یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

این سفره ۶ سین دارد


این سفره ۶ سین دارد

عید را خیلی‌ها با سفره هفت‌سین به یاد می‌آورند؛ سفره‌ای که هریک از اجزایش با فلسفه روشنی در آن نشسته‌اند. در این میان، ۶ سین، خوراکی‌اند و هریک از آنها خواصی دارند که این پوستر …

عید را خیلی‌ها با سفره هفت‌سین به یاد می‌آورند؛ سفره‌ای که هریک از اجزایش با فلسفه روشنی در آن نشسته‌اند. در این میان، ۶ سین، خوراکی‌اند و هریک از آنها خواصی دارند که این پوستر به طور گذرا به آنها اشاره‌ می‌کند. البته هفت‌سین، معمولا یکی دو جزء غیرخوراکی مثل سکه و سبزه هم دارد که ما آنها را فاکتور گرفته‌ایم و فقط به خاصیت سین‌های تغذیه‌ای پرداخته‌ایم. خاصیت سکه و سبزه که گفتن ندارد. دارد؟....

۱) سرکه

سرکه، سمبل پاکی است. این مایع ترش که بیشتر به عنوان چاشنی مورد استفاده قرار می‌گیرد، خاصیت آنتی‌بیوتیکی دارد و ضمنا موجب کاهش فشار‌خون و کلسترول (چربی) می‌شود. کمک به هضم غذا نیز از خواص این چاشنی است. خیلی‌ها، سرکه‌ای را که به اصطلاح عامیانه «بچه می‌کند»، دور می‌ریزند؛ در صورتی که «بچه کردن» به نوع انگوری که در سرکه به کار رفته، بستگی دارد و بیشتر در سرکه تهیه‌شده از انگور قرمز دیده می‌شود و از خالص بودن سرکه حکایت می‌کند و عاملی است برای کپک نزدن آن؛ البته به شرطی که در کل سرکه پخش نشده باشد.

۲) سماق

سماق، سمبل طلوع خورشید و غلبه بر تاریکی است. این گیاه معطر که جزو خانواده ادویه‌هاست، به دیابتی‌ها توصیه می‌شود؛ اما با این توضیح که مصرف زیاده از حدش مسمومیت‌زاست. حتماً می‌پرسید چه‌مقدارش مشکل‌ساز می‌شود؟ در پاسخ باید گفت که اگر سماق از نوع کوهی باشد (سماق قرمز) بیش از یک قاشق مرباخوری در روز نباید مصرف شود اما نوع سیاه آن در حد یکی دو قاشق غذا‌خوری هم قابل استفاده است. علاوه بر دیابتی‌ها، مصرف این ادویه به افراد مبتلا به نقرس نیز توصیه می‌شود؛ زیرا به افزایش دفع اداری اوره کمک می‌کند. البته همه این خواص وقتی که این ادویه را در معرض نورخورشید و یا هوا قرار دهید، به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌یابند.

۳) سنجد

سنجد، نماد عشق و باروری است. شکوفه‌هایش عطر و بویی به یاد ماندنی دارند. این میوه، منبع ویتامین‌های E و C و سرشار از رنگدانه کاروتن است. سنجد ضددرد است و به فرونشاندن دردهای مفصلی و عضلانی کمک می‌کند. این میوه، به دستگاه گوارش هم در هضم غذا کمک می‌کند.

۴) سمنو

سمنو، سمبل شیرینی و پاداش است. اهمیت آن به دلیل وجود جوانه گندمی ‌است که در تهیه‌اش به کار می‌رود. البته فقط جوانه گندم در طبخ سمنو استفاده نمی‌شود؛ بلکه آرد هم از اجزای این خوراکی است. سمنو برای فشار‌خونی‌ها و چربی‌خونی‌ها، به دلیل فیبری که دارد، مفید است ولی فقط کسانی که به پروتئین موجود در گندم حساس هستند (یعنی بیماری سلیاک دارند) باید از خوردن آن اجتناب کنند.

۵) سیب

سیب، سمبل زیبایی طبیعی و سلامت است. در زبان انگلیسی، ضرب‌المثل معروفی هست به این مضمون: «اگر روزی یک سیب بخورید، از دکتر رفتن بی‌نیاز می‌شوید!» با خوردن یک سیب متوسط ۲۵ درصد از نیاز روزانه ما به ویتامین C برآورده می‌شود و فیبر مناسبی به بدن می‌رسد که در کاهش کلسترول خون‌مان مؤثر خواهد بود.

۶) سیر

سیر‌ هم نماد سلامت است. این سبزی که خواص فراوانی دارد، به کنترل فشار خون و کاهش کلسترول بد (چربی مضر) کمک می‌کند و علاوه بر اینها، به دلیل خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی‌اش،جلوی مسمومیت‌های غذایی را می‌گیرد و بنابراین بهتر است این سبزی را در سفر بیشتر مصرف کنیم. البته خوردن این سبزی به دلیل داشتن ترکیبات ضدانعقادی، به خانم‌های باردار توصیه نمی‌شود و از آنجا که با داروهای دیابتی تداخل ایجاد می‌کند، دیابتی‌ها باید در مصرف آن محتاط باشند.