پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

ایمنی در حمام


ایمنی در حمام

حمام معمولا محیطی است که در آن خطرات زیادی در کمین اعضای خانواده است در حمام وسایل برقی مثل سشوار, هواکش, آبگرمکن وجود دارد و از سوی دیگر آب نیز جزو جداناپذیر این بخش از منزل شماست

در این مطلب می‌خواهیم خصوصیات یک حمام ایمن و استاندارد را به شما معرفی کنیم.

فکر می‌کنید حمام منزل شما چقدر برای شما و اعضای خانواده‌تان مناسب، مطمئن و ایمن است؟

حمام معمولا محیطی است که در آن خطرات زیادی در کمین اعضای خانواده است.

در حمام وسایل برقی (مثل سشوار، هواکش، آبگرمکن) وجود دارد و از سوی دیگر آب نیز جزو جداناپذیر این بخش از منزل شماست.

حتما می‌دانید که از سویی آب و برق نیز هیچ‌گاه با یکدیگر کنار نمی‌آیند. از طرف دیگر جعبه داروها و کمک‌های اولیه نیز معمولا روی یکی از دیوارهای حمام نصب می‌شود و از دست بچه‌های شیطان وقتی به‌تنهایی در حمام آب‌تنی می‌کنند، در امان نمی‌ماند. بنابراین توجه به نکات ایمنی در حمام برای همه اعضای یک خانواده لازم است.

نگهداری مناسب محصولات شیمیایی در حمام، تمیز نگه‌داشتن کف لیز حمام و توجه به برق‌کشی صحیح این بخش از منزل، ساده‌ترین کارهایی است که شما می‌توانید برای حفظ سلامت و ایمنی خود و خانواده‌تان در حمام منزل انجام دهید.

کارشناسان توصیه می‌کنند با رعایت نکات زیر، از حوادثی که در حمام رخ می‌دهند، مثل زمین‌خوردن، سوختگی، برق‌گرفتگی، مسمومیت خفگی پیشگیری کنید.

● سُر نخورید

اولین قدم برای پیشگیری از سقوط و زمین‌خوردگی در حمام این است که در کنار وان حمام و یا در دیوار مجاور آن یک میله نگهدارنده (دستگیره) نصب کنید. در این صورت می‌توانید هنگامی که در شرف لیز‌خوردن قرار دارید، با گرفتن دستتان به این دستگیره، خودتان را نجات دهید.

اگر در حمام شما یک توالت نیز وجود دارد، یک عدد از این دستگیره‌های دیواری را نیز در مجاورت آن نصب کنید. در فروشگاه‌های عرضه لوازم بهداشتی، وسایلی به نام (Non-Slip Stnps) وجود دارند که شما می‌توانید آنها را کف وان یا کف زمین حمام در زیر دوش نصب کنید. این وسایل از زمین‌خوردن شما در کف لیز حمام جلوگیری می‌کنند چون آج‌هایی را در سطح زمین ایجاد می‌کنند. از سوی دیگر می‌توانید از کفپوش‌های آجدار در این بخش از حمام استفاده کنید. فراموش نکنید کف حمام را تا جایی که می‌توانید تمیز و خشک نگه‌دارید.

صابون، یکی از موادی است که باعث لغزش و زمین‌خوردن شما در محیط حمام می‌شود. بنابراین تلاش کنید قالب‌های صابون را از وان حمام و یا زیر دوش دور نگه دارید. شما حتی می‌توانید برای جلوگیری از سرخوردن در حمام به‌جای صابون جامد از صابون مایع استفاده کنید. توجه به این نکات ضروری‌تر است اگر پدر یا مادر سالمند شما در منزلتان زندگی می‌کنند، چون احتمال سقوط سالمندان در حمام زیاد است.

● کوچولوها در حمام

بچه‌ها در رابطه با حمام دو دسته‌اند؛ یک دسته که از آب و حمام فراری‌اند و با چشم‌ گریان باید آنها را به حمام بفرستید ولی گروه دوم تا چشم برمی‌گردانید سر از حمام و وان و تشت درمی‌آورند. ولی بهتر است به بچه‌های کوچک‌تر اجازه ندهید به تنهایی از وان حمام استفاده کنند.

هنگامی که کودک شما در وان حمام مشغول آب‌تنی است در فاصله نزدیکی از او قرار بگیرید که دست‌تان به او برسد و بتوانید او را در هنگام سرخوردن احتمالی نگه دارید ممکن است شما وایتکس،‌جوهرنمک، شامپوها و سایر محصولات بهداشتی را در حمام منزل‌تان نگهداری کنید.

همیشه قبل از اینکه کودکتان را به حمام بفرستید یک سرشماری کلی از این مواد بکنید و آنهایی را که خطر مسمومیت به دنبال دارند از دسترس او دور نگه دارید. اگر قرار است از محصولات بهداشتی مثل شامپوها، صابون‌ها و... در حمام برای بچه‌ها استفاده کنید قبل از استفاده برچسب روی جعبه را به دقت مطالعه کنید برخی از این محصولات با ذکر کلمه «خطر» با رنگ قرمز،‌دستوراتی را درباره استفاده از این محصولات برای کودکان داده‌اند. اگر شما داروهایتان را در جعبه کمک‌های اولیه در حمام نگهداری می‌کنید حتما کنترل کنید که این وسایل دارای در محکم باشند تا کودکان نتوانند آن را باز کنند. حتی می‌توانید تمام داروها، مواد شیمیایی و لوازم آرایشی را در یک کمد گذاشته و پیش از ورود فرزندتان به حمام در آن کمد را قفل کنید. آبگرمکن را روی درجه‌ای کمی پایین‌تر از متوسط تنظیم کنید. وقتی کودک‌تان بزرگ‌تر شد شیر آب سرد و گرم را به او یاد دهید و به او کمک کنید تحت نظارت شما درجه آب حمام را تنظیم کند.

● خطر برق گرفتگی

سشوار، اتوی مو و ماشین ریش‌تراش را دور از آب در حمام نگه دارید. برای اینکه خیال‌تان راحت‌تر شود پس از استفاده از این وسایل دو شاخه آن را از برق بیرون بکشید. سعی کنید پریزهای برق حمام را به دستگاه‌های محافظ مجهز کنید.

این وسایل شما را از برق‌گرفتگی هنگامی که آب بدن‌تان به پریز برق پاشیده می‌شود، محافظت می‌کنند. یک برقکار می‌تواند این وسایل را برای پریزهای برق حمام شما وصل کند. آبگرمکن برقی را در خود حمام نصب نکنید و در صورتی که آبگرمکن برقی در حمام نصب شده است آن را هنگام حمام کردن از برق جدا کنید. تمام سیم‌های برق درون حمام باید با روکش عایق پوشانده شده باشند و هیچکدام از سیم‌ها با آب تماس نداشته باشند.

● شیرجه‌زدن در آب جوش

شاید اگر حواس‌تان نباشد و بی‌محابا شیر آب داغ را روی خودتان باز کنید لحظاتی بعد سر از بخش سوختگی بیمارستان درآورید. شما می‌توانید بانگه داشتن دست‌تان در زیر شیر آب،‌ درجه حرارت مناسب را برای آن تنظیم کنید. یک راه آسان‌تر این است که درجه حرارت آبگرمکن منزل‌تان را روی درجه حرارت ۱۲۰ درجه فارنهایت تنظیم کنید. آب با این درجه حرارت بدن شما را نخواهد سوزاند. یکی از دلایل سوختگی بچه‌ها این است که از اتوی موی رها شده در حمام به دور از چشم والدین استفاده می‌کنند و دچار سوختگی‌های خطرناک می‌شوند پس این وسایل را در حمام رها نکنید.

● شیشه‌ها و پنجره‌ها

ممکن است حمام شما به گونه‌ای طراحی شده باشد که محوطه درون آن به وسیله شیشه‌هایی از یکدیگر جدا شده باشد. به عنوان مثال ممکن است دور تا دور وان حمام را شیشه کرده باشید.

توجه کنید این شیشه‌ها باید از جنس شیشه‌های نشکن و یا پلاستیکی باشند و امکان شکستن آنها وجود نداشته باشد در غیر این صورت امکان شکستن شیشه و آسیب به شما و کودکانتان حین حمام کردن وجود دارد. برای انتخاب یک شیشه مناسب و ایمن می‌توانید از یک طراح داخلی کمک بگیرید. در صورتی که به آن توجه نکنید، ممکن است دچار بریدگی‌ها و پارگی‌های شدید پوست، درون حمام شوید. در صورتی که حمامتان به این گونه‌ شیشه‌ها مجهز نیست آن را با شیشه‌های جدید جایگزین کنید.

● زنگ خطر را فشار دهید

شما می‌توانید یک زنگ خطر را در حمام منزلتان نصب کنید تا اگر احیانا دچار مشکلی در حمام شدید، بتوانید با فشار دادن و به صدا درآوردن آن اعضای خانواده‌تان را از وضعیت خطرناکتان آگاه کنید.

همچنین می‌توانید یک خط تلفن (گوشی تلفن) را درون حمام و یا در نزدیکی در حمام قرار دهید تا بتوانید در شرایط اورژانس با کسی از آشنایانتان تماس بگیرید. شما حتی می‌توانید شماره تلفن اورژانس را در کنار این تلفن نصب کنید تا در هنگام خطر بتوانید به سرعت و در کوتاه‌ترین زمان ممکن از نیروهای امداد یاری بطلبید.

● این همه گازهای بدبو

گاه‌گاهی در روزنامه‌ها می‌خوانید که افرادی در حال حمام کردن دچار خفگی شده‌اند. محیط حمام، محیطی است که چنین خطری در آن شما را تهدید می‌کند. اگر آبگرمکن گازی دارید آن را درون حمام وصل نکنید چون در صورت نشت گاز ممکن است دچار خفگی شوید از سوی دیگر گازهای موجود در چاه فاضلاب ممکن است بالا بزند و در فضای بسته حمام متراکم شود برای اینکه از این خطرات در امان بمانید، تلاش کنید حمامتان را به یک هواکش یا دستگاه تهویه مطبوع مجهزکنید یا حداقل پنجره‌ها و دریچه‌های کوچک آن را باز نگه دارید تا هوای درون حمام بتواند با هوای تازه جابه‌جا شود. در صورتی که بوی گاز شهری را درون حمام استشمام کردید هر چه زودتر حمام و منزل را ترک کنید و شیر اصلی گاز را ببندید چون هر لحظه احتمال انفجار وجود دارد.

● یک حمام نورگیر

حمام محیطی مرطوب است و در صورتی که تاریک بوده و آفتاب‌گیر نباشد، قارچ‌ها به آسانی درون آن رشد می‌کنند. بنابراین تلاش کنید این بخش از منزلتان را طوری طراحی کنید تا نور کافی به آن بتابد. هیچگاه حوله‌های کثیف را درون حمام روی هم انباشته نکنید چون قارچ‌ها به راحتی در این محیط روی آنها رشد خواهند کرد.

تلاش کنید همواره با مواد ضدعفونی‌کننده سطوح مختلف حمام را ضد عفونی کنید تا از رشد و فعالیت با کتری‌ها درون محیط گرم و مرطوب حمام در امان بمانید. در چنین محیطی میکروب‌ها به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند.

دکتر گلرخ ثریا