و ریه ها را درگیر می کند و به دلیل ویروس آنفولانزا ایجاد می شود. آنفولا نزا معمولا به طور ناگهانی باتب بین ۱۰۲ تا ۱۰۶ درجه فارنهایت شروع می شود.(درجه تب در بزرگسالا ن کمتر از کودکان است.) داشتن تب معمولا برای یک یا دو روز یا حتی تا پنج روز طول می کشد. دیگر علا یم شایع شامل: بدن درد، آبریزش بینی، برافروختگی صورت، سردرد، بی حالی، حالت تهوع، استفراغ، تب و لرز است. در جایی بین روز دوم و چهارم بیماری، علا ئم در کل بدن شروع به فروکش می کنند و علا ئم تنفسی افزایش پیدا می کنند. علا ئم مشخصه تنفسی معمولا سرفه خشک و کوتاه است. در بیشتر مردم گلو درد و سردرد گسترش می یابد. آبریزش بینی و عطسه کردن هم بسیار شایع است. این علا یم (به جز سرفه) معمولا بین ۴ تا ۷ روز از بین می روند. گاهی اوقات، تب بر می گردد. سرفه و خستگی معمولا برای هفته ها بعد از استراحت و اتمام بیماری وجود دارد. علا ئم بیماری ممکن است شامل: فقدان اشتها یا کم اشتهایی، درد و سفتی عضلا ت، آبریزش و گرفتگی بینی، عرق کردن و بدتر شدن بیماری های اصلی مثل آسم یا نارسایی قلبی باشد. در آب وهوای معتدل، آنفولا نزا نوعA معمولا در اوایل زمستان و اوایل بهار شیوع پیدا می کند و آنفولا نزا نوع B در هر فصلی می تواند اتفاق بیفتد. شایع ترین راه ابتلا به آنفولا نزا، تنفس در قطرات کوچک سرفه ها و عطسه ها است و در مرحله بعد، آنفولا نزا با لمس سطوحی مانند شیر دستشویی، دستگیره در یا تلفن که ویروس روی آن وجود داشته باشد و سپس لمس کردن دهان، بینی یا چشم هایتان با آن دست آلوده پخش می شود. پس از آلودگی با ویروس، علا ئم بین ۱ تا ۷ روز بعد ظاهر می شوند. (معمولا بین ۲ تا ۳ روز بعد). از آنجا که آنفولا نزا از طریق هوا پخش می شود، پس بسیار مسری و همه گیر است و اغلب در یک جمع کوچک همه مبتلا می شوند. این باعث غیبت های گروهی در مدرسه یا محل کار می شود. تعداد زیادی از دانشآموزان بین ۲ یا ۳هفته از رسیدن آنفولا نزا به مدرسه بیمار می شوند.
دهها میلیون نفر از مردم آمریکا هر ساله به آنفولا نزا مبتلا می شوند. بسیاری از آنها بین یک یا دو هفته بهتر می شوند، ولی بیماری در هزاران نفر آنقدر شدیدمی شود که در بیمارستان بستری می شوند. حدود ۳۶ هزار نفر سالا نه در اثر عوارض آنفولا نزا می میرند.
گاهی اوقات افراد سرماخوردگی و آنفولا نزا را با هم اشتباه می گیرند، چون بسیاری از علا ئم آنها مشترک است و در همان زمان فصلی اتفاق می افتند. با این حال، این دو بیماری بسیار متفاوت هستند. بیشتر مردم در یک سال بارها به سرماخوردگی مبتلا می شوند اما اکثرا تنها یکبار در طول چند سال به آنفولا نزا مبتلا می شوند.
مردم اغلب تصور می کنند که آنفولا نزا یک بیماری با علا ئم گوارشی مثل اسهال و استفراغ است (و اصطلا ح آنفولا نزای گوارشی:adbominalFlu را به کار می برند) و این اشتباه است، چون دلیل علا ئم گوارشی ویروس آنفولا نزا نیست بلکه آلودگی های آنفولا نزا در مراحل اولیه با عفونت های تنفسی همراه است.
ارزیابی آنفولا نزا در هر فرد با علا ئم آنفولا نزا، بهتر است شامل یک بررسی فیزیکی کامل باشد و در موارد مشکوک به ذات الریه (پنومونی) باید یک رادیوگرافی از سینه هم انجام شود.
علا وه بر آن ممکن است آزمایش کامل خون(CBC) و بررسی خلط سینه نیز لا زم باشد.
شایع ترین روش برای تشخیص آنفولا نزا، تست ردیابی پادتن است که در آن از گلو و بینی نمونه برداری می کنندو برای آزمایش به آزمایشگاه می فرستند.
