پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

نحوه دم کردن قهوه


نحوه دم کردن قهوه

تلخ می نوشید یا شیرین

ایرانی‌ها پیش از اینکه چای‌خور باشند، قهوه‌خور بوده‌اند به همین دلیل نیز اصطلاح «قهوه‌خانه» در گنجینه لغت‌های فارسی یافت می‌شود و عبارت چایخانه کمتر رایج است اما قهوه انواع بسیاری دارد که یکی از مشهورترین آنها قهوه ترک است...

ارامنه خودمان خبره‌ترین افراد در دم‌ کردن این قهوه هستند و اغلب بهترین تجربه‌های نوشیدن قهوه به زمانی برمی‌گردد که یک دوست ارمنی برایتان قهوه دم‌ کرده باشد.

● مقدار کالری

مجموع مواد تشکیل‌دهنده این نوشیدنی، ۱۲۸ کیلوکالری انرژی دارد و در صورت تهیه ۴ فنجان قهوه مقدار کالری حاصل از‌ خوردن هر فنجان به ۳۲ کیلوکالری خواهدرسید. البته در صورتی که این نوشیدنی با شکر بیشتری میل شود، مقدار کالری دریافتی افزایش پیدا خواهد‌ کرد. در ضمن، ‌خوردن هر نوع شیرینی، کیک یا بیسکویت نیز حداقل ۱۰۰ کیلوکالری به مقدار انرژی دریافتی می‌افزاید.

● همراه این نوشیدنی

با اینکه این قهوه را می‌توان با آب تهیه ‌کرد اما بهتر است با مخلوط آب و شیر سرد تهیه شود، به این ترتیب که برای دم کردن هر فنجان قهوه نصف فنجان آب سرد و نصف فنجان شیر سرد استفاده شود، خوردن برشی از کیک کشمشی، شکلات یا حتی شیرینی خامه‌ای همراه این نوشیدنی طعم بهتری ایجاد‌ می‌کند و از خوردن آن لذت خواهید برد. البته‌ به شرطی که دچار اضافه وزن و چاقی نباشید.

● طـرز تـهـیـه

یک قهوه‌ جوش دسته بلند بردارید و در آن قهوه و شکر را با هم مخلوط کنید و به همان شکل خشک و پودری با قاشق هم بزنید تا به اصطلاح «کره قهوه» خارج شود. آب سرد را به آنها بیفزایید و با هم مخلوط کنید. مایع به دست آمده را روی حرارت و شعله بسیار ملایم بگذارید و اجازه دهید آرام‌آرام قهوه‌ جوش و کم‌کم بالا بیاید. می‌توانید ابتدا کف روی قهوه و سپس قهوه را آرام در فنجان‌ها بریزید.

● مـواد لازم (برای ۴ نفر)

قهوه ترک/۴قاشق مرباخوری/۰کیلوکالری

شکر/۴قاشق مرباخوری/۱۲۸کیلوکالری

آب سرد/۴فنجان/۰کیلوکالری

● پیشنهاد سرآشپز

سامان گلریز

مدرس آشپزی

۶ راز قهوه‌

قهوه ترک یکی از معروف‌ترین قهوه‌هاست و کمتر کسی است که نام آن را نشنیده باشد. از ویژگی‌های این قهوه، شکل پودری‌اش است و قهوه ترک مرغوب، به دقت آسیاب شده و کاملا پودری است به طوری که به دست می‌چسبد. البته این قهوه فقط از دانه‌های آسیاب‌شده قهوه تهیه نمی‌شود بلکه ترکیب‌های دیگری نیز به آن اضافه می‌کنند که تقریبا ناشناخته‌اند. بوی قهوه ترک از ۱۰ تا ۱۵ متری هم به مشام می‌رسد و رنگ آن نه خیلی تیره است و نه خیلی روشن. برای نگهداری این نوع قهوه باید از ظروف با در‌های محکم استفاده ‌کرد زیرا در غیر این صورت، بوی آن از بین می‌رود و در اصطلاح «قهوه می‌میرد.» برای دم‌ کردن این نوشیدنی باید ? نکته زیر را مدنظر قرار داد:

۱. بهتر است قهوه‌ جوش دستی از نوع مسی، رویی یا حتی تفلون برای دم‌ کردن قهوه ترک استفاده کنید. البته قهوه‌ جوش مسی قهوه بهتری به ما خواهدداد.

۲. دم کشیدن قهوه حدود۱۰ تا ۱۲ دقیقه طول می‌کشد بنابراین در تهیه این نوشیدنی حوصله به خرج دهید.

۳. هر قدر آب سردتر باشد، کیفیت قهوه تهیه شده از آن بهتر خواهدبود بنابراین از آب یخ استفاده کنید.

۴. هرگز قهوه دم کشیده را دوباره گرم نکنید. برخی‌ عادت دارند قبل از اینکه مهمانشان برسد، قهوه را دم‌ و زیر شعله را خاموش می‌کنند و وقتی میهمان رسید، آن را دوباره گرم می‌کنند ولی این کار مثل این است که چای جوشیده جلوی مهمان‌ها بگذارید.

۵. قهوه نباید کهنه باشد. قهوه کهنه کمی بوی آردنخودچی می‌دهد بنابراین هرگز قهوه ترک کهنه را استفاده نکنید.

۶. هرگز نگذارید قهوه در پاکتی که در آن بسته‌بندی بوده است، بماند زیرا در این صورت بوی آن از بین می‌رود و در اصطلاح قهوه خواهد مرد. قهوه را در ظرفی بریزید که در آن محکم بسته می‌شود. بهتر است جنس این ظرف شیشه‌ای باشد.

● اگر لاغر هستید

‌بهتر است قهوه را با یک تکه کیک یا شیرینی خامه‌ای میل کنید، شیر مصرفی‌تان پرچرب باشد و کمی هم خامه برای مزه‌دار‌ کردن قهوه استفاده کنید. به این ترتیب مقدار کالری دریافتی‌تان افزایش می‌یابد.

● اگر فشار خون دارید

از‌ خوردن این نوشیدنی صرف‌نظر کنید زیرا مطالعه‌ها نشان داده‌اند این نوشیدنی باعث افزایش فشارخون می‌شوند.

● اگر چاق هستید

بهتر است از شیر کم‌چرب استفاده و قهوه را خالی و با شکر کم میل کنید، چون شکر و هر ماده غذایی شیرینی می‌تواند میزان کالری دریافتی‌ را افزایش دهد و باعث اضافه وزن شود.

ساقی اخوان