جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
هفت فناوری جدید که همه چیز را تغییر خواهند داد
۱) AJAX
این فناوری باعث میشود برنامههای کاربردی تحت وب رفتاری همانند نرمافزارهای نصب شده روی کامپیوتر از خود نشان دهند. اهمیت آن هم در این است که اکثر برنامههای کاربردی تحت وب برای اجرا نیاز دارند یک صفحه وب کاربر باز کنند و همین امر معمولاً دلیل کند بودن اجرای این گونه برنامههاست. اما Asynchronous JavaScript and XML) AJAX) ورود اطلاعات و دیتاهای جدید را همزمان با بروزرسانی محتوا در نگام اجرای برنامه مقدور میسازد.
ممکن است خود شما هم از AJAX استفاده کرده باشید: روش سلری جستجوگر A۹ آمازون، سرویس جیمیل گوگل، سیستم درجهبندی فیلم Netflix، و سرویس عکس فلیکر یاهو. با اینحال جسی جیمز گرت، مشاور وب که با نام AJAX به شهرت رسیده است اعتقاد دارد: تأثیر واقعی این فناوری بر برنامههای کاربردی در مقیاس تجاری وEnterprise است؛ جاییکه سرعت کار کاربران تحت شبکه افزایش قابل ملاحظهای مییابد. شرکت نرمافزاری Tibco، پیش از این، یکپارچهسازی AJAX را با زیرساخت رابط عمومی محصول خود آغاز نموده است. مایکروسافت نیز ساخت یک توسعه دهنده AJAX را آغاز نمودهاست که نمایانگر فرارسیدن دوران مهم و تأثیرگذاری این فناوری است.
۲) WiMax
این فناوری را میتوان تقویت شده WiFi دانست که بُرد موثرآن از لحاظ نظری سی مایل است. اهمیت آن هم در این است که WiFi فناوری خوبی است. اما برد محدودی دارد. شرکت اینتل در زمینه توسعه استانداردهای WiMax پیشقدم شدهاست و بهنظر میرسد تا دو سال آینده میتوانیم منتظر ارائه سرویسهایی مبتنی بر این فناوری باشیم. ابتدا در بازارهای روستایی در ایالات متحده، اروپا و آسیا و پس از آن در بازارهای مخابراتی دیگر نقاط جهان. در یک اقدام آزمایشی، اینتل یک فیلم دیجیتالی را از طریق شبکههای با برد ۵۵ مایل و به وسیله فرستندههای WiMax به یک جشنواره فیلم ارسال نمود.
منتقدان بدبین استدلال میکنند که ممکن است فناوریهای رقابتی آینده، WiMax را، بهزودی از بازار بیرون برانند. اما در این رابطه نباید تأثیر شرکتهایی از قبیل AT&T ،BellSouth ،Qwest و Sprint PCS که برای پشتیبانی از این فناوری برنامهریزی کردهاند را دست کم گرفت. موسسه تحقیقاتی ABI تخمین میزند که تا سال ۲۰۰۸ مشترکانWiMax از مرز هشت میلیون مشترک بگذرد. گروه تحقیقاتی Maravedis Telecom میگوید: تقاضا برای WiMax تا سال ۲۰۱۰ بازاری در حدود دومیلیارددلار بهوجود خواهد آورد. چنانچه این پیشگوییها به واقعیت بپیوندند، DSL، شبکههای کابلی و حتی ارتباطات T۱ را دیگر میتوان جزئی از تاریخ گذشته دانست.
۳) جستجوی عمقی وب
این فناوری به شکلی جسورانه دیگر موتورهای جستجو را به چالش میکشد. اهمیت آن نیز به این دلیل است که شاید گوگل تاکنون حدود هشت میلیارد صفحه وب را نشانهگذاری کرده باشد. ولی این تنها نمونهای از خروار است. صفحات زیاد دیگری پشت فایروال شرکتها و یا داخل بانکهای اطلاعاتی پنهان مانده و منتظرند موتورهای جستجو آنها را شناسایی و نشانهگذاری کنند. براساس برخی تخمینها این دسته از صفحات وب که اصطلاحاً به " صفحات تاریک " معروفند، پانصد برابر بیشتر از چیزی است که امروزه بهنام شبکه جهانی اینترنت میشناسیم.
بر خلاف محتوای عمومی اینترنت، روباتهای خزنده موتورهای جستجوی عادی نمیتوانند این محتویات پنهان را شناسایی و ایندکسگذاری نمایند و باید با تکنیکهای خاصی به انبارههای اطلاعاتی عظیم موتورهای جستجو اضافه شوند.