نتایج این آزمایش ها معمولا سریع آماده می شود و می تواند در انتخاب درمان مناسب کمک کند. با این حال هنگامی که آنفولا نزا دریک اجتماع به طور گسترده پخش می شود، تشخیص آن با تائید علا ئم در بیمار به راحتی صورت می گیرد و به آزمایش های بیشتری نیاز نیست. برای درمان، اگر بیماری شما خفیف است و در مرحله خطرناک نیست، این موارد را انجام دهید: استراحت کنید، داروهایی را مصرف کنید که علا ئم شما را ملا یم تر کرده و به شما کمک می کند تا استراحت کنید، مقدار زیادی مایعات بنوشید، از مصرف آسپرین پرهیز کنید (مخصوصا کودکان و نوجوانان)، از مصرف الکل و تنباکو پرهیز کنید. از مصرف آنتی بیوتیک خودداری کنید.
(مگر این که مصرف آن برای درمان بیماری دیگری در شما لا زم باشد )
اگر آنفولا نزا تا ۴۸ ساعت بعد از شروع علا یم تشخیص داده شود، مخصوصا در احتمال خطر بالا ی بروز عوارض، داروهای ضدویروسی می تواند در کم کردن بروز علا ئم برای حدود یک روز موثر باشد. درمان معمولا برای کودکان لا زم است. اگر بیماری به موقع تشخیص داده شود و بیمار در خطر بالا ی گسترش و تشدید بیماری باشد درمان باید شروع شود. درمان تنها در مواردی موثر است که به موقع باشد و تشخیص صحیح صورت گیرد، در غیر این صورت این درمان در معالجه سرماخوردگی معمولی کمک نمی کند. عوارض ممکن مخصوصا برای آنهایی که در خطر بالا هستند، شامل: ذات الریه، انسفالیت (التهاب پرده مغز)، برونشیت، سینوزیت (التهاب سینوس ها) و عفونت گوش است. برای پیشگیری، تزریق واکسن آنفولا نزا هرسال یک بار برای کودکان بالا ی ۶ ماه، نو جوانان و بزرگسالا ن توصیه می شود. اندیکاسیون های تزریق واکسن آنفولا نزا:۱-کودکان۲-افراد مسن، ۳-افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای مانند بیماری قلبی- عروقی، بیماری های کلیوی، کبدی ۴-افراد مبتلا به بیماری های متابولیک (دیابت و...)، ۵-خانم های باردار(در صورتی که سه ماهه دوم وسوم بارداری و در فصول پرخطر باشند).
داروها: تازمانی که آنفولا نزا یک بیماری ویروسی است، آنتی بیوتیک ها در درمان آن بی فایده هستند. با این حال، آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های ثانویه استفاده می شوند.
داروهای بی شماری درمان علا ئم آنفولا نزا استفاده می شوند، اما برای درمان علا یم آنفولا نزا نیازی نیست تا از داروخانه خرید کنید. هردارویی که برای بهبود علا یمی مثل درد یا سرفه کردن ساخته شده اند، مقداری راحتی را فراهم خواهند کرد.
از مصرف الکل یا داروهای حاوی الکل باید پرهیز کرد چون آب بدن را کم می کنند.
بهترین دارو برای علا ئم، مصرف یک آنالژستیک (مسکن) مثل آسپرین، استامینوفن یا ناپروکسن است. اما مصرف آسپرین، بدون موافقت و تجویز پزشک برای افراد زیر ۱۸ سال (مخصوصا آنهایی که در گروه ابتلا به سندرم «ری»(Reye) هستند.) توصیه نمی شود. بهتر است کودکان استامینوفن یا ایبوپروفن را برای درمان علا ئم زیرنظر پزشک مصرف کنند.
دو نوع داروی ضد ویروس برای مصرف در آمریکا وجود دارند. این داروها در درمان افرادی استفاده می شوند که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا افرادی که در خطر گسترش عوارض آنفولا نزا هستند و به واکسن آنفولا نزا آلرژی دارند.
اولین دارو، «آمانتادین» هیدروکلرید است که به نام «سیمترال»،«سیمادین»(کپسول) و «آمانتا- دین- هیدروکلرید» به فروش می رسد. دومین داروی ضدویروس، «ریمانتادین هیدروکلرید» است که نام تجاری آن «فلوماندین» است. این دو نوع دارو تنها در برابر ویروس های آنفولا نزای نوع A موثر هستند. هر دوی این داروها می توانند باعث عوارض جانبی مثل اضطراب، حالت تهوع، هذیان گویی، توهم، اختلا لا ت عصبی و... بشوند. اما این عوارض نادر هستند و بیشتر در افراد با مشکلا ت کلیوی، اختلا لا ت تشنجی یا اختلا لا ت روانپزشکی دیده می شود.
مترجم: مهزاد سید کریمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست