شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

رژیم غذایی پس از زایمان


رژیم غذایی پس از زایمان

بارداری مرحله ای از زندگی خانم هاست که وزن مادر برای تأمین نیازهای جنین از ۳ تا ۱۵کیلو و گاه حتی بیشتر افزایش می یابد. پس از زایمان مادر باید طوری برنامه ریزی داشته باشد تا به …

بارداری مرحله ای از زندگی خانم هاست که وزن مادر برای تأمین نیازهای جنین از ۳ تا ۱۵کیلو و گاه حتی بیشتر افزایش می یابد. پس از زایمان مادر باید طوری برنامه ریزی داشته باشد تا به شیوه اصولی به وزن ایده آل قبل برگردد. اما دغدغه بسیاری از خانم ها این است که چه رژیمی را رعایت کنند تا با شکست روبرو نشوند. درنظر گرفتن زمان کافی، تغذیه مناسب و فعالیت ورزشی ارکان اصلی این تصمیم است که در ادامه بیشتر توضیح می دهیم:

پس از تولد نوزاد، همه اندام های بدن تغییر می کند. باسن، رحم و شکم بزرگتر شده، بدن مقدار غذای بیشتری را به خاطر نیازهای جنین ذخیره کرده و بافت های ماهیچه ای کشیده تر می شوند. باید ۵ تا ۶ ماه برای کسب قوا در نظر گرفت و تقریباً ۹ماه زمان لازم است تا مادر به اندام قبل بازگردد. به طور متوسط، خانم ها پس از مرخص شدن از بیمارستان ۳ تا ۶ کیلوگرم وزن کم می کنند.

زمان شروع رژیم

با گذشت زمان کوتاهی پس از زایمان، مقید شدن به رعایت رژیم غذایی مشکل به نظر می رسد. چرا که کودک وقتی را برای مادر باقی نمی گذارد. از طرف دیگر، برای رسیدگی به کارهای منزل، شیر دادن و مراقبت های شبانه و... از نوزاد نیاز به نیروی کافی دارد. اگر به فرزندتان شیر می دهید باید از فکر رژیم گرفتن بیرون بیایید؛ چراکه در معرض کمبودهای غذایی و خستگی قرار خواهید گرفت.

شیردهی این فرصت را فراهم می آورد تا کالری اضافی بدن مصرف شده و وزن کم شود؛ اما به این معنا نیست که هر راهی را باید امتحان کرد. غذاخوردن طبیعی را حتماً رعایت کنید، از پرخوری بپرهیزید و بیشتر کلسیم (لبنیات)، آهن (ماهی و گوشت های کبابی» و فولات (سبزیجات برگ سبز) را در برنامه غذایی بگنجانید و روزانه بیش از یک لیتر آب معدنی بنوشید.

قاعده طلایی اختصاص چند هفته وقت، پیش از شروع رژیم است. زمانی که باید باتری های بدن شارژ شده و سرعتی مطلوب را همراه با رشد کودکتان پیدا کنید.

آشتی با تغذیه متعادل

در دوران حاملگی به خاطر احساس شیرین مادر شدن، معمولاً هیچ یک از تمایلات غذایی را کنار نمی گذارید. اما امروز زمان آن رسیده که این اخلاق را اصلاح کنید. مسلماً ریتم زندگی با ورود کودک کاملاً به هم می ریزد؛ ایستاده، درحال کار کردن و نامنظم و هر جور رسید غذا می خورید. الان وقت مناسبی برای سرزنش خود نیست، بلکه بیشتر سعی کنید تا اشتهای خود را تنظیم کرده و به سمت وزن مناسب پیش بروید.

پرهیز از گرسنگی

معمولاً وقتی در منزل هستیم، مرتب ریزه خوری می کنیم. کمی خستگی یا افسردگی کافی است تا به سراغ قفسه خوراکی ها برویم. کیک، بیسکویت و شکلات مقدار بسیار زیادی قندهای سریع و چربی دارند. از خوردن آنها دوری کنید و گرسنگی را با خوردن میوه ها برطرف کنید. اگر احساس گرسنگی مختصری به سراغتان آمد، آب بنوشید و بدانید که احساس سیری طولانی مدتی خواهید داشت. همچنین بد نیست یک میان وعده، به عنوان مثال مقداری ماست و یک میوه یا یک برش نان سبوسدار به همراه دو تکه شکلات سیاه را در برنامه روزانه بگنجانید.

اهمیت به وعده های اصلی غذایی

این دستورالعمل بهترین روش برای خوردن به اندازه کافی و کاهش وزن است. لازم نیست وقت زیادی را برای هر وعده اختصاص دهید، بلکه می توانید از فریزر کمک بگیرید و انواع سبزیجات، فیله ماهی و گوشت و غذاهای نیمه آماده را در آن نگه دارید. روشهای پخت بدون روغن مانند بخارپز و کباب کردن را انتخاب کنید. غلات و سبزیجات خشک میل کنید؛ چرا که فیبر و قندهای کند بدن را تأمین کرده و ساعات بیشتری احساس سیری را درپی خواهد داشت.

اهمیت به اهداف منطقی

اگر قرار است ۶تا ۸کیلو وزن کم کنید، سعی نکنید تا با سختگیری بیش از حد ظرف مدت خیلی کوتاهی به وزن ایده آل برسید. کاهش ۵۰۰گرم در هر هفته منطقی و قابل اجرا در دراز مدت است. فراموش نکنید متابولیسم بدن باید با تمام تغییراتی که در دوران بارداری به وجود آمده کنار بیاید و نباید با رژیم سخت به سلامتی لطمه زد.

ورزش؛ کلید طلایی کاهش وزن

اگر رژیم غذایی با ورزش دو دوست جدا نشدنی شوند، نتیجه سریع تر دیده می شود، به شرط اینکه با آرامش پیش بروید زیرا بدن بعد از زایمان خسته و آسیب پذیر است.

مریم سادات کاظمی