پنجشنبه, ۲۹ شهریور, ۱۴۰۳ / 19 September, 2024
ویـروس کـبـدی
هپاتیت به معنی التهاب کبد است و انواع مختلفی دارد که بعضی از آنها قابل سرایت هستند و برخی مسری نیستند. عامل بیماری هپاتیت، یک ویروس است. در ابتدا میتواند مثل یک سرما خوردگی بروز نماید. ولی بیماری مزمن هپاتیت C برعکس سرماخوردگی معمولی به دلیل از کار افتادن کبد و مشکل بودن درمان، میتواند حیات را تهدید کند.
ویروس هپاتیت A توسط یک ویروس شدیداً آلوده کننده ایجاد میشود. ویروس هپاتیت B جزء ویروسهای کبدی DNA دار طبقهبندی میشود و این بیماری، هیچ ارتباطی به سن، فصل و جنس ندارد. دارای دوره متوسط سه ماهه است. در پنج تا ده درصد مبتلایان تبدیل به حالت مزمن میشود و گاهی منجر به سرطان کبد میشود. برای ویروس هپاتیت C دوره کمون بیماری سه تا چهار روز و در موارد طولانی چهار تا سه ماه است این بیماری خفیف است و نیاز به بستری شدن ندارد. تقریباً ۱۵ میلیون نفر در دنیا به هپاتیت D مبتلا هستند و همانند هپاتیت B (ویروسها) به سلولهای کبدی، متصل شده و وارد آن میشوند در بعضی مواقع میتواند به هپاتیت B تبدیل شود و فرد هم زمان هر دو هپاتیت را با هم داشته باشد. (هپاتیت B و هپاتیت D) .
علائم بیماری
بیشتر مبتلایان به هپاتیت، آن هم از نوع C و B علائمی ندارند. برخی از انواع این بیماری، علائم عمومی عفونت ویروسی از قبیل خستگی، دل درد، درد عضلانی، تهوع و بیاشتهایی را نشان میدهند ولی در موارد پیشرفته، علائم نارسائی کبدی بروز میکند که شامل تورم شکم، اندامها، یرقان و خونریزیهای گوارشی است.
علائم بیماری ویروس هپاتیت A و علائم بیماری هپاتیت D مشابه سایر هپاتیتهای ویروسی است با این تفاوت که گاهی سبب تخریب کامل کبد و مرگ میشود.
راههای سرایت
ویروس هپاتیت A از طریق رعایت نکردن بهداشت (اگر دستها با آب و صابون شسته نشود) آب، غذا، شیر و گوشت آلوده قابل انتقال است. ویروس B از طریق مادر به جنین، رابطه فیزیکی ترشحات بدن (بزاق، مدفوع، صفرا، اشک) قابل انتقال است. ویروس هپاتیت D و C از طریق:
تزریق خون و فرآوردههای خونی آلوده، استفاده مشترک از ابزارهای آلوده تیز و برنده مانند سوزن، سرنگ، تیغ اصلاح و مسواک، رابطه فیزیکی حفاظت نشده با فرد آلوده، خالکوبی، حجامت، سوراخ کردن گوش، خدمات پزشکی و دندانپزشکی در محلهای نامطمئن و با وسایل آلوده به انتقال آن از طریق مادر به جنین امکانپذیر است.
حفاظت و پیشگیری
تزریق ۳ نوبت واکسن هپاتیت B، در افراد در معرض خطرجلوگیری از تماس با خون یا سایر ترشحات افراد آلوده (عدم استفاده از وسایل آغشته به خون مانند تیغ خالکوبی، تاتو)ترک اعتیاد، تغییر شیوههای مصرف و پرهیز جدی از استفاده اشتراکی از سرنگها
پرهیز از رفتارهای پرخطر
یکی از راههای انتقال هپاتیت C، انتقال از راه رابطه فیزیکی با فرد آلوده است، ولی خطر این انتقال بسیار پایین است به طوریکه در اغلب موارد، هپاتیت C از همسر به طرف مقابل منتقل نمیشود.
بنابراین فرد آلوده به هپاتیت C میتواند ازدواج کند.
در صورتی که دستورات بهداشتی رعایت شده و واکسیناسیون انجام شود.
خطر برای انتقال هپاتیت B بین افراد خانواده باقی نمیماند.
هپاتیت B بین افراد خانواد ه باقی نمی ماند.
هپاتیت B از طریق دست دادن و سایر تماسهای معمولی، انتقال نمییابد.
حضور افراد آلوده در محیطهای کار و اجتماع بلامانع است.
ویروس هپاتیت A از طریق رعایت نکردن بهداشت قابل انتقال است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست