جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۷ ژوئن سال ۱۴۹۴ میلادی ـ اسپانیا و پرتغال دنیا را مالک شدند


۷ ژوئن سال ۱۴۹۴ میلادی ـ اسپانیا و پرتغال دنیا را مالک شدند

۵۱۶ سال پیش در روز ۷ ژوئن سال ۱۴۹۴ میلادی نمایندگان پادشاهان پرتغال واسپانیا در شهر توردسییاس واقع در والادولید اسپانیا ، پیمانی به نام پیمان توردسییاس را امضا کردند که براساس …

۵۱۶ سال پیش در روز ۷ ژوئن سال ۱۴۹۴ میلادی نمایندگان پادشاهان پرتغال واسپانیا در شهر توردسییاس واقع در والادولید اسپانیا ، پیمانی به نام پیمان توردسییاس را امضا کردند که براساس آن به استثنای قاره اروپا ، این دو قدرت دریایی آن زمان ، دنیا را بین خود تقسیم کردند.

پرتغال کشور کوچک ساحلی اروپا که از یک نیرو دریایی قدرتمند برخوردار بود ، جهانگشایی خود را از سال ۱۴۱۵ میلادی با اشغال بخشی از ساحل مراکش آغاز کرد، دریانوردان پرتغالی در اوایل قرن پانزدهم جزایر آزور واقع در اقیانوس اطلس را کشف کردند.

این دریانوردان سواحل غربی افریقا را مورد اکتشاف قرار می دادند تا بلکه با دور زدن این قاره راهی به سوی هندوستان بیابند. آنها برای این که به مالکیت خود بر مناطق کشف شده مشروعیت ببخشند ، در سال ۱۴۸۱ امتیازی را از پاپ وقت دریافت کردند که چون قصد مسیحی کردن ساکنان بی خبر از همه جای این نواحی را دارند ، مالکیت مناطق کشف شده متعلق به پرتغال است.

در این میان کریستف کلمب که تحت فرمان سلطنت اسپانیا بود ، اقیانوس اطلس را پیمود و قاره آمریکا را کشف کردکه البته او تصور می کرد به هندوستان رسیده است.

در رم ، پاپ الکساندر ششم بورجیا که اصلیت اسپانیایی داشت در ۴ مه سال ۱۴۹۳ میلادی دو هفته پس از بازگشت کریستف کلمب ، قانون سال ۱۴۸۱ را لغو کرد و برای جلوگیری از جنگ و خونریزی میان دو کشور مسیحی اسپانیا و پرتغال تصویب کرد که سرزمین های تازه‌ای که در غرب مجمع الجزایر آزور واقع شده اند، متعلق به اسپانیا و سرزمین های واقع در شرق این مجمع الجزایر متعلق به پرتغال هستند.

اما پرتغالی ها به این تصمیم اعتراض کردند زیرا سهم آنها به باریکه ای از ساحل آفریقا محدود می شد، سرانجام دو کشور برای اجتناب از جنگ مذاکراتی را آغاز کردند که منجر به امضای پیمان توردسییاس شد.

به این ترتیب درروز ۷ ژوئن سال ۱۴۹۴ میلادی پیمان توردسییاس را امضا کردند. براساس این پیمان مرز قلمرو دو قدرت دریایی به ۳۷۰ مایلی جزایر دماغه سبزمنتقل شد و تمام سرزمین هایی که در غرب این مرز بود به مالکیت اسپانیا و سرزمین هایی که در شرق آن واقع شده بود به تملک پرتغال درآمد.

پاپ الکساندر ششم بورجیا به نوبه خود این پیمان را تصویب کرد. دو کشور پرتغال و اسپانیا جهان آن روزگار را به استثنای قاره اروپا بین خود تقسیم کردند بی آنکه ساکنان این جهان پهناور از این توافق دنیای مسحیت آگاه شوند.

بهرام افتخاری