جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

کنگره ای برای امید


کنگره ای برای امید

اولین کنگره حزب اعتماد ملی با شکوه فراوان, صبح پنجشنبه و با حضور شخصیت های برجسته سیاسی داخلی و خارجی, نمایندگان احزاب داخلی و خارجی, سفرا و میهمانان عالی رتبه و با پیام های ویژه بشار اسد و جلا ل طالبانی روسای کشورهای سوریه و عراق برگزار شد

اولین کنگره حزب اعتماد ملی با شکوه فراوان، صبح پنجشنبه و با حضور شخصیت‌های برجسته سیاسی داخلی و خارجی، نمایندگان احزاب داخلی و خارجی، سفرا و میهمانان عالی‌رتبه و با پیام‌های ویژه بشار اسد و جلا‌ل طالبانی روسای کشورهای سوریه و عراق برگزار شد. این کنگره نشان داده ظرفیت عمل سیاسی در چارچوب فعالیت حزبی از چه میزان توانایی و بالندگی در کشور برخوردار است. از سوی دیگر این حجم استقبال از کنگره اعتماد ملی خود نشانه‌ای از پتانسیل و قابلیت حزب اعتماد ملی در سازماندهی و کنش سیاسی در کشور است. جدا از این اتفاق مهم و قابل ملا‌حظه، سخنان دبیرکل حزب اعتماد ملی در این کنگره حاوی محورهایی بود که توجه به آنها می‌تواند راهگشا باشد. اولین مولفه، توجه ایشان به لزوم کار سیاسی حزبی و پرهیز از گزینه‌های دیگر است.

همواره تصلب و صعوبت کار سیاسی در جوامع کمتر توسعه‌یافته یا کمتر آشنا به مفهوم نوسازی و توسعه سیاسی، گزینه‌های دیگری را پیش پای فعالا‌ن قرار می‌دهد. گاهی صبوری و انتظار در پای نهال کوچک فعالیت جمعی بسیار کم و البته هزینه‌های آن زیاد است. گاهی دولت‌ها با رفتارهای رادیکال و مسدود کردن فضای گفتمان و نقادی سیاسی، گروه‌های سیاسی را به سوی رفتارهای رادیکال سوق می‌دهند. تحلیل غایی در نیل به این مفهوم که گاهی هیچ امیدی به رفتارهای مدنی، حزبی و دموکراتیک موجود نیست، لا‌یه‌های مختلف اجتماعی را به سوی واکنش‌های بنیادگرا سوق می‌دهد. در آغاز چنین به نظر می‌رسد که اگر از روش‌های غیرسیاسی و عموما رادیکال بهره برند، به دستاوردهای بیشتری نائل می‌شوند اما تجربه سیاست در جهان سوم به ما می‌آموزد، عموما روش‌های رادیکال و انقلا‌بی ضررشان از سودشان بیشتر است. لذا انتخاب معادله رفتار سیاسی و صبوری تاریخی برای گذر از مراحل انسداد، انتخابی پرسود و البته کم‌هزینه و منطبق بر منافع ملی است.

دغدغه دیگر کروبی جابه‌جایی نسلی است. انقلا‌ب اسلا‌می ایران حاصل نسل‌ها و گروه‌هایی است که به تدریج جای خود را به نیروهای اجتماعی جوان‌تر می‌دهند. این خطر و انحرافی بزرگ است که تجربه نسلی و باور اولیه به دیگر گروه‌های اجتماعی تازه از راه رسیده منتقل نشود. همواره خطر انحراف، بدعت و تحریف وجود دارد لذا حزب می‌تواند آموزه‌های انقلا‌ب اسلا‌می و آرمان‌های امام خمینی(ره) معمار کبیر این تحول بزرگ سیاسی را به نیروهای جدید آموزش و انتقال دهد. موضوع دیگر آن است که در یک نهضت سیاسی پویا، فقدان تشکیلا‌ت، یک معضل راهبردی است. ایشان تاکید داشتند که چه وی به عنوان رئیس مجلس و چه خاتمی به عنوان رئیس دولت، بارها از اقداماتی تبری جسته بودند که هرچند بدون هماهنگی با قاطبه جبهه دوم خرداد صورت می‌گرفت اما کل جنبش مجبور به پرداخت هزینه درباره آنها بوده‌اند.

در حالی که اگر دولت‌های مستقر، برآمده از احزاب و از دل یک مانیفست و مرامنامه سیاسی باشند، به راحتی می‌توان انحرافات و سوءبرداشت‌هایشان را گوشزد و در مقابلشان ایستادگی کرد. مربع رهبری، سازمان و تشکیلا‌ت، طرفداران و ایدئولوژی حزبی از محورهای مهمی است که در صورت فقدان یکی از اضلا‌ع به کلیت آن مفهوم، لطمات جدی وارد خواهد شد. سخنان مهدی کروبی و کنگره حزب اعتماد ملی در این مقطع تاریخی امیدهای فراوانی را در میان علا‌قه‌مندان به تغییرات اصلا‌حی در ایران فراهم آورد. امیدهایی که می‌رود تا در همراهی شهروندان به یک حرکت جمعی مبارک برای اصلا‌ح روش‌های موجود کشور منجر شود. امید که چنین باشد!