قبل از ظهور ابزارهای جستجوگر دسکتاپ، کامپیوترها عضو پنهانی از وب بودند که با وجود اتصال به اینترنت، محتویات آنها جستجو و نشانهگذاری نمیشد. شبکههای اشتراکگذاری موسیقی، دستگاهها را برای یافتن فایلهای MP۳ جستجو میکردند. اما قبل از پیوستن هارد دستگاه به شبکه قابل رویت اینترنت، توافقات و شروط عمدتاً خدعهآمیزی در زمینه امنیت و حفظ حریم خصوصی وجود داشتند که میبایست مورد پذیرش واقع شوند. به علاوه، هنوز میلیونها نسخه دیجیتالی نسخهبرداریشده از روی کتب وجوددارند که منتظر اتصال به اینترنت میباشند. در نهایت جستجوی عمقی وب، میتواند بهتر از ارائه صدها لینک، به سؤالهای مستقیم پاسخ مناسبی بدهد. زیرا هنوز بسیاری از منابع موثق و غنی منتظر اتصال به شبکه جهانی ایتنرنتند.
۴) رادیوی با کیفیت بالا
این فناوری ماهواره نیست. یک رادیوی معمولی در حال ارتقاست. با کیفیتی در حد سیدی و کانالهای بسیار بیشتر.اهمیت آن هم در این است که امروزه و تحت فشار سرویسدهندگان ماهوارهای نظیر XM Radio و Sirius، سرویسهای آنلاین موسیقی و ابزارهایی همانند آیپاد، صنعت رادیو که درآمد سالیانهای بالغ بر بیست میلیارد دلار دارد، بهصورت پیوسته در حال از دستدادن شنوندگان خود است. در این میان رادیوی HD بهعنوان یک راه حل خوب میتواند این وضعیت را تغییردهد.
در این فناوری باند موج رادیویی موجود که در اختیار مالکان ایستگاههای پخش قراردارند، به باندهای بسیار کمعرض و باریک تبدیل میشوند. هر باند از یک ایستگاه جدید پشتیبانی مینماید. بدین صورت هر ایستگاه FM یا AM میتواند به هشت کانال تفکیک شود و به این وسیله هشت برابر قبل موسیقی، گفتار و از همه مهمتر تبلیغات را پخش نماید و از آنجاییکه این کانالها دیجیتالی هستند، برنامههای رادیویی HD بهسادگی قابل ضبطند و به شنوندگان خود امکان میدهند پخش برنامههای زنده را Pause کنند یا به عقب برگردانند؛ همانند امکانی که سرویس TiVo برای برنامههای تلویزیونی مهیا نمودهاست.
در حال حاضر در ایالات متحده حدود ۴۵۰ ایستگاه بهصورت HD برنامه پخش میکنند. در سال ۲۰۰۷ این تعداد با افزایش به ۲۵۰۰ ایستگاه، نوددرصد ایالات متحده را فرا خواهد گرفت. بزرگترین مانع پذیرش این فناوری نیز این است که شنوندگان مجبورند دستگاههای رادیوی جدیدی بخرند تا بتوانند سیگنالهای رادیوی HD را دریافت نمایند.
۵) تلفنهای همراه ترکیبی
این فناوری مربوط به تلفنهای سلولی (همراه) است که میتواند با پروتکل WiFi کار کند و سیستمهای تلفنهای همراه و ثابت را با یکدیگر ادغام نماید. اهمیت آن هم این است که با عرضه این نوع تلفنها در اواسط سال ۲۰۰۶، در پانزده مدل و با قیمت متوسط، سرویسهای ترکیبی بهطور خودکار جای خود را به شبکههای باز مبتنی بر WiFi در داخل محل کار و منازل خواهند داد. اینکار باعث خواهد شد دو نقص و محدودیت عمده که متوجه مشتریان و مصرف کنندگان است، برطرف گردند: رویکرد به فناوری WiFi بهطور وسیعی باعث افزایش کیفیت مکالمه در داخل مکانها و برجهای تجاری میگردد که معمولاً پوشش دادن این مکانها با شبکههای سلولی مشکل است. بهعلاوه، باعث افزایش سرعت گشتزنی در اینترنت با استفاده از تلفنهای هوشمند خواهد شد. ارتقایی که باعث خواهد شد این دستگاهها عاقبت بهصورت یک جایگزین ماندگار برای PCها مطرح شوند.
