سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

هیچ چیز جای آب را در بدن نمی‌گیرد


هیچ چیز جای آب را در بدن نمی‌گیرد

تقریباً ۸۰ درصد وزن بدن از آب تشکیل شده است. در طی ورزش، عضلات نوعی حرارت درونی تولید می‌کنند. برای پیشگیری از بالا رفتن افزایش بیش از حد حرارت، بدن عرق می‌کند؛ یعنی آب و املاح …

تقریباً ۸۰ درصد وزن بدن از آب تشکیل شده است. در طی ورزش، عضلات نوعی حرارت درونی تولید می‌کنند. برای پیشگیری از بالا رفتن افزایش بیش از حد حرارت، بدن عرق می‌کند؛ یعنی آب و املاح از طریق منافذی در سطح پوست بیرون خارج می‌شروند تا بدن خنک شود.

اگر هنگام ورزش تعریق بیش از حد صورت گیرد بدون آنکه مایع از دست رفته جایگزین شود، ممکن است فرد دچار (دهیدراسیون) شود. علایم کم آبی عبارتند از: ناراحتی عمومی، سردرد، تحلیل رفتن قوای جسمی و آپاتی.از آنجا که از دست دادن ۳ درصد وزن بدن به صورت آب می‌تواند عملکرد ورزشی را کاهش دهد، مهم است که قبل، حین و بعد از تمرین ورزشی (به خصوص همراه با غذایی که قبل از تمرین خورده می‌شود) آب کافی مصرف گردد. روز قبل از مسابقه باید حداقل ۲۲۵ میلی‌لیتر مایعات در هر وعده غذا و یک لیتر مایعات نیز بین وعده‌های غذا نوشیده شود. از مصرف مقادیر زیاد چای، قهوه و الکل باید خودداری گردد کرد زیرا این مواد خاصیت دیورتیک دارند و ادرار تولیدی توسط بدن را افزایش می‌دهند. در خلال ورزش باید باه فواصل منظم از مایعات استفاده کرد ـ تقریباتقریباً ۲۲۵ میلی‌لیتر هر ۳۰ دقیقه. مصرف مایعات به دنبال فعالیت جسمانی همچنین می‌تواند در بازیابی سریع عملکرد ورزشی بین نوبت‌های تمرین یا مسابقه حایز اهمیت باشد.· باید قبل از مسابقه از نوشیدنی‌های کربوهیدراتی استفاده کرد. سپس از نوشیدنی‌های ایزوتونیک برای تامین تأمین کربوهیدرات‌ها در طی مسابقه و از نوشیدنی‌های هیپوتونیک برای جلوگیری از دهیدراسیون استفاده می‌شود.

نباید زیاد آب خورد: پیروی از توصیه‌های بالا بسیار اهمیت دارد زیرا نوشیدن بیش از حد آب خودش می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند. اگر فردی هنگام تعریق زیاد بیش از ۵/۳ لیتر آب بنوشد، در معرض خطر هیپوناترمی قرار می‌گیرد. این خطر ورزشکارانی را تهدید می‌کند که در مسابقه‌های استقامتی از قبیل سه‌گانه یا ماراتن شرکت می‌نمایند. علایم این مشکل عبارتند از سردرد، تهوع، خستگی، خواب‌آلودگی، ضعف عضلانی، انقباض یا کرامپ عضلانی، منگی، تشنج و حتی احتمالا کما.برای پیشگیری از کم آبی طی ورزش‌های طولانی به خصوص در صورت ورزش در هوای بسیار گرم، باید مایعات فراوانی نوشید.سه نوع اصلی از نوشابه‌های ورزشی وجود دارند که هر کدام برای نیاز متفاوتی متناسب هستدارند:

نوشابه‌های کربوهیدراتی:

این نوشابه‌های ورزشی که کربوهیدرات فراوانی دارند، باید پیش از وقایع ورزشی مصرف شوند تا ذخایر گلیکوژن را در کبد و عضلات پر کنند.

نوشابه‌های ایزوتونیک:

این نوشابه‌ها که برای مصرف در حین ورزش طراحی شده‌اند گلوکز را به سرعت در اختیار عضلات قرار می‌دهند تا انرژی اضافی تامین تأمین شود.

نوشابه‌های هیپوتونیک:

این نوشابه‌ها کربوهیدرات اندکی دارند و آب و املاح از دست رفته از بدن را مجدداً تامین تأمین می‌کنند تا از دهیدراسیون پیشگیری شود.