دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

ترس های شبانه کودکان


ترس های شبانه کودکان

ترس های شبانه در میان کودکان رایج است و بر طبق آمار حدود ۱۵ درصد از کودکان کم سن و سال تر هر از گاهی دچار آن می شوند. هر چند این ترس ها بیشتر در میان کودکان ۲ تا ۶ ساله متداول است ، ولی …

ترس های شبانه در میان کودکان رایج است و بر طبق آمار حدود ۱۵ درصد از کودکان کم سن و سال تر هر از گاهی دچار آن می شوند. هر چند این ترس ها بیشتر در میان کودکان ۲ تا ۶ ساله متداول است ، ولی تقریباً در هر سنی مشاهده می شود.

با وجودی که غالباً ترس های شبانه بی خطر و طبیعی قلمداد می شوند ولی این مشکل هراس و اضطراب والدین را به همراه دارد (به ویژه زمانی که کودکان شان برای اولین بارچنین وضعی را تجربه می کنند)

نشانه ها

باتوجه به توصیفی که از ترس های شبانه می شود می توان علت هراس والدین را درک کرد.

کودکانی که دچار ترس های شبانه هستند غالباً با چشمانی کاملا باز آثار وحشت در چهره و جیغ های گوشخراش توصیف می شوند. بر طبق این توصیف چنین کودکانی معمولا به شدت عرق می ریزند، نفس نفس می زنند و ضربان قلب آنها تند می شود. (علائم ناخودآگاه) و حتی زمانی که به نظر می رسد بیدار شده اند اضطراب دارند و والدین خود را تشخیص نمی دهند.

ترس های شبانه معمولا حدود ۵ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد و پس از آن کودکان به خوابی آرام فرو می روند.

اگر بتوانید کودک خود را بیدار کنید احتمالا هراس و اضطراب را در چهره او می بینید. این امر ناشی از واکنش ماست ، به خصوص اگر برای بیدار شدن، او را تکان دهید و بر سرش فریاد بکشید.

در این گونه موارد سعی نکنید کودک خود را بیدار کنید بلکه بهتر است از ایمن بودن وی اطمینان حاصل کرده و پس از آرام کردنش او را بخوابانید.

تشخیص

مردم تصور می کنند کودکی که دچار ترس های شبانه شده در اوایل شب جیغ زنان بیدار می شود و تلاش والدین برای آرام کردن او به جای نمی رسد. ترس های شبانه غالباً با کابوس اشتباه گرفته می شود. در حالی که هنگام کابوس، کودک معمولا بدون مشکل از خواب بلند می شود و احساس آرامش می کند.

بسیاری از والدین نگران بروز حمله قلبی یا مغزی کودکان خود هستند. هر چند برخی از بیماری ها از جمله صرع علائمی شبیه به ترس های شبانه دارند ولی غالباً کوتاه مدت (۳۰ ثانیه تا چند دقیقه) بوده و در کودکان بزرگ تر و افراد بالغ رایج می باشند.

درمان

ترس های شبانه نیاز به درمان خاصی ندارند. از آنجا که در بیشتر موارد خستگی علت اصلی این مشکل است توصیه می شود خواب کودکان خود را زمان بندی کرده و از استراحت کامل آنها اطمینان حاصل کنید.

اگر کودکی غالباً دچار ترس های شبانه می شود بهتر است وی را قبل از زمانی که ترس به سراغ او می آید بیدار کنید.

به نظر می رسد این روش باعث تغییر چرخه خواب و ممانعت از بروز ترس های شبانه می شود (این شیوه برای خوابگردها نیز مفید است)

فقط در صورتی که کودک شما مدام از ترس های شبانه رنج می برند نیاز به درمان- آن هم کوتاه مدت- پیدا می کند.

نکاتی که باید بدانید

ترس های شبانه، ترس های خواب نیز نامیده می شود.

ترس های شبانه همانند راه رفتن و حرف زدن در خواب نوعی بی نظمی در بیداری محسوب می شود.

برخلاف کابوس، کودکان غالباً ترس های شبانه را به یاد نمی آورند.

برخلاف کابوس، ترس های شبانه غالباً در اوایل شب یعنی حدود یک تا ۴ ساعت پس از خوابیدن روی می دهد.

در صورتی که کودک شما از ترس های شبانه رنج می برد پرستار و سایر اطرافیان را در جریان قرار دهید تا آنها طریقه مقابله با آن را فرا بگیرند.

در اکثر موارد ترس های شبانه به مرور زمان از بین می رود.