همگرایی شبکههای بیسیم و ثابت بههمراه سرویسهایی که روی این ترکیب سیستمی ارائه خواهند شد، جایی است که سرمایهگذاران مایل به خرج کردن بخش مهمی از سرمایه خود هستند. براساس تحقیقات شرکت ABI، مشتریان در پنج سال آینده صدمیلیون دلار بابت تلفنهای ترکیبی هزینه خواهند نمود.
۶) باتریهای سوختی بسیار کوچک
این فناوری مربوط به باتریهای تجهیزات قابل حمل است که از یک منبع خارجی با سوخت قابل شارژ (نظیر هیدروژن، گاز طبیعی، متانول، اتانول و سدیم بروهیدرات) تغذیه میکنند. اهمیت این فناوری هم آن است که هر چه دستگاههای دیجیتالی پر مصرفتری به بازار بیایند، باتریهای لیتیومی کمتری یافت میشوند که توان پاسخگویی به این مصارف بالا را داشته باشند. باتریهای سوختی (Fuel Cell) جایگزین مناسبی برای این باتریها هستند. فناوری محبوب در این زمینه Direct Methanol Fuel Cell) DMCF) نام دارد.
در این روش برای تولید انرژی موردنیاز، متانول و اکسیژن با یکدیگر ترکیب میشوند. شرکت هیتاچی در حال کار روی نوعی از این باتری برای استفاده در لپتاپهای خود است که تا سال ۲۰۰۷ به بازار عرضه خواهدشد. همچنین شرکت ژاپنی NTT DoCoMo، تولیدکننده بزرگ تلفنهای سلولی با همکاری فوجیتسو در حال کار روی مدل باریکی از این نوع باتری سوختی برای تلفنهای همراه است.
مرحله گذار از باتریهای قدیمی به این باتریها به زمان نیاز دارد. بنابراین نباید انتظار خرید یک باتری سوختی را به همین زودیها داشته باشیم. ولی گروه تحقیقاتی Research Markets اطلاعاتی را در این زمینه منتشر نمودهاست که نشان میدهد رشد فروش باتریهای سوختی کمحجم تا سال ۲۰۰۸ به ۵۱۰ میلیون دلار و تا سال ۲۰۱۳ به یازده میلیارد دلار میرسد.
۷) Biogenerics
فناوری ایجاد فرم ژنریک پروتئینهای دارویی دارای حق انحصار است که شرکتهای بزرگ فعال درحوزه فناوریهای پیشرفته دارویی آن را عرضه مینماید. اهمیت آن هم این است که شرکتهایی نظیر Amgen و Genentech برای درمان بیماریهای زیادی، از نارساییهای مزمن کلیه گرفته تا دیابت، به درمانهای پرهزینه مبتنی بر پروتئینها وابستگی زیادی دارند.
این روشهای درمانی ثبت شده و انحصاری که به نام Biodrugs نیز شناخته میشوند، در سال گذشته برای این شرکتها درآمدی بالغ بر هیجده میلیارددلار را در پی داشتند. اکنون بسیاری از این روشهای درمانی سودآور در حال از دست دادن انحصار خود هستند. این بدین معنی است که چنانچه دیگر رقبا بتوانند از روی این روشها کپیبرداری کنند، حق فروش آنان را خواهند داشت. اما شبیهسازی (Cloning) یک پروتئین بسیار دشوارتر از کپیبرداری از آسپیرین خواهد بود و تا زمانیکه این شبیهسازی، کامل و بی عیب و نقص نباشد، تولید آنان تایید نخواهد شد.
Biogenerics در کشورهای هند و چین بسیار مورد توجه و علاقه شرکتهای داروسازی قرار گرفته است و به زودی این فناوری در کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز ارائه خواهد شد. البته اتحادیه دارویی ایالات متحده (FDA) برای داخل کشور شرایط و مقرراتی را وضع کردهاست و صنایع مربوط به این فناوری هم بر اساس چگونگی استفاده از این داروها شکل خواهند گرفت. Biogeneric قادر خواهد بود تا یازده درصد از کل بازار Biodrug را به خود اختصاص دهد و این مسئله میتواند باعث سقوط قیمتها گردد. این خبر بدی برای طرفداران ژنتیک و خبری بالقوه عالی برای بیماران است.
ترجمه: هومن تحویلداری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست