پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
میوه ها را با محلول سرکه بشویید
تابستان فصل سبزی و میوههای تازه است. این گروه از مواد غذایی فواید زیادی دارند و کارشناسان تغذیه توصیه میکنند روزانه ۵ سهم از آنها را در برنامه غذایی بگنجانیم اما گاهی بیتوجهی به نکتههای بهداشتی هنگام خرید، شستشو و نگهداری این مواد باعث ایجاد مسمومیت غذایی میشود...
برای پیشگیری از بروز این مشکل و آشنایی با بهترین روش شستن میوه و سبزی این مطلب را بخوانید.
طبق آمار، در اثر مصرف غذاهای آلوده به باکتریهای بیماریزا، سالانه حدود ۴۸میلیون نفر بیمار و ۱۲۸هزار نفر در بیمارستان بستری میشوند و ۳هزار نفر جانشان را از دست میدهند. بیشتر این افراد میدانند برای پیشگیری از ابتلا به بیماریها باید مواد غذایی با منشأ حیوانی را با دقت مصرف کنند اما بسیاری از این موضوع که میوه و سبزی تازه هم میتوانند علت شیوع مسمومیتهای غذایی باشند، بیاطلاعاند و روش صحیح شستشوی آنها را نمیدانند.
● روشهای شستشوی رایج
محققان سازمان غذا و داروی آمریکا در یک بررسی روشهای مختلف شستن میوه را با هم مقایسه کردند و ۴روش شستشو با صابون ضدباکتری (این روش را متخصصان ایمنی غذا توصیه نمیکنند)، استفاده از محلول رقیق سرکه (یک قسمت سرکه و ۳ قسمت آب) و سپس شستن با آب، ساییدن با فرچه و شستن با آب ساده بررسی شد. سپس از هر ۴گروه، تعدادی میوه به صورت نمونه انتخاب و پس از چند روز تعداد کلونیهای باکتری آنها آزمایش شد. نتیجه نشان داد شستن میوهها با فرچه ۸۵درصد (کمیکمتر از شستن با آب) باکتریها را از بین میبرد اما بهترین روش استفاده از محلول رقیق شده سرکه است که میتواند ۹۸درصد باکتریها را از بین ببرد.
● شستشو با محلول سرکه
برای شستن میوه و سبزی با محلول سرکه، باید یک ظرف مخصوص اسپری را با ۳فنجان آب و یک فنجان سرکه پر و سطح میوه را با این محلول آغشته کنید و سپس با آب سرد بشویید. آب سرد، باقیمانده طعم و بوی سرکه را از بین میبرد و فرایند شستن را به پایان میرساند. این کار حدود ۳۰ثانیه زمان میبرد. البته این روش برای میوههایی با سطح صاف خیلی مناسب است ولی سبزیهایی مانند بروکلی، برگ کاهو و اسفناج را که شستنشان کمی سختتر است، در محلول سرکه بخیسانید مثلا برگهای کاهو را جدا کنید و در یک تشت بزرگ حاوی محلول سرکه قرار دهید.
تحقیقات انجام شده در مرکز تحقیقات بهداشت محیط و کشاورزی آمریکا نیز نشان داده است شستن میوه و سبزی در محلول رقیق سرکه و آب در مقایسه با شستن میوه با آب بهتر است. نتایج این تحقیق نشان میدهد خیساندن میوهها در محلول سرکه و تمیز کردن سطحشان با فرچه میتواند ۹۸درصد باکتریها را از بین ببرد. پیشنهاد میشود سبزیهایی مانند بروکلی و کاهو را ۲دقیقه در محلول آب و سرکه خیس کنید و پس از شستن سبزی، ظرفشان را نیز به دقت بشویید.
● ۱۱ توصیه بهداشتی
طبق هشدار متخصصان سازمان غذا و داروی آمریکا، میوه و سبزیها هنگام رشد در مزرعه ممکن است با حیوانات، مواد خطرناک موجود در آب و خاک و بهداشت نامناسب کارگران و کشاورزان آلوده شوند. انتقال این محصولات بعد از برداشت نیز خطر آلودگی را افزایش میدهد. آلودگی میتواند بعد از خرید محصول و هنگام تهیه غذا و با نگهداری نامناسب هم اتفاق بیفتد بنابراین متخصصان این سازمان توصیه میکنند میوهها و سبزیهایی که له یا خراب شدهاند (احتمال رشد باکتری در این قسمتها بیشتر است) انتخاب نکنید و سبزیهای خردشده مانند برگهای خرد شده کاهو یا برشهای هندوانه را در یخچال نگهداری کنید. اینها توصیههای دیگر این متخصصان است:
۱. قبل و بعد از شستشو و آماده کردن میوه و سبزیهای تازه، دستهایتان را ۲۰ ثانیه با آب گرم و صابون بشویید. این توصیه قدیمی هنوز بهترین راه برای پیشگیری از بیماریهاست.
۲. سطح میوه و سبزی را به آرامی زیر شیر آب بشویید. لازم نیست برای این کار از صابون یا محصولات شوینده استفاده کنید اما میتوانید سرکه و حتی آبلیمو در آب بریزید.
۳. قبل از پوست کندن، میوه و سبزی را بشویید تا باکتریها از چاقو به میوه یا سبزی منتقل نشوند.
۴. سطح خیار و هندوانه را با فرچه مخصوص خوب تمیز کنید.
۵. برای کاهش آلودگی و پیشگیری از رشد و تکثیر باکتریهایی که ممکن است هنوز روی سطح میوه و سبزی وجود داشته باشند، پس از شستن، میوه را با دستمال یا حوله کاغذی تمیز خشک کنید.
۶. با توجه به اینکه ممکن است باکتریها از زمان شکوفه زدن میوه روی درخت وجود داشته باشند، بعد از شستن دو سر میوه را ببرید.
۷. برگهای بیرونی کلم و کاهو را دور بریزید.
۸. ظرفها را ضدعفونی کنید. تخته آشپزخانه و سطوحی که مواد غذایی با آنها تماس داشتهاند، با آب گرم و صابون بشویید زیرا باکتریها ممکن است از یک غذا به غذای دیگر منتقل شوند. برای ضدعفونی کردن نیز از یک قاشق چایخوری محلول سفیدکننده در یک لیتر آب استفاده کنید. در مورد وسایلی که با گوشت خام در تماساند این محلول باید حدود ۱۰دقیقه روی سطح مورد نظر باقی بماند.
۹. گوشت خام را جدا و در کیسه پلاستیکی نگه دارید و مراقب باشید خونابه آن روی میوهها و سبزیهایی که خام مصرف میشوند، نریزد.
۱۰. برای بریدن و خردکردن گوشت، میوه و سبزی از چاقوی جدا استفاده کنید.
۱۱. دمای سرد از تکثیر بسیاری باکتریهای بیماریزا جلوگیری میکند بنابراین همواره میوه، سبزی و سایر غذاهای فاسدشدنی را در ظرف تمیز دردار در یخچال و در دمای زیر ۵ درجه سانتیگراد نگهداری کنید.
منبع: ریدرزدایجست
ترجمه: فرزانه فولادبند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست