پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

افزایش تولیدنفت اوپك بیشتر اثر روانی دارد


یكصد و سی پنجمین اجلاس وزرای كشورهای تولیدكننده نفت اوپك دیروز درحالی به كار خود پایان داد كه باوجود اظهارنظرهای برخی از وزرای مذكور مبنی بر عدم افزایش تولید نفت اوپك بازهم به اصرار و درخواست وزیر نفت عربستان میزان تولید اوپك روزانه به میزان ۵۰۰ هزار بشكه از اول آوریل دوهفته آینده افزایش خواهد یافت

هنوز اظهارنظر شناختی پیرامون علل این افزایش تولید مطرح نشده است.با حجت الله غنیمی فرد معاون امور بین الملل شركت ملی نفت ایران پیرامون این اجلاس و نتایج آن گفت وگو كرده ایم.

***

* روند مذاكرات اخیر اوپك چگونه بوده است؟

- مهمترین موضوع نشست روز گذشته اوپك ثابت نگهداشتن یا افزایش سقف تولید بود كه در نهایت اوپك تصمیم به افزایش تولید به میزان روزانه ۵۰۰ هزار بشكه از اول آوریل (دو هفته آینده) گرفته است. روز سه شنبه نیز در جلسه كمیته نظارت بر بازار مذاكرات اولیه پیرامون افزایش یا ثابت ماندن سهمیه كل تولید اوپك صورت گرفت.

* چه عواملی در افزایش قیمت و تولید نفت اوپك نقش داشته است؟

- باتوجه به روند افزایشی رشد اقتصادی برخی كشورهای اصلی مصرف كننده نفت و افزایش تقاضا در بازار شاهد افزایش قیمت ها بوده ایم.

گرچه نفت خام سنگین (ترش) به میزان كافی در بازار وجود داشته و حتی مقداری از آن به ذخایر استراتژیك و بازرگانی منتقل شده ولی به طور كلی برخی از نفت خام مانند نفت خام سبك و شیرین كه نوع مرغوبتری نسبت به نفت خام تولیدی در خلیج فارس یا سایر كشورها ست در بازار كم بوده و این امر باعث افزایش قیمت نفت خام خصوصا در آمریكا و اروپا شده و درنتیجه پایه قیمتی بقیه نفت ها نیز افزایش یافته است.

از سوی دیگر برخی فرآورده های موردنیاز بازار در زمینه سوخت های حرارتی باتوجه به سرمای حاكم بر اروپا و آمریكای شمالی با كمبود مواجه شده و سبب افزایش قیمت این فرآورده ها و درنتیجه افزایش قیمت نفت شده همچنین گرچه هنوز زمان مصرف بالای بنزین در كشورهای اروپایی و آمریكا فرا نرسیده اما این موضوع نیز باعث تشدید قیمت فرآورده های نفتی و افزایش قیمت نفت خام شده است.

* آیا افزایش ۵۰۰ هزار بشكه ای نفت اوپك كاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی را به دنبال خواهد داشت؟

- به نظر می رسد عملا بخش عمده ای از ۵۰۰ هزار بشكه نفت كه افزایش آن از اول آوریل مورد توافق قرار گرفته اكنون در بازار وجود دارد و این امر بیشتر به عنوان یك عامل روانی در بازار مطرح است تا بتواند بخشی از افزایش قیمت ها را كه به علت كمبود تولید عنوان می شده را از بین ببرد. این افزایش بیشتر افزایش رسمی بوده و گرچه به نظر می رسد در دوره كوتاهی موجب كاهش قیمت ها شود اما به نظر می رسد عملا برخی از عوامل بازار هنوز اثرگذار بوده و قیمت را از رفتن به سمت كاهشی كه موردنظر بازار برای ایجاد ثبات بوده بازمی دارد و امكان تحقق زودهنگام آن بعید به نظر می رسد.

* تلاش برای جلوگیری از نوسان قیمت ها از اهداف اجلاس اخیر اوپك ذكر شده آیا این اهداف محقق خواهد شد؟

- زمانی كه بازار از عرضه كافی برخوردار باشد عملا بخشی از عوامل تاثیرگذار بر بازار می تواند تحت تاثیر این عرضه كافی قرار گرفته و قیمت هایی كه به صورت ناگهانی افزایش می یابد را كنترل كند. در بازار نفت صرفا عرضه و تقاضا تعیین كننده قیمت نبوده و تنها با عرضه كردن بیشتر نفت نمی توان به سمت قیمت های تعادلی پایین تر یا بالاتر حركت كرد. كاری كه اوپك در این زمینه كرده آن بوده كه با افزایش عرضه ۵۰۰ هزار بشكه ای تولید نشان دهد كه به دنبال ایجاد ثبات در بازار است و عوامل دیگر بازار مانند تضعیف ارزش دلار كه كماكان نیز ادامه دارد و می تواند در افزایش قیمت نفت موثر بوده و یا تقاضای بیشتر برخی از كشورها مانند چین یا هند كه قابل كنترل به وسیله اوپك نیست می تواند ازجمله عواملی باشد كه علی رغم تصمیم اوپك به افزایش میزان تولید منجر به ناتوانی در ثبات قیمت ها در محدوده قیمتی مدنظر اوپك باشد تا اضطراب در این زمینه كاملا برطرف شود.



همچنین مشاهده کنید